Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gist slurry aftappen uit CCT, gevaar voor infectie?

Gestart door hobbyman, 01-12-2018 14:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbyman

Hallo ik heb nu een Blichmann CCT. Als ik gist aftap blijft er slurry in de aftap slangtule zitten. Als ik niks doe, dan gaat die slurry zeker een infectie opleveren lijkt me?
Omdat het een tri-clamp model is kan ik na het aftappen, de tule verwisselen voor een blindplaatje. Ik sproei dan wat starsan oplossing in de opening en blind hem af.

Hoe doen jullie dat? Ik wil mijn 35 liter bier niet verpesten doordat ik het achteraf anders had kunnen doen.


CeesM

Ik zie dat jij tussen de kraan en slangtule een Tri-clamp hebt zitten. Die kan je losmaken en in schoonmaakmiddel laten weken. Dat open gat van je Tri-clamp aan de kraan kan je schoonspuiten met starsan of zoiets. Infectiegevaar is nihil omdat bij het uitstromen van de slurry geen bacteriën naar binnen kunnen dringen. Ik spuit het schoon zodat de slurry niet opdroogt en verstopping kan veroorzaken.

Jacques

Elke keer dat ik gist aftap spoel ik met alcohol 70% om de tuit te ontdoen van restanten gist en bier.
Dat doe ik vooral om een infectiebron te elimineren. Want hoewel ik deze tuit niet gebruik bij het aftappen van het te bottelen bier wil ik geen viezigheid in mijn gistingskast.

HansvV

Ik spoel met flink wat gedemineraliseerd water (heb een osmose-unit in bedrijf). Wanneer ik iets met die afgetapte gist wil doen, dan ontsmet ik het uiteraard eerst met alcohol.

EBC

Uitspoelen met water (spuitfles). Daarna alcohol of Star San. En de slangtules eraf en de afdekplaatjes erop.

Heisenberg

Citaat van: HansvV op 01-12-2018  22:58 uIk spoel met flink wat gedemineraliseerd water (heb een osmose-unit in bedrijf). Wanneer ik iets met die afgetapte gist wil doen, dan ontsmet ik het uiteraard eerst met alcohol.
Osmosewater is geen demiwater. Meet je met een TDS meter in de uitgang van je osmoseapparaat? Om demiwater te krijgen met als resultaat 000 bpm overgebleven vervuiling zul je na het osmoseapparaat nog een zgn. DI filter (demineralisatie filter) moeten installeren.

HansvV

Citaat van: Heisenberg op 02-12-2018  08:58 uOsmosewater is geen demiwater. Meet je met een TDS meter in de uitgang van je osmoseapparaat? Om demiwater te krijgen met als resultaat 000 bpm overgebleven vervuiling zul je na het osmoseapparaat nog een zgn. DI filter (demineralisatie filter) moeten installeren.

Bekend. Ik heb een omgekeerde osmose unit, met aansluitend een kat-anionwisselaar, die ik regelmatig regenereer (die wisselaar uiteraard). Ik check regelmatig op TDS en geleidbaarheid, ná die wisselaar. Produceer bijna aan de lopende band; gebruik dit als aanmaakwater voor mijn zeewateraquarium. En verder zit het in mijn knijpflesjes om her en der te spoelen. Gaat goed. Stukken goedkoper op den duur dan steeds demiwater te moeten kopen, maar dat geldt dan specifiek voor mijn situatie.

haicoterbeek

Wat is het nut van de slangtule aan de bodemafsluiter? De gistslurry kan zo dik zijn als  een keutel. Die gaat niet door die vernauwing.


 


Ik zou de slangtule laten vervallen. En een afdekplaatje gebruiken.
Als je bang bent voor infectie dan de ruimte achter de afsluiter ontsmetten voor je de gist gaat aftappen.Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.