Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Caspar op 08-10-2007 21:32 u

Titel: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 08-10-2007 21:32 u
In Amerikaanse bladen lees ik veel over Mead (Mede), dit is een soort honingwijn. Ik ga hier binnenkort voor de gein eens een litertje of 6 van maken. Heeft iemand dit spul wel eens gedronken... ik heb geen idee hoe het smaakt namelijk (al vind ik honing wel heerlijk) :clownsmile:?

-----

Mede

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

25-A  Mead, Traditional Mead

Min begin SG:  1.070   Max begin SG:  1.120
Min IBU:     0   Max IBU:     0
Min Clr:     1   Max Clr:    41  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           6.00    Wort Size (L):      6.00
Total Grain (kg):         1.50
Anticipated begin SG:          1.088    Plato:             21.03
Anticipated EBC:           5.3
Anticipated IBU:           0.0
Brewhouse Efficiency:       60 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:    7.06    L
Pre-Boil Gravity:      1.074    SG          18.08  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 100.0     1.50 kg.  Honing                                       1.042      1

Potential represented as SG per pound per gallon.


Yeast
-----

Wyeast Sweet Mead
 
-----

Iemand nog tips of truucs?

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: William op 08-10-2007 22:07 u
Ik ben geen kenner van dit spul maar het schijnt lekker te zijn als je kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat en kaneel gebruikt.

Ik heb ooit een keer een Bunratty Meade gehad en deze was geweldig lekker - lees de volgende recensie maar eens: http://beeradvocate.com/beer/profile/8800/23537/?ba=DarkerTheBetter (http://beeradvocate.com/beer/profile/8800/23537/?ba=DarkerTheBetter)
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Amberbock op 08-10-2007 22:14 u
Ik vind honing een beetje een weee smaak geven. Daarom zullen kruiden veel deugd doen aan het goedje. Misschien veel verschillende kruiden zodat er niet één is die eruit steekt. Vergeet Laurier niet...Veel plezier met je experiment!
Amberbock
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: korek op 08-10-2007 22:25 u
In Polen heb ik eens een fles Krupnik gekregen van een kennis en dat smaakte best goed. Er zitten ook verschillende kruiden in. Het is erg moeilijk verkrijgbaar, maar ik geef het zoeken nog niet op.

(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg105.imageshack.us%2Fimg105%2F1570%2F603pxkrupnikdo6.jpg&hash=051ee6764caff216d355f58c23a76a490f7f9aac) (http://img105.imageshack.us/my.php?image=603pxkrupnikdo6.jpg)
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: thibolleke op 08-10-2007 22:45 u
En wat doe je dan?
Enkel 60 minuten koken, kruiden toevoegen wanneer gebruikt. Daarna afkoelen en laten vergisten (op kamertemperatuur?)?
Vanwaar haal je die gist? Hoeveel alcohol hoort zo'n mede te hebben?
Kun je het niet hergisten op fles? Dan heb je ineens een alcoholische frisdrank ;D Good for the kids!

Je kunt het al raden, ik heb het nog nooit gedronken noch ooit tegengekomen. Ik ben benieuwd hoe het smaakt.

Groeten
Thibolleke
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: oranjeboombiertje op 08-10-2007 23:01 u
Ik weet nog wel een lekker kruid: Hop ;D (geintje)

Leuk experiment Caspar. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Hopmans op 09-10-2007 07:24 u

CiteerIk weet nog wel een lekker kruid: Hop  (geintje)

Ik sta niet raar te kijken als dat ook toegepast wordt.

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Adrie op 09-10-2007 09:16 u
Citaat van: thibolleke op 08-10-2007  22:45 uEnkel 60 minuten koken...

60 minuten koken lijkt me veel te lang. Honing heeft delicate aroma's die je niet allemaal weg moet koken. Honing bevat wilde gisten en bacteriën, maar wellicht kun je volstaan met een kwartier op 60 tot 80 graden. De meeste organismen zijn dan dood, maar je kookt niet alle aroma's weg.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Ronnie op 09-10-2007 09:21 u
Mede: Heb dat ooit al geproefd van wijnmakers, met en zonder allerlei kruiden. Vond dit steeds veeeeel te zoet, mede (honing) is voor een deel niet vergistbaar, vandaar. Heb dan liever een echte wijn, mag dan nog een zoete Sauternes zijn, of andere zoete druivenwijn als je per sé zoetigheid wil.

De meeste honing geeft meestal een bijsmaakje en een dierlijke geur.  Ik vind dat toch hoor. Ben er echt niet voor te vinden, zelfs niet als bottelsuiker bij bier, bah.


Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 09-10-2007 09:26 u
Adrie slaat de spijker op de kop. Soms wordt mede gepasteuriseerd, maar vaak ook helemaal niet. Als je dit goedje kookt zijn alle aroma's weg, dus niet doen :weetbeter:.

Ik koop de gist bij Brouwland. Die Krupnik is 33%, maar mijn mede zal niet zwaarder worden dan 10% alcohol.

Kruiden voeg je toe tijdens de secundaire vergisting, ik heb nog even de tijd om hierover na te denken ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: thibolleke op 09-10-2007 09:30 u
Citaat van: Caspar op 09-10-2007  09:26 uAls je dit goedje kookt zijn alle aroma's weg, dus niet doen :weetbeter:.

