Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nederlandse IPA's van de niet-thuisbrouwer

Gestart door ejet, 02-02-2018 20:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

(gebottelde/blikken) Nederlandse IPA's zijn

zelfs nog beter dan de USA counterparts
vergelijkbaar met verse USA IPA's
vaak ouder dan drie maanden en geen IPA meer
überhaupt niet vergelijkbaar met USA versies

ejet

Dag allen.

Ik ben al geruime tijd fan van US-style IPA's. Of dat nou de session variant is, black, white, New England, double, triple, IPL, noem maar op.
Nu zit ik vanavond aan de Kees West Coast style IPA met tht van 09-18 en ik merk dat ik me al maanden erger aan het feit dat er veel keuze is van IPA's in de schappen van grote en kleine bierspeciaalzaken en supermarkten maar amper verse keuze. De enige die hierin positief uitspringt is voor mij Mooie Nel van Jopen. Deze is vaak te krijgen binnen 1-2 maanden na bottelen (aangenomen dat de THT datum een jaar na bottelen ligt). De rest is 3 a 4+ maanden oud en niet meer hoppig en vaak afgevlakt in smaak. Laat staan de bieren UIT de US (Sierra Nevada, Anchor, etc), die zijn meestal 6+ maanden oud! De West Coast die ik nu drink is bovendien overgecarboniseerd en verder matig bitter en totaal onhoppig. Ik proef wel wat citra en simcoe/mosaic maar dit is echt zoeken. Naast dat ik zelf veel hoppig bier brouw (APA, IPA, NEIPA, etc) koop ik ook nog steeds erg veel om te proeven en te "eiken" naar waar ik sta t.o.v. van de profs. Nu durf ik te stellen dat na iets meer dan 3 jaar brouwervaring ik (veel) betere Amerikaanse stijl hoppige bieren kan brouwen dan 90% van wat ik proef van de Nederlandse brouwers (tap uitgezonderd voor de duidelijkheid, en ik bottel zelf ook).

Had laatst Wally van Rock City (NEIPA) geproefd, deze was echt top. Verder kom ik vaak in Scandinavië, daar kunnen ze het wel! Lervig, Brewski, Austmann, Nogne O, To Ol, noem maar op allemaal topklasse. En daar hebben ze ook blik uitgevonden net zoals in de USA, en de lokale monopolie drankhandel heeft al het topbier gewoon in de koeling staan! In sommige zelfs een grote walk in fridge. Take that Heineken!Mijn vragen aan de profs:
- Waarom staat er nooit een gebotteld op datum op flessen?
- Waarom een tht van 1+ jaar op een IPA als deze dan na dat jaar totaal niet is wat je als brouwer gebrouwen hebt?
- En als je dan je bier uitbrengt, zorg dat de CO2 gehaltes kloppen, zo moeilijk is dat niet! Gushers zijn echt uit den boze.

En wat is jullie mening, en vooral, wat moet ik wél drinken?

SanderH

Even de advocaat van de duivel, maar hoe vaak heb jij 20 hl van een pale ale variant gemaakt die alle 20 keer precies goed was, hetzelfde als de voorgaande batch en geen spuiters gaf?? Niet om je af te zeiken, maar de zaken een beetje in mijn perspectief zetten ;)

Maar ja, "oudere" pale ales, met name de hoppige varianten komen nog wel eens laat aan. Theoretisch zou een hoppig bier van 4 maanden oud niet echt veel in smaak mogen verliezen. De temperatuur en de lichtinvloeden spelen daar een veel grotere rol in.

breda82

De supermarkt is niet the place to go. Ik koop bij bierspeciaal winkeltjes bier van lokale brouwers en die krijgen het bier super vers, zelfs afgevuld in growlers to go. Bieren uit Amerika in fles koop ik niet snel zal dan eerder voor blik gaan. Laatste nog naast de heady topper gegrepen grrrr

De klassieke bieren zijn nog steeds heel populair zeker tov de verse hoppige. Zeker in de supermarkt verkoopt het toch minder heb ik het idee


En Lervig en Brewski zijn trouwens ook favoriet hier!

