Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: jdc op 22-12-2005 13:20 u

Titel: Rochefort gist
Bericht door: jdc op 22-12-2005 13:20 u
Hallo brouwers,

Heeft er iemand al ervaring met het gebruik van Rochefort-gist (opgekweekt uit het bezinksel van een flesje). Ik heb enkele weken geleden een brouwsel gestart met deze gist, de nagisting is nu bezig,maar die gaat veel langzamer dan met mijn normale gist (Westmalle tripel gist). Heeft er iemand al ervaring met deze gist?

Jan
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Adrie op 22-12-2005 13:46 u
Verschillende mensen hebben deze gist gebruikt. Ik heb zelf alleen ervaring met dezelfde gist van Wyeast (1762, Belgian Abbey II). Mijn ervaring met deze gist is, dat je een goede giststarter moet hebben (zeer veel actieve gistcellen). Hoe je een goede giststarter maakt, lees je in DIT (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1864.0.html) onderwerp.

Deze gist heeft de neiging langzaam door te vergisten. Als je geen heel goede giststarter maakt, stopt ie soms te vroeg (ik heb ook een keer een veel te zoete Rochefort gemaakt). Met onze 100 literinstallatie van de Vier Broeders hebben we nu voor het eerst een snelle en volledige vergisting te pakken. Dit is te danken aan een goed beluchte giststarter van 4 liter met 5 g/l gistvoeding (FermAid K) en 1 gram Cervomyces (zinkgist).

Helemaal als je kweekt uit een fles, is een goede giststarter essentieel. De gistcellen zijn immers niet zo sterk meer en er zijn er maar weinig. Ze hebben flink wat krachtvoer nodig om op sterkte te komen en je moet er heel veel bijkweken. Ook moeten er genoeg sporenelementen en stikstof aanwezig zijn.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: jdc op 22-12-2005 17:51 u
Adrie,

Bedankt voor de tips. Mijn giststarter maak ik normaal met 100 g/l moutextract, afhankelijk vande grootte van de starter (0.5 of 1 l) voeg ik bezinksel bij van ťťn of twee flesjes, beluchten/roeren/voeding toevoegen doe ik nog niet, maar ben ik wel van plan in de toekomst (zeker het beluchten omdat er dan gestuurd wordt op de kweek van gistmassa en niet van alcohol). De brouwsels die ik tot hiertoe gemaakt heb met West-Malle gist stonden bijna altijd binnen de paar uur te gisten, de nagisting was dan meestal niet zo vet.
Maar bij die Rochefort-gist blijft hij maar nagisten (de hoofdgisting was ook snel), zou het niet eigen zijn aan deze gist, en moet ik moeder natuur niet gewoon zijn gang laten gaan in plaats van ťcht een snelle en volledige gisting te willen?

Brouwgroet,

Jan
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: SiriS op 22-12-2005 18:25 u
Beste Jan,

Aantal vitale gistcellen per ml wort die je toevoegd en waarmee je niet alleen de vergistings snelheid maar ook de hoeveelheid gistings nevenproducten kunt sturen is ook het werk van moeder natuur. Wel is belangrijk welk bier je wilt maken.

Groet, SiriS
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Adrie op 22-12-2005 21:27 u
Een langzame en slepende vergisting kan een belangrijke oorzaak zijn van ongewenste bijsmaakjes aan het bier. Daarnaast heb je dan vaak problemen met de hergisting op fles, zoals je al hebt ervaren bij de Westmalle gist. Het is dus zaak om altijd genoeg vitale gistcellen aan het wort toe te voegen.

Het geheim van een goed bier schuilt toch vooral in een goed gistmanagement.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Henk oet Paiz op 22-12-2005 22:56 u
Heeft er iemand al ervaring met het gebruik van Rochefort-gist

Mijn ervaring met deze gist is inderdaad ook dat het proces zeer traag verloopt. Bij mijn eerste Rochefortkloon duurde de primaire vergisting 6 weken! Het is overigens een prima bier geworden.

