Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: tdp op 06-04-2020 14:57 u

Titel: Witbier
Bericht door: tdp op 06-04-2020 14:57 u
Onderstaand recept recentelijk gebrouwen, nu net 14 dagen op fles. Maar omdat het zo lekker is, wou ik graag dit recept met jullie delen! De schil van de citroen heb ik met een dunschiller eraf gehaald, zoveel mogelijk het witte van de schil niet meenemen. 15 gram was het resultaat van 1 biologische citroen. De koriander proef je niet/amper, de citroen is op een mooie manier aanwezig!

Gebotteld met 1 borrellepeltje suiker per flesje, zal zo'n 4,5 / 5 gram per liter zijn.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk063
Naam receptWitje
Brouwdatum6-3-2020
BierstijlWitbier
Volume19,0
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,7%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement89,2 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,20 mlFosforzuur
11,56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l203 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC60,0 %
2,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.11,8 IBU
30,0 gStyrian Goldings (Unibrew)bellen3,7%15 min.5,4 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,00 gCitroenschilspecerijkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterAntwerp Ale Yeast (WLP515)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,7%
Start nagisting10-3-2020
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering13-3-2020
Temp. lagering19,0 °C
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Richard3 op 06-04-2020 17:17 u
Toppie.
Is de koriander gekneusd?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: seed7 op 06-04-2020 17:42 u
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.

Koriander is altijd problematisch, te veel verschillende soorten en kwaliteiten,

Ingo
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 06-04-2020 17:44 u
Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 06-04-2020 19:33 u
Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?
Dat is sinaasappelschil. Een combi van citroen en sinaasappel is een leuke, eventueel nog een tikkeltje komijn. Volgens Michael Jackson was dat het geheime ingrediënt in de originele Hoegaarden van Pierre Celis.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 06-04-2020 20:29 u
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.

Koriander is altijd problematisch, te veel verschillende soorten en kwaliteiten,

Ingo

Gevoelsmatig wordt het dan minder 'zuur' en meer een zoetje, of zit ik finaal mis?

Koriander is inderdaad erg lastig inschatten, had een relatief verse verpakking van de biowinkel, maar zou dit inderdaad eerder op gevoel doen, dan op grammen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: seed7 op 06-04-2020 21:11 u
Gevoelsmatig wordt het dan minder 'zuur' en meer een zoetje, of zit ik finaal mis?

Niet zozeer zoet of zuur, meer het typische citrusfruit aroma. Het geeft zeker geen grapefruitsmaak.

Het zuurtje moet uit de gist komen.

Ingo
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 06-04-2020 21:19 u
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 06-04-2020 21:20 u
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!

Bio Pale Wheat = lichte tarwemout (biologisch) ;)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 06-04-2020 21:36 u
Bedankt voor je uitleg!

Het is trouwens wel lekker als je de koriander eerst lichtjes roostert in een droge koekenpan.
Vervolgens de koriander kneuzen, dat geeft meer smaak af dan onbehandeld gebruiken.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 00:46 u
Ik wou het op deze manier proberen, maar vrijwel alle indicatoren in de balkjes onderaan BrouwHulp staan op rood als ik de bierstijl witbier aanduid.

Wat er mis is met de weergave van de gist (Brewferm Blanche) in de uitdraai weet ik niet. Dat probleem krijg ik niet verholpen in de weergave.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0404
Naam receptFraiture Witbier
Brouwdatum07-04-2020
BierstijlWitbier
Volume21,5 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Fraiture / Vielsalm
0,50 gCaCl2
1,80 gCaSO4
3,20 mlMelkzuur
9,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l4 mg/l23 mg/l13 mg/l45 mg/l53 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,0 %
2,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
163,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
272,0 °C18 min.30 min.4,0 l/kg
378,0 °C12 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gE.K. Goldingbellen4,0%60 min.16,7 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen3,7%15 min.4,1 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
10,00 gcitroenschilspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gBlanche ()bovengist


Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 07-04-2020 07:33 u
Je hebt in het tabblad vergisting het vinkje aanstaan bij 'giststarter gemaakt', is een bekend bugje in BrouwHulp.

De balkjes zijn indicatoren, witbier komt stijltechnisch gezien vrij nauw, niet druk om maken ;)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: IONOX op 07-04-2020 09:54 u
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!

Ik brouw bijna eigenlijk alleen maar witbier met hier en daar een IPA en tripel. Gist klinkt op 't oog goed door z'n fruitige karakter, maar ik kan het je echt afraden om deze gist te gebruiken in een witbier. Voor de lol heb ik 1 witbier recept met alle Fermentis Ale gisten vergist om te zien of ik wel altijd een witbier gist dien te gebruiken. Het resultaat: witbier gisten zijn superieur. Ik gebruik uitsluitend T-58 en WB-06. S-33 was echt een drama, veel te dikke body voor een witbier en bijna geen smaak.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 07-04-2020 10:33 u
Ik brouw bijna eigenlijk alleen maar witbier met hier en daar een IPA en tripel. Gist klinkt op 't oog goed door z'n fruitige karakter, maar ik kan het je echt afraden om deze gist te gebruiken in een witbier. Voor de lol heb ik 1 witbier recept met alle Fermentis Ale gisten vergist om te zien of ik wel altijd een witbier gist dien te gebruiken. Het resultaat: witbier gisten zijn superieur. Ik gebruik uitsluitend T-58 en WB-06. S-33 was echt een drama, veel te dikke body voor een witbier en bijna geen smaak.

Zou van die 3 ook voor de T-58 gaan
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 11:07 u
Is er iemand met ervaring met Brewferm Blanche als korrelgist in witbier?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 07-04-2020 12:45 u
Is er iemand met ervaring met Brewferm Blanche als korrelgist in witbier?

Heb daar geen ervaring mee, maar lijkt mij een prima gist om voor een witbier te gebruiken!
Van de site van Brouwland:

Brewferm BLANCHE
Bovengist speciaal inzetbaar bij witbieren. Vorming van vele kruidige aroma's.

Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 07-04-2020 13:49 u
Ik heb daar wel eens mee gebrouwen.

Het werd een lekker witbier, maar ik had graag meer schuim, en een hogere helderheid willen hebben.
Ook had ik meer kruiden kunnen gebruiken.

Wel een lekker (eenvoudig te bereiden) dorstlessend bier geworden.


Iemand al ervaring met een ondergistend witbier?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 14:03 u
Ik heb daar wel eens mee gebrouwen.

Het werd een lekker witbier, maar ik had graag meer schuim, en een hogere helderheid willen hebben.
Ook had ik meer kruiden kunnen gebruiken.

Wel een lekker (eenvoudig te bereiden) dorstlessend bier geworden.


Iemand al ervaring met een ondergistend witbier?

Tja, witbier is nu eenmaal een troebel bier anders klopt er iets niet. Bier zonder schuim is wel sneu.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 07-04-2020 14:09 u
Tips voor meer schuim?

