Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Apparatuur => Topic gestart door: petjez op 19-02-2008 22:01 u

Titel: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: petjez op 19-02-2008 22:01 u
Ha brouwers,

Ik heb een mooie glazen hydrometer gekocht, met een maatglas erbij. De schaalverdeling loop van 15 via 0 naar 120. Ik neem aan dat de 0 dan 1000 SG voorsteld?

Op de meter staat 20gr. dus moet ik dan de vloeistof meten als deze 20 gr. is ???

Misschien wel de belangrijkste en voor mij onduidelijkste vraag; wanneer gebruik ik de meter nu? Kan ik een gebotteld biertje ook meten b.v.? Kan ik zo zien hoeveel alcohol er in mijn gebottelde bier zit?

Ik las dat ik moet meten na het koelen en nog eens voor het bottelen. Het verschil tussen deze 2 waarde zou dan van belang zijn? Waarom is dit van belang?

Nou ja nogal wat vragen over dit mysterieuze apparaat. Ik ga ervan uit dat er wel weer een sympathieke brouwer is die deze beginneling op weg wil helpen....

Bedankt alvast,
Patrick
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: Oscar op 19-02-2008 22:30 u
Patrick, waar heb je deze gekocht?

Deze :

(http://www.Brouwland.com/content/assets/photos/013/0130070.jpg)

Bereik :

    * 0,990 - 1,170 S.G.
    * 0 - 360 g / l suiker
    * 0 - 20°vol.% pot. alcoholgehalte

   hydrometer VINOFERM met 3 schalen    013.007.0    € 5,58    

Deze gebruik je voor meting van de vergisting (voor en na), en bij bottelen en eventueel voor een tussendoor meting tijdens de vergisting.
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: MO op 19-02-2008 22:30 u
Ik snap er niets van. Zou je een foto of het Brouwland artikel nr kunnen plaatsen?
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: oranjeboombiertje op 19-02-2008 22:32 u
Hey Patrick,

Met een hydrometer meet je de dichtheid, geen alcohol dus.

Omdat suiker een hogere dichtheid geeft aan water (wort/bier) dan alcohol betekent het verschil in dichtheid van voor en na de gisting de hoeveelheid suikers die is omgezet in alcohol.

Door het aantal s.g. punten(verschil) te vermenigvuldigen met 0,131 heb je een ruwe schatting van het alcoholpercentage.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: ed op 19-02-2008 22:48 u
Patrick, ik heb een handig exel bestandje gedownload waar je het begin en het eind sg kunt invullen. Ook kun je hier het aantal grammen suiker ingeven dat je voor het bottelen toevoegt. Er wordt dan automatisch een formule uitgerekend die aangeeft hoeveel alcohol je bier is.

Ed
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: Jacques op 19-02-2008 23:03 u
Ook met behulp van BrouwVisie en andere brouwsoftware kun je het alcoholgehalte berekenen als je met de hydrometer de soortelijke massa/gewicht (SG) bepaald hebt van het wort voor de vergisting en de soortelijke massa/gewicht waarde na de vergisting. Gewoon deze waarden bij de die software invullen en dan weet je het.
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: petjez op 20-02-2008 18:55 u
Nee, deze is het niet. Ik heb er eentje bij Kooy Jubbega gekocht voor 4,95 euro. Ik neem aan dat ze allemaal hetzelfde werken en dat alleen de schaal anders is?

Patrick, waar heb je deze gekocht ?

Deze :

(http://www.Brouwland.com/content/assets/photos/013/0130070.jpg)

Bereik :

    * 0,990 - 1,170 S.G.
    * 0 - 360 g / l suiker
    * 0 - 20°vol.% pot. alcoholgehalte

   hydrometer VINOFERM met 3 schalen    013.007.0    € 5,58    

Deze gebruik je voor meting van de vergisting (voor en na), en bij bottelen en eventueel voor een tussendoor meting tijdens de vergisting.
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: petjez op 20-02-2008 18:59 u
Kortom, ik meet de SG direct na het koelen en voor het eerste gistproces. En daarna nog eens voor het bottelen.
Deze getallen gooi ik door een programma of excel sheet en ik heb het alcohol percentage bij benadering.

Nou dan ga ik dat de volgende keer doen, ik ben best benieuwd.

Er is dus geen mogelijkheid om dit nog achteraf te meten?

Hey Patrick,

Met een hydrometer meet je de dichtheid, geen alcohol dus.

Omdat suiker een hogere dichtheid geeft aan water (wort/bier) dan alcohol betekent het verschil in dichtheid van voor en na de gisting de hoeveelheid suikers die is omgezet in alcohol.

Door het aantal s.g. punten(verschil) te vermenigvuldigen met 0,131 heb je een ruwe schatting van het alcoholpercentage.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: Oscar op 20-02-2008 19:45 u
Kortom, ik meet de SG direct na het koelen en voor het eerste gistproces. En daarna nog eens voor het bottelen.
Deze getallen gooi ik door een programma of excel sheet en ik heb het alcohol percentage bij benadering.

Juist, kijk ff hier (http://www.BrouwVisie.nl) voor een handig programma

Er is dus geen mogelijkheid om dit nog achteraf te meten?

Nee, het alcohol in een vloeistof kan bepaald worden door een berekening uit te voeren met als input het SG voor vergisting en het SG tijdens/na vergisting

Achteraf bepalen kan alleen in een laboratorium met dure meet-apparatuur die zeer nauwkeurig het alcohol gehalte kunnen bepalen.  ;)
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: Caspar op 20-02-2008 20:23 u
De schaalverdeling loop van 15 via 0 naar 120. Ik neem aan dat de 0 dan 1000 SG voorsteld?

Deze schaalverdeling zegt mij helemaal niets vrees ik...
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: MO op 20-02-2008 20:44 u
Volgens mij heb je echt de verkeerde hydrometer gekocht. Je hebt een schaal van 1000 tot 1120 nodig.
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: Oscar op 20-02-2008 20:49 u
Deze heb je gekocht denk ik.

(http://www.vanderkooyjubbega.nl/images/prod296.jpg)
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: William op 20-02-2008 21:26 u
De schaalverdeling loop van 15 via 0 naar 120. Ik neem aan dat de 0 dan 1000 SG voorsteld?

Dit zou wel eens het Oechsle getal kunnen zijn. Een Oechlse getal van 70 is een sg van 1070, een Oechsle getal van 30 is een sg van 1030 enz. Dit getal wordt vaak bij wijnbereiding gehanteerd, vooral in Duitsland en Zwitserland.
Titel: Re: Hydrometer, wanneer gebruiken
Bericht door: petjez op 21-02-2008 17:42 u
Ja inderdaad, ik heb wat informatie verzwegen, er staat namelijk op:
Most- und Weinwaage nach Oechsle Temp. 20gr C.

Het is een dus Oechsle schaal. Hiermee kom er wel wel uit denk ik.

Dank u allen hartelijk voor alle antwoorden.

Dit zou wel eens het Oechsle getal kunnen zijn. Een Oechlse getal van 70 is een sg van 1070, een Oechsle getal van 30 is een sg van 1030 enz. Dit getal wordt vaak bij wijnbereiding gehanteerd, vooral in Duitsland en Zwitserland.