Hoe beter de giststarter, hoe beter het bier. Maar ook met een gewone starter, dwz opkweek vanuit een fles zonder beluchten en zonder gistvoeding, tot zo'n 10% van de totale batch, kan de vergisting prima verlopen. Mijn laatste Westmalle Tripel-kloon binnen ťťn week van 1085 tot 1006 en bij de lagering nog eens 2 puntjes eraf. :gistsmile: Jammer dat ik bij dit bier toch weer Iers Mos had toegevoegd, dus weer 25 liter naar de ...

Groeten,

Henk  :proost2:
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: BuBS op 22-12-2005 23:36 u
Nooit problemen gehad met de Rochefort gist.
Als je starter maar groot genoeg is, vergist hij binnen max een week uit.( 1080 / 1013 )

Gr Bubs
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Gio op 23-12-2005 10:47 u
Rochefortgist nooit problemen mee.

Momenteel wel problemen met Westmalle gist.
(voorheen nooit)
Ben al 2 weken bezig om gist uit flesje Westmalle Dubbel te vermeederen (SG 1040, fermaid, beluchting, 24 graden)
maar helemaal niet tevreden over hoeveelheid geproduceerde biomassa.
Laagje van 1 cm (na bezinken) gist boven op onoplosbare bestandelen fermaid en extract.
Dus maar weer opnieuw voeding toevoegen, beluchten etc..

Daarbij blijft SG van gisstarter hangen op 1.025. maar dit kan natuurlijk ook aan gebruik van moutextract liggen.
Hoever daalt jullie gistarter in SG bij opkweek eigenlijk?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: jdc op 23-12-2005 12:52 u
Hallo brouwers,

Ik heb begrepen dat het aantal vitale cellen zeer belangrijk is. Het aantal cellen en de vitaliteit is goed te controleren met een microscoop. Ik heb er ťťn staan (met vergroting 40*10), maar ik heb geen telkamer van Thomas. Tellen jullie het aantal cellen of werken jullie meer op volume (dikbrijige) giststarter dat je toevoegt? Weet er iemand hoe je aan zo een telkamer kunt geraken?
Met een telkamer, en een beluchting/roering zou ik al een heel eind kunnen opschieten, van die voedingsstoffen heb ik een beetje een afkeer, omdat ik er van uit ga dat het moutextract al rijk genoeg is aan voedingsstoffen voor de giststarter. En bij de hoofdgisting van het bier zou ik misschien proberen van een beetje CaCl2 toe te voegen, voor een rondere smaak, maar verder niets hoor.

Jan
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: SiriS op 23-12-2005 13:06 u
Beste Jan,

Moutextract wordt per definitie niet alleen van gerstemout gemaakt. Het is makkelijker om een maltose siroop te gebruiken om moutextract poeder te maken. Deze maltose siropen zijn vaak gemaakt van bijvoorbeeld mais zetmeel. Hierdoor zitten er bijna geen voedingsstoffen (aminozuren => stikstofbron) in een moutextract.

Groet, SiriS
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Adrie op 23-12-2005 14:04 u
In  normaal wort (gemaakt van mout) zit ongeveer 220 mg opneembaar stikstof per liter, in moutextract vaak niet meer dan 80 mg/l. Ook andere voedingsstoffen zitten veel minder in moutextract. Gistvoeding is echt zeer aan te raden als je moutextract gebruikt voor een giststarter (zie ook DIT ARTIKEL (http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/giststarter.htm)).

De praktijk wijst dit ook uit. Bij gebruik van gistvoeding krijg ik veel meer actieve gist dan wanneer ik alleen moutextract gebruik.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: jdc op 23-12-2005 15:04 u
Brouwers,

Ik leer bij, bedankt heren. Ik wist niet dat moutextractpoeder van maltosestroop gemaakt werd, en daar is de concentractie aan aminozuren betrekkelijk laag. Mijn starter wordt in de toekomst met voeding gemaakt. Maar weet er nu iemand waar men een telkamer kan kopen, is dat eenvoudig te bestellen?