Citaat van: Caspar op 08-10-2007  21:32 uWort Boil Time:             60    Minutes

Ik had er allemaal geen flauw idee van, ik las het enkel in je recept.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 09-10-2007 09:36 u
Krupnik is dan ook een honingwodka en geen mede.
Naar mijn idee smaakt mede meer naar zoete wijn dan naar honing. Heb een keer een echte gehad, en zelf een gemaakt. Wel echt wat anders, maar te zoet om door te drinken :)
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Adrie op 09-10-2007 09:42 u
Waarschijnlijk is een goede gistvoeding zeer belangrijk voor de gist om goed door te kunnen gisten. En net als bij bier moet je genoeg gist toevoegen. Te zoete mede duidt eerder op een slechte vergisting dan op een eigenschap van mede zelf. Ik heb ooit een keer een mede gedronken en ik kan me niet herinneren dat die zo zoet was.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Walter op 09-10-2007 09:50 u
Honing is inderdaad iets apart om mee te werken. Allereerst moet je zorgen voor voldoende gistvoeding en ook een stevige giststarter is gewenst. Verder moet je ook nog, naar persoonlijke smaak, aanzuren. Als je richting bier wilt gaan met je mede, dan ga je aanzuren en kruiden om een meer bierige smaak te krijgen, ook in je gistkeuze ga je dan geen wijngist gebruiken.
Ga je de wijnkant uit, dan moet je zorgen voor een goede zuurbalans (7 à 8 g/l zuur) en een goede doorvergisting. Champagnegist zal dit het beste benaderen. Bovendien kun je hiermee behoorlijk hoog in alcohol gaan (tot 18%). Qua kruiden moet je het dan wel heel zuinig doen, want de subtiele honingsmaak wordt snel overheerst. Enkele citroenschillen voor een frissere smaak en eventueel een klein mespuntje kaneel.

En honing koken =  :huilen: :rundum: :neenee: :pasop:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 09-10-2007 09:52 u
Klopt denk ik ook, die commerciële was minder zoet dan mijn eigen. Maar de gebruikte gist maakt ook veel uit denk ik. Een droge wijngist zal verder komen dan de US56 die ik heb gebruikt. Bij Wyeast heb je ook medegisten, zowel voor droge als zoete mede.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 09-10-2007 11:04 u
Ik ga officiële medegist gebruiken, dit zal wel goed komen denk ik. Met een begin SG van 1088 tot 1090 verwacht ik geen glazuurbrekend drankje... ik denk eerder dat ie eindigt op SG 1015 of zo en dat is prima.

@ Adrie: Ik ga zeker gistvoeding toevoegen en ik denk dat ik de starter gewoon 24h ga beluchten met een honingoplossing van SG 1040 :weetniet:.

@Siris, is SirisVit geschikt voor mede?

Nogmaals jongens, het is een experiment. Ik ga niet te veel met kruiden werken, subtiel kruiden met citroenschillen en kaneel lijken me wel lekker inderdaad.

Groet Caspar

PS Oeps Thibolleke, standaard Promash instellingen ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: korek op 09-10-2007 18:20 u
Citaat van: RobinB op 09-10-2007  09:36 uKrupnik is dan ook een honingwodka en geen mede.
Naar mijn idee smaakt mede meer naar zoete wijn dan naar honing. Heb een keer een echte gehad, en zelf een gemaakt. Wel echt wat anders, maar te zoet om door te drinken :)

Ik had de foto al gepost toen ik zag dat het een likeur is, dus geen mede, sorry.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 09-10-2007 20:13 u
Zo, ik heb de bestelling van de Wyeast de deur uit gedaan... over een maandje of zo kan ik de mede gaan maken, dan heb ik weer een mandfles vrij van het kersenbier ;D.

Ik ga gebruiken gewoon:

Nutrivit gistvoeding
Langnese honing (gepasteuriseerd op 60 a 65 ºC in de pot, is het meteen wat vloeibaarder)
Wyeast SWEET MEAD
Amersfoorts kraanwater (eventueel gekookt om bacteriën te killen, al zullen die echt niet in het kraanwater zitten)

De kruiden ben ik nog niet over uit, misschien wel helemaal niets ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Gerb op 09-10-2007 20:20 u
Dat ziet er allemaal goed uit. Ik heb er zeker al eens over nagedacht om mede te maken, maar voorlopig ben ik nog lang niet uitgekeken op bier. Ik heb ook nog nooit een mede gedronken, maar ik stel me zo voor dat het een beetje zoals een cider smaakt?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 09-10-2007 20:37 u
Ik ben ook zeker niet uitgekeken op bier en dat zal ook nooit gebeuren, trust me :proost:. Ik brouw bier alleen eens in de 1 a 1,5 maand en dit kan ik even snel tussendoor doen (nou ja, een mede moet geloof ik een jaar rijpen :o ).