Een beetja Cara-mout toevoegen heb ik wel eens gelezen (10%).

Nog brouwzouten of andere toevoegingen die kunnen helpen?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 14:18 u
Tips voor meer schuim?

Wat in mijn geval het beste werkte was op een lagere temperatuur vergisten.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 14:24 u
Waar ik ook een punthoofd van krijg is dit. Het programma BrouwHulp stuurt het waterprofiel bij (adviseert zuren en brouwzouten).

Je zou dan verwachten dat het water van tdp en dat van mij na behandeling door BrouwHulp en +/- hetzelfde bier een vergelijkbare samenstelling heeft, echter helaas.

Waterprofiel tdp

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/bc1766eceab2f23c1ad1c64d1804b5b8.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/bc1766eceab2f23c1ad1c64d1804b5b8.jpg)

Waterprofiel Kiekeboe

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0e4ff4408b441d89bfcaf62068b77233.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0e4ff4408b441d89bfcaf62068b77233.jpg)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 07-04-2020 15:44 u
Hmm, daar word je ook niet veel wijzer van inderdaad...
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 07-04-2020 15:45 u
Zou me daar niet op vastpinnen, of je moet vertrekken vanuit demiwater, en dan daar brouwzouten aan toevoegen.
Enige wat ik doe, is aanzuren met fosforzuur, op basis van het voorstel van BrouwHulp.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 07-04-2020 15:48 u
Ik volg ook de aanwijzingen van BrouwHulp.

Om aan te zuren gebruik ik melkzuur 80% oplossing.

Maar de beginsituatie van mijn water weet ik niet precies (hardheid water = 9,5 geeft Evides aan).
En ik heb nog een waterontharder d.m.v. zuiveringszout.

Een pH-meter heb ik (nog) niet.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 07-04-2020 16:57 u
Waar ik ook een punthoofd van krijg is dit. Het programma BrouwHulp stuurt het waterprofiel bij (adviseert zuren en brouwzouten).

Je zou dan verwachten dat het water van tdp en dat van mij na behandeling door BrouwHulp en +/- hetzelfde bier een vergelijkbare samenstelling heeft, echter helaas.
Je mag het advies van BrouwHulp ivm brouwzouten niet volgen, die wizard volgt een te simpele redenering.
Welke watersamenstelling wil je? Kies zelf manueel welke en hoeveel mineralen je toevoegt tot de gewenste waardes van dat doelwater. Laat dan BrouwHulp het aantal ml zuur berekenen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 07-04-2020 20:01 u
Je mag het advies van BrouwHulp ivm brouwzouten niet volgen, die wizard volgt een te simpele redenering.
Welke watersamenstelling wil je? Kies zelf manueel welke en hoeveel mineralen je toevoegt tot de gewenste waardes van dat doelwater. Laat dan BrouwHulp het aantal ml zuur berekenen.


Hmm, tja, als ik zonder het programma wist wat en hoeveel ik moest toevoegen om een lekkerder biertje te krijgen, dan had ik dat programma helemaal niet nodig.

Verder heb ik wel als inzichten menen samen te sprokkelen op dit forum en elders dat je door toevoeging van calciumchloride (CaCl2) een zoeter bier krijgt en door toevoeging van gips (CaSO4) een droger en bitterder bier. Als ik dan echter de mogelijkheid uitschakel dat het programma zelf verbeteringen aanbrengt en manueel bv meer calciumchloride toevoeg, dan drijft het programma automatisch toch nog -achter mijn rug en zonder mijn toelating- de hoeveelheid gips (CaSO4) eveneens op. Dat schiet natuurlijk niet op.

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d06123b2b0fda1a412d761ed74300567.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d06123b2b0fda1a412d761ed74300567.jpg)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 08-04-2020 07:49 u
Waar wil je naartoe met je aanpassing, Kiekeboe? Je hebt een vertrekpunt (je water wat je gebruikt), en je hebt een doel. Geef dat doel op, en probeer er dan op uit te komen met de aanpassingen die je doet met je brouwzouten.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 18:06 u
Weet iemand waar de troebelheid in witbier vandaan komt?  Ik was in de veronderstelling dat dit werd veroorzaakt door de tarwemout, maar mijn laatste tripel waar ook 15% tarwemout in zit, die was van meet af aan glashelder.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 18:16 u
Waar wil je naartoe met je aanpassing, Kiekeboe? Je hebt een vertrekpunt (je water wat je gebruikt), en je hebt een doel. Geef dat doel op, en probeer er dan op uit te komen met de aanpassingen die je doet met je brouwzouten.

Over het algemeen stel ik een zoete toets en wat meer body wel op prijs, maar als ik de hoeveelheid calciumchloride opdrijf in het programma, dan verhoogt het programma automatisch de hoeveelheid gips, wat het bier alweer droger en bitterder maakt. Dus dat schiet niet op.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 20-04-2020 18:25 u
Weet iemand waar de troebelheid in witbier vandaan komt?  Ik was in de veronderstelling dat dit werd veroorzaakt door de tarwemout, maar mijn laatste triple waar ook 15% tarwemout in zit, die was van meet af aan glashelder.
Elk bier wordt helder na verloop van tijd, hooguit blijft er een waas of tweeschijn.
De originele Hoegaarden van Pierre Celis was niet troebel. Het schenkadvies was om je glas in te gieten en de laatste 2 centimeter in het flesje te laten. Dan even flink zwenken met de fles en alles in je glas kieperen. Dan had je een troebel bier.
De truc om een mooi troebel witbier te krijgen is toevoegen van ongemoute tarwe op het einde van het koken. Op 20 liter voeg je 50 g tarwevlokken toe, best in een hopzakje want het wordt een brok slijm. Die kook je 5 minuten mee. Het zetmeel is niet omgezet in suiker en wordt dus niet vergist. Sinds ik dit toepas, heb ik een mooie troebele witte.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 18:27 u
Elk bier wordt helder na verloop van tijd, hooguit blijft er een waas of tweeschijn.
De originele Hoegaarden van Pierre Celis was niet troebel. Het schenkadvies was om je glas in te gieten en de laatste 2 centimeter in het flesje te laten. Dan even flink zwenken met de fles en alles in je glas kieperen. Dan had je een troebel bier.
De truc om een mooi troebel witbier te krijgen is toevoegen van ongemoute tarwe op het einde van het koken. Op 20 liter voeg je 50 g tarwevlokken toe, best in een hopzakje want het wordt een brok slijm. Die kook je 5 minuten mee. Het zetmeel is niet omgezet in suiker en wordt dus niet vergist. Sinds ik dit toepas, heb ik een mooie troebele witte.

