Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kloon van een BUSH Amber of BUSH Ambrée

Gestart door Nick H., 12-11-2018 12:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nick H.

Na een jaar brouwen, wil ik me eens aan een zwaar bier wagen; een BUSH Amber.
Ik heb een paar flesjes ervan om te proeven en straks te vergelijken. Maar mijn smaakpalet is nog niet zo geschoold dat ik de samenstelling goed kan beoordelen. Mijn recept is gebaseerd op proeven en zoeken op internet, maar dat laatste levert ook niet veel op.

Heeft iemand het al eens gebrouwen? Wat was je ervaring en kun je misschien mijn recept eens kritisch bekijken?

Alvast bedankt voor jullie reacties...  :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBUSH Amber Ambrée
Brouwdatum08-11-2018
Bierstijl???
Volume20,0 l
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad87,4%
Alcoholgehalte11,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)36 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Heerlen
2,0 gCaCl2
6,70 mlMelkzuur
13,41 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l8 mg/l78 mg/l186 mg/l50 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,3 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC6,7 %
0,05 kgGeroosterde gerstDingemans1200 EBC0,7 %
0,90 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC12,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,1 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,1 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gChallengerbellen8,0%60 min.20,0 IBU
35,0 gE.K. Goldingbellen5,9%10 min.7,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterBelgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,4%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Traploper

Wellicht haal je bij zo'n zwaar bier geen 90% rendement, hou daar rekening mee. En waarom maak je een starter van een korrelgist?

Nick H.

Citaat van: Traploper op 12-11-2018  13:17 uWellicht haal je bij zo'n zwaar bier geen 90% rendement, hou daar rekening mee. En waarom maak je een starter van een korrelgist?

Dat rendement is inderdaad iets wat ik omlaag kan zetten, met de Easybrew 30 haal ik dat rendement nu gemiddeld de laatste 10 bieren. Ik zet het voorzichtigheidshalve al eens op 80%

Ik heb tot nu toe enkel Wyeast gebruikt. Maar wilde ook wat ervaring opdoen met andere gisten.
Door veel te lezen kom je wel eens wat tegen, zo ook dat korrelgist het best gehydrateerd kan worden.... maar een beetje sullig heb ik er meteen een starter van gemaakt. Zal ik ook corrigeren.
Dank je.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBUSH Amber Ambrée
Brouwdatum08-11-2018
Bierstijl???
Volume20,0 l
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad87,4%
Alcoholgehalte11,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Heerlen
2,00 gCaCl2
6,70 mlMelkzuur
12,02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l8 mg/l78 mg/l186 mg/l48 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,30 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,6 %
3,30 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,6 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC6,1 %
0,04 kgGeroosterde gerstDingemans1200 EBC0,5 %
1,00 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC12,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,1 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,1 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,8 gChallengerbellen8,0%60 min.20,2 IBU
35,0 gE.K. Goldingbellen5,9%10 min.7,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,4%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Oxhead

De m41 gist heel ver door, op volmout al boven de 90% svg dus met 12% suiker in de stort nog meer.
Dus het eind SG zal lager zijn en je alcoholpercentage nog hoger, misschien wel boven de grens van deze gist.

Nick H.

Citaat van: Oxhead op 12-11-2018  14:37 uDe m41 gist heel ver door, op volmout al boven de 90% svg dus met 12% suiker in de stort nog meer.
Dus het eind SG zal lager zijn en je alcoholpercentage nog hoger, misschien wel boven de grens van deze gist.

Geschatte SG volgens BrouwHulp is 1013 wat resulteert in SVG van 87,4%.
Bij een SVG van 90% wordt SG 1010 en bij SVG 93% een SG van 1007.
Ik vond geen maximale alcoholtolerantie van M41, dus tast ik als beginnend brouwer nog wat in het donker.

Wat zou je adviseren? Suikerstort halveren en kijken waar het schip strand?

Oxhead

Citaat van: Nick H. op 12-11-2018  16:12 uGeschatte SG volgens BrouwHulp is 1013 wat resulteert in SVG van 87,4%.
Bij een SVG van 90% wordt SG 1010 en bij SVG 93% een SG van 1007.
Ik vond geen maximale alcoholtolerantie van M41, dus tast ik als beginnend brouwer nog wat in het donker.

Wat zou je adviseren? Suikerstort halveren en kijken waar het schip strand?

De m41 is een var.diastaticus gist, oftewel een gist die suikers zelf ook nog omzet in voor hem vergistbare suikers.

Daardoor zou ikzelf het aandurven om volmout te brouwen of de suikerstort en het begin SG te verlagen.
Want met een startsg van 1090 en een eind SG van 1005 zit je ook al over de 11% alcohol.

Maar het is jouw bier dus die keuze moet je zelf maken. :)

seed7

De typische Bush (nagellakremover)smaak komt van hun gist en die is opkweekbaar,

Ingo

Nick H.

Citaat van: Oxhead op 12-11-2018  18:00 uDe m41 is een var.diastaticus gist, oftewel een gist die suikers zelf ook nog omzet in voor hem vergistbare suikers.

Daardoor zou ikzelf het aandurven om volmout te brouwen of de suikerstort en het begin SG te verlagen.
Want met een startsg van 1090 en een eind SG van 1005 zit je ook al over de11% alcohol.

Maar het is jouw bier dus die keuze moet je zelf maken. :)

Dan zal ik nog eens nadenken over deze gist en suiker. Zeker ook vanwege het commentaar van Ingo.

Citaat van: seed7 op 12-11-2018  18:04 uDe typische Bush (nagellakremover)smaak komt van hun gist en die is opkweekbaar,

Ingo

Tja, dan zal ik nog eens even kijken of ik misschien ook een keer gist opkweek uit de flesjes. Of een deel vergisten met M41 en een deel met opgekweekte gist..... Heerlijk om zo ook al wat vooruit te plannen, gist opkweken, de grote gistkast vrij plannen voor twee emmers...

Dank voor jullie meedenken. Ik kom er op terug. Ik ga nu nadenken met een glaasje Irish Red Ale!  :proost:


Vergelijkbare Topics (7)

31964

Reacties: 3
Gelezen: 3075

26555

Reacties: 38
Gelezen: 17467

36327

Reacties: 8
Gelezen: 4012

32468

Reacties: 2
Gelezen: 2918

1481

Reacties: 7
Gelezen: 11273


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.