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 09-10-2007 20:40 u
Die van mij smaakt naar een fruitige witte wijn, zonder tannine's. Mede maken is overigens wel een proces vd lange adem. Had een half jaar nodig om tot ontwikkeling te komen...
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 09-10-2007 20:47 u
Robin, je maakt me nieuwsgierig. Wat is je recept, misschien kan je die hier even posten ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 09-10-2007 20:50 u
Moet ik ff in mijn papieren archief duiken, was er een van pre-BrouwHulp... :pan:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 09-10-2007 21:16 u
Mede:
voor 10 L

2 kg Honing
2 L Wort van 500g Pilsmout
4 g Koriander
0.5 g Kardemom

Wort koken, 10min kruiden meekoken en van het vuur halen.
Au bain Marie de honing verwarmen en in het wort schenken. Potjes goed omspoelen om alle honing eruit te krijgen.
Aanlengen met water tot 10L. Door miscalculatie wat suiker toegevoegd tot een SG van 1090

Gist toegevoegd: US56
Na ca 2 mnd 10g Nutrisal toegevoegd, hierdoor kwam de vergisting weer op gang :). Heeft uiteindelijk ruim een halfjaar geduurd voor hij helder werd.

Mijn idee achter het wort was om het geheel wat extra body te geven, misschien is het daardoor nu wat zoet? Mogelijk heeft het de gist wel wat voedingsstoffen gegeven, maar daar had ik destijds totaal niet aan gedacht... :D
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: RobinB op 15-10-2007 20:53 u
Hey Cas!
doe je hier nog iets mee?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: Mede
Bericht door: Caspar op 15-10-2007 21:25 u
Ha Robin,

De bestelling voor de Wyeast is de deur uit, dus over een paar weekjes ga ik hem maken ;D. Omdat ik me ga focussen op de basissmaak van Mede, ga ik verder geen mout of kruiden toevoegen.

Ik ga zeker gistvoedingszouten toevoegen n.a.v. jouw ervaringen, ook zal ik een begin SG van +/- 1090 hanteren.

Nog even wachten op de zending :engel:.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: MO op 16-10-2007 22:19 u
Even reclame maken voor de MaltOss Home winkel bij de Maasland brouwerijen: als je voor gisteren bij Frans die gist had besteld, dan had je hem zaterdag mee kunnen nemen! Zonder verzendkosten. Suffie. Voor maandagavond besteld, op donderdag (drie dagen!) in huis.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 18-10-2007 11:15 u
MO, ook dit meld je te laat... ben je me aan het pesten ;D?

Ik heb hem bij Burg Bieren besteld, ook hier geen verzendkosten ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 12-11-2007 10:29 u
Gisteren heb ik het Wyeast pakje gesmacked (Sweet Mead) en vanochtend stond ie al redelijk bol. Vanavond ga ik dus mijn mede maken ;D. Ik pitch de Wyeast direct in de most, een Activator verpakking moet ruim voldoende zijn voor 7 liter met een begin SG van 1090.

In de laatste podcast van Basicbrewing.com hoorde ik wel dat de Wyeast Sweet Mead niet enorm ver door vergist, ik vermoed dan ook een eind SG van 1020 of zo.

Ik ga de mede splitsen in twee batches, 5 liter zonder kruiden en 2 liter met een kaneelstaafje en een flinke eetlepel zoete sinaasappelschillen :lekkerbier:... maar dat duurt nog wel een maandje ;).

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 12-11-2007 21:00 u
Zo, het "brouwen" van de mede zit er op! Wat eenvoudig is dit zeg, ik was in een dik uur klaar ;D.

Het proces:

1 Iets meer dan 5 liter water 10 minuten koken (6 gram Nutrivit toevoegen).
2 Het kokende water terug koelen naar +/- 80 oC.
3 Voeg 2 kg honing toe en pasteuriseer de most 10 tot 15 minuten.
4 Koel de most terug naar 23 oC
5 Belucht de most en pitch de Wyeast Activator.

Het begin SG is rond de 1088 uitgekomen met een volume van +/- 6,5 liter. Voor de zekerheid heb ik maar een blow-off gemonteerd, want ik heb geen flauw idee wat voor krausen deze gist produceert. De ongevingstemp op mijn logeerkamer is zo'n 19 a 20 oC, dat lijkt me warm zat.

(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg124.imageshack.us%2Fimg124%2F6608%2Fmedenb6.jpg&hash=826893a02c313c05f83b1ec068cbf15810f77a78) (http://imageshack.us)

Ik ben benieuwd ;)!

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 12-11-2007 21:04 u
Citaat van: Caspar op 12-11-2007  21:00 uZo, het "brouwen" van de mede zit er op! Wat eenvoudig is dit zeg, ik was in een dik uur klaar ;D.

He Caspar, ouwe extractbrouwer  >:D

Ik kan me van de podcast herinneren dat het eind SG redelijk kan variëren afhankelijk van het type gist. Ik ben benieuwd!
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 12-11-2007 21:09 u
Hey Caspar,

Wat ga je nu verder doen?
Ga je het over twee drie weken bottelen in bierflesjes, of ga je het net als wijn maanden lang laten staan?

 :biersmile:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 12-11-2007 21:12 u
Hahaha, ja ik denk dat ik mijn Maltmill maar te koop ga zetten :clownsmile:.

Ik ga hem over een maandje overhevelen en dan laat ik hem inderdaad een paar maandjes staan voordat ik ga bottelen. Mede heeft de tijd nodig zeggen ze...
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 12-11-2007 21:29 u
Als je de mede maanden laat staan, dan is het wel aan te raden om het in een dusdanige mandfles
te doen zodat de mede letterlijk en figuurlijk tot aan de nok komt ivm schimmelvorming.