Aha!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: HermanH op 20-04-2020 18:48 u
De "groten" houden zich daar niet mee bezig denk ik. Heb het ook al gedaan, einde kook handvol gemalen tarwe toegevoegd, maar na + 1 jaar had ik ook een helder witbiertje, of je moet "vals" spelen:

https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/hulpstoffen-bierbereiding/hulpstoffen/d/tanal-a-Wyeast-450-g
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 20-04-2020 19:27 u
De "groten" houden zich daar niet mee bezig denk ik. Heb het ook al gedaan, einde kook handvol gemalen tarwe toegevoegd, maar na + 1 jaar had ik ook een helder witbiertje, of je moet "vals" spelen:

https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/hulpstoffen-bierbereiding/hulpstoffen/d/tanal-a-Wyeast-450-g
Een witbier drink je zo snel mogelijk op Herman, dat zou je toch moeten weten.  :police:
Ik heb toevallig vorige week mijn laatste white ipa van voorjaar 2019 opgedronken, nog zo troebel als wat. Wel niet meer geweldig, lichtjes geoxideerd.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 20-04-2020 20:13 u
Dit witbier krijgt geen kans om helder te worden, ben er al bijna door :). Enige wat ik aan zou passen is de hoeveelheid citroen. De volgende keer ga ik de helft doen denk ik. De volgende keer is a.s. vrijdag, beetje voorraad brouwen
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 20-04-2020 20:22 u
Dit witbier krijgt geen kans om helder te worden, ben er al bijna door :). Enige wat ik aan zou passen is de hoeveelheid citroen. De volgende keer ga ik de helft doen denk ik. De volgende keer is a.s. vrijdag, beetje voorraad brouwen
Ik voegde vroeger ook (gedroogde) citroen- en sinaasappelschil toe, nu probeer ik hetzelfde effect te creëren met hop, zonder schil. Mijn laatste witbier met Cascade, sorachi ace en amarillo is een topper. 10 dagen geleden gebotteld heb gisteren de eerste fles gekraakt. 👍
Titel: Re: Witbier
Bericht door: HermanH op 20-04-2020 21:32 u
Een witbier drink je zo snel mogelijk op Herman, dat zou je toch moeten weten.  :police:
Ik heb toevallig vorige week mijn laatste white ipa van voorjaar 2019 opgedronken, nog zo troebel als wat. Wel niet meer geweldig, lichtjes geoxideerd.
Ja hoor, dat weet ik zeker, doch je hebt altijd flesjes die de dans ontspringen en in de vergeethoek geraakt zijn, ook bvb deze die staan te wachten om aan een bevriend brouwer te geven maar er niet van komt door omstandigheden, heb er voor jou ook nog een paar opzij, ik wacht vol ongeduld de "ambachtelijk pilsproeverij af, doch het "Mexicaanse biertje" zit ons voorlopig nog in de weg...  >:(
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 20-04-2020 22:01 u
Ik voegde vroeger ook (gedroogde) citroen- en sinaasappelschil toe, nu probeer ik hetzelfde effect te creëren met hop, zonder schil. Mijn laatste witbier met Cascade, sorachi ace en amarillo is een topper. 10 dagen geleden gebotteld heb gisteren de eerste fles gekraakt. 👍

Vind het wel een verschil qua smaak, verse of gedroogde schillen. Temeer omdat er vaak bij de gedroogde schillen veel wit meekomt, wat toch een andere smaak geeft.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 22:21 u
Vind het wel een verschil qua smaak, verse of gedroogde schillen. Temeer omdat er vaak bij de gedroogde schillen veel wit meekomt, wat toch een andere smaak geeft.

Ik ben een beetje bang geworden van het gebruik van de schil van verse citroenen nadat ik deze reportage had gezien.

https://www.youtube.com/watch?v=9ymAHr8CyjI
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Esterenbrouw op 20-04-2020 22:30 u
Biologische citroenen gebruiken, die worden niet "gepoetst".
Die gebruik om Limoncello te maken ook altijd.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 22:50 u
Biologische citroenen gebruiken, die worden niet "gepoetst".
Die gebruik om Limoncello te maken ook altijd.

De biologische citroenenkweker in de reportage zegt dat er op de biologische citroenen vlekjes zitten die ze 'rode spin' noemen, 'maar aan de binnenkant zijn de citroenen helemaal ok' zegt de biologische citroenenkweker. Dat geeft wel te denken over het gebruik van de schil. Dan heb je ook nog de oudere dame die haar biologische citroenen voorstelt, die glimmen net zo mooi als de citroenen die met was (or whatever) behandeld zijn. Dat vertrouw ik dan ook weer niet, want de biologische citroenen die ik tegenkom in de supermarkt, die zien er niet uit. Ze zijn ook veel kleiner. Ik heb er geen idee wat de betekenis (gehanteerde normen) is van 'bio' als het gaat om fruit. Ik merk alvast dat sommige merken van bio-fruit niet vies zijn van een overvloed aan plastic verpakking. De enige zekerheid die je hebt bij bio producten is dat je meer moet betalen voor een mindere kwaliteit. Zo moet je bijvoorbeeld meer betalen voor kippeneieren als er nog stront en pluimpjes aan de eieren hangen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Esterenbrouw op 20-04-2020 23:01 u
Dan blijft alleen zelf kweken over.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: jpt op 20-04-2020 23:08 u
Elk bier wordt helder na verloop van tijd, hooguit blijft er een waas of tweeschijn.
De originele Hoegaarden van Pierre Celis was niet troebel. Het schenkadvies was om je glas in te gieten en de laatste 2 centimeter in het flesje te laten. Dan even flink zwenken met de fles en alles in je glas kieperen. Dan had je een troebel bier.
De truuk om een mooi troebel witbier te krijgen is toevoegen van ongemoute tarwe op het einde van het koken. Op 20 liter voeg je 50 g tarwevlokken toe, best in een hopzakje want het wordt een brok slijm. Die kook je 5 minuten mee. Het zetmeel is niet omgezet in suiker en wordt dus niet vergist. Sinds ik dit toepas, heb ik een mooie troebele witte.
Dat klopt. Dat losten we vroeger op door een fust op z'n kop te zetten, tot net voor het gebruik. Dan tapt het zo weer troebel. Zelfde idee.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 23:38 u
Dan blijft alleen zelf kweken over.

Ik heb geen grond in Sicilië (en ook geen tijd om me daar mee bezig te houden). Hier in België groeien geen citroenen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 20-04-2020 23:39 u
Dat klopt. Dat losten we vroeger op door een fust op z'n kop te zetten, tot net voor het gebruik. Dan tapt het zo weer troebel. Zelfde idee.

Misschien is een variant van deze procedure dat je flesjes witbier best liggend opslaat in de frigo in tegenstelling tot andere artisanale bieren die je best staande opslaat in de frigo.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Snelbier op 21-04-2020 00:21 u
Of flesje even op de zijkant rollen (Weizen-principe?) voor openen.
Sommige oplossingen zijn simpler dan het hele probleem.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 21-04-2020 07:54 u
Inderdaad de biologische citroenen gebruiken. Wanneer je kijkt op deze site (https://www.ekoplaza.nl/pagina/wat-is-biologisch), krijg je wel een uitleg wat wanneer biologisch is, en waar het aan moet voldoen.

