Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Tips / 4mm leiding aansluiten op een bierkraan
« Laatste bericht door Easywoods Gepost op Vandaag om 09:58 »
In een ander Topic kwam ik een aantal slimme oplossingen tegen onder andere met hogedruk koppellingetjes en 7/16" x 7/16" verloopjes (deze had ik zelf besteld om te gebruiken in mijn nog te bouwen keezer) maar bij Menno in de shop vond ik later de standaard tules maar dan in een 4mm uitvoering die dus rechtstreeks passen  :groots:

http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtule-7mm-recht

http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtule-4mm-90
2
Brouwproces / Vergisting mislukt of infectie?
« Laatste bericht door DoubleW Gepost op Vandaag om 09:51 »
Interresante discussie over afsluiting tijdens gisting.

Er zijn twee scholen/kerken over vergisting van bier
- gesloten vergisting met blow off/waterslot om insecten wilde gisten buiten te houden
- open kuip vergisting (Engelse/ brusselse) waar de gist boven op zorgt voor een koolzuur deken en bescherming tegen andere bacterieen. In Brussel doet men open vanwege instroom van wilde gisten voor productie van lambiek

Oxidatie komt vnl voor als de ingredienten veel blootgesteld wordt aan zuurstof. Op zich zelf ook wel weer een discussie waart: voorkom oxidatie tijdens brouwen maar belucht het wort veel voor de vergisting (contradictie?)

Als ik de foto bekijk zie ik een minimale vergisting, ik wil een mooie krausen zien en dit is of het nu afsluit of niet onvoldoende.
Maak een giststarter van een goede gistsoort, neem een Belg als Westmalle en voila het schuimt er uit.

Sg bepaling is na drie dagen indicatief voor omzetting van suiker, geur en smaak na 1 week. Verder laat moeder natuur haar werk doen, soms een week soms drie weken.
3
Grondstoffen / Re: Suiker toevoegen
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 09:51 »
Helemaal met Jasper eens. Het is leuk om je gist eens op puur suikerwater uit te testen, met een klein beetje voeding misschien en dan misschien eens op maltosewater. (help je van het idee af dat US-05 'neutraal' is)

Ingo
4
Apparatuur / Re: Koolzuur, druk en lengte bierleidingen
« Laatste bericht door Easywoods Gepost op Vandaag om 09:45 »
Voor wie nog op zoek is naar een mooie aansluiting van een bierkraan naar 4mm leiding moeten dit zien........ Bij Menno vond ik de 4mm versie van de standaard aansluiting zowel 90 graden als recht  :groots:

http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtule-7mm-recht

http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtule-4mm-90

5
Stel je voor / Re: Hoi, ik ben nieuw: Wil
« Laatste bericht door Wolter Gepost op Vandaag om 09:42 »
Nou, nee... Ik ben niet nieuw...

Mijn naam is Wil en ben een man van 59 jaar en wil bier gaan (leren) maken. Ik ben getrouwd, maar dat heeft geen toegevoegde waarde voor het bierbrouwen. Eerder een belemmering denk ik.

Voor het leren bierbrouwen denk ik op dit forum op de juiste plek te zijn. Ik zal best wel eens een domme vraag stellen, maar hoop dat er dan geen dom antwoord gegeven wordt.

Verder wil ik nog mededelen dat ik uit Rotterdam kom en zie dat als een voordeel... Immers Maaswater lijkt mij uitermate geschikt om bier van te brouwen ::)

Groet Wil

Welkom Wil,

Over dat maaswater valt nog te twisten.  ;)
Hoe dan ook welkom op het forum.
Misschien ben je er al van op de hoogte maar in Rotterdam zit ook een erg leuk hobbybrouw gilde die het maaswater ook allemaal te gek vinden. Wellicht iets voor jou?
6
Brouwproces / Re: Hop in gistvat?
« Laatste bericht door DoubleW Gepost op Vandaag om 09:34 »
Hopgruis weghalen door:
- whirlpool na koken waardoor centrifuge effect ontstaat van hop deeltjes neerslag
- bazooka / hopfilter gebruiken om hopdeeltjes tegen te houden bij transport naar gist tank
- afhevelen van gist top laag na eerste drie dagen is evt mogelijk als er veel hop gruis zichtbaar is.