Jan
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Johannes op 23-12-2005 15:31 u
Geen idee, ik weet wel dat die dingen BŁrker TŁrk heten of gewoon burker turk daar zou je even op kunnen googlen.

groet

Johannes
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Titus op 28-12-2005 19:41 u
Beste jan,

Ook ik heb een Rochefort kloon gemaakt. Hierbij heb ik ook een giststarter gemaakt uit de fles. Hieronder een deelt van mijn brouwverslag met name dat deel over de gistkweek. Wellicht heb je hier iets aan.

Giststarter:
Een kleine week van te voren de Rochefort drinken. Man wat is dit een lekker bier. Een bier om te klonen! Aan het gistdepot (in de fles) 100 ml gekookte en afgekoelde moutextract (1040) toevoegen. Beluchten met de slang er rechtstreeks in, dus geen bruissteen. Dan schuimt het ook niet zo. Na twee dagen beluchten de gisstarter overzetten in de 1L erlenmeyer en 200 ml moutextract(1040) er weer bij. Na twee dagen 300 ml (1040) en op zaterdag avond nog 200ml (1060) toegevoegd. Zo, een partij gist zeg! Wel 1,5 tot 2 cm witte drap onderin.


Je ziet, ik gebruik geen extra voedingszouten. Wat ik wel doe is vrijwel continue beluchten in mijn gistkast. De temperatuur zet ik dan wel op 28įC. Dit is nl de ideale temperatuur voor het kweken van gistcellen. Ik tel geen cellen onder mijn microscoop. Ik kijk gewoon naar de hoeveelheid witte substantie. Vergis je niet in de moutextract bezinksel. Deze is creme van kleur.
In een week zat ik ook van 1080 naar 1014!

Greetz,
Titus
 :proost2:
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Drents Hopbier op 28-12-2005 20:07 u
Een kleine week van te voren de Rochefort drinken. Man wat is dit een lekker bier. Een bier om te klonen! Aan het gistdepot (in de fles)
Even voor alle duidelijkheid. Van welke Rochefort (6,8,10) wordt de giststarter gemaakt?

Hans Hans
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Gio op 28-12-2005 20:44 u
Hoi Titus,

Leuke methode.

Enkele vraagjes,
- Je hangt een aquarium slangetje direct in het Roch.flesje, je dicht het flesje af met watten.?
- In totaal maak je 800 ml. gisstarter met 2cm gist. Hoeveel liter wort ent je hiermee?
- waarom gebruik je geen voedingszouten?
- Ben je niet bang om teveel te  beluchten (5 dagen)?
- welke Rochefort van welke leeftijd gebruik je?


Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Edwin op 29-12-2005 09:14 u
Man wat is dit een lekker bier. Een bier om te klonen!

Komt dat even goed uit! Hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1005.0.html) hebben we al een uitgebreide poging beschreven en ik kan wel zeggen dat het treffend is! Dit wist jij natuurlijk al lang, maar het is wel een mooie gelegenheid om ons kloonproject weer eens onder de aandacht te brengen.

Edwin
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Titus op 29-12-2005 23:25 u
Edwin,

Die topic over de Rochefort kloon heb ik uiteraard zeer goed gelezen voordat ik mijn recept geformuleerd heb.
Ik moet zeggen dat mijn kloon niet zo lekker is geworden als de echte  :'(
maar goed wellicht kunnen we met z'n allen nog een poging wagen. Ik wil dan wel van de partij zijn.

