Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Iets a la Ename Blond

Gestart door Ronnie, 24-11-2017 18:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronnie

Dit zou het moeten worden, naast de gewone Dingemans pilsmout wordt er een deel zesrij-ige pilsmout van Malterie du Château (MDC) gebruikt. Die mout komt van akkers in Henegouwen waar MDC een contract met de telers heeft.
Van de echte Ename blond (brouwerij Roman) is het recept in de loop der jaren wat aangepast, vroeger was ie lichtjes zwaarder.

Het bier is vooral aantrekkelijk voor mensen die op hun suikerspiegel moeten letten, wil men een goed volmondig bier dan is de de eind SG meestal boven de 3,5°P of SG 1014.
Tevens geeft die 6 rij-ige mout een lekker fruitig aroma.

Omdat ik het laatste jaar quasi niet gebrouwen heb wegens kleiner gaan wonen, kocht ik mijn bier. Gedaan met Duvels en Achouffkes, (gelet op mijn leeftijd minder alcohol consumeer), wil ik toch nog verder brouwen, maar nu minder sterke bieren, maar wel smaakvol.
Wie het nog niet kent, moet es een 4pack Ename blond kopen.
Op hun etiket en site staat:

Dit blonde abdijbier, hergist op fles, aarzelt tussen doordrinker en degustatiebier. Een boeket van fruit kleurt de neus. Citrus, mout, fruit en hop verleiden de smaakpapillen. Het feest eindigt met een lange, droge afdronk.

Tasting:
Geur/aroma's: Zoete mout, hinten van tropisch fruit (banaan) en citrus (sinaasappel), impressies van hop, lichte minerale toets.

Smaak: Speels mondgevoel, aangename pareling, mooie moutaanzet gevolgd door een fruitige en licht bittere toets, wederom een minerale hint, mooie droge afdronk.​


Bon, dit zou het moeten worden:


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 24-11-2017

Naam van het bier                      : à la Ename blond
Type van het bier                        : Deels met 6RW mout
Brouwvolume                             : 32 liter
Extractie-efficiëntie                     : 80%
Voorspelling begindensiteit          : 1052,9 SG /13,1 °P /13,5 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen  :  1006,8 SG /1,9 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen:  6,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur        : 27 IBU  /  8 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht     Opmerkingen
Pilsmout 3                           3       4,500        65,2 %        Dingemans
Pilsmout 3 (6-row)               3       2,400        34,8 %         Castle Maltings 6 rijge zomergerst

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 26,0 liter aan 67 °C
              62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : Max. 29 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                             Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU     Opm.
Record (U)                    BLM   7,0%    45       5'          23,8      Belgisch ras, fruitig
Record (U)                    BLM   7,0%    25      60'           3,6         idem

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'
Koriander                     6,0       g            60'

VERGISTING
Gistnaam           : Danstar Belle Saison
Gisteigenschappen  : Belgische Saisongist
Hoeveelheid = 22 gram

Toelichtingen:
Met het bottelen wordt 8,5 g suiker/liter toegevoegd, dit brengt alc. vol% op 6,5%
De Finale Final Gravity wordt dan 1,8°P = SG 1007.
Met alleen de gewone pilsmout van Dingemans wordt de FG nog een stuk lager, maar dan is dat tikje volmondigheid weg.



tdp

Ik zal eens een sixpackje scoren, de omschrijving klinkt er smakelijk in ieder geval!

Thamerdal

Citaat van: Ronnie op 24-11-2017  18:09 uDit zou het moeten worden, naast de gewone Dingemans pilsmout wordt er een deel zesrij-ige pilsmout van Malterie du Château (MDC) gebruikt. Die mout komt van akkers in Henegouwen waar MDC een contract met de telers heeft.
Van de echte Ename blond (brouwerij Roman) is het recept in de loop der jaren wat aangepast, vroeger was ie lichtjes zwaarder.

Het bier is vooral aantrekkelijk voor mensen die op hun suikerspiegel moeten letten, wil men een goed volmondig bier dan is de de eind SG meestal boven de 3,5°P of SG 1014.
Tevens geeft die 6 rij-ige mout een lekker fruitig aroma.

