Hallo allemaal,
Ik was geïnspireerd door het recept van Jan van den Hoogen en ben zodoende zelf aan de slag gegaan. Vooral het gebruik van de gist voor een witbier die gebruikt wordt in een Tripel voor het verkrijgen van fruitachtige tonen en het brouwen met haver lijkt me best spannend. Ik ben op onderstaande uitgekomen.
Nu heb ik hierover de volgende vragen:
Ik heb volgens mij best veel suiker toegevoegd. Niet alleen kristalsuiker maar merendeels bruine basterdsuiker. Wat betekent dit voor de uiteindelijke smaak van het bier en de doordrinkbaarheid ervan?
Ik heb een kg havervlokken om toe te voegen. Wat gaat dit doen behalve een wat voller en plakkeriger mondgevoel?
Wat vinden jullie van de hopgift? Mijn bedoeling is een bier dat een redelijke hopneus heeft maar niet een overdreven hopsmaak.
Wat vinden jullie van de hoeveel koriander? Is dit teveel (wordt het een dreftbiertje?) of is het prima te doen zo?
Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden!
Groeten,
Auke
Och natuurlijk en dan nog deze vraag. De suiker kan op verschillende momenten toegevoegd worden. Tijdens het maischen maar ook op verschillende momenten tijdens de kook. Mijn voorkeur gaat uit naar het kookmoment, er hoeven naar mijn idee geen enzymen ed omgezet te worden. Is dit een juiste gedachte?
Maar wanneer dan tijdens de kook? Zouden er bepaalde stoffen verdampt moeten worden die je niet in je bier wil hebben maar die geraffineerde suiker wel bevat?
Vragen... vragen...
Groeten,
Auke
Ik voeg de suiker altijd toe 10 min voor het einde van de kook.
Citaat van: lier op 16-09-2017 18:58 uIk voeg de suiker altijd toe 10 min voor het einde van de kook.
Bedankt voor je reactie! Dan ga ik dat ook doen.
Groeten,
Auke
Ja kan je recept beter in forumopmaak opslaan en hier in plakken op deze manier wordt het eenvoudiger om mee te kijken
Citaat van: lier op 16-09-2017 20:01 uJa kan je recept beter in forumopmaak opslaan en hier in plakken op deze manier wordt het eenvoudiger om mee te kijken
Daar ben ik niet uitgekomen, behalve dan een heel groot html-achtig bestand. Die heb ik weer verwijderd. Morgen ga ik brouwen en ik ga het denk ik gewoon zo proberen, mijn bevindingen zal ik hier plaatsen.
Groeten,
Auke
Bij deze het door mij gebruikte recept met daaronder het verloop van de brouwdag.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 1 |
Naam recept | Tripel (achtig) |
Brouwdatum | 15-09-2017 |
Bierstijl | Tripel |
Volume | 22,0 l |
Begin SG | 1,081 SG |
Berekende kleur (Morey) | 17 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 19 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 18,00 l | Water uit Zutphen |
13,56 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 12 mg/l | 2 mg/l | 27 mg/l | 74 mg/l | 12 mg/l | 15 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 5,00 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 68,5 % |
1,00 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 13,7 % |
1,00 kg | Bruine basterdsuiker | Supermarkt | 35 EBC | 13,7 % |
0,30 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 4,1 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta-amylaserust | 62,0 °C | 1 min. | 10 min. | 3,0 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 45 min. | 3,0 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 3,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 15,0 g | Styrian Goldings | pellets | 3,4% | 60 min. | 7,6 IBU |
15,0 g | Saaz | pellets | 3,4% | 60 min. | 7,6 IBU |
20,0 g | Styrian Goldings | pellets | 3,4% | 10 min. | 2,0 IBU |
20,0 g | Saaz | pellets | 3,4% | 10 min. | 2,0 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 15,00 g | Korianderzaad | specerij | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 18,0 g | Blanche Ale Yeast (Y015) | bovengist |
Ik heb het recept gevolgd zoals ik heb opgesteld (waterprofiel behandeld water etc. is niet van toepassing, bij mij komt het water gewoon uit de kraan en ik doe daar nog niks aan, ik heb nog genoeg te leren met betrekking tot het maischen, hopgift en bovenal de vergisting.
De koriander heb ik tijdens het brouwen niet toegevoegd. In een "simpel biertje" is het naar mijn idee makkelijker om fouten op te sporen. Wanneer daar allerhande andere smaken bij komen kijken wordt het lastiger.
De hele brouwdag liep voorspoedig, dat wil zeggen; kopje koffie, broodje, sigaretje en lekker brouwen. Van de korrelgist heb ik 1,5 zakje gehydrateerd in een ontsmet kommetje, hier heb ik vervolgens zilverfolie overheen gedaan zodat er geen stofjes e.d. bij konden komen.
Onlangs heb ik gemeten hoeveel vocht ik verdamp uit de kookketel, dit kwam neer op 4 liter per uur dus 6 liter per kookbeurt van 90 minuten. Tot nu toe had ik iedere keer een veel hoger SG en een stuk lager volume. Zo ook afgelopen zaterdag. In plaats van de beoogde 22 liter ben ik uitgekomen op 16 liter en de start SG was geen 1081 maar 1096. Ik ga voor de volgende keer dus bekijken hoeveel water er achter zou kunnen blijven in de weckketel of wordt opgenomen door de hop die achterblijft in de kookketel. Volgens mij is dit namelijk veel meer dan dat wat standaard in BrouwHulp wordt aangegeven.
Maargoed... al met al weer een hoop geleerd en een leuke dag gehad. De hele zaak staat nu te pruttelen in de vergistingskast en we gaan het zien.
Groeten,
Auke
Waarom die korte beta-rust? Gebruikelijk is toch wel minstens 30 minuten op ongeveer 62 graden.
Maar de 18% suikerstort zal het wel weer rechttrekken. 😊
Als je minder liters hebt en een hoger sg dan heeft dit niks te maken met hoeveel er achter blijft bij de hop in de ketel maar dan kook je meer weg dan dat je gemeten hebt.
Dus je kookt waarschijnlijk meer weg dan die 4 liter per uur.
Dus dat moet je ff bij stellen in je brouwprogamma.
Verder had je gewoon wat water toe kunnen voegen om op je liters te komen.