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 13-11-2007 10:03 u
Ja, ik verdeel de mede over een mandfles van 5 liter en 2 liter (de 2 liter kruid ik met sinaasschillen en kaneel :proost:). Zolang er nog minimale gistactiviteit is, zal het restje zuurstof wel uit de fles gedrukt worden. Ik maak me niet zo'n zorgen over schimmelvorming.

Heb jij slechte ervaringen Shark?

De gist start overigens niet heel vlot, al waren er vanochtend wel wat witte eilandjes ontstaan op de most :). Hij blubt wel, maar niet zeer vlot.

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 13-11-2007 14:12 u

CiteerHeb jij slechte ervaringen Shark?
Nee hoor, het is alleen maar een algemene tip voor lange lageringen.
In de wijnwereld wordt er extreem lang gelagerd (geklaard noemen ze dat meen ik), en daar wordt dat dus gedaan.
Is ook wel voor ons van toepassing, maar die twee weekjes dat ik lager..........  ;)

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 13-11-2007 14:35 u
Ik vul het 2 liter brouwseltje wel bij met 100% pure sinaasappelsap, dan hoef ik ook geen sinaasappelschillen toe te voegen ;).

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 13-11-2007 19:44 u
Vreemd spul die Wyeast Sweet Mead, het waterslot bubbelt bijna iedere seconde... maar er drijft op dit moment geen vlokje gist op de most :-\. Ik heb de blow-off maar vervangen door een waterslot, verwacht geen Westmalle achtige gistskoppen bij dit spul ;).

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: oranjeboombiertje op 13-11-2007 21:47 u
Lijkt me eigenlijk niet zo gek want mede schuimt natuurlijk niet door het ontbreken van eiwitten. De gist zal zelf misschien wel iets schuim vormen maar erg weinig denk ik.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 13-11-2007 21:54 u
Blubt het waterslot heel regelmatig, zonder krachige salvo's van een hele trein blubs?

Waarschijnlijk zie je dan nu het effect van geen schuim op de mate van bubbelen. Nu heb je vrije uitstroom van koolzuur uit de/het  ??? most zonder belemmering van een schuimlaag. Bij een dikke schuimlaag krijg je vaak het idee dat er een salvo aan blubs komt omdat het schuim regelmatig openbreekt onder invloed van de koolzuuroververzadiging.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 14-11-2007 09:20 u
Ik heb wat Youtube filmpjes van vergistende mede gezien en dit is normaal gist gedrag. Ik heb een mandfles van 10 liter, waarin 6,5 liter most vergist.

Omdat ik nooit zo veel water in het waterslot giet, zijn het in dit geval geen riddel met bubbeltjes. Het is echt blub, blub, blub in een regelmatig vlot tempo... Mede heeft tijd nodig, iets waar wij bierbrouwers vaak wat moeite mee hebben ;D!

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 14-11-2007 20:59 u
De geuren uit het waterslot lijken op die van groene appels en komen wat wijn-achtig over, geen honing meer te bekennen ;). De geur doet me heel erg denken aan Federweisser (http://en.wikipedia.org/wiki/Federweisser), dit had mijn vriendin gedronken tijdens de vakantie in Duitsland (rook enorm naar gist en was super zoet :ziek:).

Zo ziet het er uit:

http://www.youtube.com/watch?v=O874jT1tAV8 (http://www.youtube.com/watch?v=O874jT1tAV8)

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 14-11-2007 22:09 u

CiteerDe geuren uit het waterslot lijken op die van groene appels
Lekker hoor.  :lekkerbier:

Het is natuurlijk ff wennen als bierbrouwer.
Je hebt geen eiwitten in je most, dus ook geen schuim.

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 15-11-2007 08:56 u
Ik dacht dat het "schuim" of beter gezegd, de krausen bovengist was dat op het bier dreef :weetniet:?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 15-11-2007 10:39 u
Nee, de gistcellen circuleren door het hele mengsel.
Van onder naar boven, van links naar rechts.

Het schuim van gistend wort is ten gevolge van eiwitten.
Daar bevindt zich uiteraard ook gist.

De gist is overal in het wort.

 :gistsmile:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 15-11-2007 11:33 u
OK, dat wist ik niet... weer wat geleerd! Volgende keer kan ik het vat dus wat verder vullen :duimop:.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 27-11-2007 19:50 u
Even een mede update: Hij gist nog gestaag door, maar begint wel helder te trekken... Over een weekje of twee ga ik pas hevelen denk ik.

(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg503.imageshack.us%2Fimg503%2F1865%2Fmede1rm1.jpg&hash=348a2b89416b9bdb2677634fef9ea1d666bfaa08) (http://imageshack.us)

(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg141.imageshack.us%2Fimg141%2F4557%2Fmede2zk4.jpg&hash=b3b76554313f4ac0775813b3ebcdb99a93c761e4) (http://imageshack.us)

Groet Caspar
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Gerb op 27-11-2007 20:59 u
Heb je ook al een SG gemeten of aan het waterslot geroken?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: RobinB op 27-11-2007 21:32 u
Hoi Caspar!