Gio, jou vragen nog:
-Flesje sluit ik niet af. Mijn mening is dat door de overdruk, immers je blaast continu steriele lucht in het flesje, er geen gevaar is voor  bacterie besmetting.
-Ik brouw 30 L.
-Voedingszouten gebruik ik niet omdat ik ze simpel weg niet in huis heb. Ik moet wel zeggen dat ik tegenwoordig altijd mijn giststarters opstart in wort dat ik van mijn vorige brouwsel verzamel. Hier zitten natuurlijk alle benodige voeding voor de gist in.
- Rochefort 8. (Dit beantwoord ook de vraag van Hans Hans.) Leeftijd moet ik je schuldig blijven maar ik weet dat de houdbaarheid erg lang was (zeker twee jaar).

greetz,
Titus
Titel: Re: Rochefort gist: jullie ervaring ermee?
Bericht door: Flessengeluk op 06-01-2010 15:38 u
Nooit problemen gehad met de Rochefort gist.
Als je starter maar groot genoeg is, vergist hij binnen max een week uit.( 1080 / 1013 )

Gr Bubs

Iedereen een voorspoedig brouwjaar gewenst!
Sta me toe dit oude draadje even op te rakelen.
Eind vorig jaar heb ik een partij Rochefortkloonwort (volgens recept van Organolept) gelijk verdeeld over 2 gistvaten met een inhoud van 60 liter (elk gevuld met 25 liter). De inhoud van het ene vat heb ik geŽnt met Rochefort-gist (opkweek uit 1 flesje "8"), omdat ik daarvan niet genoeg had, de inhoud van het andere vat met Westmalle-gistslurry, die ik in overvloed heb. Wat een verschil! De Westmalle-gist produceerde een schuimlaag van 35 cm, de Rochefortgist een laag van 3 cm met strontkleurige harsspikkels. De Westmalle produceerde de gebruikelijk rioollucht, de Rochefort geurde lekker naar bananen. Ongelooflijk, maar het sg in beide vaten daalde compleet gelijklopend (van 1090 naar 1016). Nu hou ik niet van bruin bier en zeker niet van Rochefort-bier dat geen houdbaar schuim heeft in het glas, maar ik heb het gebrouwen voor vrienden en kennissen en voor de stoofkarbonades.
De Rochefort-gist biedt voor mij wel enkele voordelen qua geur en qua headspace in het gistingsvat. Heeft iemand gelijkaardige ervaringen, en kan ik een mooie tripel brouwen met Rochefort-gist?
Doei, J.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Henielma op 06-01-2010 15:48 u
De Rochefort gist kan ook heel heftig vergisten. Mij lijkt dat je van de Rochefort gist veel minder actieve gist hebt toegevoegd. De Westmalle slurry had je voldoende daarom heb je daarvan misschien meer gistcellen toegevoegd.

Overigens kan je de beste vergisting naar mijn idee niet afmeten aan de hoeveelheid schuim die tijdens de vergistingspiek ontstaat. Dit is meer het resultaat van een hele heftige vergistingspiek met een daarbij horende flink oplopende temperatuur.

Wanneer je veel gist toevoegd is het naar mijn idee belangrijk actief te koelen tijdens de vergistingspiek. Hierdoor wordt de laag schuim niet zo hoog en heb je een betere vergisting.

De Rochefort gist vind ik erg lekker. Nog niet in een tripel geprobeerd maar volgens mij is daar niets op tegen, geeft vast ook een lekker bier.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Flessengeluk op 06-01-2010 18:31 u
De Rochefort gist kan ook heel heftig vergisten. Mij lijkt dat je van de Rochefort gist veel minder actieve gist hebt toegevoegd. De Westmalle slurry had je voldoende daarom heb je daarvan misschien meer gistcellen toegevoegd.
Dat kan een plausibele verklaring zijn. Dus Rochefort-gist kan ook heel wat headspace nodig hebben in het gistingsvat, maar blijft nog altijd lekkerder ruiken dan Westmalle-gist. Ik ga een poging tot tripel wagen met de Rochefort-slurry die ik heb overgehouden. Dank, J.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Henielma op 06-01-2010 18:35 u
Voordat ik bij vergistingen actief ging koelen tijdens de vergistingspiek had ik met de Rochefort gist op 20 liter wort 30 liter schuim staan.