Hay

Dat is ook de reden dat ik geen ipa's in mijn bierschap zet , als ze niet vers zijn is die rommel niet meer te zuipen.
En dit geld ook voor de Amerikanen onder de ipa's.
Heel veel van deze merken zijn al bijna over de drinkbaarheidsdatum heen voor je ze in het schap hebt.Ze worden gebrouwen,gelagerd,in de distributie en dan komen ze in de winkel.
Ik weet niet hoe jij je dat voorsteld hoe ze van Amerika komen maar daar gaat enige tijd overheen. 
Enigste conclusie is (en dat is mijn menig als bierdrinker en niet als bierverkoper) ipa's zijn en zwaar overgewaarde biersoort die eigenlijk helemaal niet te zuipen is en de zwaar overtrokken hopgaven moeten het slechte recept en/of produkt verbloemen.

Hay

Citaat van: breda82 op 02-02-2018  21:10 uDe supermarkt is niet the place to go. Ik koop bij bierspeciaal winkeltjes bier van lokale brouwers en die krijgen het bier super vers, zelfs afgevuld in growlers to go. Bieren uit amerika in fles koop ik niet snel zal dan eerder voor blik gaan. Laatste nog naast de heady topper gegrepen grrrr

De klassieke bieren zijn nog steeds heel populair zeker tov de verse hoppige. Zeker in de supermarkt verkoopt het toch minder heb ik het idee


En lervig en brewski zijn trouwens ook favoriet hier!

Als dat al zo is als jij zegt dan geldt dat zeker niet voor ipa's enige probleem is hier bij de korte drinkbaarheidsdatum.
En daarbij kan ik je vertellen dat al zeker de grotere supermarkten meer speciaalbier omzetten dan menig speciaalbierwinkel.

SanderH

Citaat van: Hay op 02-02-2018  21:10 uDat is ook de reden dat ik geen ipa's in mijn bierschap zet, als ze niet vers zijn is die rommel niet meer te zuipen.
En dit geldt ook voor de Amerikanen onder de ipa's.
Heel veel van deze merken zijn al bijna over de drinkbaarheidsdatum heen voor je ze in het schap hebt. Ze worden gebrouwen, gelagerd, in de distributie en dan komen ze in de winkel.
Ik weet niet hoe jij je dat voorstelt hoe ze van Amerika komen maar daar gaat enige tijd overheen. 
Enigste conclusie is (en dat is mijn menig als bierdrinker en niet als bierverkoper) ipa's zijn en zwaar overgewaarde biersoort die eigenlijk helemaal niet te zuipen is en de zwaar overtrokken hopgaven moeten het slechte recept en/of product verbloemen.

Ik ben een absolute fan van alle Pale Ale varianten, hoe hoppiger, des te beter.  En nee, hop is niet om een slecht recept of een slecht produkt te verbloemen, maar goed uitgevoerd een genot, net zo lekker als iets te ver doorgeschoten witlof, heerlijk bitter. Barrel aged bieren worden dan eerder ingezet om een slecht bier (per ongeluk opzettelijk) nog terug te winnen en niet de douane te hoeven uit te nodigen.

Bitter is geen allemans vriend, maar wel de mijne.

ejet

IPA is een stijl/genre op zichzelf en ik ben er persoonlijk groot fan van. Ik verbloem (mooie woordkeuze) mijn recepten niet met hop, ik verrijk ze ermee. Ik ben de klassieke bieren a la pils, tripel en weizen meer dan zat en ik vind daar geen ruk meer aan. Maar ieder zijn ding, het zijn kwaliteitsbieren die gewoon mijn interesse hebben verloren. Soi.

