Forum Hobbybrouwen.nl
Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: bas3 op 02-01-2014 09:34 u
-
Ik heb een fles Chimay leeggedronken en bij het laatste restje perensap gedaan. Werkt dit ook of moet dit met appelsap en wat is dan eventueel het verschil?
-
Het moet evenmin met appelsap als met perensap als met suikerwater.
Deze 3 opties zijn slechts om de gist te activeren zodat je ze bij teken van leven overzet op een beter medium: moutextract met gistvoeding.
De adviezen van appelsap komen enkel voort uit het feit dat daarvan makkelijk verkrijgbare kleine pakjes gesteriliseerd sap te koop zijn.
En het SG van appelsap is niet veel te hoog.
Voldoet jouw perensap hier ook aan, dan is het even goed/slecht.
Idem voor suikerwater.
Na het activeren ga je toch bij voorkeur over op een medium van 1040 met voldoende gistvoedingscomplex en (zeker tegen het einde) maltose.
In de praktijk is daarvoor moutextractpoeder het makkelijkst en best.
-
Het zal best werken. Het verschil zit het hem in de vergistbare stoffen. Als je de mogelijkheid hebt kun je het beste opkweken met wort.
[edit] robin was me voor. Niets meer aan toe te voegen.
-
Kan ik dan gewoon wort maken zoals ik dat altijd doe met een SG van 1040 of moet daar dan nog gistvoeding bij?
-
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?
-
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?
Het gemakkelijkste is om een beetje wort af te tappen van een voorgaande brouwsessie en dat in te vriezen. Voor gebruik verdunnen tot SG=1040 en steriel koken.
Je kunt ook een minibrouwsel maken van bijvoorbeeld 2 liter waarbij je uit wilt komen op een SG van 1040.
Het gemakkelijkste is toch wel moutextractpoeder. Een 10% oplossing geeft een SG van 1040. Hieraan wat gistvoeding toevoegen en een druppeltje olijfolie en even steriel koken.
-
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?
Een besparende tip: Iedereen heeft wat restvocht in zijn kookketel zitten na de kook. De ene wat meer dan de ander. Ik haal dit bij het opruimen altijd door een koffiefilter om de hop en de eiwitten wat kwijt te raken. Zo houd ik tussen de 0.5 en 1 liter wort over die prima te gebruiken is voor starters. Kost je amper extra moeite en het wordt doorgaans anders toch weggegooid. Voor het bewaren wel invriezen en voor gebruik opnieuw koken. Er zijn door het handelen meestal bacteriën en schimmels bij gekomen.
Als ik dit niet voorradig heb gebruik ik ook gewoon moutextractpoeder.
-
Je kunt ook een minibrouwsel maken van bv 2 liter waarbij je uit wilt komen op een sg van 1040.
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
-
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
Voer je toch gewoon in, in een brouwprogramma.
-
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
Pilsmout tot 1040 voor 2 liter. Laag in de 60°C. Kan toch niet zo heel spannend zijn.
-
Ja, brouwsoftware... moet ik nog aan wennen dat ik dat ook heb. Bedankt. :)
-
Pilsmout tot 1040 voor 2 liter. Laag in de 60°C. Kan toch niet zo heel spannend zijn.
De eerste keer is altijd spannend he ;) .
Voor 2 liter wort à SG van 1040 ongeveer 360 gram geschroot pilsmout in 2,5 liter water maischen bij 67°C gedurende 45 minuten. Daarna eventueel nog doorstoken naar 80°C en daarna filtreren door een koffiefillter of een grote keukenzeef belegd met keukenrolpapier. Eventueel 0,3 ml melkzuur toevoegen. Spoelen hoeft niet.
-
Kan ik dan gewoon wort maken zoals ik dat altijd doe met een SG van 1040 of moet daar dan nog gistvoeding bij?
Ja en ja. :)
Je kan de verschillende opties gebruiken die hierboven zijn aangegeven, zelf heb ik altijd moutextractpoeder op voorraad hiervoor.
100 g moutextractpoeder per liter geeft ca. 1040. :)
Gistvoedingscomplex 2-5 g/liter.
-
De eerste keer is altijd spannend he ;) .