V.w.b. het gebruik van plastic: Zie onder andere deze site (https://www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/plastic-om-biologische-groenten-is-dat-niet-een-beetje-gek)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 24-04-2020 18:31 u
Dan heb ik nog een vraagje over het gebruik van gedroogde sinaasappelschillen/citroenschillen. Moeten die eerst gevijzeld worden of kieper ik die gewoon zoals geleverd in stukjes in het kokende wort?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koning_Pinteman op 24-04-2020 19:34 u
Zelf gebruik ik deze zoals geleverd.

In een hopzakje, of hopspider lijkt me wel handig.
Anders kunnen die fijne stukjes mogelijk in je pomp terechtkomen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 24-04-2020 20:30 u
Zelf gebruik ik deze zoals geleverd.

In een hopzakje, of hopspider lijkt me wel handig.
Anders kunnen die fijne stukjes mogelijk in je pomp terechtkomen.

Aha, zelf had ik ook al de indruk dat die stukjes gedroogde schil hun smaak ook wel kunnen afgeven zonder ze te malen of te verbrijzelen.

Ik heb verder geen pomp in mijn brouwmethode, bij mijn laatste brouwsel heb ik voor het eerst in de geschiedenis de draaikolk-methodiek (whirlpool-methodiek voor de mensen die geen NL begrijpen) toegepast alvorens ik het gekoelde wort overhevelde naar het gistvat. Dat werkte -tot mijn verrassing- erg goed om allerlei rotzooi te weren uit kraantjes en leidingen bij het overhevelen van het wort naar het gistvat.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Nobock op 24-04-2020 21:01 u
Ik brouw nooit met tarwemout. Ben ook geen liefhebber van witbier. Maar wil nav dit stukje toch eens proberen. Zal een vriend uitnodigen bij het brouwen dan kan ik de helfd meegeven. Mijn vraag is nu of ik tarwemout met dezelfde afstelling kan schroten als bijv. pilsmout.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 24-04-2020 21:28 u
Ja, ik pas de walsen niet aan voor tarwemout, sterker nog, heb ze nog nooit aangepast ;)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Nobock op 24-04-2020 22:29 u
Nou dan houdt niets me dus tegen  :)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 25-04-2020 19:31 u
Is er een verschil tussen "curaçao" (bierkruid, niet de geografische benaming) en "oranjeschil bitter"? Ik zie ook dat leveranciers van hobbybrouwspullen vloeibare curaçao aanbieden. Wat is dat voor iets?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: seed7 op 25-04-2020 22:49 u
Is er een verschil tussen "curaçao" (bierkruid, niet de geografische benaming) en "oranjeschil bitter"? Ik zie ook dat leveranciers van hobbybrouwspullen vloeibare curaçao aanbieden. Wat is dat voor iets?

Neen.

Het blauwe drankje, soms ook oranje is een lichte likeur.

Ingo
Titel: Re: Witbier
Bericht door: wernerthefox op 25-04-2020 23:50 u
Men raad wel eens aan om tarwemout 2x te schroten.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Jacques op 26-04-2020 00:18 u
Men raad wel eens aan om tarwemout 2x te schroten.

Wie raadt dit aan?

1 keer schroten volstaat.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: wernerthefox op 26-04-2020 10:06 u
Wie raadt dit aan?

1 keer schroten volstaat.
Voor het schroten van mijn meest recente bier (40% tarwemout) ben ik afgegaan op suggesties van Amerikaanse fora:

http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=3991.0
https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/mashing-with-wheat-malt-alone.263517/

Heb niet de tools om dit proef-ondervindelijk te verifiëren, maar uit jouw reactie begrijp ik dat je dit wel hebt uitgezocht? De tweede keer schroten gaat bij dezelfde afstelling overigens erg snel/gemakkelijk.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Jacques op 26-04-2020 16:54 u
Voor het schroten van mijn meest recente bier (40% tarwemout) ben ik afgegaan op suggesties van Amerikaanse fora:

http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=3991.0
https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/mashing-with-wheat-malt-alone.263517/

Heb niet de tools om dit proefondervindelijk te verifiëren, maar uit jouw reactie begrijp ik dat je dit wel hebt uitgezocht? De tweede keer schroten gaat bij dezelfde afstelling overigens erg snel/gemakkelijk.

In het verleden heb ik tarwemout ook twee keer geschroot omdat ik dat ergens gelezen had. Ik ben daar een tijd geleden van afgestapt en geen verschil gemerkt.

Handelingen die niet nodig zijn kun je het beste achterwege laten.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Oxhead op 26-04-2020 17:55 u
In een witbier volgens stijl zit geen tarwemout maar ongemoute tarwe(vlokken) en haver.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Neetje op 26-04-2020 18:00 u
In een witbier volgens stijl zit geen tarwemout maar ongemoute tarwe(vlokken) en haver.

Voor de smaak of voor de kleur?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: IONOX op 26-04-2020 20:13 u
Tarwemout en tarwevlokken kan allebei. Brouwerij 't ij werkt uitsluitend met tarwemout bijvoorbeeld.
Ikzelf ben afgestapt van tarwemout en brouw uitsluitend nog met tarwevlokken. Geeft naar mijn idee een mooiere, vollere smaak en de zeer lichte kleur van het bier vind ik mooier dan de gouden kleur van het brouwen met tarwemout.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Kiekeboe op 26-04-2020 20:15 u
Neen.

Het blauwe drankje, soms ook oranje is een lichte likeur.

Ingo

En heb je ook een mening over volgende "smaakberekening/smaakvergelijking" ?

Zijnde: smaak 20 gram gedroogde curaçaoschil =  smaak (10 gram gedroogde oranjeschil zoet + 10 gram gedroogde citroenschil).
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 27-04-2020 05:51 u
Ik heb vorig jaar op vakantie een witbier van brouwerij Declerc uit Peronne gedronken,  waarin citroenschil in verwerkt was.
Bijzonder lekker en fris.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: seed7 op 27-04-2020 07:41 u
En heb je ook een mening over volgende "smaakberekening/smaakvergelijking" ?

Zijnde: smaak 20 gram gedroogde curaçaoschil =  smaak (10 gram gedroogde oranjeschil zoet + 10 gram gedroogde citroenschil).

Meningen als zandkorrels in de woestijn,
ik heb liever een oase van data in die woestijn van meningen.

Probeer het,

Ingo
Titel: Re: Witbier
Bericht door: hansHalberstadt op 27-04-2020 07:52 u
En heb je ook een mening over volgende "smaakberekening/smaakvergelijking" ?

Zijnde: smaak 20 gram gedroogde curaçaoschil =  smaak (10 gram gedroogde oranjeschil zoet + 10 gram gedroogde citroenschil).
Ik zou sowieso liever voor vers gaan ipv gedroogd. evt invriezen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: seed7 op 27-04-2020 08:41 u
Ik zou sowieso liever voor vers gaan ipv gedroogd. evt invriezen.

