Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vragen van een beginnende Arsegan Easybrew 30 gebruiker

Gestart door Guido, 21-01-2019 20:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guido

Hoi, ik heb me net al voorgesteld in het daarvoor betreffende topic maar ik wil het hier ook nog wel eens doen.
Ik ben Guido, 42 jaar en probeer sinds kort met de Arsegan 30 een lekker biertje te brouwen. Het leek me allemaal niet moeilijk en heb hier het één en ander gelezen en ben maar gewoon eens begonnen met een Arsegan Blond pakket. Dit is niet helemaal goed gegaan want het smaakte een beetje vreemd en ik heb denk ik ook niet zoveel geduld gehad met het bottelen want het bier gutste uit het flesje na een paar weken, voortaan iets langer wachten totdat de gisting echt klaar is denk ik ;).

Maar, nu ben ik afgelopen week weer gestart met een Saison en wel de 20 liter Saison de Pipaix uit BrouwHulp, mooi recept met al die extra's er in dus alles besteld en vol goed moed begonnen.
Het maischen verliep prima, heb het schema aangehouden zoals ie in BrouwHulp staat en de opwarmtijden tussen de staptijden geprobeerd aan te houden door het wattage van de Arsegan wat terug te schroeven. Al met al kwam het aardig uit, totdat ik de SG ging meten: 1030! Dat is echt veel te weinig, dat moest namelijk 1051 zijn. Ik heb na het koelen alles in de gistton laten lopen en een flinke correctie moeten uitvoeren (geen idee of dit heel slim is geweest).
Ik heb de mout geschroot met een walsmolen op 1 mm, maischwater was 19 l, spoelwater 11 l en kwam keurig op 20 liter uit na het koken. Ik heb alles aangehouden zoals BrouwHulp mij vertelde na het invoeren van alles gegevens van mijn Arsegan 30 zoals ik hier op het forum heb gevonden.

Is er iets zinnigs te vertellen over mijn 'fout'? Is mijn SG meter misschien niet helemaal lekker? Doe ik andere dingen niet goed?
Ik snap dat ik wellicht nog te weinig info geef maar ik hoor graag wat jullie nodig hebben om mij tips te geven

Chilobrachys

Heb je het SG gemeten bij 20 graden?
Zou je het recept kunnen plaatsen?

Sjoerd

Te grof geschroot, niet aangezuurd, te kort gemaischt (ik maisch meestal 5-10 min langer per maischstap zodat ik zeker weer dat ie alle zetmeel heeft omgezet), te weinig mout. Enfin, kunnen allemaal oorzaken zijn, het is mij ook gebeurd bij mijn eerste keren brouwen

CeesM

Nou nou. Omgerekend een brouwzaalrendement van 44%. Wat je het best kan doen is schroten met een rollenafstand van 1,25 mm.
De mout om de 5 á 10 minuten roeren, want deze ketels hebben de neiging dat de filter dichtslibt en het meeste wort weer via het overlooppijpje terugstroomt i.p.v. door het mout. Op deze manier kan je een rendement van 80-90% halen. Het is een kwestie van je ketel leren kennen.

Chilobrachys

Citaat van: CeesM op 21-01-2019  22:16 uNou nou. Omgerekend een brouwzaalrendement van 44%. Wat je het best kan doen is schroten met een rollenafstand van 1,25 mm.
De mout om de 5 á 10 minuten roeren, want deze ketels hebben de neiging dat de filter dichtslibt en het meeste wort weer via het overlooppijpje terugstroomt i.p.v. door het mout. Op deze manier kan je een rendement van 80-90% halen. Het is een kwestie van je ketel leren kennen.

Als je schrootsel in orde is kun je met de de stroomsnelheid van de pomp zorgen dat het er niet via de overlooppijp terugstroomt. Persoonlijk ga ik liever voor een iets lager rendement dan dat ik om de 5-10 minuten die bovenste filterplaat er af moet halen om te kunnen roeren. Ik zit meestal rond de 70-80%.

Guido

Bedankt tot zover voor jullie reacties!

