Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Sjaak_Deventer op 07-07-2019 11:28 u

Titel: ONK 2019 B2 American Red Sjaak van der Lee
Bericht door: Sjaak_Deventer op 07-07-2019 11:28 u
Gisteren weer naar het ONK geweest. Altijd leuk om weer oude bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten. Leuke locatie en goed gecombineerd met het festival. De bieren van de verschillende standjes vond ik wat tegenvallen. Al was Stanislaus de positieve uitblinker hier.

En weer een leuke verrassing. Ik mocht voor de 3e keer op rij het podium op. En weer (net zoals vorig jaar) met het bier waar ik het niet van verwachte. Het is op 3 maart 2019 gebrouwen en dat was tevens de dag dat mijn neefje in geboren. Dus met recht een geboortebier.

Aantal punten: 88
Algemene indruk: Mooi bier, prettig en nodigt uit voor een volgende slok. Schoon en fris in smaak en geur. Nasmaak mag sterker wat de reflectie van het
bier ten goede zou komen. Vooral balans tussen moutzoetheid en hopbitterheid is goed!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201901
Naam receptAmerican Red (Amarillo)
Brouwdatum03-03-2019
BierstijlAmber-Red (American)
Volume16,0
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,4%
Alcoholgehalte5,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement71,2 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Water
6,28 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC69,0 %
0,60 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC13,8 %
0,40 kgMünchenermoutDingemans15 EBC9,2 %
0,25 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC5,7 %
0,10 kgDark Crystal moutThomas Fawcett and Sons306 EBC2,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta amylase66,0 °C1 min.75 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C1 min.10 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%60 min.6,7 IBU
5,0 gSimcoepellets13,1%30 min.8,7 IBU
5,0 gAmarillo 2015pellets8,9%15 min.3,8 IBU
10,0 gAmarillo 2015pellets8,9%5 min.3,1 IBU
10,0 gMosaic 11,4pellets11,4%5 min.3,9 IBU
10,0 gSimcoepellets13,1%5 min.4,5 IBU
15,0 gAmarillo 2015pellets8,9%koudhop0,0 IBU
15,0 gMosaic 11,4pellets11,4%koudhop0,0 IBU
15,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering24-03-2019
Temp. lagering20,0 °C


03/03/19 Start Temp 18 C
10/03/19 Brix 8.2 SG = 1018 SVG = 68% Temp naar 20C
16/03/19 Brix 7.1 SG = 1011 SVG = 81 % 5.9 % Dryhop erbij
23/03/19 Brix 7.1 SG = 1011

Titel: Re: ONK 2019 B2 American Red
Bericht door: Jacques op 07-07-2019 11:45 u
Nogmaals van harte gefeliciteerd en bedankt voor het delen van het recept.

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e892160a6d76a69cb70d1c32282e30c4.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e892160a6d76a69cb70d1c32282e30c4.JPG)
Titel: Re: ONK 2019 B2 American Red
Bericht door: Hay op 07-07-2019 15:10 u
Gefeliciteerd
Titel: Re: ONK 2019 B2 American Red
Bericht door: mr.chelsea op 07-07-2019 21:14 u
Proficiat Sjaak, knap gedaan weer!!
Titel: Re: ONK 2019 B2 American Red
Bericht door: Martijn0172 op 07-07-2019 21:53 u
Gefeliciteerd! Mooi recept!
Titel: Re: ONK 2019 B2 American Red
Bericht door: tdp op 08-07-2019 08:22 u
Nogmaals proficiat Sjaak, mooi recept ook!