Verse bittersinaasappel moet je van te voren bestellen en wordt dan in januari geleverd.

Ingo
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 27-04-2020 09:16 u
Afgelopen vrijdag deze weer gebrouwen, heb het aantal gram citroenschil van 15 naar 10 teruggebracht.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Koen S op 27-04-2020 09:44 u
Ik gebruikte vroeger 5 g gedroogde citroenschil en 10 g gedroogde zoet sinaasappel, leuke combi, die citroen gaf toch een frisse toets.
Tegenwoordig geen schillen meer, ik haal de citrus-smaken uit de hop: laatste witbier (meer een white IPA) was met Sorachi Ace, Cascade en Amarillo.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 24-03-2021 11:59 u
Ik wil binnenkort ook een witbier gaan brouwen, en zat eraan te denken de WB-06 te gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee? Hij gist redelijk ver door, maar als ik kijk naar alternatieven gisten die wel weer heel weinig door (T-58 bijvoorbeeld maar SVG van 70%). Nu kom ik met een begin-SG van 1.045 icm de WB-06 op een voorspeld eind-SG van 1.007 met 4.9% alcohol, laat dat genoeg body over?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Snelbier op 24-03-2021 12:59 u
Ik wil binnenkort ook een witbier gaan brouwen, en zat eraan te denken de WB-06 te gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee? Hij gist redelijk ver door, maar als ik kijk naar alternatieven gisten die wel weer heel weinig door (T-58 bijvoorbeeld maar SVG van 70%). Nu kom ik met een begin-SG van 1.045 icm de WB-06 op een voorspeld eind-SG van 1.007 met 4.9% alcohol, laat dat genoeg body over?
WB-06 enkele malen gebruikt. NIET mijn favoriet. Alle bieren wat lege smaak, 1 zelfs wrang. En na bottelen iets doorgegist, WB06 is een trage stiekemert.
Behalve laag eind-SG speelt ook het smaakprofiel van de gist mee,  WB06 lijkt wat meer zuur/wrang dan anderen bij gelijk SG.
T58 vond ik wél geslaagd voor (fruitig) witbier.  Bananensmaak in overvloed, kruidnagel nooit geproefd. Lager SVG opvangen met wat suiker in de stort.
Succes, Snelbier.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 24-03-2021 13:39 u
Prima gist om te gebruiken, is wel kwestie van smaak. Eventueel de T58, al vind ik die meer geschikt voor een Weizen eigenlijk. Weet niet welke korrels je nog meer hebt? Zelf gebruik ik de Lallemand Köln tegenwoordig voor mijn witbieren.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 24-03-2021 17:18 u
Bedankt voor de reacties, ervaring verschillen per persoon dus, het lijkt wel alsof smaak persoonlijk is  :nut:

Ik kan ook de Brewferm blanche gebruiken, die heb ik ook voorbij zien komen. Het verbaasd me dat er zoveel soorten gist zijn voor blond/dubbel, en de keuze voor witbier dan zo beperkt en lastig is  :weetniet:
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 24-03-2021 21:13 u
Bedankt voor de reacties, ervaring verschillen per persoon dus, het lijkt wel alsof smaak persoonlijk is  :nut:

Ik kan ook de Brewferm blanche gebruiken, die heb ik ook voorbij zien komen. Het verbaasd me dat er zoveel soorten gist zijn voor blond/dubbel, en de keuze voor witbier dan zo beperkt en lastig is  :weetniet:

Vergeet niet dat witbier nog niet zo lang weer op de internationale bierkaart staat, wanneer je dat afzet tegen bijv. een Blond bier.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 25-03-2021 16:01 u
Ik heb nog even op internet rondgekeken, en ik denk dat ik voor de M21 ga. Ik vind de T-58 te laag in SVG zitten, en de WB-06 lees ik iets te veel verhalen over 'lege' bieren. De WB-06 schijnt het wel beter te doen bij hoge temperaturen, maar door corona heb ik geen beschikking meer over mijn gistkast met temperatuurscontrole (staat op mijn oude brouwlocatie waar ik nu niet heen kan  :huilen: )

@tdp, ik moet nog bestellen online, dus ik kan eigenlijk alle korrels kiezen. Jij hebt een kölsch-gist gebruikt? Interessant, waarom?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 25-03-2021 19:00 u
Ik heb nog even op internet rondgekeken, en ik denk dat ik voor de M21 ga. Ik vind de T-58 te laag in SVG zitten, en de WB-06 lees ik iets te veel verhalen over 'lege' bieren. De WB-06 schijnt het wel beter te doen bij hoge temperaturen, maar door corona heb ik geen beschikking meer over mijn gistkast met temperatuurscontrole (staat op mijn oude brouwlocatie waar ik nu niet heen kan  :huilen: )

@tdp, ik moet nog bestellen online, dus ik kan eigenlijk alle korrels kiezen. Jij hebt een kölsch-gist gebruikt? Interessant, waarom?

Veel lezen, en kwam het ergens tegen. Zelf ben ik bezig geweest met het IJwit te klonen. De gist die ze gebruiken is de gist van de Koninck (een nazaat ervan, welke ze nu zelf hebben ondergebracht bij ik meen Weihen Stephaner gistbank), wat een relatief cleane gist is. Dat is een Kolsch ook natuurlijk, vandaar de keuze. Is in dat bier erg goed bevallen in ieder geval!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: hansHalberstadt op 25-03-2021 19:30 u
Veel lezen, en kwam het ergens tegen. Zelf ben ik bezig geweest met het IJwit te klonen. De gist die ze gebruiken is de gist van de Koninck (een nazaat ervan, welke ze nu zelf hebben ondergebracht bij ik meen Weihen Stephaner gistbank), wat een relatief cleane gist is. Dat is een Kolsch ook natuurlijk, vandaar de keuze. Is in dat bier erg goed bevallen in ieder geval!
Waar heb je die gist vandaan? Ik heb hem zelf uit de IJwit opgekweekt rond 2019, maar dat bier lijkt nu gepasteuriseerd, evt een van hun andere bieren  zou kunnen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 25-03-2021 19:40 u
Bij gebrek aan opkweekmogelijkheden ben ik tot de keuze van de Lallemand Köln gekomen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: DavyDK op 25-03-2021 20:17 u
Ik heb nog even op internet rondgekeken, en ik denk dat ik voor de M21 ga. Ik vind de T-58 te laag in SVG zitten, en de WB-06 lees ik iets te veel verhalen over 'lege' bieren. De WB-06 schijnt het wel beter te doen bij hoge temperaturen, maar door corona heb ik geen beschikking meer over mijn gistkast met temperatuurscontrole (staat op mijn oude brouwlocatie waar ik nu niet heen kan  :huilen: )

@tdp, ik moet nog bestellen online, dus ik kan eigenlijk alle korrels kiezen. Jij hebt een kölsch-gist gebruikt? Interessant, waarom?

Laat je eens weten wat je van de M21 vond achteraf?

