Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Adrie op 07-05-2015 12:21 u

Titel: Vintage 1965
Bericht door: Adrie op 07-05-2015 12:21 u
Voor mijn 50e verjaardag had ik een blond gebrouwen en deze is bijzonder lekker geworden. Hij is in januari gebrouwen en ik heb nu nog een fustje op de tap. Nog steeds is hij heel erg lekker. Mooi fruitig van de Belgian Ardennes (Chouffe) gist en heerlijk hoppig.  Perfecte balans tussen moutigheid en bitterheid.  Jammer dat ik niet nog wat flessen over had om hem naar het ONK te sturen. Omdat ik er zo blij mee ben, deel ik het recept met jullie:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP113
Naam receptVintage 1965
Brouwdatum27-01-2015
BiertypeBlond
Volume45,0
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,9%
Alcoholgehalte6,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement81,7 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lWater uit Zutphen10,63 mlMelkzuur21,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l206 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,800 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,5 %
1,550 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC14,2 %
0,550 kgBiscuitDingemans50 EBC5,0 %
0,550 kgCara-redWeyermann40 EBC5,0 %
0,454 kgPalmsuiker (licht)Supermarkt2 EBC4,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.2,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gMagnumbellen10,5%60 min.21,6 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen1,1%60 min.1,6 IBU
53,0 gStyrian Goldingsbellen1,1%10 min.1,0 IBU
22,0 gE.K. Goldingbellen4,5%10 min.1,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,9 l + 2,5 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,9%
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering11-02-2015
Temp. lagering3,0 °C

Deze is high-gravity gebrouwen. Ik had 34 liter wort van 1,078 naar het gistvat gepompt en daar nog 11 liter water aan toe gevoegd. Vervolgens een flinke hoeveelheid gist toegevoegd die gekweekt is in een getrapte starter. Eerst een starter van 0,9 liter en daarna nog een van 2,5 liter, beide op de magneetroerder. De vergisting liep vlekkeloos en het bier gistte uit van 1,059 naar 1,013. Na de gisting heb ik nog 3 dagen het bier laten klaren bij 3 graden alvorens het bier in twee fusten en een paar flessen af te vullen.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: bierhenkie op 07-05-2015 12:36 u
Mooi recept Adrie. Hoe stel je high gravity brouwen in bij BrouwHulp?
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Adrie op 07-05-2015 13:36 u
Citaat van: bierhenkie op 07-05-2015  12:36 uMooi recept Adrie. Hoe stel je high gravity brouwen in bij BrouwHulp?

Op het tabblad Maischen, water vul je een hoeveelheid in in het vakje "Extra water in gistvat". Het begin SG op het tabblad Recept wordt dan aangepast.  Ook bitterheid en kleur worden aangepast. Op de brouwdag vul je op het tabblad "Metingen op de brouwdag" in hoeveel wort er daadwerkelijk naar het gistvat is gegaan en hoeveel water je toegevoegd hebt. Het SG, de bitterheid en de kleur worden dan automatisch berekend en getoond in dat tabblad. Dat SG wordt je daadwerkelijke begin SG.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: MO op 07-05-2015 13:56 u
Verdun-water onbehandeld of voor de zekerheid nog  gekookt? Direct kraanwater bevat lekker veel O2.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Adrie op 07-05-2015 15:18 u
Gewoon kraanwater, onbehandeld. Die zuurstof komt goed van pas voor de gist, nietwaar.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: mbroek op 08-05-2015 11:46 u
Citaat van: Adrie op 07-05-2015  13:36 uOp het tabblad Maischen, water vul je een hoeveelheid in in het vakje "Extra water in gistvat". Het begin SG op het tabblad Recept wordt dan aangepast.  Ook bitterheid en kleur worden aangepast. Op de brouwdag vul je op het tabblad "Metingen op de brouwdag" in hoeveel wort er daadwerkelijk naar het gistvat is gegaan en hoeveel water je toegevoegd hebt. Het SG, de bitterheid en de kleur worden dan automatisch berekend en getoond in dat tabblad. Dat SG wordt je daadwerkelijke begin SG.

Adrie,

ik heb hier van de week ook wat mee gespeeld, maar ik zie bij mij de bitterheid niet veranderen, eigenlijk gaat die omlaag omdat de hop hoeveelheid niet wordt aangepast en de moutstort wel. Ik had wel reken met percentages aangevinkt, anders gebeurt er helemaal niets. Is er ergens anders nog iets wat ik over het hoofd zie?

Chiel.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Adrie op 08-05-2015 15:42 u
Nee, de hophoeveelheden wijzigen niet mee. Misschien moet ik dat maar eens veranderen in het programma.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Brambo op 10-05-2015 20:44 u
Dag Adrie welke meerwaarde zou de Styrian Goldings moeten geven die je toevoegt op 60 minuten voor einde kook?
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Jacques op 10-05-2015 21:01 u
Citaat van: Brambo op 10-05-2015  20:44 uDag Adrie welke meerwaarde zou de Styrian Goldings moeten geven die je toevoegt op 60 minuten voor einde kook?

Ik heet gen Adrie maar wil wel reageren. Hop is veel meer dan alfazuren. Het geven aan een aromahop aan het begin van het hopkoken draagt wel degelijk bij aan de smaak van een bier. Het is niet zo dat het hoparoma pas de laatste 10 minuten in het bier komt door een late hopgift.
Titel: Re: Vintage 1965
Bericht door: Bennemans op 10-05-2015 21:12 u
Nu zit ik lekker lui op de bank met de laptop op schoot (doe het woord eer aan) en was aan het speuren op de site van Wittepaard om het xml(letje)van dit recept te lenen (de WPL113)... maar staat er helaas nog niet op. :-[ Hoewel het wel wordt genoemd onder de noemer "Nieuwste downloads".