Ik heb net mijn mede gebotteld, had al wel eerder van geproefd, maar nu pas tijd/zin...  :verbergen:
De smaak: nog steeds een zoetige, licht zurige, frisse witte wijn, maar lekker zacht, zonder tanine.
De honing is nog wel aanwezig, vooral in de geur.
Ook heeft mijn mede een wat moutige basissmaak gekregen, wel logisch met wort in het recept ;D
Ik had hem in februari gebrouwen, dus het is niet gek dat hij echt KRAAKhelder is, prachtig!

En het SG: 996!!! :o niet gek voor de US-56/05!!!

Ik had niet van een biergist verwacht dat hij zo ver zou uitvergisten! :D
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Jacques op 27-11-2007 23:07 u
Citaat van: RobinB op 27-11-2007  21:32 uEn het SG: 996!!! :o niet gek voor de US-56/05!!!

Ik had niet van een biergist verwacht dat hij zo ver zou uitvergisten! :D

Waarom niet? Dat is gewoon een kwestie van veel vergistbare suikers voorhanden hebben.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 28-11-2007 09:16 u
Nee, ik laat het vat gesloten totdat ik ga overhevelen. De geur uit het waterslot is op dit moment zeer fruitig en wat ciderachtig (of groene appels).

Hoe lang heeft ie gestaan Robin?

Ik ga trouwens na het hevelen de mede in twee batches opsplitsen.

5 liter neutraal

2 liter aanvullen met flevosap (appelsap), 1 kaneelstokje en rozijnen.

Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: RobinB op 28-11-2007 18:26 u
Citaat van: Jacques op 27-11-2007  23:07 uWaarom niet? Dat is gewoon een kwestie van veel vergistbare suikers voorhanden hebben.
Ja klopt ook wel natuurlijk, maar het was weer eens wat anders dan normaal, vandaar mijn verbazing :)
Ook had ik wort (gemaischt op hogere temperatuur 68-69 ºC) toegevoegd om wat body dmv restsuikers te geven...

@Caspar hij is eind februari de fles in gegaan en gisteren eruit :) 3/4 jaar dus!
Maar ik had hem ook na een half jaar al kunnen bottelen, toen was ie ook al zo.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 08-12-2007 17:05 u
Ik heb zojuist de mede overgeheveld. Het SG is maarliefst 1008 / 9,7 oBrix! De smaak is niet zo best moet ik zeggen... ik proef iets wijn-achtigs, iets zoetigs, wat honing... maar vooral een gist-achtige smaak. Het schijnt normaal te zijn in dit stadium, dus dan wachten we maar een half jaartje he :D.

Ik heb 5 liter naturel en 1 liter met 1/4 vanille-stokje, 1 kaneelstokje en 150 ml appelsap.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Eduard op 18-04-2008 15:28 u
'k Ga vandaag ook eens proberen om mede te maken. Heb net een kilo 'lynghonning' (een soort klaverhoning, die witachtige ondoorzichtige variant) gekocht en een emmer die normaal voor schoonmaken gebruikt wordt. De honing ga ik niet koken, alleen verwarmen opdat ik deze gemakkelijk uit de pot krijg. 4 liter water erbij, goed roeren en wat Westmalle-gist (van een brouwsel wat momenteel vergist) gebruiken. Evt kook ik wat YeastViT in water als voedingsbron.

Het plan is om de mede eerst in de emmer met een plastic zakje erover te laten hoofdgisten in ca 2 weken, en dan overhevelen naar een ouderwetse glazen 'medicijnenfles' van 5 liter. 't Zal mij benieuwen hoe dit wordt! :P

Overigens, Caspar, hoe staat het met jou mede?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Henielma op 19-04-2008 08:56 u
Gebruik zeker bij mede gistvoedingszout omdat de gist hier anders een tekort aan heeft.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Eduard op 19-04-2008 09:14 u
Ik heb uiteindelijk geen tijd gevonden om gistvoedingszout op te koken, maar aangezien ik maar weinig Westmalle-gist kon oogsten heb ik een zakje korrelgist toegevoegd. Ik denk dat ik daarmee wel een eind kom. Wellicht kook ik later nog een kleine hoeveelheid gistvoedingszout toe om toe te voegen. Het 'brouwsel' staat nog maar net 12 uur.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 19-04-2008 09:24 u
Ha Eduard,

Toevallig wilde ik deze week mijn mede gaan bottelen :biersmile:. Al die tijd heeft het dus in een hoekje van mijn kamer gestaan...
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 18-05-2008 14:34 u
Van uitstel komt afstel, maar ik heb de mede zojuist gebotteld ;D.

Eind SG is 1008, de smaak zoetig, honing, zacht, een beetje likeur achtig... echt een aparte smaak.

Ik heb een deel met 6,5 gr/l suiker gebotteld en wat verse US05 gist. Ben benieuwd hoe dit gaat smaken over een paar weekjes!
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: oranjeboombiertje op 18-05-2008 14:38 u
Klinkt goed Caspar. Ik ben erg benieuwd hoe het straks zal smaken.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 18-05-2008 15:27 u
Hoort er in mede eigenlijk welke een flinke carbonisatie aanwezig te zijn?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Hopmans op 18-05-2008 15:34 u
CiteerIk heb een deel met 6,5 gr/l suiker gebotteld en wat verse US05 gist.

Ik deel mijn vraag met William.
Volgens mij moest het in wijnflessen zonder suiker en gist.