Ik heb juist gebrouwen met de S33, ben wel de oranjeschil en koriander vergeten  ::)

Volgende keer zou ik willen proberen met de blanche en /of de M21
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 26-03-2021 09:59 u
Zal ik doen! Hij staat in de planning voor 10 april, ik ga eerst nog een black IPA brouwen, die moest even eerst :p

Ik heb de tip van tdp overgenomen en ga de schil van een citroen toevoegen in plaats van sinaasappel, ik hou wel van dat frisse. Verder een beetje koriander en wat Cascade als late hopgift. Ik vraag me af of je het gaat proeven, maar had dit nog als restje en het geeft in ieder geval iets meer kruidigheid hoop ik.

Voor de geinteresseerde:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk035
Naam receptWitte Wieve
Brouwdatum10-04-2021
BierstijlWitbier
Volume30,0 l
Begin SG1,045 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Alcoholgehalte4,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Delft
6,00 mlMelkzuur
16,31 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l43 mg/l122 mg/l63 mg/l51 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutViking3 EBC50,0 %
2,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC41,7 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta-amylase64,0 °C1 min.45 min.4,2 l/kg
alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,3 gStyrian Goldingspellets4,3%60 min.10,7 IBU
41,5 gCascadepellets4,6%5 min.3,6 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gCitroenschil, versspecerijkoken
7,50 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gBelgian Wit (M21)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C


Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 09-04-2021 09:53 u
Morgen brouwen, ik heb nog een kleine aanpassing gedaan: iets meer koriander en citroenschil. Ik zat nog even te kijken naar het recept zoals tdp dat gepost heeft, en met mijn grotere volume heb ik wel wat meer nodig denk ik. 10 g koriander en 20 g citroenschil nu. Ik ga de schil van 2 citroenen toevoegen, kijken hoeveel dat is. En dan hopen op mooi weer over een maandje! Deze was denk ik snel op dronk tdp?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Bvk1983 op 09-04-2021 09:58 u
Mijn volgende brouwsel wordt ook een witbier. Zit nog een beetje te twijfelen over de hop en gist. Qua hop heb ik nog wat Cascade, East Kent Golding, Perle en Saaz. Wat zou daarin de beste combi zijn?

Qua gist heb ik T-58 en M21 besteld, neig naar M21 maar lees ook veel goede verhalen over T-58 in witbier. Een liter of 5 ga ik apart houden en vergisten met opgekweekte La Trappe gist.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 12-04-2021 15:36 u
Met een witbier kun je bijna niet mis met EKG, maar de andere hopsoorten zijn ook prima te gebruiken.

De T-58 zou ik kiezen denk ik, maar dat is vooral omdat ik de M21 niet ken.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 12-04-2021 16:37 u
Ik zal hier ook nog even een update geven. 2 dagen geleden gebrouwen, alles ging voorspoedig, alleen het spoelen/rondpompen ging wat traag, ik vermoed door de havervlokken. Het vat stond de volgende ochtend al flink te blubben en daarna was de vergisting zelfs nog wat heftiger. Nu loopt de activiteit alweer terug. Ik heb weinig schuimvorming gehad, misschien maar 10% van het totale volume of zo.

Verder heb ik een bizar hoog rendement gehaald in mijn Easybrew 30, ongeveer 90%!  :o Zo'n hoog rendement heb ik nog nooit gehaald, al heb ik ook nog nooit een bier gebrouwen met zo'n laag begin-SG. Uiteindelijk 4 liter water toegevoegd in het gistvat om in de buurt van het geplande begin-SG te komen. Ben benieuwd wat het wordt, ik vond dat er weinig koriander en citrussmaakjes zaten aan het wort. Ik had alles toegevoegd in een hopspider, misschien had ik alles los in de ketel moeten gooien zodat het ook tijdens het koelen nog wat smaak afgeeft. Nu is het er echt maar 5 minuten in geweest...

Hoe heb jij dat gedaan tdp?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Snelbier op 12-04-2021 17:43 u
.. bizar hoog rendement gehaald in mijn Easybrew 30, ongeveer 90%!  :o Zo'n hoog rendement heb ik nog nooit gehaald, al heb ik ook nog nooit een bier gebrouwen met zo'n laag begin-SG. Uiteindelijk 4 liter water toegevoegd in het gistvat om in de buurt van het geplande begin-SG te komen.
.. Ben benieuwd wat het wordt, ik vond dat er weinig koriander en citrussmaakjes zaten aan het wort.
.. Ik had alles toegevoegd in een hopspider, misschien had ik alles los in de ketel moeten gooien zodat het ook tijdens het koelen nog wat smaak afgeeft. Nu is het er echt maar 5 minuten in geweest...
Hoog rendement, bijna optimaal. Oprecht gefeliciteerd. Het kán dus wel in een 'automaat'  :groots:
  Omstandigheden waren optimaal; dun inmaischen én veel spoelen, dan komt alle suiker los.
- Nadeel van hoger SG in het wort is minder overdracht van smaakjes én hop-bitter.  Gaat om minimale waardes, maar kan net het verschil betekenen in een delicaat biertje.
- Verschil hopspider vs los in de ketel.. Voor mijn gevoel zou ik zeggen los in de ketel, maar kan het niet staven, te weinig gelijke recepten gebrouwen met deze variabele..
    Als je de spider tijdens koelen verwijdert bij koelen wordt het weer een ander verhaal.. Appelen met peren vergelijken.
TDP zal ongetwijfeld meer uitleg geven..   Proost, Snelbier.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 12-04-2021 19:42 u
Denk niet dat het heel veel uitmaakt, los in de ketel of in een spider. De grootste 'variabele' is de tijd dat je het in de ketel laat hangen, maar dat geldt ook voor de hop natuurlijk.

De smaak van koriander en citroen moet ook niet overheersen, ik denk dat het wel goedkomt!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Bvk1983 op 12-04-2021 21:37 u
Ik twijfel of ik citroen en/of koriander ga gebruiken. Voor de 5 liter die ik met La Trappe ga vergisten is het niet nodig, Witte Trappist heeft het ook niet namelijk, maar het merendeel ga ik met M21 of T-58 vergisten. Wordt het zonder citroen en koriander i.c.m. M21/T-58 saai of valt dat mee?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Takkie83 op 12-04-2021 21:45 u
Als je geen kruiden maar wel gemoute tarwe gebruikt ben je een weizen aan het brouwen  :D Ik zou dan T-58 pakken
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Bvk1983 op 12-04-2021 22:42 u
Als je geen kruiden maar wel gemoute tarwe gebruikt ben je een weizen aan het brouwen  :D Ik zou dan T-58 pakken

Is Witte Trappist officieel ook een weizen dan? Want daar worden geen kruiden gebruikt bij een 50/50 verdeling pils/tarwe mout.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 13-04-2021 08:16 u
Is Witte Trappist officieel ook een weizen dan? Want daar worden geen kruiden gebruikt bij een 50/50 verdeling pils/tarwe mout.