Oh zo spannend! ;)
Het was me niet opgevallen dat hij nog niet zoveel ervaring had. My bad ^-^
-
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
Kijk hier eens. Het is een heel verhaal, maar wel interessant.
http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:de-optimale-giststarter&catid=5:artikelen&Itemid=6 (http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:de-optimale-giststarter&catid=5:artikelen&Itemid=6)
-
Vanaf hier zijn berichten uit twee topics samengevoegd.
Ik ben nu aan het proberen om gist uit een fles op te kweken. Heb eerst geprobeerd met perensap maar daarna ook met appelsap. Nu staat het al een dag of 2 en de vergisting gaat heel langzaam. Het is ook al gelijk van af het begin en ik zie maar heel weinig actie in mijn waterslot. Is dit normaal of is het dan niet goed?
-
Als het na twee dagen al actief is dan vind ik dat best snel. Vooral regelmatig schudden om te beluchten en warm houden wil helpen.
-
Waarom ga je niet verder in je vorige topic hierover? :weetniet:
-
ja, had ik misschien beter kunnen doen. :nut:
-
Als het na twee dagen al actief is dan vind ik dat best snel. Vooral regelmatig schudden om te beluchten en warm houden wil helpen.
Hoe lang duurt dit normaal dan?
-
Dat kan maar zo vier dagen of langer duren.
-
Twee dagen is inderdaad al redelijk snel, maar dat kan wel als je een redelijk “vers” flesje hebt. Het is wel de bedoeling dat als je gist is opgestart, dat je er daarna wort op doet om het verder op te kweken.
Nu heb je de gist tot leven gewekt, maar die moet je nu laten groeien en in een goede conditie brengen.
-
Ik denk dat het dan nog niet echt aan de gang is. Ik wacht het nog wel een dag of 4 af om te kijken wat er nog gebeurd. Nu is er weinig tot geen activiteit in mijn waterslot dus.
-
Waarom ga je niet verder in je vorige topic hierover? :weetniet:
Inmiddels samengevoegd.
-
Eureka! It's allive!
Ik zie nou luchtbelletjes in mijn waterslot. De fles met perensap doet het ook gewoon. Nu ff uit laten gisten en dan het wort er bij.
-
Nu ff uit laten gisten en dan het wort er bij.
Ik zou het wort er nu bij gaan doen, nu leeft de gist
-
Moet je dit eerst niet uit laten gisten dan? Of is dat pas als het wort er bij zit?
:weetniet:
-
Moet je dit eerst niet uit laten gisten dan? Of is dat pas als het wort er bij zit?
:weetniet:
Uit laten gisten is niet nodig.
-
Ik zou het wort er nu bij gaan doen, nu leeft de gist
Het leefde al en het blijft ook nog wel lang leven. ;)
-
Ik hou aan het uitdruipsel van mijn draf en mijn hopresten (gewoon ruime zeef boven emmer) na koken toch steevast 1,5 liter wort over.
Daar meet ik het SG van, en zonodig doe ik er wat suiker bij tot 1040. Dan kook ik die en doe die zo heet mogelijk in gewassen bokalen met klikdeksel, zo vol mogelijk.
Na vullen op z'n deksel zetten. Na afkoelen terug gewoon en alle troep zakt dan netjes naar beneden. Zo heb je steeds gebruiksklaar en steriel kweekwort. Bij het gebruik wel netjes afgieten en de troep onderaan weggooien.
-
Het gisten gaat goed volgens mij. Maar als ik straks de gist bij mijn brouwsel ga doen, moet ik er dan gewoon alles bij gooien of alleen wat er op de bodem ligt. Volgens mij zijn dit dode gistcellen of niet. Wat wordt bedoeld met slurry?
-
Je moet de gist laten bezinken, dat gaat het beste als je het wat koeler weg zet, bijvoorbeeld in de koelkast.
Als je gaat brouwen dan haal je op de ochtend van de brouwdag, de erlemeyer of grote fles waar je jouw gist in hebt uit de koelkast en laat je het terug op temperatuur komen. Als je dan klaar bent met wortkoken giet je de vloeistof uit de erlemeyer (dit is dan het mengsel van perensap en jongbier) en giet je wat nieuwe afgekoelde wort op de gist. Je schudt dit dan goed zodat de gist oplost in het nieuwe wort.
Vervolgens giet je dit in je gistvat met nieuw wort.
