Met dit Historisch Gagel bier de eerste prijs in de vrije klasse gewonnen. Er zijn 90 punten voor gegeven.
De keurmeester vond er het volgende van:
Zeer veel schuim bij inschenken.
Sterke geur van de gagel, wel aangenaam.
Mooie zachte (na)smaak, goed in balans met de gagel en mout.
Mooi bier!
Het recept:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | G86 |
Naam recept | GagelWit en GagelSaison |
Brouwdatum | 29-08-2012 |
Biertype | Witbier |
Volume | 30,77 l |
Begin SG | 1,061 SG |
Eind SG | 1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,7% |
Berekende kleur (Morey) | 8 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 8 IBU |
Brouwzaalrendement | 82,7 % |
Kooktijd | 90 min. |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,46 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 44,0 % |
2,67 kg | Pilsmout | Weyermann | 3 EBC | 34,0 % |
1,73 kg | Tarwemout. licht | Weyermann | 4 EBC | 22,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Glucogeen afbreken | 44,0 °C | 1 min. | 45 min. | 1,9 l/kg |
Eiwit rust | 58,0 °C | 1 min. | 15 min. | 2,8 l/kg |
Versuikering | 71,0 °C | 1 min. | 60 min. | 4,3 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 1 min. | 1 min. | 4,3 l/kg |
De eerste twee maisch stappen zijn door infusie gedaan. Dus door de juiste hoeveelheid kokend water toe te voegen.
HopHoeveelheid | Naam | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 10,1 g | Merkur | 10,0 % | 75 min. | 8,5 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | type | Gebruik | 10,0 g | Gedroogd Gagelblad | specerij | 30 min koken |
4,0 g | Korianderzaad | specerij | 1 min koken |
5,0 g | Vlierbloesem (gedroogd) | kruid | 1 min koken |
GistHoeveelheid | Naam | type | 1,00 l starter | Belgisch Witbier(3944) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 21,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 21,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,7% |
Temp. nagisting | 21,0 °C |
Start lagering | 16-09-2012 |
Temp. lagering | 21,0 °C |
Alcoholgehalte | 6,3 vol.% |
(https://lh3.googleusercontent.com/-N5qGLTk5ENM/UbTednHl6wI/AAAAAAAACLs/W3vGM8bqAqk/w785-h521-no/G86+vergisting3.jpg)
Er is 30 liter wort gemaakt waarvan de helft vergist is met een starter van koelkast slurrie van de Wyeast 3944 en de andere helft met de Wyeast 3711 (French Saison). De prijs is gewonnen met de 3944 (Belgisch Witbier) gist. Deze heeft de rode temperatuurcurve. De gele temperatuurcurve is van de Saison variant. De keurmeesters vonden van de Saison variant dat het schuim erg snel weg was en dat de smaak iets te scherp was. De Saison variant had nog 75 punten.
Henielma,
Allereerst gefeliciteerd met je 1e prijs met zo'n mooi bier.
Een vraagje, heb je enig idee of de bitterheidswaarde ook reëel is.
Of is dat sowieso van ondergeschikt belang bij dit biertype.
Oké, nog een vraagje: waarom gagelblad en niet de katjes?
Groeten, Dick
Naar mijn idee is er uit de Gagel nog eens 7 IBU aan bitterheid bijgekomen. In totaal dan iets van 15 IBU. De bitterheid is net als bij een witbier minder van belang.
Blaadjes omdat ik niet aan katjes kon komen in augustus. De gedroogde blaadjes komen via ebay uit Schotland.