Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12

Gestart door wh_birra, 15-11-2017 11:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wh_birra

Dit is een afgesplitst topic



Citaat van: Orangeloo op 15-08-2017  09:02 uVanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg

De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D



Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?


tdp

Citaat van: wh_birra op 15-11-2017  11:30 uAfgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?



1 pak is goed voor zo'n 20 liter, van een SG zo rond de 1.050, waarbij je ook rekening moet houden met de datum. Hoe ouder, hoe minder vitale gist je hebt. Je hebt inderdaad te weinig gist toegevoegd. Zelf zou ik de 2e verpakking inderdaad toevoegen. Beter nog maak je in het vervolg een starter, maar dat is aan jezelf.

wh_birra

Ok bedankt. Tot wanneer kan ik de gist nog toevoegen? Heb die nog niet met de post ontvangen vandaag :(

Chris71

Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.

lier

De meesten Westvleteren kloon recepten hebben pils en pale mout 50/50 en geen vienna mout op staan, waarom heb je er voor gekozen om dit aan te passen?
Ik wil ook graag een westvleterenkloon gaan brouwen en heb helemaal geen ervaring met vienna mout.

wh_birra

Citaat van: Chris71 op 15-11-2017  16:15 uIk raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

tdp

Citaat van: wh_birra op 17-11-2017  09:03 uDe starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Ik zou hem toevoegen op het moment dat deze vol aan gisten is, dan is deze het meest actief!

Chris71

CiteerTot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Na 18 tot 24 uur.

wh_birra

Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.


Fermon

Citaat van: wh_birra op 10-12-2017  10:18 uMijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.

Ja dat kan wel... Een week op de fles is ook wel kort om het daarna al koud te zetten. Soms kan het wel maar ik zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Easywoods

Citaat van: Fermon op 10-12-2017  10:29 uIk zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Ik ook, ik merk hier ook dat ik ze warm moet zetten nu het buiten kouder is... In de zomermaanden ging de hergisting gewoon in de trapkast maar daar gaat het nu erg traag dus zijn ze warmer weggezet  :biersmile:

wh_birra

OK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.

volleybaltrainer

Citaat van: wh_birra op 10-12-2017  12:54 uOK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.
Ik zet mijn biertjes altijd in de ruimte waar de CV ketel hangt, dat gaat dan prima. Soortgelijk biertje was binnen een week op druk.

Sjoerd

Ingrediënten besteld, 4 mei ga ik hem brouwen, iets andere moutsamenstelling (43% pils, 43% pale ale), iets ander maischschema, maar verder helemaal het zelfde. Ben benieuwd!

Sjoerd

Vandaag mijn Westvleteren 12 kloon gebrouwen, geinspireerd door Angelo en Adrie. Ik heb het volgende recept gebrouwen:

25L/31IBU
Begin SG 1086

31,5 L maisch
10 L spoel

Pilsmout 4315 gr         43,3%
Pale alemout 4315 gr   43,3%
Candy syrup 1340 gr   13,4%

Maischschema
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Hop
90 min koken (30 min inkoken)
Br Gold            3,8 alfa 60 min 88 gr 22 IBU
H Mittelfruh.     2,9 alfa 30 min 35 gr 5 IBU
35 St Goldings  3,4 alfa 15 min 35 gr 4 IBU

Gist
W 3787
Getrapte starter 2,3 L afgegoten

start gisting 19 C

Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik laat het jullie weten!

Groet Sjoerd

Sjoerd

Gisting perfect verlopen, temp oplaten lopen tot 24 graden, na 6 dagen geheveld naar mandfles, temp terug gebracht naar 20 graden (14 dagen),  2 dagen voor bottelen naar 15 graden gebracht. Eind SG van 1012. Vanmorgen gebotteld, ben heel benieuwd!

Sjoerd

Nu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Hans007

Goed bezig Sjoerd!
Handen jeuken al om het uit te proberen[emoji4]

wh_birra

Heb mijn Westvleteren 12 kloon nu vanaf december op de fles zitten. En hij wordt steeds beter. Wat ik wel apart vind, in het begin was er nauwelijks CO2 in de fles ook na enkele weken nog niet. Afgelopen keren dat ik een fles openmaakte schuimde het bier er gelijk uit! Zal dat nog minder worden na verloop van tijd of heeft dit een andere oorzaak dan alleen de CO2?
Of gewoon eerst koel zetten en dan openen?

Met de bewaarde slurry van dit brouwsel, heb met een starter van de slurry inmiddels een dubbel gemaakt en daarna  van de slurry van de dubbel, een Westmalle tripel kloon.

lier

Gisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.


orangeloo

Citaat van: lier op 27-06-2018  22:03 uGisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.

Heb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnen met de vergisting?

orangeloo

Citaat van: Sjoerd op 22-06-2018  23:00 uNu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Ben benieuwd of jou versie ook zo lijkt op het origineel.
Trouwens leuk om jou te ontmoeten op het ONK. Altijd leuk om een gezicht te zien bij een forumnaam.  8)

Sjoerd

Zeker erg leuk om elkaar gesproken te hebben en de passie voor het brouwen te delen! Ik laat jullie tzt weten hoe dicht hij bij het origineel gekomen is! Gr Sjoerd

lier

Citaat van: Orangeloo op 27-06-2018  22:31 uHeb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnnen met de vergisting?

Recept:
Pilsmout   5300   gram
Pale mout   3800 gram
Candy syrup 1360 gram

Maischen 90 min op 65 ºC, 10 min op 78.

Starter gemaakt van 2,5 liter en afgegoten.

Vergisting begonnen op 18 graden,  uit zichzelf op laten lopen tot 27graden en daar gehouden.

Planning was om na een dag of 5 terug te koelen naar 19 graden en dan na een dag of 4 beetje afhankelijk van het sg overhevelen.
Gist zal wel niet gebruikt kunnen worden  :huilen:

lier

Hoeveel bottelsuiker zouden jullie hiervoor gebruiken? En raden jullie aan om wat gist uit de hoofdvergisting toe te voegen tijdens het bottelen?

Vergelijkbare Topics (7)

37453

Reacties: 12
Gelezen: 2759

27239

Reacties: 15
Gelezen: 11770

23944

Gestart door Jerome


Reacties: 30
Gelezen: 17549

35712

Reacties: 5
Gelezen: 3799

33930

Gestart door Ziglar


Reacties: 13
Gelezen: 6393

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1241

21042

Reacties: 606
Gelezen: 193610


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.