Volgens la Trappe zelf is het een witbier.

Zelf zou ik wel koriander en citroen gebruiken, is wel een laag in het bier wat een meerwaarde heeft. Niet te veel, het overheerst snel (koriander).
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 13-04-2021 08:16 u
...En dan hopen op mooi weer over een maandje! Deze was denk ik snel op dronk tdp?

Zie nu deze vraag pas; Inderdaad snel op dronk, vers drinken!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 13-04-2021 11:11 u
Bedankt voor alle antwoorden! Navergisting is al begonnen, af en toe nog een blubje.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: hansHalberstadt op 13-04-2021 20:41 u
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.
Hier viel toevallig mij oog op. ik heb net de schil van 4 grapefruits ingevroren. Heb jij een beeld bij de smaak van grapefruit schil in witbier?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Takkie83 op 13-04-2021 22:33 u
Is Witte Trappist officieel ook een weizen dan? Want daar worden geen kruiden gebruikt bij een 50/50 verdeling pils/tarwe mout.

Waar heb je die info vandaan? 50/50 pils/tarwemout zonder verdere kruiden is inderdaad gewoon een weizenstort, al kun je er natuurlijk een witbiergist tegenaan gooien en er op die manier tussenin gaan zitten. Aan jou of je de gist van La Trappe een witbiergist vindt  :)

Ik had toevallig nog een Witte Trappist liggen en ik zie dat er tarwemout, palemout en glucosestroop op het etiket staan. En inderdaad geen kruiden. Maar helaas betekent dat niet per definitie dat die er ook niet in zitten, zo heb ik op dit forum geleerd. Sowieso valt me op dat brouwers vaker tarwemout gebruiken bij een witbier in plaats van tarwevlokken en daardoor ga je inderdaad meer richting weizen, maar zoals gezegd speelt de gist een belangrijke rol in het eindresultaat en kan die ook voor de nodige kruidigheid zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over de hop..

Wat me bij de Witte Trappist opvalt is dat de kleur lichter is dan je op basis van de moutsoorten zou verwachten, dus ik vermoed dat er een aardig deel suiker (glucosestroop) in zit. Diezelfde suiker zorgt dan ook voor een droger eindresultaat. Ik denk niet dat ze een andere gist hebben gebruikt want ik proef ook het typerende banaantje. Ik zou eens kijken naar wat La Trappe op hun etiket omschrijft als “zeer aromatische hopsoorten”. Succes!  :biersmile:
Titel: Re: Witbier
Bericht door: tdp op 14-04-2021 08:18 u
Dat er traditioneel gezien ongemoute haver en tarwe in zat, hoeft niet te betekenen dat dit nog steeds zo is. Niet alle biertypen zijn in beton gegoten. Lees voor de gein eens de evolutie van de Engelse IPA, of een Mild Ale.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Bvk1983 op 14-04-2021 08:28 u
Waar heb je die info vandaan? 50/50 pils/tarwemout zonder verdere kruiden is inderdaad gewoon een weizenstort, al kun je er natuurlijk een witbiergist tegenaan gooien en er op die manier tussenin gaan zitten. Aan jou of je de gist van La Trappe een witbiergist vindt  :)

Ik had toevallig nog een Witte Trappist liggen en ik zie dat er tarwemout, palemout en glucosestroop op het etiket staan. En inderdaad geen kruiden. Maar helaas betekent dat niet per definitie dat die er ook niet in zitten, zo heb ik op dit forum geleerd. Sowieso valt me op dat brouwers vaker tarwemout gebruiken bij een witbier in plaats van tarwevlokken en daardoor ga je inderdaad meer richting weizen, maar zoals gezegd speelt de gist een belangrijke rol in het eindresultaat en kan die ook voor de nodige kruidigheid zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over de hop..

Wat me bij de Witte Trappist opvalt is dat de kleur lichter is dan je op basis van de moutsoorten zou verwachten, dus ik vermoed dat er een aardig deel suiker (glucosestroop) in zit. Diezelfde suiker zorgt dan ook voor een droger eindresultaat. Ik denk niet dat ze een andere gist hebben gebruikt want ik proef ook het typerende banaantje. Ik zou eens kijken naar wat La Trappe op hun etiket omschrijft als “zeer aromatische hopsoorten”. Succes!  :biersmile:

Dat is op basis van een prijswinnend kloonrecept. Dat hoeft natuurlijk niet exact het La Trappe recept te benaderen maar zal toch dicht in de buurt zitten vermoed ik.

Mijn recept zal geen kloon worden omdat ik toch citroen of citroen + koriander ga toevoegen, mocht de afgesplitste 5 liter met La Trappe gist goed lukken ga ik later misschien nog een echte kloon poging doen.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 14-04-2021 09:03 u
Ik zal hier ook nog even een update geven. 2 dagen geleden gebrouwen, alles ging voorspoedig, alleen het spoelen/rondpompen ging wat traag, ik vermoed door de havervlokken. Het vat stond de volgende ochtend al flink te blubben en daarna was de vergisting zelfs nog wat heftiger. Nu loopt de activiteit alweer terug. Ik heb weinig schuimvorming gehad, misschien maar 10% van het totale volume of zo.

Verder heb ik een bizar hoog rendement gehaald in mijn Easybrew 30, ongeveer 90%!  :o Zo'n hoog rendement heb ik nog nooit gehaald, al heb ik ook nog nooit een bier gebrouwen met zo'n laag begin-SG. Uiteindelijk 4 liter water toegevoegd in het gistvat om in de buurt van het geplande begin-SG te komen. Ben benieuwd wat het wordt, ik vond dat er weinig koriander en citrussmaakjes zaten aan het wort. Ik had alles toegevoegd in een hopspider, misschien had ik alles los in de ketel moeten gooien zodat het ook tijdens het koelen nog wat smaak afgeeft. Nu is het er echt maar 5 minuten in geweest...

Hoe heb jij dat gedaan tdp?

