Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA? Recept op basis van voorraad

Gestart door scartsjer, 17-10-2015 11:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

scartsjer

Aangezien ik eerst een keer mijn voorraad wil weg werken wat betreft ingrediënten heb ik zitten sleutelen aan een IPA-achtig recept.

Wat vinden jullie hiervan? Kan dit experiment slagen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptIPA experiment
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume6,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
3,56 lWater uit Enschede6,31 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
178 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,663 kgBrewferm Pils moutBrewferm3 EBC55,0 %
0,301 kgMaïsvlokkenSupermarkt3 EBC25,0 %
0,241 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC20,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.3,7 l/kg
Amylaserust64,0 °C15 min.75 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,1 gBravopellets15,5%30 min.22,1 IBU
5,1 gCitrapellets12,5%10 min.7,0 IBU
5,1 gCascadepellets7,2%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,03 gKorianderzaadspecerijkoken
3,05 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
3,00 gBelgian Fruit & Spicy Ale Yeast ()ondergist

De 3 gram korrel gist zal worden opgekweekt naar een benodigde hoeveelheid.

Brouwers

Wat maakt dit een IPA?
Dit is gewoon een Belgisch blond bier met Amerikaanse hop. Als het een IPA moet worden dan moet je de hoptoevoegingen x5 doen, kruiden verwijderen en de moutstort ook aanpassen. Door de maisvlokken en suiker krijg je een dun bier, daar bovenop hanteer je een heel lange eiwitrust en hanteer je een droog maischschema.

Dus eerst moet je jezelf afvragen wat je wilt maken. Als je toch de ingrediënten zo wilt gebruiken, wat verder prima is, dan zou ik de eiwitrust schrappen want die verpest toch alleen maar je schuimkraag. Verder zou ik 1 uur maischen op 67 graden om iets van body over te houden.

wilbertd

Wat Brouwers zegt; een prima Belgische blond, lijkt me best lekker  :)
Gewoon brouwen zo  :brouwen:

Het opkweken van 3 gram begrijp ik niet helemaal, had je nog een restje uit een zakje?
Ook bij kleine hoeveelheden kan je naar mijn mening gewoon het hele zakje erin kieperen.

P.s. Ik ga ervan uit dat die 'Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast' de WLP545 ? zo ja dan is het een bovengister, geen ondergister, maar dat terzijde.

scartsjer

Nu ik er langer over na denk, is het inderdaad ook een Belgisch blond bier alleen dan met een Amerikaanse twist.

Ik ga eens kijken of ik dit weekend tijd hebt om hiermee te experimenteren :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.