Ik geloof zeker dat je bij de brouwerij zelf (De Molen, Jopen, Uiltje, etc) het allerbest de flesjes vers kan halen. Maar niet iedereen woont in de buurt van deze brouwerijen. Ik woon vlak bij de Drink/Drank hut in Uithoorn met veel bieren, en ik ga af en toe naar Sterk of de Bierkoning in Amsterdam dus ik weet wat er te krijgen is. Die laatste twee zijn prima winkels met veel goed spul maar ook met veel oud spul (dan heb ik het puur over IPA verwante stijlen).
Ik denk dat de speciaalbierwinkel zijn pijlen moet richten op versheid: korte lijntjes, genoeg doorvoersnelheid en door botteldatum ipv THT datum een versgarantie van <4 maanden. Maar dat is mijn twee cent. En dat vergt een samenwerking tussen brouwerij en verdeler/retailer! Die mis ik dus.

Ik zou als brouwerij controle willen hebben over de verkoop van mijn product: versgarantie, temperatuur tijdens transport/opslag, lichtinslag, etc. De kwaliteit moet en KAN!! omhoog.

PDGRRR

Toevallig heb ik zojuist een Orchestra of Angels op van 100 Watt/Stadsbrouwerij Eindhoven, een lekker tropische NEIPA, gebrouwen afgelopen november. En de Juice Punch van Frontaal is ook een erg goede NEIPA (vind ik). Daarvan hebben ze tussen juli en eind oktober 3 versies uitgebracht (met andere hop(verhoudingen)), toen V3 in de winkel kwam heb ik ook een V1 meegenomen om te testen en de 3 maanden die daar tussen zat proefde je behoorlijk goed.

breda82

Citaat van: Hay op 02-02-2018 &nbsp;21:14 uAls dat al zo is als jij zegt dan geld dat zeker niet voor ipa's enige probleem is hier bij de korte drinkbaarheidsdatum.
En daarbij kan ik je vertellen dat al zeker de grotere supermarkten meer speciaalbier omzetten dan menig speciaalbierwinkel.

Welke supermarkt moet ik dan hebben? Wij hebben hier de grootse Jumbo van het land zitten maar het bieraanbod is meer dan bedroevend. De Albert Heijns kom je ook niet verder dan de standaard speciaalbieren van de Molen, Punk ipa, Mooie Nel etc. Ik ben nog geen mooie BA ris of ultra verse ipa in blik tegengekomen daar.

Ik zoek mijn geluk wel in De Caigny in Essen, internet of rechtsreeks van de brouwer. Daar vind ik wel wat ik zoek.

breda82

Citaat van: PDGRRR op 02-02-2018 &nbsp;22:00 uEn de Juice Punch van Frontaal is ook een erg goede NEIPA (vind ik). Daarvan hebben ze tussen juli en eind oktober 3 versies uitgebracht (met andere hop(verhoudingen)), toen V3 in de winkel kwam heb ik ook een V1 meegenomen om te testen en de 3 maanden die daar tussen zat proefde je behoorlijk goed.

Helemaal waar ja, v1 was na korte tijd helemaal helder met een hele dikke laag bezinksel, totaal geen bier om te bewaren maar wel nog in de verkoop en dat is jammer.

ejet

Citaat van: PDGRRR op 02-02-2018 &nbsp;22:00 uToevallig heb ik zojuist een Orchestra of Angels op van 100 Watt/Stadsbrouwerij Eindhoven, een lekker tropische NEIPA, gebrouwen afgelopen november. En de Juice Punch van Frontaal is ook een erg goede NEIPA (vind ik). Daarvan hebben ze tussen juli en eind oktober 3 versies uitgebracht (met andere hop(verhoudingen)), toen V3 in de winkel kwam heb ik ook een V1 meegenomen om te testen en de 3 maanden die daar tussen zat proefde je behoorlijk goed.
Bedankt voor de aanbevelingen, ik ga kijken of ik aan deze bieren kan komen. Extra tip van mijn kant: Lervig Tasty Juice, Perler for Svin en Supersonic. Hmmmm.
Alles van The Alchemist, Tree House en Trillium staat nog op mijn verlanglijstje.