Nu met actief koelen is dat nog geen 10 liter schuim op 20 liter wort.

Succes met je tripel met Rochefort gist, ik ben benieuwd.  :proost:
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Jacques op 06-01-2010 20:28 u
Voordat ik bij vergistingen actief ging koelen tijdens de vergistingspiek had ik met de Rochefort gist op 20 liter wort 30 liter schuim staan.

Nu met actief koelen is dat nog geen 10 liter schuim op 20 liter wort.

Dat is ook mijn ervaring. Actief koelen tijdens de vergisting zorgt er voor dat de schuimvorming aanzienlijk minder is en dat je meer wort kwijt kunt in een gistvat.
Zo kan ik meer ondergistend bier kwijt in mijn cilinder conische gistvat dan bovengistend bier.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Flessengeluk op 07-01-2010 21:58 u
Voordat ik bij vergistingen actief ging koelen tijdens de vergistingspiek had ik met de Rochefort gist op 20 liter wort 30 liter schuim staan. Nu met actief koelen is dat nog geen 10 liter schuim op 20 liter wort.
Succes met je tripel met Rochefort gist, ik ben benieuwd.  :proost:
Goeie tip wellicht, maar ik ben daar nog niet aan toe. Ik houd voorlopig van rechttoe rechtaan. Wat niet echt moet, doe ik lekker niet (beluchten, giststarters maken, koelen, gistvoeding toevoegen, zuurtegraad corrigeren, enz.) Ik onthoud dat Rochefort-gist even onstuimig kan schuimen als Westmalle-gist (inderdaad hier doorgaans 35 liter schuim op 25 liter wort). We gaan dat binnenkort zien, want ik heb nu een half litertje Rochefort-slurry. Suggesties voor een rechttoe rechtaan Rochefort-tripel zijn echt welkom, want ik ben niet bepaald een receptontwerper. Laatst heb ik het poepsimpele Westmalle-tripelkloonrecept van Sean Paxton gebrouwen: pilsmout, Saaz, Hallertau MittelfrŁh en suiker, en niets anders. Het bier heeft nu net koolzuur genoeg, en lijkt al heel sterk op de echte. Afwachten... Dank voor de adviezen en suggesties! J.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 07-10-2018 16:50 u
Om maar even een oud topic voor de dag te halen.
Ik heb de Rochefort gist al meerdere malen met succes opgekweekt en de vergisting verloopt altijd lekker vlot.
Echter haal ik met deze gist altijd een hogere vergistingsgraad dan de ervaringen die ik hier lees. Denk aan 90-95%.

Maar momenteel heb ik een brouwsel in vergisting dat wel heel ver uit gist. Het was een wort met een SG van 1090 en na 1,5 week meet ik een waarde van 8,2 brix. Na dat ik dit in voerde in BrouwHulp keek ik toch wel even heel raar op want dat staat namelijk gelijk aan een SG van 997 en het waterslot is nog steeds actief.
Het bier smaakt gelukkig uitstekend dus ik denk niet dat het komt door een infectie. Maar ik vind het wel erg vreemd. :nut:
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Jacques op 07-10-2018 22:03 u
Misschien ook eens meten met een hydrometer?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: chthon op 08-10-2018 07:33 u
Maar momenteel heb ik een brouwsel in vergisting dat wel heel ver uit gist. Het was een wort met een SG van 1090 en na 1,5 week meet ik een waarde van 8,2 brix. Na dat ik dit in voerde in BrouwHulp keek ik toch wel even heel raar op want dat staat namelijk gelijk aan een SG van 997 en het waterslot is nog steeds actief.
Het bier smaakt gelukkig uitstekend dus ik denk niet dat het komt door een infectie. Maar ik vind het wel erg vreemd. :nut:

8,2 Brix is een SG van 1,032. Is de Brix waarde die je hier plaatst juist, of is het verkeerd ingevoerd in BrouwHulp?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 08-10-2018 07:56 u
8,2 Brix is een SG van 1,032. Is de Brix waarde die je hier plaatst juist, of is het verkeerd ingevoerd in BrouwHulp?
8.2 Brix einde gisting komende vanaf SG=1090 levert inderdaad SG=997. Die 1032 geldt alleen als je bij wort 8.2 Brix meet. Dan is er namelijk nog geen alcohol. Dit zou inderdaad een mooie test zijn als je het met de hydrometer meet. Wel even de koolzuur verwijderen van te voren. Ben zeer benieuwd of je dan inderdaad 997 meet.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 08-10-2018 07:59 u
Rochefort zou dan wel eens een saisongist kunnen zijn. Uit welk type Rochefort heb je hem opgekweekt, of gebruiken ze allemaal dezelfde gist. Dan ga ik het ook eens proberen.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Traploper op 08-10-2018 08:14 u
Is Wyeast Belgian Abbey 2 ook niet de Rochefort stam? Op hun website geven ze een SVG van 73 tot 77%.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 08-10-2018 19:42 u
Rochefort zou dan wel eens een saisongist kunnen zijn. Uit welk type Rochefort heb je hem opgekweekt, of gebruiken ze allemaal dezelfde gist. Dan ga ik het ook eens proberen.
Het was de slurry van een vorig brouwsel dat is geŽindigd op 1006. De gist hier voor is opgekweekt uit de Rochefort 8 maar volgens mij gebruiken ze voor al hun bieren de zelfde gist.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 08-10-2018 19:44 u
Misschien ook eens meten met een hydrometer?
De volgende meting ga ik dat zeker doen. Ik zou bijna gaan denken dat ik een verkeerd begin SG heb genoteerd.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 08-10-2018 19:46 u
Is Wyeast Belgian Abbey 2 ook niet de Rochefort stam? Op hun website geven ze een SVG van 73 tot 77%.
Ja,dat is de zelfde gist. Ik vond het ook een opmerkelijk verschil.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Jacques op 08-10-2018 22:01 u
Rochefort zou dan wel eens een saisongist kunnen zijn. Uit welk type Rochefort heb je hem opgekweekt, of gebruiken ze allemaal dezelfde gist. Dan ga ik het ook eens proberen.

Rochefort is zeker geen saisongist. Een Rochefort heeft geen saison smaakprofiel.

Ik denk dat je bedoelt te schrijven dat je denkt dat deze gist gelet op de behaalde hoge vergistingsgraad behoort tot de var diastaticus gisten.
Naar mijn idee is dit niet het geval. Meestal wordt met deze gist niet zo'n hoge vergistingsgraad gehaald.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 08-10-2018 22:06 u
Rochefort is zeker geen saisongist. Een Rochefort heeft geen saison smaakprofiel.

