Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Open vergisting vooral gunstig voor weizen

Gestart door Jacques, 26-03-2022 12:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Open vergisting zoals ik dat doe
Al een tijdje vergist ik gedurende de eerste tijd van de vergisting mijn brouwsels zonder waterslot op op mijn CCT. Dat kan ik dankzij mijn BrewBrain Float, maar als je een iSpindel hebt kan dat ook. Met deze meetinstrumenten kun je de vergisting mooi volgen. Via een grafiek kun je zien dat de vergisting start en ook hoe snel het SG daalt. Heel handig dus om de vergisting in de gaten te houden zonder steeds het vat te openen en monsters te nemen. Maar ook handig voor het bepalen wanneer de hoofdgisting minder wordt. Zodra ik dat zie zet ik een waterslot op mijn CCT.
Overigens vergist ik niet helemaal open. In het gat voor het waterslot steek ik een siliconen slangetje. Dat slangetje laat ik afhangen langs mijn gistvat. Het is vergelijkbaar met een blow off met dit verschil dat het uiteinde van de slang niet in een fles of maatbeker met water steekt. Het uiteinde hangt geheel vrij. Door zo te werken beperk je de kans op infecties.
Het voordeel van deze manier van werken is dat je het bier niet hoeft over te hevelen voor de gesloten vergisting. Ook de nagisting open uitvoeren is namelijk geen goed idee in verband met het gegarandeerd oxideren van je bier. Aan het begin van de vergisting heb je daar geen last van omdat de zuurstof verbruikt wordt door de gist voor de aanmaak van nieuwe gistcellen.

Open vergisting op commerciële schaal
In Brauwelt stond laatst een artikel dat steeds meer commerciële brouwerijen terug aan het gaan zijn naar open vergistingskuipen. Ze doen dat om zo het smaakprofiel van hun bieren te beïnvloeden. Het is al een hele tijd bekend dat bier vergist in hoge CCT veel minder isoamylacetaat (banaanachtig) en 4VG (kruidnagelsmaakje) geeft. Door over te stappen op lage open vergistingskuipen kun je een karakteristieker weizen brouwen.
OpmarsOpenVergisting.bmp
De open vergistingskuipen zijn vooral verdwenen in de commerciële brouwerijen omdat ze meer ruimte in beslag nemen en omdat ze niet automatisch gereinigd kunnen worden zoals een commerciële CCT. Vooral dat laatste was een groot bezwaar. Goed reinigen en desinfecteren is behoorlijk arbeidsintensief zoals wij hobbybrouwers weten. Er is echter goed nieuws voor de commerciële brouwers: er zijn twee leveranciers van brouwinstallaties die open vergistingskuipen aanbieden die wel automatisch gereinigd kunnen worden. In het Brauwelt artikel werd daar aandacht aan besteed. In de rand van de kuip is een voorziening ingebouwd voor de reinigings- en desinfecteermiddelen. Deze middel worden gelijkmatig verspreid langs de wanden van de kuip zodat deze optimaal behandelend wordt.
Naast een ander smaakprofiel (dat vooral voordelig zou zijn voor weizen en pilseners) wordt nog een ander belangrijk voordeel genoemd in het artikel, namelijk het aanzicht van de brouwsels voor bezoekers. Uit ervaring weet ik dat een vergisting die je kunt zien bij een brouwerijbezoek veel meer aanspreekt dan staren naar een grote gesloten CCT.
Open vergisting op grote schaal heeft ook nadelen. Het gevormde koolzuur moet worden afgevoerd zonder de ramen van de vergistingsruimte te open. Het infectieduveltje ligt immers altijd op de luur en het verspreiden van geur is een nadeel in een woonomgeving. Verder wordt er veel minder koolzuur in het bier opgenomen dan bij een gesloten vergisting onder druk. Dit betekent dat er meer koolzuur gevoegd moet worden bij het bottelen van het bier als er geen hergisting op de fles plaatsvindt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.