Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12

Gestart door wh_birra, 15-11-2017 11:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jos Duurland

Hey gelukt.  :groots:  links de starter op een roerder met beluchting (dit is eerste stap, dinsdag brouwdag, rechts de zelfgemaakte karamelsiroop.



André de Laat

Citaat van: Jos Duurland op 01-05-2020  15:25 uNa de Westvleteren 12 geproefd te hebben, kwam ik dit topic tegen en raakte ook geïnspireerd. Ik heb het eerste recept (van Orangeloo) als leidraad genomen omdat dit er erg dicht bij zou komen hoewel de moutstort blijkbaar afwijkt.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw. 

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP 
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 17-8-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 30,25 liter
Spoelwater                            : 0,05 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC                                                                           
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg

Opmerkingen     : Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Iemand nog opmerkingen, aanvullingen??

PS ik probeer een foto te plaatsen, maar dat lukt nog niet.

Knap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Jos Duurland

Citaat van: André de Laat op 01-05-2020  16:16 uKnap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Datum zet ik naar de toekomst om orde in mijn receptenlijst te houden.
over hoe en wat spoelen staat in de tekst, BrouwVisie accepteert blijkbaar geen 0 liter spoelen. ;D

Luiaard

Ik ben benieuwd naar het resultaat Jos, ik kon niet aan de beruchte siroop komen maar wil dit recept wel graag brouwen. Zelf maken is dus een prima optie!

Jos Duurland

De siroop maken is heel simpel. Hier op het forum staat de werkwijze ook wel ergens. Een tip: maak het als je vrouw/vriendin weg is. Ik werd de keuken uitgeschopt vanwege de ammoniaklucht.  >:D  Een lekker gelijkend  bier zou voor de eerste keer al mooi zijn. Ik ben zelf ook jeel benieuwd naar het resultaat. :biersmile:

Neetje

Karameliseer mijn suiker hier met loog, niet met zuur. Niet op Na. basis maar Ca.
Met loog meer kleur op lagere temperatuur.
Bij de maximaal donkere kleur in Adri's recept zit je kort bij verbranding/bijsmaakjes.

Jos Duurland

Je gebruikt calciumhydroxide?  Hoe werkt die methode? Ik heb gemerkt dat bij de zuur methode de hoeveelheid dap (di ammonium phosphate) nauw komt. Iets teveel en je hebt inderdaad een meer bittere branderige smaak. Qua kleur is de hoeveelheid dap veel minder kritisch

Neetje

Karameliseren van suiker met toevoeging van wort. Schuimt lekker (Kan ook met DME.)
Je kan dit doen zoals Adri voorschrijft.
Zodra mijn mengsel op 145 graden is voeg ik de CaOH2 toe. De kleur slaat dan meteen om.
Ik maak een verzadigd mengsel en voeg druppelsgewijs wat vloeistof toe. Zo'n 20 tot 100 ml verzadigde vloeistof per kg suiker.

Verzadigde vloeistof,
De loog oplossen in water 40 tot 80 gram /liter. (4 tot 8 gram per 0,1 liter) Goed roeren en de klontjes/deeltjes die niet oplossen, ivm verzadiging, niet toevoegen, maar wel de verzadigde vloeistof.

Wel voorzichtig met CaOH2. Dit is tenslotte een loog.
Heb consumptie geschikte loog gebruikt.

Heb nog wat proefjes op mijn to do list staan maar ben daar nog niet aan toe gekomen. Zoals inverteren met zuur zodra de temperatuur tussen 125 en 135 graden is. En nadien op 145 graden de loog toevoegen.

Leo P

Ik heb met bewondering dit onderwerp gelezen. Leuke reacties en fijne suggesties. Krijg zin het te proberen. TOP!