Hay

Ik ben zelf ook een groot fan van pale ale's maar dan meer de apa's zo met een begion sg van pak 'm bet 1050 tot 1065 en een bitterheid van hooguit 40 ibu.
En dan vooral in de zomer.
Gehopt met mooie usa hoppen maar dan aroma en whirlpoolhop maar geen droog/koudhoppen.
Het nadeel van die laatste is dat de aroma die ze afgeven er ook snel weer uitgaat.
En dan blijft er vaak een harde smaak en bitterheid over.
Met name de grotere jumbo's en ah's hebben vaak een groot assortiment waarbij ik wel toe moet geven dat ze vaker de bekendere merken hebben.
Maar ik merk ook vooral bij nieuwe(re) bierliefhebbers dat als je geen of weinig ipa's in je schap hebt dat ze het assortiment niks vinden.

Hay

Citaat van: breda82 op 02-02-2018 &nbsp;22:08 uWelke supermarkt moet ik dan hebben? Wij hebben hier de grootse jumbo van het land zitten maar het bier aanbod is meer dan bedroevend. De albert heijns kom je ook niet verder dan de standaard speciaalbieren van de molen, punk ipa, mooie nel etc. Ik ben nog geen mooie BA ris of ultra verse ipa in blik tegengekomen daar.

Ik zoek mijn geluk wel in decaigny in essen, internet of rechtreeks van de brouwer. Daar vind ik wel wat ik zoek.

Nou ik ben bij de jumbo in Veghel geweest en daar heb je in de aanloop naar de winkel zelf allerlei speciaalwinkels zitten met ook een speciaalbierwinkel en daar hebben ze een heel groot assortiment hoor.

bierfan

Citaat van: breda82 op 02-02-2018 &nbsp;22:08 uIk zoek mijn geluk wel in De Caigny in Essen, internet of rechtstreeks van de brouwer. Daar vind ik wel wat ik zoek.

Vergeet ook het bierparadijs op Hazeldonk niet. Hebben ze heel veel!

Dund

De Bierbrigadier in Tilburg en Eindhoven is ook heel goed. Als je exclusieve ipa's uit Amerika zoekt moet je hier zijn. Je moet er wel voor in de buidel tasten. Een blikje kost hier tussen de 2,5 en 15 euro maar dan heb je ook echt wel iets speciaals. Van de Nederlandse brouwers springt Frontaal en met name loc er echt uit. Ipa's van loc smaken echt naar ipa. En zoals hierboven gezegd de juice punch van Frontaal is ook echt goed.

Vanmiddag trouwens een zestal ipa's van tree house testen. Ik ben zeer benieuwd hoe die smaken. Het was een hele tour om hier überhaupt aan te geraken. Via ruilen van een paar sjef tommie geuzes hebben we ze uit Amerika kunnen krijgen.

Martijn0172

Al een tijd niet geweest maar Dorst in Den Haag heeft zeker ook een leuk assortiment van (gekoelde) bieren

http://www.dorstcraftbeershop.nl/

PDGRRR

Citaat van: ejet op 02-02-2018 &nbsp;22:11 uBedankt voor de aanbevelingen, ik ga kijken of ik aan deze bieren kan komen. Extra tip van mijn kant: Lervig Tasty Juice, Perler for Svin en Supersonic. Hmmmm.
Alles van The Alchemist, Tree House en Trillium staat nog op mijn verlanglijstje.

Staan genoteerd  :biersmile:. Amazing Haze van Stigbergets Bryggeri is overigens ook nog een mooie NEIPA.

PDGRRR

Citaat van: Hay op 02-02-2018 &nbsp;22:34 uNou ik ben bij de jumbo in Veghel geweest en daar heb je in de aanloop naar de winkel zelf allerlei speciaalwinkels zitten met ook een speciaalbierwinkel en daar hebben ze een heel groot assortiment hoor.

Dat is "Uw Bierspecialist" ja, die heeft 'n mooi assortiment. Veel NL&BE, maar ook Scandinavie, Baltische staten en Amerika. Ze zijn redelijk actief op Facebook, dus dan kan je goed bijhouden wanneer wat binnen komt zodat je het zo vers mogelijk kan gaan halen.

