Na een behoorlijke tijd weer eens een RIS te brouwen. Onderstaand een receptje die dezelfde ingrediënten gebruikt als de Molen's Hel & Verdoemenis (puur toeval dat ik restjes had liggen!). Geen kloon, maar wel "geïnspireerd" door zou je kunnen zeggen; donker, roasted, chocolade, koffie & malty.. heavy. Abv rond de 9%. Iemand nog ideeën a.d.h.v. onderstaand recept? Gist gaat waarschijnlijk een combi worden (en flink over-enten).
BasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 20002 |
Naam recept | Black & Malty |
Brouwdatum | 23-02-2020 |
Bierstijl | Stout (Imperial Russian) |
Volume | 11,0 l |
Begin SG | 1,085 SG |
Berekende kleur (Morey) | 179 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 77 IBU |
Brouwzaalrendement | 60,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 22,00 l | Water uit Den Haag |
3,00 g | CaSO4 |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 75 mg/l | 8 mg/l | 58 mg/l | 74 mg/l | 55 mg/l | 124 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,50 kg | Pale mout. Maris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 66,7 % |
0,75 kg | Cara 120 | Dingemans | 120 EBC | 14,3 % |
0,50 kg | Chocolademout | Thomas Fawcett and Sons | 1000 EBC | 9,5 % |
0,25 kg | Roasted Wheat | Thomas Fawcett and Sons | 900 EBC | 4,8 % |
0,25 kg | Brown mout | Thomas Fawcett and Sons | 150 EBC | 4,8 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 65,0 °C | 1 min. | 60 min. | 4,2 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 20,0 g | Columbus | bellen | 15,6% | 60 min. | 57,5 IBU |
100,0 g | Saaz | bellen | 3,0% | 10 min. | 20,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 pak(ken) | American Ale (1056) | bovengist |
23,0 g | Safale American (US-05) | bovengist |