Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Smithwicks Irish Red

Gestart door Roelson, 06-01-2014 15:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Roelson

Op het forum kon ik hem nog niet vinden, vandaar even een oproep;
Heeft iemand toevallig een recept dat de Smithwick's Irish Red Ale benaderd?

Bij voorbaat dank!

Oscar

Heb je deze al geproefd? En kun je vanuit daar niet een opzetje maken? (Kleur bitterheid, alcoholgehalte).

Zal toch niet zo lastig zijn... :brouwen:

Neetje

Citaat van: Oscar op 06-01-2014  16:43 ueen opzetje maken? (Kleur bitterheid, alcoholgehalte).

Zal toch niet zo lastig zijn... :brouwen:

Makkelijker gezegd dan gedaan.
Voor minder ervaren brouwers zal meermaals gebrouwen moeten worden voor het resultaat een beetje lijkt, denk ik.

Hoppenbrouwers

Het zal voornamelijk aan de giststam liggen wat betreft smaak.
Ik zou kiezen voor een recept met Wyeast irish ale 1084. Pale ale mout (of pilsmout) als basis, beetje cara 120 voor de kleur 29 ebc of zo, max 1% choco voor het tikkeltje gebrande en evt nog wat munchener voor een moutig smaakje. Net teveel.
Hoppen met Engelse hop, bv brammling croas tot 28 ibu. Moet een prima bier worden.

Tjeerd

Als je googled op Smithwick clone (evt all grain) kom je op engelstalige fora redelijk wat recepten tegen.
Hier is er een van http://www.homebrewtalk.com/f65/irish-red-1st-place-hbt-comp-141086/

Meestal kijk ik naar wat ze gemeenschappelijk hebben en wat ik in huis heb en gebruik ik dat als basis.

Roelson

Citaat van: Oscar op 06-01-2014  16:43 uHeb je deze al geproefd? En kun je vanuit daar niet een opzetje maken? (Kleur bitterheid, alcoholgehalte).

Zal toch niet zo lastig zijn... :brouwen:

Inmiddels heb ik 3 x gebrouwen, dus jouw tip is voor mij nog wat te ambitieus  ;)
Maar het forum is er toch ook voor om te vragen of iemand tips/hulp kan bieden?

William

Recepten opstellen is best lastig als je iets wilt nabrouwen. Je moet én goed kunnen proeven, én de smaak van de ingredienten kennen én dit vertalen naar een proces. Wat Oscar roept is dan een beetje kort door de bocht.

Waar ik zelf in het begin veel baat bij had is de biertypengids van Derek Walsh. Hierin staan beschrijvingen van biertypen, inclusief smaakfiche en recept, Vooral de recepten zijn erg goed. Helaas is dit boekje slecht verkrijgbaar maar mocht je er tegenaan lopen, direct aanschaffen. Op dit moment wordt er vanuit het Labo gekeken of er een nieuwe versie van dit boekje kan komen.

Ook kun je kijken naar de rubrieken bewezen recepten en Recepten per biertype zonder discussie (Rebie) op dit forum voor inspiratie.

LRFokken

Citaat van: William op 06-01-2014  18:10 uWaar ik zelf in het begin veel baat bij had is de biertypengids van Derek Walsh. Hierin staan beschrijvingen van biertypen, inclusief smaakfiche en recept, Vooral de recepten zijn erg goed. Helaas is dit boekje slecht verkrijgbaar maar mocht je er tegenaan lopen, direct aanschaffen. Op dit moment wordt er vanuit het Labo gekeken of er een nieuwe versie van dit boekje kan komen.

Jammer genoeg al sinds de middeleeuwen nergens meer te vinden, dat boekje

Neetje

Citaat van: Roelson op 06-01-2014  17:41 uMaar het forum is er toch ook voor om te vragen of iemand tips/hulp kan bieden?
:duimop:
En zodra je een recept hebt posten voor verbeteringen/opmerkingen door forumleden.

Oscar

Citaat van: Roelson op 06-01-2014  17:41 uInmiddels heb ik 3 x gebrouwen, dus jouw tip is voor mij nog wat te ambitieus  ;)

Citaat van: William op 06-01-2014  18:10 uRecepten opstellen is best lastig als je iets wilt nabrouwen. Je moet én goed kunnen proeven, én de smaak van de ingrediënten kennen én dit vertalen naar een proces. Wat Oscar roept is dan een beetje kort door de bocht.

Dat valt nog wel mee, want het hoeft niet in een keer raak te zijn. Als je het niet probeert leer je het nooit! Ik ken brouwers die na 3 keer brouwen hun eigen recepten maken... en nog goed ook! Je moet je gewoon even verdiepen in  recept ontwikkeling
 :brouwen:  en verder is het gewoon doen en fouten durven te maken!  :)

Met een willekeurige combi van je basismouten (pils, pale, munich, "tarwe") kun je nooit de fout in gaan... :brouwen:

William

Citaat van: LRFokken op 06-01-2014  18:55 uJammer genoeg al sinds de middeleeuwen nergens meer te vinden, dat boekje

Ik wist niet dat de Duvel al zou oud was ;D

Gelukkig heb ik nog wel een versie.

Jacques

Citaat van: LRFokken op 06-01-2014  18:55 uJammer genoeg al sinds de middeleeuwen nergens meer te vinden, dat boekje

Als alternatief is er deze pagina van de wiki  behorende bij dit forum.

Oscar

De biertypenspecificaties met bijbehorende gegevens zijn ook in de brouwSoftware verwerkt! Dus gewoon toegankelijk. :brouwen:


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.