Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Frank Cameron op 16-06-2019 09:29 u

Titel: Fruitigheid slaat snel om naar bitterheid...
Bericht door: Frank Cameron op 16-06-2019 09:29 u
Beste brouwers,

Ik heb een bier gebrouwen waar ik erg tevreden over ben. Het moest een IPA achtig bier worden met een iets droge afdronk. Om die reden heb ik een recept gemaakt zoals ik dat zou doen voor een Belgisch blond alleen dan met andere gist en andere hoppen (dit kwam voort uit een split batch die ik eens heb gemaakt).
Er valt me alleen een ding op. Fruitigheid vanuit de koudhop verdwijnt erg snel en daar komt extra bitterheid voor in de plaats. Ik heb dit recept 2 maal gebrouwen en beide keren vind ik dat de fruitigheid wel goed te ruiken is maar toch niet helemaal terugkomt in de smaak, zeker niet als het bier een paar weken heeft gestaan.

Hebben jullie ook de ervaring dat de fruitigheid snel vervliegt? In commerciŽle bieren valt mij dit niet op namelijk. Als jullie tips hebben hoor ik het graag!

Hieronder het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLentebier
Brouwdatum03-05-2019
BierstijlBlond
Volume25,0
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,3%
Alcoholgehalte7,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,00 lGroning's water
0,30 gCaCl2
1,70 gCaSO4
2,60 mlFosforzuur
12,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l5 mg/l22 mg/l119 mg/l47 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,422 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC84,2 %
0,230 kgCaramunich IWeyermann90 EBC3,0 %
0,174 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC2,3 %
0,150 kgCaraBelgeWeyermann33 EBC2,0 %
0,650 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 įC1 min.75 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,7 gE.K. Goldingbellen5,7%60 min.25,6 IBU
24,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%10 min.2,6 IBU
95,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
75,0 gAmarillopellets8,9%koudhop0,0 IBU
24,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.0,0 IBU
20,0 gAmarillopellets8,9%0 min.0,0 IBU
20,0 gCitrabellen12,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
2,40 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)American Ale II (1272)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 įC
Max. temp. hoofdvergisting21,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting21,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,3%
Temp. nagisting21,0 įC
Start lagering17-05-2019
Temp. lagering5,0 įC


Groeten Frank 
Titel: Re: Fruitigheid slaat snel om naar bitterheid...
Bericht door: AukeRadelaar op 16-06-2019 10:10 u
Hey Frank,

Je brander doet het top! Wel vreemd dat die fruitigheid zo snel vervliegt/omzet in.. hoewel wat is snel.. een week na op dronk of veel langer?. Ik heb zelf die ervaring niet maar hop bij een ipa-achtige-toestand voor het laatst op vlamuit. …n mijn omgeving helpt me in hoog tempo van het bier af. Ik weet wel dat ook commerciŽle bieren te maken hebben met snellere veroudering van ipaís (mede daarom zitten ze veel in blikjes tegenwoordig toch?)
Groeten!
Auke
Titel: Re: Fruitigheid slaat snel om naar bitterheid...
Bericht door: Frank Cameron op 16-06-2019 10:31 u
Hey Frank,

Je brander doet het top! Wel vreemd dat die fruitigheid zo snel vervliegt/omzet in.. hoewel wat is snel.. een week na op dronk of veel langer?. Ik heb zelf die ervaring niet maar hop bij een ipa-achtige-toestand voor het laatst op vlamuit. …n mijn omgeving helpt me in hoog tempo van het bier af. Ik weet wel dat ook commerciŽle bieren te maken hebben met snellere veroudering van ipaís (mede daarom zitten ze veel in blikjes tegenwoordig toch?)
Groeten!
Auke

He Auke,

Fijn dat de brander het goed doet! Wat is snel, nou eigenlijk na een paar weken op dronk al.. Als ik een Mooie Nel van Jopen proef smaakt deze eigenlijk altijd hetzelfde. Vandaar mijn vraag om tips. Een andere hobbybrouwer hier uit de buurt hoor ik er ook over dat de fruitigheid van de hop moeilijk te behouden is.
Titel: Re: Fruitigheid slaat snel om naar bitterheid...
Bericht door: AukeRadelaar op 16-06-2019 11:05 u
Zie het volgende topic:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=28305.0