Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eenvoudig recept voor een giststarter gemaakt van mout

Gestart door Pieter., 20-10-2005 18:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter.

Hallo allemaal,

Aangezien ik wat meer leven in mijn Wyeast wil creëren wil ik een giststarter maken, probleem alleen is ik heb geen moutextract in huis. Dus mijn vraag is eigenlijk of iemand een eenvoudig recept weet met mout om een starter te maken, dus wat voor maischschema en hoelang koken etc, ik ga er vanuit dat pilsmout hiervoor voldoet, het gaat om ongeveer 1 liter.

Bvd,

Pieter

Johannes

200 gram pilsmout op 1.2 liter water zou ongeveer 1 liter met een SG van 1046 opleveren. Waarschijnlijk is een eenstapsmaisschema 60 graden voldoende.

Johannes

Pieter.

En hoelang zou ik het moeten maischen/koken?

Pieter

Edgar

Ik zou ietsje warmer maischen; 63-65°?, totdat je met jodium geen reactie meer krijgt. Uurtje koken als je alle DMS kwijt wilt, maar voor een starter... is een half uur ook wel genoeg. Een beetje DMS in je bier is wel lekker :)

Edgar

Nou hoop ik dat je Promash hebt, want ik heb even een starter-recept gemaakt voor 3,5 liter. Volgens mij ga je een Pils brouwen, en voor een ondergister moet je niet al te zuinig zijn met de gist. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel je gaat brouwen, dus wat je overhoudt vries je in.

Jack

Voor mijn giststarter gebruik ik biologische gerstenmoutstroop welke je bij de biologische kruidenier kunt kopen. Deze verdun ik met warm water tot SG 1020. Hierna verdeel ik het in plastic flessen van 0.5 Liter en gaat het een en ander in de diepvries. Voor gebruik 20 min. koken en afkoelen. Schuimt ook veel minder als wort. Ik heb hier altijd goede resultaten mee. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat de kleur is als palm.

Groeten

Jack

Adrie

Goed idee, hoeveel moet je verdunnen? Is dit goedkoper dan moutextract, want gerstenmoutstroop is nogal prijzig.

Pieter.

Bedankt voor het recept, ik heb de demo versie van Promash dus ik ben er nog niet zo in thuis. Maar zover ik het begrijp:

Voor 3.5 L wort, 2 L maischwater en 500 gr Pilsmout.
Maischen op 64 graden gedurende een uur.
Spoelen met 3 L water.
Een uur koken en bij start 10 gr Saaz hop toevoegen.

Pieter

Jack

Citaat van: Adrie op 21-10-2005  10:48 uGoed idee, hoeveel moet je verdunnen? Is dit goedkoper dan moutextract, want gerstenmoutstroop is nogal prijzig.

Géén idee eigenlijk. +/- 6 liter??
Ik verdun tot SG 1020, wordt na koken iets hoger denk ik.

Edgar

Zoiets ja. Maar dan moet je wel je verdamping in de gaten houden, die kan nogal variëren afhankelijk van het soort pan dat je gebruikt.

Ik heb Saaz gekozen omdat het geen kwaad kan om alvast een echte Pilshop in je starter te gebruiken. Hop in starters is niet noodzakelijk, maar naar mijn idee wel beter. De meningen verschillen hierover. Ik denk zelf dat de uitgekookte plantenextracten ongetwijfeld (micro)nutriënten voor de gist leveren, en dat de bacterieremmende werking van hop mooi meegenomen is in een starter.

Als je starter uiteindelijk een lichter SG heeft dan 1040, is dat niet spannend, behalve dat je er dan beter iets meer van neemt. Zwaarder dan 1040 is minder wenselijk om de gist osmotisch niet teveel te belasten en de concentratie afvalstoffen in  de starter te beperken.

Pjotr59

Zit ik te denken, ik ga zondag 30 liter brouwen. Heb ik dus een giststarter nodig. Maar ik ga een week later nog een  brouwsel maken (20 liter) en ik heb 1 zakje Wyeast. Kan ik een deel van de giststarter (1,5 liter van 8 EBC moutextract, sg van 1040, begreep ik), een week in de koelkast bewaren? Kan ik giststarter zelfs invriezen?