-
Bedankt. Ga ik dat proberen. :biersmile:
-
Ik ben nu een paar weken verder en heb ondertussen gekeken hoe het gaat met de vergisting. Na 5 dagen was de SG van 1092 naar 1036 gegaan. Goed dus denk ik. Maar na een week heb ik het weer gemeten en nu is er niets veranderd. Wel is er activiteit in het waterslot en schud ik elke dag met het bier om te beluchten. Heb ik nu fout gemeten, moet ik gewoon geduld hebben of is er iets mis? Het kan toch niet zo zijn dat er activiteit is in het waterslot en er niks gebeurt met mijn SG?
-
Wat moet het eind sg zijn volgens je recept, 1036 lijkt me sowieso niet goed.
-
Het zou 1020 moeten zijn. Maar het waterslot is nog steeds actief.
-
Vreemd, want het SG zou na zo'n tijd toch al meer richting eind SG moeten zitten.
Ik denk dat je toch te weinig gist hebt gehad...
-
Komt dit dan nog goed als ik lang wacht of niet? Want ik heb nog wel belletjes dus ik weet niet of mijn SG nog lager gaat worden. Lijkt me wel. :weetniet:
-
Vreemd, want het SG zou na zo'n tijd toch al meer richting eind SG moeten zitten.
Ik denk dat je toch te weinig gist hebt gehad...
Tja, ik hoop niet dat je het bier voortijdig koel gezet hebt?
Het bier trekt namelijk (ook) gewoon helder wanneer het is uitgegist.
Bier dat nog gist moet je niet geforceerd koelen enkel omdat je het helder wilt hebben...
Je moet de gist laten bezinken, dat gaat het beste als je het wat koeler weg zet, bijvoorbeeld in de koelkast.
:-\
-
Ik ben nu een paar weken verder en heb ondertussen gekeken hoe het gaat met de vergisting. Na 5 dagen was de SG van 1092 naar 1036 gegaan. Goed dus denk ik. Maar na een week heb ik het weer gemeten en nu is er niets veranderd. Wel is er activiteit in het waterslot en schud ik elke dag met het bier om te beluchten. Heb ik nu fout gemeten, moet ik gewoon geduld hebben of is er iets mis? Het kan toch niet zo zijn dat er activiteit is in het waterslot en er niks gebeurt met mijn SG?
Hoe heb je gemeten? Met een hydrometer? Als de 1036 met een refractometer is bepaald is er waarschijnlijk niks aan de hand.
-
Ik heb dit met een refractometer gedaan maar dan moet er toch hetzelfde uitkomen?
-
Wel als je het corrigeert voor alcohol. ;)
-
Ik heb dit met een refractometer gedaan maar dan moet er toch hetzelfde uitkomen?
Nee! Dat is een vergissing die heel veel gemaakt wordt.
Zodra er alcohol gevormd is moet je een rekentool gebruiken voor het omrekenen van het SG. In veel brouwsoftware zit een dergelijk hulpprogramma ingebouwd. Je kunt ook de tool downloaden van Hans Halberstadt (http://www.triple-w.org/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=546&view=viewdownload&catid=6&cid=21).
-
Klopt! Ik heb het gecontroleerd met de ouderwetse manier (hydrometer) en mijn SG is 1012. Goed dus. Ga ik maar bottelen en ben weer een hoop wijzer geworden! Bedankt :biersmile:
-
Prima! :)
-
Klopt! Ik heb het gecontroleerd met de ouderwetse manier (hydrometer) en mijn SG is 1012. Goed dus. Ga ik maar bottelen en ben weer een hoop wijzer geworden! Bedankt :biersmile:
Mooi, je vergissing wordt vaak gemaakt. Ik heb een kleine toevoeging in de wiki gedaan om naar dit fenomeen te verwijzen.
-
Misschien wakker ik een oude discussie op. Ik heb in 2 flesjes Btugse Zot een bodempje met gist laten zitten, samengevoegd en deze aangevuld met een half pakje appelsap en er een ballon op gezet. Een dag later stond de ballon goed bol en heb ik nogmaals het flesje aangevuld tot over de helft met appelsap. Vanmorgen stond de ballon wederom goed bol. Vanavond zet ik hem koud weg om vervolgens aankomend weekend te proberen/gebruiken.
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/b0cc577c8c7be75b1d4672ca2d7a0136.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/b0cc577c8c7be75b1d4672ca2d7a0136.jpg)
-
Mooi dat het lukt, ben wel bang dat je te weinig gist dan hebt a.s. weekend, of je moet maar 5 liter willen brouwen?