Jacques

Citaat van: Hay op 02-02-2018 &nbsp;21:10 uDat is ook de reden dat ik geen ipa's in mijn bierschap zet , als ze niet vers zijn is die rommel niet meer te zuipen.
En dit geld ook voor de Amerikanen onder de ipa's.
Heel veel van deze merken zijn al bijna over de drinkbaarheidsdatum heen voor je ze in het schap hebt.Ze worden gebrouwen,gelagerd,in de distributie en dan komen ze in de winkel.
Ik weet niet hoe jij je dat voorstelt hoe ze van Amerika komen maar daar gaat enige tijd overheen. 
Enigste conclusie is (en dat is mijn menig als bierdrinker en niet als bierverkoper) ipa's zijn en zwaar overgewaarde biersoort die eigenlijk helemaal niet te zuipen is en de zwaar overtrokken hopgaven moeten het slechte recept en/of produkt verbloemen.

Je doet de bezoekers van je supermarkt in Blerick veel te kort. Er zijn veel Nederlandse IPA's. Die hoeven niet uit Amerika te komen. Zo zag ik onlangs de zelfs de zeer traditionele Budelse brouwerij nu een IPA heeft.
En het feit dat je een IPA niet lekker vindt wil nog niet zeggen dat je klanten het niet lekker hoeven te vinden.

Jacques

Citaat van: bierfan op 02-02-2018 &nbsp;23:38 uVergeet ook het bierparadijs op Hazeldonk niet. Hebben ze heel veel!

Daar hebben ze vooral heel veel Belgische bieren.

De Cagny in het Belgische Essen onder Roosendaal heeft een keuze aan bieren die vele malen interessanter is voor een liefhebber van bijzondere bieren. Altijd oppassen. Bijna altijd neem ik er meer bieren mee dan ik vooraf met mijzelf afgesproken had...

Martijn0172

Citaat van: Jacques op 03-02-2018 &nbsp;23:41 uDe Cagny in het Belgische Essen onder Roosendaal heeft een keuze aan bieren die vele malen interessanter is voor een liefhebber van bijzondere bieren. Altijd oppassen. Bijna altijd neem ik er meer bieren mee dan ik vooraf met mijzelf afgesproken had...

Laatst 150 km rijden voor een werkgerelateerde afspraak naar Middelburg. Daar aan gekomen stond ik voor een gesloten deur. Uiteindelijk helemaal niet erg want ik ben even langs deze drankhandel gereden. Wat een assortiment en voor Belgische zaken uitzonderlijk veel IPA, APA, RIS, etc.

DoubleW

Amerikaanse IPA kan in drie weken hier zijn afhankelijk van east coast/west coast. USA brouwers schenken veel aandacht aan de moutbalans waardoor het bier na 6 maanden nog steeds goed te drinken is zonder aan hoppigheid in te boeten. Transport gaat via gekoelde container. Temperatuur heeft invloed op kwaliteit en daar gaat het mis hier in Nederland, opslag bij distributeur in warme ruimte, lang staan in schap met veel TL- licht bij slijter/supermarkt. Amerikaans bier is te verkrijgen in blik, wordt gepasteriseerd en onder druk afgevuld zodat gushing niet voorkomt. Goede brouwers om te proberen zijn Sixpoint, Goose island, novo brazil, Stone (tegenwoordig uit Berlijn) en Aviator. Er zijn genoeg goede slijters verdeeld over Nederland waar je deze bieren kunt krijgen. Session en neipa wil je zo vers mogelijk drinken deze bieren vind je dan ook niet in supermarkten. Aanbod van goede Ipa door Nederlandse brouwers is laag, komt enerzijds door standaard hopsoorten die ze gebruiken en weinig uitdagende receptuur. Aanbevolen zijn Eem brouwerij, Uiltje, Frontaal, Mooie Nel en vd Streek. Probeer van de laatste maar eens de playground een alcoholvrije IPA en je zal versteld staan.

ejet

Leuk dat jullie allemaal tips geven en meepraten!
Wat mij gewoon opvalt is, zoals al vaker genoemd, dat de bieren pas na enkele weken in de schappen staan na bottelen, en vervolgens lang in de schappen blijven in warme ruimtes en TL licht. De lijntjes moeten korter, en misschien moeten winkels gewoon minder voorraad aanhouden. Ik kan Mooie Nel bijvoorbeeld verser krijgen bij Appie dan bij mijn slijterij/speciaalbierwinkel. Of rij als bierwinkel in een dag een rondje langs wat brouwerijen en zet dit op social media dat je de meest verse IPA van brouwerij X hebt en ik bestel meteen!