Ik denk dat je bedoelt te schrijven dat je denkt dat deze gist gelet op de behaalde hoge vergistingsgraad behoort tot de var diastaticus gisten.
Naar mijn idee is dit niet het geval. Meestal wordt met deze gist niet zo'n hoge vergistingsgraad gehaald.
Ja var diastaticus gisten.  Vanavond eentje opgedronken Rochefort 10 (Coop had alleen die) dopje afgespoten met alcohol voor openen en nu aangeŽnt met appelsap. Wel vrij zwaar bier dus ben benieuwd of de gist dat overleeft heeft.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Koen S op 08-10-2018 22:13 u
Ja var diastaticus gisten.  Vanavond eentje opgedronken Rochefort 10 (Coop had alleen die) dopje afgespoten met alcohol voor openen en nu aangeŽnt met appelsap. Wel vrij zwaar bier dus ben benieuwd of de gist dat overleeft heeft.
Je kan beter de Rochefort 6 nemen, zelfde gist. Minder alcohol dus vitaler en makkelijker op te kweken.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 08-10-2018 22:16 u
Je kan beter de Rochefort 6 nemen, zelfde gist. Minder alcohol dus vitaler en makkelijker op te kweken.
Ja als dit niet lukt ga ik de 6 halen. Maar de Coop zit bij ons op de hoek dus even na het werk er snel langs gegaan.
Zal toch nog wel een paar levende cellen inzitten?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 08-10-2018 22:20 u
Ja als dit niet lukt ga ik de 6 halen. Maar de Coop zit bij ons op de hoek dus even na het werk er snel langs gegaan.
Zal toch nog wel een paar levende cellen inzitten?
Mijn ervaring is dat deze gist behoorlijk alcohol tolerant is. Hij doet het vast wel.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 10-10-2018 20:53 u
De volgende meting ga ik dat zeker doen. Ik zou bijna gaan denken dat ik een verkeerd begin SG heb genoteerd.
Met de hydrometer meet ik 1008.
Deze waarde ligt meer in de lijn met vorige ervaringen. Zou ik er dan echt zover langs gekeken hebben met het begin SG? :-\
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 10-10-2018 23:53 u
Met SG=1008 en 8.2 Brix kom ik op een begin SG van 1066, 7.97vol% alcohol. Dat is nogal iets anders dan 1090. Er lijkt dus ergens iets niet te kloppen. 
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: brouwerwaldonk op 11-10-2018 07:14 u
Voor diegenen die het intereseert hier kan je de echte Rochefort gist uit de brouwkamer van de brouwerij bekomen;
De gist wordt opgekweekt uit een kolonie in een flesje met 11 ml steriel wort.
Afgehaald komt een flesje op 2 euro + 1 euro statiegeld voor het flesje met dop.

(https://myalbum.com/photo/nPycR0UmveFp/540.jpg[img]) 
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 11-10-2018 13:20 u
Voor diegenen die het intereseert hier kan je de echte Rochefort gist uit de brouwkamer van de brouwerij bekomen;
De gist wordt opgekweekt uit een kolonie in een flesje met 11ml steriel wort.
Afgehaald komt een flesje op 2 euro + 1 euro statiegeld voor het flesje met dop.

(https://myalbum.com/photo/nPycR0UmveFp/540.jpg[img]) 
Maar is de gist die voor de nagisting gebruikt wordt dezelfde?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: brouwerwaldonk op 11-10-2018 15:18 u
Maar is de gist die voor de nagisting gebruikt wordt dezelfde?
Dat weet ik helaas niet zeker, maar vermoed van niet.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 11-10-2018 16:41 u
Dat weet ik helaas niet zeker, maar vermoed van niet.
Antwerpen Nijmegen ligt net te ver uit elkaar. Zou het een optie zijn als ik jou een schuine buis opstuur om door jou aan te laten enten in een aan mijzelf geadresseerde gefrankeerde envelop? Of iemand moet kunnen aangeven dat het wel de originele gist is. dan kan ik het gewoon uit een flesje opkweken natuurlijk. 
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Juindorper op 11-10-2018 19:20 u
met SG=1008 en 8.2 Brix kom ik op een begin SG van 1066, 7.97vol% alcohol. Dat is nogal iets anders dan 1090. Er lijkt dus ergens iets niet te kloppen.
BrouwHulp komt dan aan 1073.  :-\  Maar de refractometer geeft nu op eens een hogere waarde aan van 8,8 brix.
Vermoedelijk heb ik 1080 aangezien voor 1090? Of misschien is mijn refractometer niet meer in orde? 1088 was verwacht in ieder geval.

