Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Welke basis als giststarter bij continu beluchten?

Gestart door Fons, 17-09-2008 14:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fons

Hallo,

Ik waag me weer eens aan het opstarten van een gist uit een flesje milkstout.
Nu wil ik het continu beluchten zoals wellicht eerder wel ergens staat in deze draad.

Bij een vorige poging heb ik moutextract gebruikt als basis voor mijn starter en dat was geen goed idee, alleen maar schuim.
Ik gebruik nu een pakje biologische appelsap om het flesje mee op te starten.
 
Weet iemand mij te vertellen danwel te verwijzen wat nu de beste methode is om continu te beluchten met een RVS steentje zonder veel schuim?
De milkstout moet ongeveer een SG van 1045 tot 1050 krijgen.

Henielma

Drie druppeltjes olijfolie helpt geweldig tegen het schuim tijdens het beluchten van de starter en is ook nog goed voor de gist.

Adrie

En een groot vat helpt natuurlijk tegen overschuimen. Ik heb een 12 litervat waarin ik meestal 4 liter starter maak. Hierin kan ik langdurig beluchten zonder overschuimen, maar vaak moet ik de luchttoevoer wel knijpen (ik heb een regelbare aquariumpomp).

Jacques

Ik gebruik meestal 3 liter moutextractoplossig in een mandfles met een inhoud van 15 liter. Bij mijn laatste brouwsel was de mandfles te klein. Ik denk voortaan een mandfles te gaan gebruiken met een inhoud van25 liter. Overschuimen lijkt mij dan uitgesloten.

Fons

Ik merk dat jullie dus toch moutextract gebruiken.

Mijn bedoeling is om 20 liter te brouwen. Heb ik dan aan 1 liter starter genoeg?

Is appelsap geen goede oplossing in combinatie wat met Siris Yeast Vit?

Misschien moet ik beide proberen om te zien wat de beste oplossing is?
Olijfolie had ik al aan gedacht maar nog niet aangedurft, ik zal het zeker uitproberen.

Adrie

Citaat van: Fons op 17-09-2008  16:05 uMijn bedoeling is om 20 liter te brouwen. Heb ik dan aan 1 liter starter genoeg?

Dat hangt af van het type bier en de zwaarte van het wort. Voor een licht bier (< 1060) met een bovengist is het voldoende. Voor zwaardere bieren of ondergistende bieren zou ik toch grotere starters maken.

Citaat van: Fons op 17-09-2008 &nbsp;16:05 uIs appelsap geen goede oplossing in combinatie wat met Siris Yeast Vit?

Er zijn mensen die er goede ervaringen mee hebben, maar appelsap bevat geen maltose. Je loopt het risico dat de gist de enzymen verliest waarmee maltose wordt afgebroken. Het duurt dan een tijd voordat de gist deze suikers aan kan en het schijnt ook te kunnen gebeuren dat de gist het vermogen verliest om maltose te kunnen vergisten. Je moet zelf beslissen of je dat risico wilt lopen.

Hopmans

Ik gebruik ook een moutoplossing.
Ik heb slechte ervaringen met appelsap (minder hoge vergistingsgraden).
Ook wel logisch; je verwend de gist met zo'n beetje het makelijkste wat er is om
te vergisten, en vervolgens moet het wort (veel maltose en maltotriose) gaan vergisten.
Appelsap gebruik ik alleen voor het eerste stukje bij het opkweken uit flesjes.

 :degroeten:

Henielma

Voor de eerste 100 ml bij het opkweken van gist uit een flesje begin ik ook met appelsap. Voor de rest gebruik ik ingevroren wort met een SG van 1040. Hiervoor maak ik af en toe een speciaal brouwsel dat ik zakjes van 1 liter in de diepvries gaat. De starters voor bovengisters maak ik 1 liter, voor ondergisters 2 liter op 20 tot 25 liter.

Fons

Ok, met het opkweken ben ik al gestart met appelsap in een 33cl flesje.
Even wachten tot ik activiteit zie en dan zal ik verder de gist doorkweken met moutextraxt met een beetje olijfolie.
bedankt.

René K

Olijfolie werkt inderdaad prima. Ook tijdens de hoofdvergisting voeg ik nogal eens een paar druppels toe. Dit heeft helemaal geen gevolgen voor de latere schuimkraag omdat de gist alle olijfolie verbruikt.

Tijdens de lezing van Jacques, vorig jaar op de hobbybrouwdag konden we dit ook waarnemen.

Succes met het opkweken Fons!

Jacques

Houd de hoeveelheid olijfolie beperkt. Een paar kleine druppels is voldoende. Bij een grotere hoeveelheid krijg je namelijk wel schuimproblemen en bestaat er ook een kans dat bier een vettige smaak krijgt.

peter.gelder

Citaat van: Adrie op 17-09-2008 &nbsp;16:13 uEr zijn mensen die er goede ervaringen mee hebben, maar appelsap bevat geen maltose. Je loopt het risico dat de gist de enzymen verliest waarmee maltose wordt afgebroken. Het duurt dan een tijd voordat de gist deze suikers aan kan en het schijnt ook te kunnen gebeuren dat de gist het vermogen verliest om maltose te kunnen vergisten. Je moet zelf beslissen of je dat risico wilt lopen.

I heb een deel van de giststart met appelsap gedaan nu. Het geeft een hele vieze zure geur. Heel wat anders dan als je het met moutextract doet; vanillegeur. Is het bedorven nu? Of is dat normaal? En zo ja, hoe kun je dan bij gebruik van appelsap "controleren" of het met de gistopkweek de goede kant op gaat?

Herman

Bij opschalen houd je een beetje van de uitvergiste appelsap apart, deze proef je om zo een oordeel te vellen.

Vergelijkbare Topics (7)

21578

Reacties: 21
Gelezen: 6625

35614

Reacties: 19
Gelezen: 4324

15-12-2017 10:14 u
door Serge VL
5329

Reacties: 18
Gelezen: 7007

31686

Reacties: 7
Gelezen: 2219

43197

Reacties: 14
Gelezen: 1826


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.