Wat ik graag zou zien is een "shift" in de aandacht voor transport, opslag en verkoop van de brouwers, verdelers, winkeliers en vooral de speciaalzaken.
- Zet als brouwer een botteldatum op je etiket
- Eis gekoeld transport, opslag en verkoop, of verzorg dit zelf of in een coöperatie van meerdere brouwers. Verzin iets.
- Vul af in blik!
- Een THT datum erop is prima, maar vermeld dat de smaak al na 3-4 maanden na bottelen begint af te nemen.

En inderdaad, een meer inventieve hopgift zou het allemaal wat leuker maken. Zet de mouten, hoppen en gebruikte gist op je etiket, dat is leuk om te lezen. Vaak drink ik een "leeg" bier: het smaakt als een Belgische blonde die iets zoeter, bitter en iets fruitiger is. Niet als een IPA. Daar komt mijn frustratie vandaan, uiteindelijk smaken ze allemaal het zelfde na 4+ maanden.

Ik maak een lijstje van de door jullie genoemde bieren en ik ga ze bij de lokale zaak proberen te bestellen.

Hay

Dat je 'm bij appie verser kunt krijgen ligt eraan dat hun een betere distributie hebben en waarschijnlijk ook een hogere omloopsnelheid.
Binnen een paar weken in de winkel is natuurlijk niet haalbaar.
Het produkt moet natuurlijk eerst hergisten en soms nog ff lageren/rijpen en dan naar groothandel en dan naar de winkel.
En dat is ook de reden dat ik ze niet verkoop veel te vaak heb ik ook bij bierspeciaalzaken ipa's gekocht die gewoon niet lekker meer waren.
En ik zou mijn KLANTEN TE KORT DOEN als ik ze iets verkoop waar ik niet achter sta en wat z'n geld niet waard is.
Onze klanten moeten vertrouwen in ons en onze producten hebben willen ze elke weer terug komen.
Waarmee ik niet wil zeggen dat zaken die wel ipa's verkopen hun klanten tekort doen, nee want dan zou ik wel heel kortzichtig zijn en heel persoonlijk worden en dat geeft blijk van een niet al te hoog iq.

Adbrouwt

Citaat van: Hay op 04-02-2018 &nbsp;12:57 uEn ik zou mijn KLANTEN TE KORT DOEN als ik ze iets verkoop waar ik niet achter sta en wat z'n geld niet waard is.
Onze klanten moeten vertrouwen in ons en onze produkten hebben willen ze elke weer terug komen.
Waarmee ik niet wil zeggen dat zaken die wel ipa's verkopen hun klanten tekort doen, nee want dan zou ik wel heel kortzichtig zijn en heel persoonlijk worden en dat geeft blijk van een niet al te hoog iq.
In deze hebben de klant en de verkoper een ander belang. De klant wil een zo vers mogelijk product en de verkoper wil zijn oudste spullen uit het schap hebben (FIFO). Dus is het logisch dat dit niet altijd met elkaar te verenigen is.