Jos Duurland

Even een update. Ik heb de Westvleteren kloon geproefd. Er zit een licht branderige smaak aan (niet heel vervelend). Ik denk van de zelfgemaakte siroop. Kleur is ook wat te donker, daar is dus wel wat te winnen.  Op iets lagere temperatuur met wat minder dap karameliseren. Bier is ook iets te zoetig, eind sg 1018. Nog eens kijken naar mijn maischschema en vergistingstemperaturen. Heeft niet op de fles gehergist maar geforceerd gecarboneerd in een keg. Daar kan ook wel wat verschil van komen. CO2 en schuim was top.
Nog maar eens brouwen met aanpassingen. :biersmile:

Akoester

Hallo iedereen,
Ik ben van plan dit volgend weekend te brouwen.
Nu ben ik nog op zoek naar het vergistings schema, meer bepaald, eens uitgegist en ik hevel over, hoelang en op welke temperatuur houd ik deze dan best? En moet ik deze nadien dan nog cold crashen voor het bottelen?



Sjoerd

Ik heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Akoester

Citaat van: Sjoerd op 24-01-2021  19:53 uIk heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Bedankt! Ik ga hiermee zaterdag aan de slag!

DJF3

De "Candi Syrup D-180" lijkt nergens op voorraad te zijn.

Is er een alternatief? (Behalve zelf maken :-)

Groeten!
DJ

Pieter1954


DJF3

Citaat van: Pieter1954 op 29-03-2021  18:02 uJa, zelf maken.
Dat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.

JanEric

Citaat van: DJF3 op 29-03-2021  19:25 uDat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.
Gewoon van te voren maken, kost je 1,5 uur en bewaren in glazen potten (grote augurkenpotten werken prima)

lier

Probeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

DJF3

En deze "Kandijsiroop 225 EBC" - is minder donker dan de 'candi syrup D180' met 355 EBC
https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-medium-225-ebc-1-l

Zou de 'Candi Syrup D-240' bruikbaar zijn in een andere verhouding? Of is het karakter/smaak dusdanig anders dat het geen alternatief is.

DJ

Snelbier

Het wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes? Of toch niet...
Uit eerdere jaren: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41033.msg592635.html#msg592635 Lijkt er voor mij op dat de paters niet te kieskeurig waren..
Ik zou er een pak suiker aan wagen (en een dag werk), ondanks tijdgebrek.
En bekijk vooral Adrie Ottes kandij-blog op http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/25-kandijsiroop-maken..
Wil dit bier zelf graag (na-)maken, maar.. Wat een werk om alleen al die donkere stroop te maken/vinden.
ALS het al nodig is...  En daar haak ik even af...
Proost, Snelbier

edensan

Citaat van: Snelbier op 30-03-2021  17:49 uHet wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes?

Ik heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

BrewBird

Citaat van: edensan op 01-04-2021  21:45 uIk heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

Citaat van: lier op 29-03-2021  22:34 uProbeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

Hebben we het hier nog steeds over een Westvleteren kloon  :weetniet:

Als iemand een alternatief zoek voor D180 om te gebruiken in een Westvleteren kloon zijn dit volgens mij geen goede alternatieven.  :brouwen:

DJF3

Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

BrewBird

Citaat van: DJF3 op 02-04-2021  11:35 uHelaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

Zelf maken is heel goed te doen tijdens de brouwdag. Bijvoorbeeld tijdens het koken van het wort.  :brouwen:

Eric v B

Citaat van: DJF3 op 02-04-2021  11:35 uHelaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Misschien is Zeeuwse- of Friese keukenstroop een optie. Daar heb ik ook een aantal keer mee gebrouwen. Iets minder donker. Ik heb deze toegevoegd na de hoofdgisting. Dan heb je ook nog Candico siroop. Die heb ik twee maanden geleden in een Rochefort 10 clone gebruikt. Deze is erg lekker geworden als ik de reacties mag geloven.

Vergelijkbare Topics (7)

37453

Reacties: 12
Gelezen: 2780

27239

Reacties: 15
Gelezen: 11818

23944

Gestart door Jerome


Reacties: 30
Gelezen: 17587

35712

Reacties: 5
Gelezen: 3854

21042

Reacties: 606
Gelezen: 193990

33930

Gestart door Ziglar


Reacties: 13
Gelezen: 6440

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1300


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.