Zaterdag gebrouwen, nu 4 dagen geleden. Activiteit was gisteren al teruggelopen en vanochtend: geen activiteit meer. Nu heb ik helaas geen toegang tot mijn gistkast, en kan ik dus niet gecontroleerd vergisten, het vat staat gewoon in de keuken. Ik vrees nog een beetje dat de temperatuurschommeling voor een gestokte vergisting heeft gezorgd, al wordt het 's nachts maar 18-19 graden in de keuken dus echt afkoelen doet het niet. Nu het vat even naast de verwarming gezet, kijken of er wat gebeurt. Zo niet, vanavond maar SG meten  :weetniet:
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Jacques op 14-04-2021 21:13 u
Zaterdag gebrouwen, nu 4 dagen geleden. Activiteit was gisteren al teruggelopen en vanochtend: geen activiteit meer. Nu heb ik helaas geen toegang tot mijn gistkast, en kan ik dus niet gecontroleerd vergisten, het vat staat gewoon in de keuken. Ik vrees nog een beetje dat de temperatuurschommeling voor een gestokte vergisting heeft gezorgd, al wordt het 's nachts maar 18-19 graden in de keuken dus echt afkoelen doet het niet. Nu het vat even naast de verwarming gezet, kijken of er wat gebeurt. Zo niet, vanavond maar SG meten  :weetniet:

Als je in verhouding veel gist hebt geënt kan de vergisting al beëindigd zijn. Heb je al gemeten? En wat is je schijnbare vergistingsgraad?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 15-04-2021 09:51 u
Nog niet gemeten, dat is niet meer gelukt gisteren. Vanavond maar even dan. Geen blubjes meer, al lijkt er wel lichte overdruk op het vat te blijven staan.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 16-04-2021 20:27 u
Zojuist gemeten, een schamele 1,015, dat geeft een vergistingsgraad van ongeveer 70%. Wel een beetje erg laag, dus vat nog een paar keer gezwenkt en naast de verwarming gezet. Heb wel het vat helemaal open moeten maken voor het nemen van een monster, ik hoop dat het geen problemen geeft. Vorige brouwsel was een NEIPA en die was wel heel erg snel geoxideerd :/
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Jacques op 16-04-2021 21:40 u
Zojuist gemeten, een schamele 1,015, dat geeft een vergistingsgraad van ongeveer 70%. Wel een beetje erg laag, dus vat nog een paar keer gezwenkt en naast de verwarming gezet. Heb wel het vat helemaal open moeten maken voor het nemen van een monster, ik hoop dat het geen problemen geeft. Vorige brouwsel was een NEIPA en die was wel heel erg snel geoxideerd :/

Volgens de site van Mangrove Jack's is de vergistingsgraad van de M21 70 - 75%. Niet zo veel aan de hand dus.

Bij de meeste bierstijlen is een hele lichte oxidatie niet zo'n probleem. Eventueel kun je wat koolzuur uit een keg charger in je gistvat blazen.

https://www.brouwstore.nl/Brewferm-keg-charger-CO2-patroon

(https://www.brouwstore.nl/media/catalog/product/cache/b3b166914d87ce343d4dc5ec5117b502/p/r/products-20170509201903-0580452_3.jpg)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Don Leopold op 16-04-2021 23:35 u
Zojuist gemeten, een schamele 1,015, dat geeft een vergistingsgraad van ongeveer 70%. Wel een beetje erg laag, dus vat nog een paar keer gezwenkt en naast de verwarming gezet. Heb wel het vat helemaal open moeten maken voor het nemen van een monster, ik hoop dat het geen problemen geeft. Vorige brouwsel was een NEIPA en die was wel heel erg snel geoxideerd :/

Ik heb ook een witbier gebrouwen met de Mangrove Jack M21, 6 dagen gegist en een sg van 1,020.
ik heb ook geen gistkast en het vat staat bij mij gewoon in de huiskamer, uit ervaring met mijn andere bieren weet ik dat hij nog wel langzaam gaat zakken tot 1,015 (hoop ik)

Wat mij wel opvalt is dat het jongbier nogal op sinasappelsap lijkt!
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Takkie83 op 17-04-2021 22:47 u
Dat er traditioneel gezien ongemoute haver en tarwe in zat, hoeft niet te betekenen dat dit nog steeds zo is. Niet alle biertypen zijn in beton gegoten. Lees voor de gein eens de evolutie van de Engelse IPA, of een Mild Ale.

Dat is dus ook mijn constatering. En ik vind het heerlijke biertjes hoor. Maar daardoor wordt het verschil met een weizen wel kleiner, zeker als je ook de kruiden achterwege laat.

Dat is op basis van een prijswinnend kloonrecept. Dat hoeft natuurlijk niet exact het La Trappe recept te benaderen maar zal toch dicht in de buurt zitten vermoed ik.

Ah ok. Je zei in een eerder bericht namelijk dat er geen kruiden in een Witte Trappist zitten en dat zou me oprecht verbazen, aangezien ik met een 50/50 pils/tarwemout stort zonder kruiden i.c.m. de (opgekweekte) gist van La Trappe een regelrechte weizen zou verwachten, maar Witte Trappist smaakt in mijn beleving toch echt meer als een witbier (kruidiger, droger, frisser)
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 21-04-2021 12:02 u
Gisteren het witbier gebotteld, het SG was niet meer gezakt sinds de vorige meting, eind-SG dus 1,015 wat een SVG van 69% oplevert. Lager dan ik had verwacht (en gehoopt), bier is nu redelijk zoet. Gebotteld met 6 g/L kristalsuiker, we zullen zien hoe deze uitpakt. Volgende keer maar een gist gebruiken die wat hoger in de SVG zit, of een schep suiker in de stort. Geen idee eigenlijk of dat bij deze bierstijl zou kunnen?

Anyway, de M21 was dus bijzonder snel klaar met gisten, binnen een week eigenlijk.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 30-04-2021 13:11 u
Witbier al een paar keer geproefd nu. Eerste fles opengemaakt 5 dagen na bottelen, eerder dan ik normaal doe. Tot mijn verbazing al vrij veel koolzuur, en prima te drinken. Later nog een paar geproefd, en is nu al lekker. Redelijk moutig, beetje weeig, misschien trekt dat nog weg. Heb hem ook naast een Hoegaarden gezet. Kleur is wat troebeler nog dan Hoegaarden, en veel moutiger. Ik haal wel duidelijk de koriander eruit, citroen wat minder. Flinke schuimkraag, plakkerig. Ben zeker tevreden!

Nu nog wachten op dat zomerse weer
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Takkie83 op 10-05-2021 19:50 u
Ik vind een eind-SG van 1,015 niet verkeerd hoor bij een witbier. Mijn sterke witbier is op 1,014 geëindigd en die smaakt niet uitgesproken zoet. Bij bottelen is ook lastig beoordelen. Bier is nog jong, waarschijnlijk niet op drinktemperatuur en de koolzuur ontbreekt. En als de bottelsuiker er al bij zit is ie ook zoeter  :P

Hoe smaakt ‘ie nu?
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Fractus op 14-05-2021 15:21 u
Ik heb hem pas nog geproefd, hij smaakt me goed. Hij is lichttroebel, een groot deel van de eiwitten is neergeslagen onderin de fles. Hij ruikt zoet, moutig, beetje weeig van de tarwe, en je ruikt de koriander. Smaakt ook beetje (mout)zoet, verrassend volmondig voor die 4,8% alcohol. De koriander proef je goed, de citroen haal ik er niet echt uit. Hij is minder 'pilsachtig' dan hoegaarden, en gaat wat meer richting een weizen qua moutigheid.
Titel: Re: Witbier
Bericht door: Takkie83 op 16-05-2021 10:08 u
Wat jij omschrijft komt overeen met mijn bevindingen met M21. Heerlijk, maar vrij zoet en minder fris dan een klassiek witbier. Als je volgende keer een frisser bier wilt zou ik Brewferm Blanche eens proberen