Ik heb de SG gemeten bij ongeveer 23 graden, later nog eens in de gistton na een paar uur, de ton staat op zo'n 19 graden in een kast.
Het wort gaat niet het overstroompijpje in maar komt op de bovenste filterplaat en loopt netjes op de bostel, om het kwartier heb ik de bovenste plaat eraf gehaald om te roeren (of het nu nodig was of niet, ik deed het maar voor de zekerheid), alle bostel staat netjes onder water zeg maar en de pomp staat half open zodat er geen geulen ontstaan (ook ergens gelezen).

Het recept is als volgt:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSaison de Pipaix
Brouwdatum06-01-2019
BierstijlSaison
Volume20,0 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Water
11,08 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,37 kgPilsmoutDingemans3 EBC52,1 %
1,08 kgVienna moutWeyermann7 EBC23,7 %
0,98 kgMünchenermoutDingemans15 EBC21,6 %
0,12 kgAroma 50Dingemans50 EBC2,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.45 min.4,2 l/kg
72,0 °C15 min.10 min.4,2 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,5 gHallertauerpellets4,8%60 min.23,4 IBU
14,7 gE.K. Goldingsbellen4,9%15 min.2,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,40 gGemberwortelkruidkoken
7,40 gSinaasappelschil. bitterspecerijkoken
7,40 gSinaasappelschil. zoetspecerijkoken
7,40 gSteranijsspecerijkoken
7,40 gZwarte peperspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,40 gZwarte peperspecerijkoken
Farmhouse Ale (3726)bovengist

Verder lijkt alles wel goed te gaan in het proces, ik werk hygiënisch, volg de instructies op van het recept en heb veel hier op het forum gelezen om ongeveer te weten waar het allemaal om draait.
Misschien moet ik wel geduld hebben en komt het vanzelf maar ik ben behoorlijk enthousiast geworden nadat ik een aantal keer met moutextract had gebrouwen (wat ik overigens niet echt heel lekker vind :) ).

Wat een mooi programma trouwens dat BrouwHulp, zeker omdat het de mogelijkheid biedt om die recepten hier op het forum te zetten!

Gossi

Ik zou je aanraden een refractometer aan te schaffen. Kun je tijdens het maishen ook snel monsters nemen. Ik denk toch dat je niet goed hebt geschroot. Heb je een walsenmolen?
Nauwer en niet te snel draaien. Neem een handjevol en kijk of alle korrels gebroken zijn. Echt als de helft er heel doorheen komt, haal je geen rendement.
Er staan genoeg foto's op het forum hoe je schrootsel er uit moet zien.

Guido

Citaat van: Gossi op 22-01-2019  16:42 uIk zou je aanraden een refractometer aan te schaffen. Kun je tijdens het maishen ook snel monsters nemen. Ik denk toch dat je niet goed hebt geschroot. Heb je een walsenmolen?
Nauwer en niet te snel draaien. Neem een handjevol en kijk of alle korrels gebroken zijn. Echt als de helft er heel doorheen komt, haal je geen rendement.
Er staan genoeg foto's op het forum hoe je schrootsel er uit moet zien.

Ja ik heb een walsenmolen, deze is in te stellen van 0.25 tot 1.00. Het is de molen zoals ie bij Brouwmaatje.nl te krijgen is.
Het zou heel goed kunnen dat het hier aan ligt hoor, ik twijfelde al eerder of wel alles goed geschroot was en ik moet ook zeggen dat ik altijd vrij snel draai.

Is een refractometer zoals deze bijvoorbeeld bij Bol.com te bestellen is een goed ding? Kost volgens mij zo'n 25 euro?

En stel dat ik dus onder het maischen zie dat mijn SG niet oploopt, moet ik dan de laatste maischfase aanhouden om door te gaan dus op die 78c zoals in het recept? Of al eerder?

JoepH

Hé Guido,
Ik raad je aan om met 1,2 mm of 1,25 mm te schroten. Koop een voelermaat bij een hobbyzaak en stel daar je walsmolen mee af.
Met een Easybrew 30 zeker niet fijner schroten. Ik spreek uit ervaring.

Gossi

Langzaam draaien en je schrootsel beoordelen.
Ja die is goed, Brouwmaatje heeft hem ook volgens mij.
Ik raad je aan toch even een brouwcursus te volgen. De 78 graden stap is uitmaischen dan wordt er geen suiker meer gemaakt, maar worden de enzymen afgedood.

Gossi

Volgens mij geef je toch verkeerde maten op voor je schrootmolen. Een bankpasje moet er door kunnen. Is het ruimer dan gaat het niet goed.

