Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Prikbord / Re: mout schroten
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 01:15 »
Ik zou zeggen koop een schrootmolen en oefenen. Brouwmout?
2
Prikbord / Re: mout schroten
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:37 »
heb je geen schroot molen ?   ::) :(
3
Prikbord / mout schroten
« Laatste bericht door h.grimberg@chello.nl Gepost op Gisteren om 23:56 »
Is er iemand in de buurt van Rotterdam die me kan helpen met het schroten van de mout?
4
Discussie over recepten / Re: Drop in porter en/of stout
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:39 »
Laurierdrop is dacht ik de basis voor drop. samen met zoethout. Vaak genoeg bier gemaakt met zoethout, maar dat geeft vooral een zoete indruk en niet zozeer drop heb ik gemerkt. Ik zou toch eens experimenteren met laurierdrop. dat kun je gewoon oplossen in een beetje heet water en in je glas toevoegen om de juiste dosering te bepalen voor een volgend bier. 
5
Brouwproces / Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Gisteren om 23:29 »
Interessant om uit te proberen. Ga jij dat doen?
Als je wat geduld hebt wel, en met plezier.
Ik zal eerst een nachtje over slapen hoe ik dit het beste aanpak, en eens zien of het Łberhaupt mogelijk is??
Eerst eens testen hoeveel alcohol je nodig hebt om 1 gr hop pellets te kunnen denatureren, ze moeten op zijn minst door en door nat zijn met de alcohol.
Dan stelt zich de vraag voeg ik deze alcohol mee toe aan het jong bier samen met de dryhop?  Dat gaat mogelijk een stevige verhoging van je alcohol gehalte mee brengen in het bier, en kan je dan nog wel een smakelijk bier maken?
Optie 2 is de hop te denatureren met de alcohol, en dan deze terug laten verdampen.

Eerst een nachte over slapen  ;)
6
Brouwproces / Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:16 »
Als een beperkt aantal graden verschil al invloed heeft op het hopprofiel mag je verwachten dat dit zeker het geval als je naar 80 ļC.

Aan jou de eer om het uit te proberen en een vergelijking te maken met bier waarbij op traditionele wijze gekoudhopt is.
ok pak ik mee met volgende brouwsel.
7
Discussie over recepten / Re: Vragen over Maischschema
« Laatste bericht door Oxhead Gepost op Gisteren om 23:14 »
Deze durf ik wel aan met een eenstapsmaisch van 67C. Uitmaischen op 78C. Ik zeg doen en je bent meteen klaar met die ingewikkelde schema’s.
Ik durf het ook met 30 minuten op 63C en 30 minuten op 73C.
Het maischen heeft maar een beperkte invloed op het uiteindelijke bier.
8
Vandaag kwam ik een aankondiging tegen van een bierfestival in mijn eigen woonplaats, Arnhem!

Het is het Mout Bierfestival - Wintereditie 2019 en duurt maar liefst 3 dagen.
Meer info op: https://www.facebook.com/moutbierfestival/

Met uiteraard speciaalbierbrouwerijen en proeverij.
Tickets verkrijgbaar voor EUR 8,50

William
9
Aankondigen gebeurtenissen / Re: 19-01-2019 Forumtreffen Amsterdam
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:01 »
Tilburg of Berkel-Enschot?

Tilburg. Het is overigens maar heel beperkt.
10
Discussie over recepten / Re: Drop in porter en/of stout
« Laatste bericht door Knobby Gepost op Gisteren om 23:00 »
Gisteren heb ik onderstaande RIDS gebrouwen. Russian Imperial Drop Stout
Ik heb cane melasse, zoethout en steranijs gebruikt om de drop flink aan te zetten. Wie weet was de melasse al genoeg geweest want die smaakte zelf al heel droppig. Het ruikt allemaal heerlijk :)

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1028
Naam receptDropdonder
Brouwdatum09-12-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume23,6
Begin SG1,092 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)52 IBU
Brouwzaalrendement67,5 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
7,00 gCaCl2
3,00 gCaSO4
14,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
122 mg/l5 mg/l29 mg/l110 mg/l96 mg/l74 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMaris otter (Dingemans)Dingemans5 EBC40,2 %
2,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC16,1 %
1,40 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC11,2 %
1,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,4 %
0,80 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC6,4 %
0,30 kgBlack maltThomas Fawcett and Sons1300 EBC2,4 %
0,20 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC1,6 %
0,20 kgCara-amberWeyermann70 EBC1,6 %
1,25 kgMelasseNatuurwinkel250 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 staps69,0 įC1 min.75 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,2 gPolarispellets18,2%60 min.32,0 IBU
10,2 gApollopellets16,0%60 min.15,7 IBU
50,0 gFugglebellen4,3%10 min.4,4 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gSteranijsspecerijkoken
3,00 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken
30,00 gZoethoutspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
77,0 gNottingham ()bovengist
Pagina's: [1] 2 3 ... 10