Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Karmeliet
« Laatste bericht door hobbybob Gepost op Vandaag om 08:27 »
karmeliet (achtig) is het doel inderdaad.

Graanstort komt uit (volgens mij) verloren bieren het "orginele" recept was in 1680 of zo in 3 granen verdeeld 67% gerst, 22% tarwe, 11% haver.
Geen toegevoegde kruiden destijds.

De T58 haalt hier bijna altijd een SVG van 80% ( ook zonder suikerstort ) 3 dagen op 19 graden daarna geleidelijk naar 23/24 graden tot einde vergisting ( nee dat geeft geen hogere alcoholen en/of extra esters )

Die 23 gram kardemom is voor mij om te onthouden dat het zaadjes zijn van 2 of 3 vruchten ( zal lang geen 23 gram zijn ).

Sinaasappel en koriander? Kan ik me niet herinneren in de smaak maar het is al een tijdje geleden dat ik er 1 gedronken heb, zal eens bij mijn "bier speciaalzaak" voor een paar flesjes


Hieronder het "oude" recept:


2
Discussie over recepten / Re: SMaSH Pale Ale recept tips
« Laatste bericht door pippakillinova Gepost op Vandaag om 07:59 »
Bij WML inderdaad opgevraagd en binnen een half uur reactie (je kunt via de website een contactformulier invullen, dat is vijf minuten werk :) )

Is de whirlpool eigenlijk hetzelfde als een hopstand? Zal ik koelen tot 85 graden (of 78?) en dan de hop toevoegen en een half uur laten staan?

BYO geeft dit aan:

"Three temperature profiles that seem to be popular among homebrewers are just off boil range 190212 F (88100 C), the sub-isomerization range 160170 F (7177 C), and a tepid hop stand range 140150 F (6066 C). The 190212 F (88100 C) range will allow essential oils with higher flashpoints an easier time to solubulize into the wort and also will allow some alpha acid isomerization to occur with the best estimates of between 515% utilization. Some homebrewers will keep their kettle burner on low to keep the temperature of the wort elevated above 200 F (93 C) during their extended hop stands which would better emulate the conditions in commercial whirlpools. A hop stand in the 160170 F (7177 C) range will basically shut down the alpha acid isomerization reaction and the lower temperatures will reduce the vaporization of the essential oils. Homebrewers can use their wort chillers to bring the wort down to this range before adding the knockout hops or they can add a second dose of knockout hops. The 140150 F (6066 C) range will once again reduce vaporization of the low flashpoint oils, but may take longer to get the same amount of essential oils extracted."
https://byo.com/article/hop-stands/

Hopstand is gewoon het wort in contact houden met de hop na het koken. Je kunt dan een whirlpool draaien om het contact te verhogen en tegelijk de resten te verzamelen in het midden van de ketel zodat je (tangentiele) pompinlaat niet verstopt raakt.

Ik heb de vraag ook bij WML neergelegd. Ben benieuwd..
3
Grondstoffen / Uitrekenen % vergistbare suiker kandijsiroop
« Laatste bericht door Martijn0172 Gepost op Vandaag om 07:58 »
Ik heb donkere kandijsiroop. De specs die ik op internet heb gevonden kloppen volgens mij niet. Als ik bijvoorbeeld 1/3 (gewicht) kandijsiroop op laat lossen in 2/3 (gewicht) water en dit meet met behulp van mijn hydrometer. Dan het SG boven de duizend maal 3? Zo zou ik dan toch het % vergistbare suiker moeten kunnen meten?
4
Discussie over recepten / Re: Eerste Eisbock
« Laatste bericht door Martijn0172 Gepost op Vandaag om 07:51 »
Dan verdenk ik de hydrometer, dat die niet goed is.
Is er een makkelijke manier om dit te checken?

Misschien dat ik mij verrekend heb met het water, maar dan zou ik minder water in de weckketel gehad hebben, maar dan zou de SG hoger moeten zijn.

Als je deze test in water van 20c dan moet deze 1.000 aangeven
5
Discussie over recepten / Re: Eerste Eisbock
« Laatste bericht door HarryL Gepost op Vandaag om 07:48 »
Dan verdenk ik de hydrometer, dat die niet goed is.
Is er een makkelijke manier om dit te checken?

Misschien dat ik mij verrekend heb met het water, maar dan zou ik minder water in de weckketel gehad hebben, maar dan zou de SG hoger moeten zijn.
6
Discussie over recepten / Re: Winterbier recept: input welkom!
« Laatste bericht door Droefkalkoen Gepost op Vandaag om 00:43 »
Gekookt kraanwater bevat minder zuurstof en ik had begrepen dat dat wel een voordeel is. Wij hebben een perlator op de kraan, dus ik denk dat ons kraanwater genoeg zuurstof bevat wat dat betreft.
7
Apparatuur / Re: Arsegan easybrew 30
« Laatste bericht door JoepH Gepost op Gisteren om 23:59 »
Spoel de pomp in omgekeerde richting door een slang op de gebogen pijp aan te sluiten. Dit hadden ze voor de duidelijkheid er achter kunnen zetten;" Andere kant van de slang aan de kraan en die open zetten.".
Ik haal de gebogen pijp eraf. Daarna het spuitstuk van mijn tuinslang in de camlock en spuiten maar. In no time blaas je de pomp schoon. Mijn gardena spuitpistool past precies. Als dat schoon is een halve vaatwastablet met 10 liter water op 60 graden in de ketel en een half uurtje laten draaien. Pomp aan natuurlijk. Klaar voor de volgende brouw.
8
Brouwproces / Re: Aanbranden van ketel met moutpijp
« Laatste bericht door JoepH Gepost op Gisteren om 23:30 »
Ik denk dat werken met een lagere temperatuur tijdens het doorverwarmen en tijdens de kook af en toe over de bodem roeren, prima stappen zijn om uit te proberen. Na 4x met de easybrew 30 gebrouwen te hebben begin ik de ketel langzaam onder de knie te krijgen. Hoe reageert de ketel op de bedachte instellingen. Welke instellingen heeft BrouwHulp met deze ketel nodig om alles een beetje kloppend te krijgen. Leermomenten te over.
Het laatste bedenksel is de filterheks met een camlock op de kraan te zetten. Makkelijker schoonmaken denk ik. Maar wie weet wat voor verrassingen ik nog meer tegenkom.
Laatst lag de filterheks tegen de temperatuursensor op de bodem. Gevolg, gloeiend hete bodem zorgt voor een gloeiend hete filterheks. Als die tegen de sensor ligt komt de thermische beveiliging tot leven en schakelt de ketel zich uit zelfbescherming gewoon uit, de nog niet zo ervaren brouwer met klotsende oksels achterlatend.
Wat een hobby! Geweldig! Blijf me helpen mannen en ik verras jullie nog eens met een uitzonderlijk lekker bier.
9
Prikbord / Te koop mandfles 25 ltr
« Laatste bericht door Enos Gepost op Gisteren om 23:23 »
Wie heeft belang bij een 25 ltr mandfles , ik heb het niet meer nodig.
Doe een mooi bod en je bent eigenaar.
Voor evt verzending komt er 5 euro bij

Enos
10
Prikbord / Re: te koop bierflessen en Menno pan
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:11 »
Tevens een RVS Menno brouwpan te koop van 70 liter voor 25.-

Ik ben al voorzien...maar anders..... ;) :brouwen: :biersmile:  Koopje !!!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10