Hop en zeker sommige hopsoorten kunnen een gras smaak geven als het te lang in contact blijft met wort.

Aanvullend:
Gist verwerkt ook hop deeltjes - kijk naar het maken van een Neipa waar de combinatie london III gist en dryhopping met specifieke hopsoorten essentieel is voor een goed bier.
Leeftijd van hop kan ook smaak afwijking geven (kaas, rubber, kattebak)

7
Algemeen / bierflessen
« Laatste bericht door alambik Gepost op Vandaag om 09:32 »
VOOR ALLE GE¤NTERESSEERDE BIERBROUWERS

Alambik distilleerderij heeft een vrij groot contingent gebruikte lege, en vrij schone (Maallust Veenhuizen) bierflessen. Deze gaan de glasbak in. Dus, mocht je die (of een deel van) wil hebben.......Zelf ophalen, inderdaad.
Mails naar
info@alambik.nl
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Mango in het bier!
« Laatste bericht door DoubleW Gepost op Vandaag om 09:22 »
Mango is een prima toevoeging om een hazy IPA re maken. Pulp/puree van een verse mango is het beste. Er zit veel celmateriaal in zoals bij andere vruchten. Dus vriezen en pecto enzym zijn methodes om de inhoud vrij te maken. Pecto enzym 1 gr per 5 liter oplossing toevoegen aan de mango oplossing. Denk erom het gaat om aroma en smaak, suiker wat erbij komt is bijzaak. Het moet zo fris mogelijk zijn en blijven. Voeg de pulp toe aan de 2e vergisting en laat het 4 dagen meevergisten tot het fg gehalte 1005 is. Daarna afhevelen om mango deeltjes te verwijderen. Cold crash 2 dagen en dan bottelen. Succes
9
Grondstoffen / Re: Suiker toevoegen
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 08:38 »
Dan heb je het over maximale hoeveelheid suiker die de gist kan omzetten voordat hij het loodje legt. Dat is iets anders dan maximale hoeveelheid suiker die qua smaak acceptabel is. Daar gaat het hier denk ik over. Als je teveel suiker toevoegt dan is een bier niet meer in balans.
15% suiker tov je moutgewicht blijkt in de praktijk dan een bovengrens. Misschien kan meer ook wel als je je maischschema of hop aanpast, maar het blijft een kwestie van in balans moeten blijven.

Gist zet suiker om in alcohol, koolzurgas, warmte, en aromastoffen.

Het maakt de gist niet uit waar die suiker vandaan komt. Ook uit toegevoegde suiker komt daarom geur en aroma, en dan vooral die aroma's die kenmerkend zijn voor de gist, want de (witte) suiker zelf levert geen smaak. Met je gistkeuze moet je dan ook rekening houden als je een bier maakt met relatief veel toegevoegde suiker. Je gaat immers meer accent leggen op het gistprofiel.

Suiker levert zeker geen 'leeg' bier op.

10
Brouwproces / Re: Invloed maischen en gist op vergistingsgraad
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 08:30 »
HŔ? ??? :weetniet:

Gepost met dikke vingers op een telefoon ... die laatste zin zou er niet moeten staan.

De vergistingsgraad is afhankelijk van de gist, maar ook vooral van de gebruikte moutsoorten, en je manier van brouwen. En dat geeft een variatie aan vergistingsgraden. Inzicht krijg je door alles wat je doet op te schrijven en dan later terug te kijken en te vergelijken. Het kunnen voorspellen aan de hand van wat je vroeger al gedaan hebt, dat heet vakmanschap.

Maar ik denk niet dat je dit een tabelletje kan gieten met een paar testjes.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10