ejet

Citaat van: Adbrouwt op 04-02-2018 &nbsp;13:28 uIn deze hebben de klant en de verkoper een ander belang. De klant wil een zo vers mogelijk product en de verkoper wil zijn oudste spullen uit het schap hebben (FIFO). Dus is het logisch dat dit niet altijd met elkaar te verenigen is.
Met een goed voorraadsysteem en goed inzicht zou je toch een vers product moeten kunnen verkopen én voldoende voorraad kunnen hebben. Dit is meestal in balans en hier zijn vast heel goede AI systemen voor tegenwoordig.
Terugkomend op een idee van mij: waarom halen de grotere bierspeciaalzaken hun bier niet direct bij de brouwerij? Scheelt een tussenpersoon (en dus €€€), het is vele malen verser, en je bent niet afhankelijk van opslag bij een derde partij. Okee, het kost tijd en €€€ maar als je het slim speelt met webshop en social media dan ben je er volgens mij. Of je vraagt €0,30 of zo per fles meer.
Of zorg ervoor dat meerdere brouwerijen in de buurt van elkaar een soort van bezorgservice opzetten naar de winkels toe. Dit gebeurt volgens mij ook in de USA.

DoubleW

Als je als brouwer bier wilt leveren aan een supermarkt of slijter dan wordt dat lastig omdat een supermarkt dat heeft ondergebracht bij een distributeur of omdat men administratief niet    100 leveranciers wil hebben. De tussenhandel gedijt hier goed bij, opslag van 15-25% is geen uitzondering en het product kan vanwege de veelheid in de portfolio ook nog eens niet goed worden begeleid. Een slijter wil nog wel eens uitzondering maken door zelf in te kopen maar loopt een risico als het bier niet goed is, veel start up brouwerijen lopen te leuren met ondermaatse brouwsels wat ook al niet goed is voor het consumenten vertrouwen. Als slijter wil je betrouwbaar zijn en geld verdienen als ondernemer, dus bier in je schap plaatsen met onduidelijk signatuur of herkenbaarheid voor de klant zit er niet in. Het is niet anders, de beergeek moet online bestellen of zelf brouwen, dat laatste lijkt mij trouwens het beste als we kijken naar de absurde prijs die er tegenwoordig voor bier wordt gevraagd!

ejet

Citaat van: DoubleW op 04-02-2018 &nbsp;20:46 u[...] veel start up brouwerijen lopen te leuren met ondermaatse brouwsels wat ook al niet goed is voor het consumenten vertrouwen [...]
Eens. Er wordt teveel ondermaats bier alsnog gebotteld en dat maakt weer dat je een slechte naam krijgt waardoor je weer minder verkoopt. Vicieuze cirkel, daar kan geen marketing tegenop. Conclusie: ondermaats bier moet door de gootsteen, al kost het geld. Het lijkt alsof dit niet wordt begrepen, en dit moet ook een onderdeel zijn van je balans: af en toe is een biertje gewoon niet zoals die moet zijn.

Sowieso is marketing tegenwoordig belangrijker dan het bier heb ik het idee. En als je als thuisbrouwer de stap zet om het groter aan te gaan pakken dan ben je meer tijd kwijt aan administratie, distributie en acquisitie dan met het brouwen zelf. Dat maakt het voor mij een stap die ik niet snel ga zetten.

Jacques

Citaat van: ejet op 04-02-2018 &nbsp;11:19 uIk maak een lijstje van de door jullie genoemde bieren en ik ga ze bij de lokale zaak proberen te bestellen.

Je kunt natuurlijk ook online de bieren kopen...
https://www.beerwulf.com/nl/c/bier/india-pale-ale/  Heel veel Nederlandse IPA's!

J-P.V.

Citaat van: ejet op 02-02-2018 &nbsp;20:56 uDag allen.