Omdat ik het laatste jaar quasi niet gebrouwen heb wegens kleiner gaan wonen, kocht ik mijn bier. Gedaan met Duvels en Achouffkes, (gelet op mijn leeftijd minder alcohol consumeer), wil ik toch nog verder brouwen, maar nu minder sterke bieren, maar wel smaakvol.
Wie het nog niet kent, moet es een 4pack Ename blond kopen.
Op hun etiket en site staat:

Dit blonde abdijbier, hergist op fles, aarzelt tussen doordrinker en degustatiebier. Een boeket van fruit kleurt de neus. Citrus, mout, fruit en hop verleiden de smaakpapillen. Het feest eindigt met een lange, droge afdronk.

Tasting:
Geur/aroma's: Zoete mout, hinten van tropisch fruit (banaan) en citrus (sinaasappel), impressies van hop, lichte minerale toets.

Smaak: Speels mondgevoel, aangename pareling, mooie moutaanzet gevolgd door een fruitige en licht bittere toets, wederom een minerale hint, mooie droge afdronk.​


Bon, dit zou het moeten worden:


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 24-11-2017

Naam van het bier                      : à la Ename blond
Type van het bier                        : Deels met 6RW mout
Brouwvolume                             : 32 liter
Extractie-efficiëntie                     : 80%
Voorspelling begindensiteit          : 1052,9 SG /13,1 °P /13,5 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen  :  1006,8 SG /1,9 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen:  6,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur        : 27 IBU  /  8 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht     Opmerkingen
Pilsmout 3                           3       4,500        65,2 %        Dingemans
Pilsmout 3 (6-row)               3       2,400        34,8 %         Castle Maltings 6 rijge zomergerst

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 26,0 liter aan 67 °C
              62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : Max. 29 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                             Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU     Opm.
Record (U)                    BLM   7,0%    45       5'          23,8      Belgisch ras, fruitig
Record (U)                    BLM   7,0%    25      60'           3,6         idem

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'
Koriander                     6,0       g            60'

VERGISTING
Gistnaam           : Danstar Belle Saison
Gisteigenschappen  : Belgische Saisongist
Hoeveelheid = 22 gram

Toelichtingen:
Met het bottelen wordt 8,5 g suiker/liter toegevoegd, dit brengt alc. vol% op 6,5%
De Finale Final Gravity wordt dan 1,8°P = SG 1007.
Met alleen de gewone pilsmout van Dingemans wordt de FG nog een stuk lager, maar dan is dat tikje volmondigheid weg.



Dit wordt mijn volgende bier, maar dan met Mistral hop (F)

Ronnie

Ik kijk er naar uit, naar de Mistral hop versie, Thamerdal!

Als reeds gezegd kan ik dit maar na nieuwjaar 2018 brouwen.
Ook een gist kanshebber is de Mangrove M41 nadt ik mijn jaarlijkse Achouffe kloon heb geproefd.

Welke gist denk je te gebruiken?

Thamerdal

Citaat van: Ronnie op 26-11-2017  17:00 uIk kijk er naar uit, naar de Mistral hop versie, Thamerdal!

Als reeds gezegd kan ik dit maar na nieuwjaar 2018 brouwen.
Ook een gist kanshebber is de Mangrove M41 nadt ik mijn jaarlijkse Achouffe kloon heb geproefd.

Welke gist denk je te gebruiken?
Zeker en vast een Belgische gist. Misschien wel een opkweek van de "avec les bons voeux".

Vergelijkbare Topics (7)

32402

Reacties: 5
Gelezen: 2931

1181

Reacties: 173
Gelezen: 100509

34164

Reacties: 182
Gelezen: 44444

15015

Reacties: 14
Gelezen: 10053

19091

Gestart door koffie


Reacties: 58
Gelezen: 22984

33620

Reacties: 21
Gelezen: 8626

4751

Reacties: 206
Gelezen: 97887


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.