 :-\
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: oranjeboombiertje op 18-05-2008 16:08 u
Met koolzuur lijkt mij overigens wel lekker(der) maar volgens mij hoort mede als een wijn gebotteld te worden maar dan moet je sulfiet toevoegen om de oxidatie tegen te gaan, daar heb je nu geen last van.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Eduard op 18-05-2008 19:38 u
Ik heb ooit eens mede geproefd bij een bierfestival in Stockholm. De brouwer had het spul onder de toonbank staan ;). Het was naar mijn herinnering niet zo sterk gecarboniseerd. Op zich kun je wel een heel klein beetje extra suiker en gist toevoegen, gewoon dat het nèt genoeg is om de aanwezige zuurstof weg te werken. Ik denk dat dan al 3 g/l volstaat en net een aangename prikkeling geeft. Mijn mede staat nog vrolijk in zijn bruine fles, en die laat ik nog wel tot na de zomer staan. Helaas is het glas zo donker dat ik niet kan zien hoe het ermee staat.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 18-05-2008 21:20 u
In de Amerikaanse bierbrouw-scene is het wel gebruikelijk om mede te carboniseren. Een commercieel exemplaar heb ik nog nooit gevonden in de winkel, laat staan geproefd ;). Ik heb 6,5 gr/l toegevoeg omdat ik denk dat champagne ook een soortgelijke koolzuurprikkeling heeft.

Kortom... we'll see :engel:.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 18-05-2008 21:41 u
Citaat van: Caspar op 18-05-2008  21:20 uIk heb 6,5 gr/l toegevoeg omdat ik denk dat champagne ook een soortgelijke koolzuurprikkeling heeft.

Ik ben benieuwd of je dan ook van de mooie grote bellen krijgt die snel uiteenspatten.

Was deze mede helemaal uitgegist? Uit Robin z'n topic begreep ik dat hij beneden de 1000 uitkwam.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 18-05-2008 21:45 u
Tsja, het is voor mij ook echt een experiment :weetniet:. Maar nu je het zegt is het inderdaad wat weinig suiker. Het SG is geen punt veranderd in 4 maanden tijd, ik maak me dus geen zorgen over gushers.

1088 -> 1008 is een SVG van meer dan 90%, dit lijkt mij zeker niet verkeerd.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: oranjeboombiertje op 18-05-2008 21:56 u
Op het station Utrecht centraal schijnt een drankenwinkel te zitten waar mede verkocht wordt. Ik wil daar zeker nog eens een flesje halen om eens geproefd te hebben, misschien ga ik er ook ooit nog eens aan beginnen.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Phrerick op 19-05-2008 11:56 u
Mede kan je over het algemeen kopen bij honingboerderijen. Of in het Archeon op een vikingsweek(end).

Ik heb ooit mede gebrouwen met mijn reinacter viking huisgenoot. Als je een glazen gistbol 1 jaar kwijt wil is het een leuke hobby. Maar bierbrouwen gaat een stuk sneller.

Onze mede (10 liter mede gemaakt met toevoeging van 4 citroenen, wat brouwzout, en champagnegist) was destijds een beetje wrang. En ik vind mede altijd een beetje een wrange nasmaak hebben, er zit nou eenmaal een beetje een vreemd smaakje aan honing als je de suiker vergist. De soort honing is ook heel erg smaak bepalend, natuurlijk.

Dat carboniseren lijkt mij daarom een verfrissend idee. Ben wel benieuwd of het frisse mede oplevert.

Meestal zit er iets door mede heen. Kruidnagel en gember heb ik wel eens geproefd, vond het niet lekker. Appelmede met een beetje kaneel vond ik wel lekker, maar ik ben ook een fan van cider.

Dit is een redelijk complete lijst van varianten mede. http://en.wikipedia.org/wiki/Mead#Mead_variants
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 19-05-2008 12:05 u
Ik heb ook een litertje vergist met kaneel, vanille en appelsap... maar dit smaakt een beetje zurig ciderachtig, niet echt heel erg toppie.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Menno op 22-09-2008 12:57 u
Heb je deze nog recent geproefd? Wat zijn je (huidige) bevindingen?
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 23-09-2008 21:42 u
Nog steeds niet geproefd eigenlijk ;D. Ik heb er nu even geen trek in, misschien als het weer wat kouder wordt... Het schijnt dat mede echt minstens een jaar moet rijpen.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: RobinB op 23-09-2008 21:45 u
ja, beetje het wijn idee. Ben benieuwd of die van jou ook wat zurig wordt richting witte wijn!
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 24-09-2008 10:02 u
Ik post het resultaat wel tegen die tijd :biersmile:...
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 13-07-2009 20:57 u
Citaat van: Caspar op 24-09-2008  10:02 uIk post het resultaat wel tegen die tijd :biersmile:...

En Caspar, nog net geen jaartje later.... Hoe staat het er mee? Nog geen geplofte flessen :D.  Ik wil binnenkort ook eens iets gaan proberen en ben benieuwd hoe het jou is vergaan.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: bjgodefr op 14-07-2009 13:30 u
Ik heb een klein beetje ervaring met mede brouwen. Een mede moet inderdaad veel langer rijpen dan bier, maar een jaar is niet altijd noodzakelijk (een beetje afhankelijk van het recept). Hoe ouder de mede wordt hoe droger en cleaner hij smaakt.
Het moeilijke bij het maken van deze drank is dat brouwfouten sterk opvallen. Omdat mede zo clean smaakt proef je bv. makkelijk dat je gistvoeding hebt toegevoegd.

