Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wel of geen giststarter?

Gestart door emielmuller, 02-12-2012 20:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

emielmuller

Over twee weken willen wij 40 liter Chimay wit brouwen (kloon) met het volgende recept (volgens ons eerder gebruikt op deze site):
Voor 10 liter:

2250 g Pilsmout
400 g witte kandij
320 g tarwebloem
140 g cara-munich 100

12 g Hallertau Perle 6.9 % FWH
20 g Tettnanger 2.3% 90 min
10 g Tettnanger 2.3 % 30 min
3 g Curacauschil 10 min
 
SG voor: 1071 (verwacht)
SG na 1012 (verwacht)

11 liter maischwater
8 liter spoelwater

Voor de vergisting willen wij gebruik maken van Wyeast Belgian Ale 1214 (vloeibaar).

Dit gist kan je vloeibaar krijgen in 125ml. De verpakking geeft aan dat dit goed is tot 20 liter wort. We hebben 2 vragen die met elkaar te maken hebben, namelijk:

1. Nu hebben wij 40 liter wort, dus is onze vraag kunnen wij 2x 125 ml toevoegen of kunnen we beter gebruik maken van een giststarter. (Wij hebben namelijk gelezen dat het beter is bij meer dan 20 liter wort met een SG van 1060 of hoger gebruik te maken van een giststarter).

2. Indien we gebruik moeten maken van een giststarter, welke moutextractpoeder moeten we dan gebruiken? (we hebben geen wort op voorraad).

Groeten,

Emiel en Gert
 

Oscar

Citaat van: emielmuller op 02-12-2012  20:10 u1. Nu hebben wij 40 liter wort, dus is onze vraag kunnen wij 2x 125 ml toevoegen of kunnen we beter gebruik maken van een giststarter. (Wij hebben namelijk gelezen dat het beter is bij meer dan 20 liter wort met een SG van 1060 of hoger gebruik te maken van een giststarter).

2. Indien we gebruik moeten maken van een giststarter, welke moutextractpoeder moeten we dan gebruiken? (we hebben geen wort op voorraad).

2 pakken gist kan inderdaad... maar die pakken zijn wel bijna € 10,- per stuk. Dus een giststarter kan goedkoper zijn. Hiervoor heb je lichte moutextract nodig... :)

Jacques

Om een idee te krijgen hoeveel gist/giststarter je nodig hebt kun je de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator gebruiken.

De aanbevolen hoeveelheden bij vloeibare gist zijn overigens omstreden op het forum. Toch is het goed er serieus naar te kijken.

Hopmans

Mr Malty is omstreden, maar een starter is altijd goed, dus een mooie reden.
Gelukkig is de Sint hier niet op uit gegleden.


RobinB

Citaat van: emielmuller op 02-12-2012  20:10 uDe verpakking geeft aan dat dit goed is tot 20 liter wort.

Toch beter lezen ;)
De verpakking geeft aan max 5 US gallon (18,9L) van 1060.
Vooral dat laatste is van belang, zwaarder bier vereist meer gist. Vandaar dat voor hobbyformaat-brouwsels, MrMalty best een aardige indicatie kan geven.

EBC

In mijn ervaring is twee XL pakken voor jullie brouwsel ruim onvoldoende. Het is vragen om problemen. 1214 is sowieso al een gist die maar langzaam op gang komt.

Maak een meertrapsstarter, en begin hier tenminste 10 dagen voor de brouwdag aan.

emielmuller

Ik merk toch dat er verschillend gedacht wordt over de hoeveelheid gist toevoegen en wel of geen giststarter te gebruiken voor meer dan 20 liter wort. Wel lezen wij dat de juiste hoeveelheid gist erg bepalend is voor een goede/juiste smaak.
Na enkele blikken te hebben gebrouwen is dit voor ons het eerste echte brouwsel en willen graag enkel gebruik maken van gist aangezien dit makkelijker is.
Vandaar ook de vraag of een giststarter echt nodig is.

RobinB

Het is 10 l van 1071, zonder de kristalsuiker is dat ongeveer 1060.
Een verse activator is volgens Wyeast voldoende voor 19 l van 1060.

Dat overwegende moet een activator dus wel voldoende zijn voor die 10 l zónder de suiker.
Als je dat doet, kan je in de nagisting een litertje aftappen en kort opkoken met de suiker, die je dan daarna pas/weer toevoegt.

Jacques

Citaat van: RobinB op 03-12-2012  20:18 uHet is 10 l van 1071, zonder de kristalsuiker is dat ongeveer 1060.
Een verse activator is volgens Wyeast voldoende voor 19 l van 1060.

Dat overwegende moet een activator dus wel voldoende zijn voor die 10 l zónder de suiker.
Als je dat doet, kan je in de nagisting een litertje aftappen en kort opkoken met de suiker, die je dan daarna pas/weer toevoegt.

Waar komt de 10 l vandaan? In de eerste zin van het eerste bericht wordt gesproken over 40 l.

[edit]
Het is wel wat verwarrend omdat het recept is voor 10 l. De hoeveelheden zullen dus met 4 vermenigvuldigd moeten worden.
[/edit]

RobinB

Aha, dacht al dat er iets mis ging... ;)
Dan toch weer zéker een starter, of ca 3 activators (wanneer je de suiker later toevoegt).

Dat is toch wel zonde geld, terwijl een starter zo makkelijk is.
Niet bang zijn, gewoon doen en je zal er voor de rest van je brouwleven profijt van hebben.
:gistsmile:

emielmuller

Ok, en giststarter lijkt ons ook beter, we lezen dit ook op andere sites. Zoals Robinb aangeeft is het maken van en giststarter goed te doen dat lees ik ook op dit forum. We gaan het proberen! Maar hoeveel liter giststarter is er nodig voor onze 40 liter wort?

RobinB

Daar kan de MrMalty calculator weer een handvat bieden:
Citaat van: Jacques op 02-12-2012  21:04 uOm een idee te krijgen hoeveel gist/giststarter je nodig hebt kun je de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator gebruiken.
:)

Let wel op de eenheden. Die zijn instelbaar onder preferences.
Als je pack vers is, de productiedatum/vitaliteit op hoogst laten staan. Type is een simpele starter. :)

emielmuller

Nou, wij hebben op 15 december het recept gebrouwen. Wel hebben we er minder bloem in gedaan en meer gerstemout om te voorkomen dat het filter dicht sloeg. Voor de vergisting hebben we een getrapte giststarter gemaakt om voldoende gistcellen te kweken. Het begin SG was 1064 en zojuist hebben we een SG van 1012 gemeten. Het lijkt er dus op dat het vergisten goed is gegaan. De bedoeling is om volgende week te bottelen. We houden jullie op de hoogte.

RobinB


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.