Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eenvoudig recept voor een giststarter gemaakt van mout

Gestart door Pieter., 20-10-2005 18:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Edgar

Citaat van: Hoorns Hopbier op 23-10-2005  23:02 uOp de site van De Wortketel staat dat invriezen wel mogelijk is.  http://www.wortketel.nl/bewaren_gist.htm

Maar niet het invriezen van een complete starter (teveel glycerol in je bier). Wel een starter(tje) voor een starter.

Edgar

Citaat van: Pieter64 op 23-10-2005  23:25 uVandaag de pils gemaakt, begon na een paar uur alweer te gisten, morgen zet ik de gistemmer op een koele plek.

Niet mee wachten, zo snel mogelijk koelen of je krijgt een te fruitig bier. Zeker met deze buitentemperaturen; je bier is al gauw 4° warmer dan de omgeving. Hopen op slechter weer! (de voorspelling is niet zo best, voor Pils)

filip

Hoi allemaal
Ik gebruik voor onze giststarter appelsap van de Aldi (Belgische winkelketen)
De densiteit van het appelsap is 1060. Gewoon op kamertemperatuur brengen,
gist toevoegen en 24u laten staan

Hopmans

Proef je dat dan niet in je bier?  :weetniet:
1 liter appelsap op 10 liter bier moet toch wel opvallen.

Of valt dat wel mee Filip?

 :degroeten:

Jacques

Citaat van: filip op 03-11-2005  21:32 uHoi allemaal
Ik gebruik voor onze giststarter appelsap van de Aldi (Belgische winkelketen)
De densiteit van het appelsap is 1060. Gewoon op kamertemperatuur brengen,
gist toevoegen en 24u laten staan

Hoi Flip,

Jij komt waarschijnlijk uit België denk ik. Met name daar is deze methode zeer populair weet ik.


Hoppie,

Het gebruik van appelsap voor het opkweken van gist is al eerder op het forum aan de orde geweest. Ik raad je aan de zoekfuncite te gebruiken om deze oude discussie terug te vinden.

Hoppeplukkertje

Ik heb alles in huis voor mijn tweede recept. Eerste recept is aan het lageren; hoofdgisting één week en nu al twee dagen aan lageren rond de 7°c. (ardeense gist) voor een dubbel.
Maar toevallig heb ik geen moutextract meer om starter te maken voor tweede recept   ???
Kan ik dan gewoon de koek in de wordt gieten of kan ik een giststarter maken met suiker ?

Gerb

Als je een gistkoek van een vorig bier gebruikt, zou ik hier het wort opzetten. Een voorwaarde is dat er niet te veel tijd zit tussen het bier afhevelen en het wort erop zetten. Niet meer dan een dag of 4 lijkt me. Dan zou ik tussendoor geen suiker of wort bij de gistkoek doen.

Als je nu besluit om een deel van de gistkoek te bewaren en als begin van een giststarter te gebruiken zou ik altijd wort (met moutextract gemaakt) gebruiken en geen suiker. Voor vitale cellen zijn er voedingsstoffen nodig die in wort zitten (evt. aangevuld met gistvoeding).

RobinB

De hele koek is misschien iets teveel van het goede ook vanwege veel oude/dode cellen.
Wat je kan doen is de helft nemen en dit wassen (spoelen met water en evt fosforzuur) laten bezinken en afhevelen.
Het afgehevelde troebele supernatant (of een deel van de rest van de koek) kan je koken om alles echt goed dood te krijgen en te lyseren. Hierna kan je het (met mate) gebruiken als gistvoeding.

Makkelijker (en beter doseerbaar?) is het om normale gistvoeding te gebruiken, maar dan liever wel de betere zoals die van Siris of Wyeast.

De gewassen koek (nu nog maar ca 1/4 van het origineel) kan je met gistvoeding en suiker opstarten. Suiker als koolstofbron voldoet prima, maar heeft een goede gistvoedingssupplement nodig omdat er verder niks in zit.

Jacques

Citaat van: RobinB op 05-02-2009  10:22 uWat je kan doen is de helft nemen en dit wassen (spoelen met water en evt fosforzuur) laten bezinken en afhevelen.