In tegenstelling tot bier zal mede gebrouwen met enkel honing volledig droog uitgisten (zolang je de alcoholdrempel vd gist niet overschrijdt). Daarom heb ik nu een mede met 20% wort laten vergisten.

Ook carboniseer ik deze drank altijd.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 14-07-2009 15:47 u
Toevallig heb ik zondag een flesje op... hij smaakt al wat beter (meer richting witte wijn), maar toch is het niet mijn ding met die honing.

Wonderbaarlijk genoeg totaal geen verouderingssmaken (oxidatie)!!! Ik wacht nog maar een jaartje ::)... of ik neem er een paar mee naar Oss ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Eduard op 20-07-2009 10:08 u
De mede die ik had gepoogd te maken had ik vorig jaar al geproefd en opgegeven. Het smaakte toen licht zurig, waarschijnlijk omdat de honing niet gepasteuriseerd was. Het vat heeft daarna op verschillende hoeken van de kamer gestaan, en uiteindelijk een halfjaar in de vensterbank. Enkele dagen geleden kwam het experiment ter sprake toen er visite over de vloer was, en ik sloot het vat even gauw aan. De mede was nu behoorlijk verzuurd, met waarschijnlijk melkzuur. De geur was honingachtig, en licht zurig. Het wordt binnenkort eens tijd om het vat leeg te gieten, maar dan moet er ook weer worden gebrouwen hier ;).
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 26-09-2009 19:02 u
Ik heb in augustus ook een mede gemaakt. Met 3.6 kg lindehoning en 7 liter water ben ik uitgekomen op een start sg van 1105. Het honing/water mengsel had ik van te voren gedurende 20 minuten bij 62 ºC verhit om te pasteuriseren.

Het staat nu te vergisten met de Wyeast Dry mead. Tijdens de eerste dagen van de vergisting heb ik een aantal keer gistvoeding toegevoegd (Wyeasts nutrients en DAP (diammoniumfosfaat) en regelmatig gezwenkt om CO2 te verwijderen.  Na een maand heb ik het voor de eerste keer van de gist geheveld waarbij ik 5 liter heb gelaten zoals het is en heb ik aan de andere 5 liter een Cascade hop extract toegevoegd (10 gr in 250 ml gedurende 10 minuten gekookt).

Inmiddels is het sg op een waarde van 1005 beland, een vergistingsgraad van ongeveer 95%. Het ruikt nog "erg honing" en smaakt al erg alcoholig (nu 12%). Over twee maanden mag het in de fles en dan moet het nog minimaal een half jaar, maar liefst veel langer, staan.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 26-09-2009 23:16 u
William, ik zal een flesje mede voor je mee nemen op de Hobbybrouwdag in Oss. Mijn mede is nu bijna twee jaar oud, dus ik ben benieuwd wat jij er van vindt.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 27-09-2009 10:37 u
Graag, dan geeft mij dat ook een beetje een idee van wat ik kan verwachten.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: YOz op 27-09-2009 12:21 u
Ik heb ook een paar keer mede gemaakt. Al een paar keer gehad dat deze na een paar maanden uit het niks weer verder ging met gisten.
De eerste keer was dit 'fout' gegaan en was het gaan nagisten op fles waardoor het een heerlijk witte bubbel wijn leek, maar ook enkele Grolsch beugels zijn geknalt. Dus pas daar mee op!

Nuttige website met een hoop recepten: http://www.gotmead.com/ (http://www.gotmead.com/)
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 27-09-2009 13:55 u
Welke gist had je gebruikt en tot welke vergistingsgraad was het vergist op het moment van bottelen.

Op de vergisting te stoppen bevelen ze, ook op het gotmead-forum, sorbaat en sulfiet aan. Persoonlijk zou ik het liever zonder doen en wat langer wachten tot bottelen.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: YOz op 13-10-2009 14:47 u
Hoi William.
Als je vraag op mijn post sloeg (had die post gemist): telkens een willekeurige 'all purpose' wijngist. En uit mijn hoofd iets van 2,5 kilo lindebloesem honing en daarnaast wat citroenen en gistvoeding (Zou ik op moeten zoeken). Het recept komt nog uit de tijd dat ik niet alles kon (of deed) meten.
Weet dat de SG net iets onder de 1000 zat, dat is bij wijn redelijk normaal. Als je een combinatie met mout hebt gemaakt zal dat wel hoger uitkomen, vanwege de restssuikers.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 13-10-2009 21:57 u
Bedankt voor jouw reactie Yoz. Ik zal hem in ieder geval zover door laten gaan dat het sg ruim onder de 1000 zit en dan zonder suiker bottelen. Waarschijnlijk zal ik dan nog wel een beetje drukopbouw krijgen.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 27-12-2009 16:40 u
Citaat van: William op 26-09-2009  19:02 uIk heb in augustus ook een mede gemaakt. Met 3.6 kg lindehoning en 7 liter water ben ik uitgekomen op een start sg van 1105. Het honing/water mengsel had ik van te voren gedurende 20 minuten bij 62 ºC verhit om te pasteuriseren.