JoepH

Een bankpas is 0,8 mm. Dit is voor de Easybrew een te fijn schrootsel. De kafjes zijn dan ook vermalen. Ik raad dit af.

Gossi

Refractometer Euro 28.95 bij brouwmaatje inclusief LED verlichting.

hobbybob

Citaat van: JoepH op 22-01-2019  17:15 uEen bankpas is 0,8 mm. Dit is voor de Easybrew een te fijn schrootsel. De kafjes zijn dan ook vermalen. Ik raad dit af.
Precies das te nauw bij mij kunnen er net geen 2 door, zo wijd mogelijk afstellen iedere keer een handje mout en het schrootsel controleren

Het beste bier brouw jezelf


Gossi

Volgens mij konden er wel 2 pasjes door je molen?

Guido

Op mijn walsenmolen staan de afmetingen 0.100, 0.050 en 0.025. Dus ik had inderdaad de verkeerde gegevens doorgegeven.
Ik moet mij inderdaad even iets meer in gaan lezen in het maischproces en wat dit precies doet, goede tip want ik ben waarschijnlijk een beetje te ongeduldig.

Wat ik blijkbaar dus ook niet goed doe is de hoeveelheid schroten in één keer, wat ik dus beide keren heb gedaan, hup die hele zak er in en draaien maar! Handje voor handje is dus beter blijkt :).
Als ik het al met al zo lees dan begint het bij dus al bij het schroten wat niet goed gaat.

Ook kom ik er langzaam achter dat het brouwproces geen klusje is wat je even klaart, gewoon wat spullen kopen en je kunt bier brouwen (niet dat ik dat had verwacht maar ik ben enthousiast maar ook ondoordacht begonnen). Fijn dat jullie in ieder geval de moeite nemen deze leek even wat tips te geven, erg waardevol!

Conclusie: Schroten moet beter, 2 bankpasjes moet er net niet doorheen kunnen. SG meten tijdens maischen en gewoon eens een boek gaan lezen over het hele brouwproces want nu heb ik blijkbaar flarden bij elkaar geraapt en ben gewoon begonnen (ook niet verkeerd want met vallen en opstaan moet het uiteindelijk ook lukken  ;D).

hobbybob

Dat handje voor handje doe ik alleen voor het afstellen, eenmaal afgesteld gooi ik de hele hopper vol hoor.

Ik draai wel handmatig ( dus niet met een accuboormachine oid ) 7kg gaat hier in 10 a 15 min.

Het beste bier brouw jezelf


Gossi

En dat bedoel ik, niet met hoge snelheid er door jassen.

Guido

Ik ga er eens mee aan de slag de volgende keer, ook zal ik eens zoeken naar schroot foto's hier op het forum.

Bedankt tot zover, ik kom er op terug!

Guido

Zo, na weken niets gebrouwen te hebben vandaag weer eens van start gegaan. De tips hier opgevolgd en het lijkt inderdaad aan mijn schrootkunsten te liggen, nu veel fijner geschroot (een bankpasje past door de walsen) en tijdens het maischen had ik al meteen door dat de SG veel beter was, het spoelen en uitlekken ging wel langzamer maar dat is logisch. Aan het einde na de kook kwam ik op 1050 waar het 1051 moest zijn dus dat is keurig lijkt me.

Het wort zit inmiddels in het vat met gist en nu maar wachten of het beter wordt dan het vorige bier, wat overigens ook niet vies was hoor.

Nogmaals bedankt voor de tips, ik heb er echt veel aan gehad.  :biersmile:

middelaersch

Citaat van: Gossi op 22-01-2019  17:10 uIk raad je aan toch even een brouwcursus te volgen.

Ik heb onlangs een cursus bij braumarkt in Almere gevolgd. Daar steek je echt heel veel van op.
En verder een goed boek, bv dat van Adrie Otte verander water in bier. Het boek van Jacques Bierbrouwen voor dummies  schijnt ook goed te zijn, maar dat heb ik zelf niet gelezen.

Vergelijkbare Topics (7)

18399

Reacties: 23
Gelezen: 10186

33232

Reacties: 13
Gelezen: 3395

5753

Reacties: 20
Gelezen: 9283

36099

Reacties: 3
Gelezen: 1156

26369

Reacties: 25
Gelezen: 7596


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.