Het wassen met fosforzuur (pH 2,5 - 3.0 gedurende 15 minuten) wordt in de praktijk van de professionele brouwerijen gedaan om er voor te zorgen dat ongewenste micro-organismen zo veel mogelijk afgedood worden. Wassen met zuur is echter niet zonder risico. Ook de gist lijdt namelijk onder een zuurwassing. Daarom moet er voor gezorgd worden dat het wassen van de gist niet te lang duurt en dat meteen na het wassen de pH weer omhoog wordt gebracht. Dit kan door de gist direct te enten in het wort.

bartbier

Tsja, ik heb vorig jaar eens Westmalle gist gewassen met pH 2,2 en 2 uur laten staan.
Daarna opgeschaald naar 1500 ml wort en 24 h later nogmaals 1500 ml wort toegevoegd, telkens met gistvoeding.
Het geproduceerde bier was super ver uitvergist.

grtz

Bart

Jacques

Door mij is een richtlijn gegeven om te zorgen dat de gist niet te veel lijdt door de zuurwassing.
Dat wil niet zeggen dat als je een grote hoeveelheid vitale gistcellen langer en bij een lagere pH laat staan dat de gist geheel dood is. Door na de wassing de gist weer in topconditie te brengen door deze te vermenigvuldigen met behulp van beluchten, gistvoeding en dergelijke krijg je uiteraard prima vergistingsresultaten.

Mijn boodschap is: pas op met zuurwassingen want deze kunnen schadelijk zijn voor je gist.
Zuurwassingen worden aangeraden als men de indicatie heeft dat er ongewenste micro-organismen in je gist zitten.

RobinB

Citaat van: Jacques op 05-02-2009  20:50 uMijn boodschap is: pas op met zuurwassingen want deze kunnen schadelijk zijn voor je gist.
Zuurwassingen worden aangeraden als men de indicatie heeft dat er ongewenste micro-organismen in je gist zitten.

Dat klopt en dan is het ook nog maar een lapmiddel! (er stond ook evt. ;) )

Maar aan de andere kant denk ik dat gisten in het algemeen vrij veel kunnen hebben, al moet je het natuurlijk niet te bont maken :)
Je kan natuurlijk ook het fosforzuur weer neutraliseren...

Hoppeplukkertje

Dat wassen met fosforzuur is nieuw voor mij!
Je leert hier alle dagen iets bij op dit forum.

Ik heb voor de eenvoudigste methode gekozen:

Deeltje van de koek genomen en toegevoegd aan het nieuw brouwsel daarna goed belucht en na een  uur was hij al aan het gisten  :dansen:




hansHalberstadt

Citaat van: Adrie op 21-10-2005  10:48 uGoed idee, hoeveel moet je verdunnen? Is dit goedkoper dan moutextract, want gerstenmoutstroop is nogal prijzig.
Ik las dit toevallig en ik gebruik deze gerstemoutstroop ook wel. Het betreft hier geconcentreerd extract met zo uit mijn hoofd 80% moutsuiker. ca 2 euro 50 voor een jampotje (ca 450 g) niet zo goedkoop, maar wel handig en in elke plaats met reformzaak te krijgen. Ik doe er een beetje appelsap bij om de pH goed (rond 5.2) te krijgen en met 1 potje van 450 g kun je ca 3 L gistatarter maken van 1040. (even opkoken om het steriel te krijgen)
HansH

Bierke

Beste medebrouwers,

Ben net bezig een giststarter te maken. (1 kg pilsmout en 3 liter water) Zal een beetje 'high gravity' starter worden die ik na 't invriezen wel aanleng en nog even kook om steriel te maken.
't Wordt een eenstapsmaisch. Uitmaischen op 78°C, filteren, 1 uur koken met hop, whirlpool en filteren. Niet?

Mijn vraag is nu of ik die warme trub van na 't koken moet verwijderen of er in mag laten. Is dit goede voeding voor de gistcellen? Eiwitten bevatten toch aminozuren?
Moet er echt hop bij?

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

Henielma

Je hoeft voor het invriezen niet te koken. Na het ontdooien voeg je in jou geval wat water bij en kook je 10 min zonder hop.

Ik maak 1 keer per jaar 10 liter wort van 1035 of 1040 en vries dit in bakjes van 0,5 1 en 2 liter in.

Ik de kookpan ontdooien en 10 min koken en klaar is het wort voor de starter.

Bierke

Hoi Henielma,

Ik lees nu pas je bericht. Gisteren heb ik dan uiteindelijk toch nog 1 uur gekookt met hop erbij. 't Is eigenlijk al een volledig brouwsel zo.
'k Zal jouw raad volgen een volgende keer. Scheelt wel enorm in werk als je na 't uitmaischen op 78°C en filteren al kan invriezen!!! Ga ik zeker doen!!!
Bedankt!!!

Met vriendelijke groeten Bierke

Henielma

Succes de volgende keer met het starterwort.

Het uitmaischen is voor starterwort ook niet nodig. Gewoon een half uur op 66 ºC maischen en invriezen. Voor gebruik koken en afkoelen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.