Het staat nu te vergisten met de Wyeast Dry mead. Tijdens de eerste dagen van de vergisting heb ik een aantal keer gistvoeding toegevoegd (Wyeasts nutrients en DAP (diammoniumfosfaat) en regelmatig gezwenkt om CO2 te verwijderen.  Na een maand heb ik het voor de eerste keer van de gist geheveld waarbij ik 5 liter heb gelaten zoals het is en heb ik aan de andere 5 liter een Cascade hop extract toegevoegd (10 gr in 250 ml gedurende 10 minuten gekookt).

Inmiddels is het sg op een waarde van 1005 beland, een vergistingsgraad van ongeveer 95%. Het ruikt nog "erg honing" en smaakt al erg alcoholig (nu 12%). Over twee maanden mag het in de fles en dan moet het nog minimaal een half jaar, maar liefst veel langer, staan.

In beide flessen is geen vergistingsactiviteit meer zichbaar. Opvallend is dat de versie die met Cascade is gehopt mooi helder is geworden met een mooie neerslag op de bodem terwijl de naturel versie nog behoorlijk troebel is.

De cascadeversie heb ik net gebotteld op een eind sg van 0.998 met ongeveer 6 gr/liter bottelsuiker. Ik heb geen sulfiet of sorbaat toegevoegd om de vergisting te stoppen. Er is dus een kleine kans op bommetjes.

De geur is heel erg lekker honingachtig, licht citrus en de smaak heeft een prettige bite. De naturel versie is nog veel leger van smaak hoewel deze ook een prettige geur heeft. Ik wacht nog even om de laatste te bottelen. Deze moet eerst nog wat helderder worden in de kou.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: bjgodefr op 06-01-2010 14:26 u
Heb tijdens het oudejaar ook mijn laatste mede enkele keren laten proeven. Deze bevat trouwens 10% bierwort voor de restsuikers.
De mede was nu exact een jaar oud en smaakt nu pas helemaal zuiver. Hij is erg lekker geworden.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Arjan op 04-02-2010 22:11 u
Ik ben me momenteel aan het oriënteren om een batch mede te maken.

Bij mede moet ik zeker een hoeveelheid gistvoeding gebruiken. Nu heb ik thuis wel Siris YeastVit II staan, maar op de website wordt aangegeven dat deze niet geschikt is voor in het wort -- ik neem dus maar aan ook niet echt geschikt voor in de mede.

Wat zijn de ervaringen met Wyeast gistvoeding of DAP?

Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: jelle op 04-02-2010 22:17 u
Ik zou voor mede gewoon gistvoedingzout voor wijnen nemen
Mede hoort bij de wijnen ;)

Groet Jelle

Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 04-02-2010 22:22 u
Voor wat het wat waard is met mijn ervaring met maar één mede waarbij ik Wyeast nutrients en DAP heb gebruikt, is dat positief. Hij is binnen relatief korte tijd vergist naar een laag sg zonder dat deze stokte. Ook heb ik regelmatig geschud om het CO2 te verwijderen. Dat schijnt nogal belangrijk te zijn

Ik heb 10 liter mede gemaakt waarbij ik in eerste instantie 0.6 gr DAP en 2 gr Wyeast heb toegevoegd (dag 0).
Op dag 1, 2 en 4 heb ik 0.5 gr DAP toegevoegd. Op dag 1 heb ik het geheel 3 maal belucht (elke keer 5 min)
Op dag 4 heb ik ook 2.5 gr Wyeast toegevoegd en belucht (5 min) ; vergistingsgraad was toen 33%
Op dag 11 was de vergistingsgraad 90%
 
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Arjan op 05-02-2010 15:02 u
Thanks. Ik zie dat Brouwmarkt een redelijk assortiment heeft. Tegen de tijd dat ik mede ga maken zal ik daat wel eens langs gaan.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: William op 29-03-2010 21:08 u
Citaat van: William op 27-12-2009  16:40 uDe naturel versie is nog veel leger van smaak hoewel deze ook een prettige geur heeft. Ik wacht nog even om de laatste te bottelen. Deze moet eerst nog wat helderder worden in de kou.

Ik heb net, een half jaar na het maken, de natural variant gebotteld op hetzelfde sg als de met Cascade gehopte variant. Omdat hij niet super helder wilde worden heb ik hier wat aangezuurde bentonietsuspensie aan toegevoegd. Na een paar dagen had de bentoniet de laatste troebeling neergeslagen. Nu weer een half jaartje wachten. :slaperig:
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Alchemist op 30-03-2010 00:02 u
Ik doe momenteel een cursus bijenhouden en als het dit jaar goed gaat met mijn volkje en ik kan wat honing slingeren, dan wil ik naast een honingbier ook mede maken.
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: RobinB op 30-03-2010 09:13 u
Erg leuk om te doen en lekker simpel.
Het enige wat je ècht nodig hebt is veeel geduld...
Titel: Re: Brouwseltje voor de gein: mede
Bericht door: Caspar op 30-03-2010 11:52 u
Weet je dat ik nog steeds 10 flesjes mede heb liggen van deze batch. Ik ben ze helemaal vergeten :o . Vrijdag maar eens een flesje open rukken ;) .