Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eentrapsinfusie

Gestart door Kokkebil, 05-12-2015 15:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Ik kwam bij een recept voor Kilkenny deze kreet tegen.
Eentrapsinfusie 65°.
Wat houdt dit in en wat is de rusttijd?

En wat is de de " nieuwe verkorte maischmethode"?

Tjardo

Infusie wil zeggen dat je kokend water aan je beslag toevoegt om snel op een hogere temperatuur te komen (de gewenste maisch temperatuur in dit geval). BrouwHulp kan je helpen om dit uit te voeren indien gewenst

Jacques

Citaat van: Tjardo op 05-12-2015  15:49 uInfusie wil zeggen dat je kokend water aan je beslag toevoegt om snel op een hogere temperatuur te komen (de gewenste maisch temperatuur in dit geval). BrouwHulp kan je helpen om dit uit te voeren indien gewenst

Infusiemaischen is niets anders dan een aftreksel maken van mout zonder te koken. Daar hoeft geen kokend water aan te pas te komen.
Het is een term dat gebruikt wordt ter onderscheiding van decoctiemaischen. Hierbij wordt een gedeelte van het beslag uit de ketel genomen en in een aparte ketel gekookt. Daarna wordt het deelbeslag teruggebracht bij de rest.

Eenstapinfusie 65º wil zeggen dat dat het beslag op één temperatuur is gemaischt. Bij 65 ºC dus. Door deze temperatuur 60 tot 90 minuten aan te houden wordt alle zetmeel omgezet. Als je water verwarmd tot 67 ºC en daar de geschrote mout in stort en roert,daalt de temperatuur naar zo'n 65 ºC. Goed isoleren en laten staan. Makkelijker kun je niet brouwen.

Kokkebil

Citaat van: Jacques op 05-12-2015  22:12 uInfusiemaischen is niets anders dan een aftreksel maken van mout zonder te koken. Daar hoeft geen kokend water aan te pas te komen.
Het is een term dat gebruikt wordt ter onderscheiding van decoctiemaischen. Hierbij wordt een gedeelte van het beslag uit de ketel genomen en in een aparte ketel gekookt. Daarna wordt het deelbeslag teruggebracht bij de rest.

Eenstapinfusie 65º wil zeggen dat dat het beslag op één temperatuur is gemaischt. Bij 65 ºC dus. Door deze temperatuur 60 tot 90 minuten aan te houden wordt alle zetmeel omgezet. Als je water verwarmd tot 67 ºC en daar de geschrote mout in stort en roert,daalt de temperatuur naar zo'n 65 ºC. Goed isoleren en laten staan. Makkelijker kun je niet brouwen.

Bedankt!

seed7

Citaat van: Kokkebil op 05-12-2015  15:41 uEn wat is de de " nieuwe verkorte maischmethode"?

Heb je een link?

Ingo

Kokkebil

Citaat van: seed7 op 07-12-2015  10:55 uHeb je een link?

Ingo

Nee, ik kom dit tegen in recepten!

homoeccentricus

Het gaat ongetwijfeld om een doorsnee eenstapsmaisch aan 67 ºC of zo.  Als dat een "nieuwe methode" is, hoe oud is dat recept dan wel?  :P

Kokkebil

Citaat van: homoeccentricus op 07-12-2015  15:59 uHet gaat ongetwijfeld om een doorsnee eenstapsmaisch aan 67 ºC of zo.  Als dat een "nieuwe methode" is, hoe oud is dat recept dan wel?  :P

Geen flauw idee, ik kwam het een tijdje geleden tegen ergens op internet en heb er verder niks mee gedaan.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.