Ik ben al geruime tijd fan van US-style IPA's. Of dat nou de session variant is, black, white, New England, double, triple, IPL, noem maar op.
Nu zit ik vanavond aan de Kees West Coast style IPA met tht van 09-18 en ik merk dat ik me al maanden erger aan het feit dat er veel keuze is van IPA's in de schappen van grote en kleine bierspeciaalzaken en supermarkten maar amper verse keuze. De enige die hierin positief uitspringt is voor mij Mooie Nel van Jopen. Deze is vaak te krijgen binnen 1-2 maanden na bottelen (aangenomen dat de THT datum een jaar na bottelen ligt). De rest is 3 a 4+ maanden oud en niet meer hoppig en vaak afgevlakt in smaak. Laat staan de bieren UIT de US (Sierra Nevada, Anchor, etc), die zijn meestal 6+ maanden oud! De West Coast die ik nu drink is bovendien overgecarboniseerd en verder matig bitter en totaal onhoppig. Ik proef wel wat citra en simcoe/mosaic maar dit is echt zoeken. Naast dat ik zelf veel hoppig bier brouw (APA, IPA, NEIPA, etc) koop ik ook nog steeds erg veel om te proeven en te "eiken" naar waar ik sta t.o.v. van de profs. Nu durf ik te stellen dat na iets meer dan 3 jaar brouwervaring ik (veel) betere Amerikaanse stijl hoppige bieren kan brouwen dan 90% van wat ik proef van de Nederlandse brouwers (tap uitgezonderd voor de duidelijkheid, en ik bottel zelf ook).

Had laatst Wally van Rock City (NEIPA) geproefd, deze was echt top. Verder kom ik vaak in Scandinavië, daar kunnen ze het wel! Lervig, Brewski, Austmann, Nogne O, To Ol, noem maar op allemaal topklasse. En daar hebben ze ook blik uitgevonden net zoals in de USA, en de lokale monopolie drankhandel heeft al het topbier gewoon in de koeling staan! In sommige zelfs een grote walk in fridge. Take that Heineken!Mijn vragen aan de profs:
- Waarom staat er nooit een gebotteld op datum op flessen?
- Waarom een tht van 1+ jaar op een IPA als deze dan na dat jaar totaal niet is wat je als brouwer gebrouwen hebt?
- En als je dan je bier uitbrengt, zorg dat de CO2 gehaltes kloppen, zo moeilijk is dat niet! Gushers zijn echt uit den boze.

En wat is jullie mening, en vooral, wat moet ik wél drinken?
Goedendag, ben ik nu in de war? Een IPA zou toch juist zijn beste smaak behoren te hebben na +5 maanden na het bottelen. Hiervoor is de IPA in elk geval ooit bedacht. Mocht je een "versere" IPA lekkerder van smaak vinden dan is het origineel waarschijnlijk niet jou bier.

Easywoods

 :) Klopt, de extra hop is (was?) bedoeld voor een langere houdbaarheid, maar of 'ie van lang bewaren nou beter werd?  :weetniet:

ejet

Citaat van: J-P.V. op 04-02-2018 &nbsp;23:54 uGoedendag, ben ik nu in de war? Een IPA zou toch juist zijn beste smaak behoren te hebben na +5 maanden na het bottelen. Hiervoor is de IPA in elk geval ooit bedacht. Mocht je een "versere" IPA lekkerder van smaak vinden dan is het origineel waarschijnlijk niet jou bier.

Verstuurd vanaf mijn E6653 met Tapatalk
Dit is de klassieke Engelse IPA van eeuwen geleden. De moderne IPA's en dan vooral die uit de USA zijn hoe verser hoe beter. Zeker niet bewaren!!

Jacques

Citaat van: J-P.V. op 04-02-2018 &nbsp;23:54 uGoedendag, ben ik nu in de war? Een IPA zou toch juist zijn beste smaak behoren te hebben na +5 maanden na het bottelen. Hiervoor is de IPA in elk geval ooit bedacht. Mocht je een "versere" IPA lekkerder van smaak vinden dan is het origineel waarschijnlijk niet jou bier.

We hebben het hier niet over de klassieke IPA maar over de variant die in de VS is ontwikkeld. Deze versie kenmerkt zich door uitbundige hoparoma's. Die hoparoma's worden snel minder intensief naar mate het bier ouder wordt. Daarom dien je deze bieren zo vers mogelijk te drinken.

PDGRRR


ejet

Citaat van: PDGRRR op 19-02-2018 &nbsp;20:33 uZe lezen blijkbaar mee, daar in Haarlem & Amsterdam.

http://bit.ly/uiltje-bierenco
Kijk, daar word ik vrolijk van!
Heb recentelijk al wat bier van Uitje uit blik mogen drinken, erg lekker!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.