Greetz,

Pjotr.

Johannes

Een starter kun je prima in de koelkast bewaren, voor het brouwen warm zetten en eventueel nog wat startervloeistof toevoegen om de boel weer actief te krijgen. Moutextractoplossing kun je invriezen.

Johannes

Hopmans

Hoi Pjotr

CiteerZit ik te denken, ik ga zondag 30 liter brouwen. Heb ik dus een giststarter nodig. Maar ik ga een week later nog een  brouwsel maken (20 liter) en ik heb 1 zakje Wyeast. Kan ik een deel van de giststarter (1,5 liter van 8 EBC moutextract, sg van 1040, begreep ik), een week in de koelkast bewaren?

JA  ;)


CiteerKan ik giststarter zelfs invriezen?

NEE !    :neenee:

IJs kristallen maken de celwand stuk.

 :degroeten:

Edgar

Citaat van: Pjotr59 op 21-10-2005  22:52 uZit ik te denken, ik ga zondag 30 liter brouwen. Heb ik dus een giststarter nodig. Maar ik ga een week later nog een  brouwsel maken (20 liter) en ik heb 1 zakje Wyeast. Kan ik een deel van de giststarter (1,5 liter van 8 EBC moutextract, sg van 1040, begreep ik), een week in de koelkast bewaren? Kan ik giststarter zelfs invriezen?

Als je hoofdgisting binnen een week verloopt, kan je ook (een del van) de gistkoek van het eerste brouwsel gebruiken.

Pjotr59


Pieter.

Gisteren giststarter gemaakt, SG is rond de 1035, de Wyeast gist bij de starter gevoegd flink geschud en weggezet, nu bijna 24 uur later nog steeds geen activiteit. De gist ligt op de bodem van de fles  :denken:

Pieter

Edgar

Stond je Wyeast bol? Was er temperatuurverschil tussen gist en wort tijdens pitchen? Wat was die temperatuur? Starter niet te warm?

5° verschil kan al een temperatuurschok veroorzaken; de gist heeft dan weer tijd nodig om zich te herpakken.

Als je strengvorming ziet tijdens het zwenken met de fles, heb je activiteit. Hoe meer je met de fles beweegt, hoe beter.

MO

Heb je een waterslot op je giststarter staan?

Pieter.

Temperatuur van het wort was 25 graden, zakje Wyeast lag op kamer temperatuur dus veel verschil in temperatuur zal er niet geweest zijn, zakje gist stond niet bol, eigenlijk totale inactiviteit. Er zit wel een waterslot op de starter.

Pieter

Edgar

Citaat van: Pieter64 op 22-10-2005  17:03 uzakje gist stond niet bol, eigenlijk totale inactiviteit.

Aha. Dat is het dus. De gist was nog niet wakker. Dan is het normaal dat je nog geen activiteit hebt. Er staat niet voor niets op het zakje dat je moet wachten met pitchen totdat het bol staat; de kans op een succesvolle starter is nu wel wat verkleind.

Pieter.

18:53 en drie maal raden wie er wakker zijn geworden  :dansen:

Pieter

Edgar

Da's goed nieuws. Als je nu ziet dat je er wat (verse) lucht in kunt krijgen zal dat de groei helpen.

RBE

Pieter 64,
Had je het plastic zakje met gistvoeding wel stuk gekregen, want dat is mij ook wel eens overkomen!
Dan gebeurt er inderdaad niets.
RBE

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 21-10-2005  22:58 uneenee:
IJs kristallen maken de celwand stuk.
Op de site van De Wortketel staat dat invriezen wel mogelijk is.  http://www.wortketel.nl/bewaren_gist.htm

Hans Hans

Pieter.

Binnenzakje was stuk, zag het toen ik het toevoegde aan de starter.

Vandaag de pils gemaakt, begon na een paar uur alweer te gisten, morgen zet ik de gistemmer op een koele plek.

Pieter

Vergelijkbare Topics (7)

19374

Reacties: 10
Gelezen: 2949

1388

Reacties: 8
Gelezen: 15757

26298

Reacties: 18
Gelezen: 5778

32496

Gestart door Vincent1v


Reacties: 20
Gelezen: 4904


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.