Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Minder waterig Dubbel met beter schuim?

Gestart door kleine Minstreel, 26-10-2010 20:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kleine Minstreel

Ik heb 17-9-2010 voor het eerst een dubbel gebrouwen volgens het bijgevoegde recept.
Afgelopen weekend een tweetal flesjes geprobeerd en ervaren dat het bier wel lekker smaakt mar wat waterig smaakt.
Als ik het flesje uitschenk krijg ik een mooie schuimkraag maar na een paar minuten is deze helemaal verdwenen en rest een filmlaag.
Ik heb nu een gistdepot van Westmalle van een ander brouwsel dus ik wil opnieuw deze dubbel brouwen zijn er nog aanwijzingen die tot een beter resultaat lijden.
Alvast bedankt De Kleine Minstreel
Cor

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptStraffe Minstreel
Kenmerkno:19 Westmalle Dubbelkloon
Brouwdatum17-9-2010
BiertypeDubbel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,5%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater18,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater8,0 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur64 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid12 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC88,6 %2600 gr3 EBC
Chocolademout (ontbitterd)2,9 %85 gr800 EBC
Kandijsuiker (bruin)8,5 %250 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Kent Golding4,8 %8 gr90 minuten7 EBU
Hallertau Spalt Select3,5 %20 gr10 minuten5 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale K97
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C60 minuten3,0 l/kg
268°C10 minuten3,0 l/kg
373°C10 minuten3,0 l/kg
478°C1 minuten3,0 l/kg

Opmerkingenbegin 40 min op 60 daarna pas naar 62


Hopmans

Een filmlaag?
Dat moet wel een infectie zijn die het waterige smaakje produceert.

kleine Minstreel

Het bier smaakt verder best goed en met filmlaagje bedoel ik dat er een klein beetje schuim over blijft.
Ook is de geur erg lekker karamelachtig zoals de Westmalle die ik er naast had gedronken.
Een infectie kan natuurlijk altijd maar de gist was direct erg actief en het wort was binnen een kwartiertje terug gekoeld naar 21 ºC. Direct de korrelgist en alles onder een waterslot. Niet meer geopend tot lageren.

Hopmans

Citaat van: kleine Minstreel op 26-10-2010  21:13 uHet bier smaakt verder best goed en met filmlaagje bedoel ik dat er een klein beetje schuim over blijft.
OK, dat veranderd de zaak.
Het kan aan de gist liggen.
De k-97 is niet echt spannend geloof ik, maar de Westmalle is dat zeker wel.

De maisch bij de 63 graden, en het spoelwater een beetje aanzuren
tot pH 5.3 maken je bier ook wat zachter, en wat minder waterig.

Heb je melkzuur en pH-papiertjes?


Gerb

Ik denk dat het de combinatie is van een 60 min op 62 ºC en de gebruikte gist. Verkort de tijd op deze temperatuur tot 30 minuten en daarna naar 72 ºC voor een half uur, eventueel afmaischen bij 78 ºC. Hierdoor wordt het bier minder waterig. Met de K97 gist heb ik verder geen ervaring maar deze gist schijnt behoorlijk clean te zijn. Esters kunnen de indruk van meer body wekken,

kleine Minstreel

Citaat van: Hopmans op 26-10-2010  21:17 uOK, dat veranderd de zaak.
Het kan aan de gist liggen.
De k-97 is niet echt spannend geloof ik, maar de Westmalle is dat zeker wel.

De maisch bij de 63 graden, en het spoelwater een beetje aanzuren
tot pH 5.3 maken je bier ook wat zachter, en wat minder waterig.

Heb je melkzuur en pH-papiertjes?

Het maischwater met 4 ml melkzuur aangezuurd bij het spoel  water was ik dat vergeten.
En ik zal dus direct naar 63 ºC gaan en een half uur rust dan door naar 73 ºC 

Hopmans

Citaat van: kleine Minstreel op 26-10-2010  21:30 uHet maischwater met 4 ml melkzuur aangezuurd bij het spoel  water was ik dat vergeten.
En ik zal dus direct naar 63 ºC gaan en een half uur rust dan door naar 73 ºC

In combi met Westmalle gist is het probleem compleet de wereld uit, want het recept ziet er goed uit.

 :biersmile:

Jacques

Door het gebruik van Westmalle gist bij 19 ºC zullen denk ik veel problemen opgelost zijn.

Met het maischschema is niet zo veel mis. Persoonlijk zou ik de rust bij 62 ºC inkorten met 20 tot 30 minuten. Een dubbel hoeft niet droog te zijn.   

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.