Ik zal alle metingen maar als ongeldig beschouwen. Het enige dat ik nu nog zeker weet is dat ie binnenkort de fles in gaat.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 12-10-2018 11:54 u
Volgens deze link:
https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
zou de Rochefort uit de fles gewoon de hoofdgist zijn en Wyeast #1762 Abbey II


Brouwerij / Bieren   Opkweekbaar   Gist hoofdgisting   Bottelgist   Opmerkingen / Alternatief Wyeast
Rochefort 6, 8 en 10   X                   X                                      Wyeast #1762 Abbey II
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 22-10-2018 22:02 u
Vanavond eentje opgedronken Rochefort 10 (Coop had alleen die) dopje afgespoten met alcohol voor openen en nu aangeŽnt met appelsap. Wel vrij zwaar bier dus ben benieuwd of de gist dat overleeft heeft.

Inmiddels de gist opgekweekt uit het '10' flesje. het duurde een dag of 4 voordat de gisting begon. Daarna met een uitgegloeide entnaalt een beetje op kweek gezet. 2x reingestreken en toen op schuine buis gezet vanavond.
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/bebc8f2e8e9c0363f485d5ce4f61e368.gif) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/bebc8f2e8e9c0363f485d5ce4f61e368.gif)
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/2b132b2631a3723271bd8cb41a9fed46.gif) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/2b132b2631a3723271bd8cb41a9fed46.gif)
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/071d7bfceff57526545063df723201a9.gif) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/071d7bfceff57526545063df723201a9.gif)


Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Jacques op 22-10-2018 22:10 u
Gisteren heb ik gebrouwen. Een quadrupel. Het bier is geŽnt met deze gist. Dat wil zeggen Wyeast 1762 waarvan bekend is dat deze afkomstig is van Rochefort.

Vandaag kwam om 17:00 uur een enorme zwavelgeur uit het vat. Ongekend sterk. Het lang geleden dat ik dit zo intens waargenomen heb. Inmiddels is de intensiteit van de geur minder geworden.

Uit ervaring weet ik dat ik mij niet druk hoeft te maken. Ook de gist van Westmalle geeft veel zwavelgeur tijdens de vergisting. In het uiteindelijke bier is daar weinig van terug te vinden.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Koen S op 22-10-2018 22:16 u
Ze noemen hen niet voor niks Mestwalle.  :)
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: hansHalberstadt op 22-10-2018 22:29 u
Gisteren heb ik gebrouwen. Een quadrupel. Het bier is geŽnt met deze gist. Dat wil zeggen Wyeast 1762 waarvan bekend is dat deze afkomstig is van Rochefort.

Vandaag kwam om 17:00 uur een enorme zwavelgeur uit het vat. Ongekend sterk. Het lang geleden dat ik dit zo intens waargenomen heb. Inmiddels is de intensiteit van de geur minder geworden.

Uit ervaring weet ik dat ik mij niet druk hoeft te maken. Ook de gist van Westmalle geeft veel zwavelgeur tijdens de vergisting. In het uiteindelijke bier is daar weinig van terug te vinden.
Ben benieuwd. Gelijk dan een mooie test om te zien of het de hoofdgist is.
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Ernesto op 30-11-2018 22:08 u
Ik ben momenteel een dubbel aan het vergisten met de 1762 gist. Vandaag het vat geopend voor een SG meting. Hij is binnen een week van 1066 nr 1016 gegaan, maar dat is niet wat me opviel. De laag gist op het jongbier zag er anders uit dan ik gewend ben, is dit normaal?

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/6251e0e04b102e1ccc254c810eb8d024.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/6251e0e04b102e1ccc254c810eb8d024.jpg)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/7d82210e1ebde071e00df02a2290c79f.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/7d82210e1ebde071e00df02a2290c79f.jpg)
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Mark GA op 30-11-2018 22:20 u
Ode aan de bedenker van SpongeBob?
Speculaasbrokken?
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Wildor op 30-11-2018 22:26 u
Nog druk aan het vergisten lijkt mij. Lekker laten gaan.

William
Titel: Re: Rochefort gist
Bericht door: Jacques op 30-11-2018 23:26 u
De laag gist op het jongbier zag er anders uit dan ik gewend ben, is dit normaal?

Ja, dit is normaal. Dit komt doordat deze gist een zogenaamd gistdek vormt.