Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Guinness kloon

Gestart door Sander_de_Rijk, 04-05-2011 08:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sander_de_Rijk

Jawel, na veelvuldig zoeken is me opgevallen dat dit topic volgens mij een keer in de zoveel tijd langs komt. Maar ik heb op basis van 2 recepten hier op het forum een middenweg gevonden die ik graag wil delen met de mensen zodat ze erop kunnen schieten.

Ik twijfel vooral aan de hopgift en aan het maischschema. Volgens mij is het wel aan te raden om bij het maischen 15 minuten op 55 graden te zitten vanwege de hoeveelheid gerstevlokken. Maar niet alle recepten doen deze stap.

Daarnaast twijfel ik of ik op 62 a 64 graden moet maischen of rond de 66 a 67 graden. Wat ik heb begrepen is dat boven de 65 graden dat het bier dan wat zoeter wordt. Ik heb nu even geen Guinness draught blikken thuis om het te proeven en ik denk dat ik van het weekend er een paar ga halen om te kijken of het nu zoetig is of niet. Mijn geheugen laat me hierbij in de steek namelijk.

Tevens geeft 1 recept bij het maischen als eerste stap 10 minuten op 44 graden. Ik snap nog niet helemaal waar deze voor dient.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptGuinnesskloon
Kenmerk#5
Brouwdatum22-5-2011
BiertypeStout (Irish Dry (IRL))
Aantal liters19
Gewenst begin SG1040 (3,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,7 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater14,4 liter
Spoelwater13,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur156 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC68,0 %2443 gr3 EBC
Geroosterde gerst10,0 %359 gr1000 EBC
Gerstevlokken22,0 %790 gr4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target9,5 %14 gr90 minuten20 EBU
East Kent Golding4,5 %29 gr90 minuten19 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter21°C
Gistvoedingv.d. Kooy
Hoeveelheid1/2 theelepel

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
255°C15 minuten4,0 l/kg
364°C60 minuten4,0 l/kg
478°C5 minuten4,0 l/kg


Kleine_Schriek

Als ik mij goed herinner, heeft Guiness een zuurtje erin. Ze versnijden het met Old Ale, gerijpt op houten vaten. Dat kon je met een bacterie nabootsen.

Het typische stikstofschuim kun je helaas niet immiteren met CO2....

RobinB

Dat zal misschien zo zijn, maar ik denk dat dat op hobbyschaal niet haalbaar is.
Gebrandde gerst heeft ook een licht zuurtje, dat lijkt me eerst wel genoeg. :)

De gist is in ieder geval goed!
Is 3,9% niet een beetje weinig?

Sander_de_Rijk

De draught was dacht ik 3.9 of 4.2 of zo. En ik wou inderdaad niet aan de slag met bacterien

MM

Je recept ziet er goed uit. Een vergelijkbaar recept staat in 'Brew your own Brittish Real ale' van Graham Wheeler. Ik ben benieuwd wat de East Kent Golding gaat doen met de smaak. Ik heb het recept van Wheeler geprobeerd en gemerkt dat de Target aan het begin van het koken ook al wat aroma's afgaf.

Sander_de_Rijk

Van de twee recepten die ik op het forum vond was de ene alleen Target en de andere ook East Kent Golding.

Jelle Hulitnk

Als je dit spul nu tapt met menggas krijg je dan ook die bewegende moleculen??

peter.gelder

Citaat van: RobinB op 04-05-2011  20:35 uDat zal misschien zo zijn, maar ik denk dat dat op hobbyschaal niet haalbaar is.
Gebrandde gerst heeft ook een licht zuurtje, dat lijkt me eerst wel genoeg. :)

De gist is in ieder geval goed!
Is 3,9% niet een beetje weinig?

Gebrande gerst geeft een zuurtje. geldt dat al voor de caramout of pas vanaf de zwartmout, of voor allebei? Wordt het zuurder naarmate meer ebc?

RobinB

Volgens mij is het een bijwerking van de branding, dus inderdaad hoe zwarter hoe meer.
Dit is overigens een heel ander zuur dan de "zuurtjes/snoepjes" smaak van de gouden carolus. Die komt gewoon uit de gist.

peter.gelder

Citaat van: RobinB op 05-06-2011  22:47 uVolgens mij is het een bijwerking van de branding, dus inderdaad hoe zwarter hoe meer.
Dit is overigens een heel ander zuur dan de "zuurtjes/snoepjes" smaak van de gouden carolus. Die komt gewoon uit de gist.

Ok duidelijk weer. Dus de hopsinjoor kweken. Dank.

Sander_de_Rijk

Conclusie van het bovenstaande recept:

De smaak komt niet overeen met Guinness. Het bovenstaande brouwsel heeft duidelijk meer smaak en het "rollende schuim" lijkt zelfs een beetje op Guinness schuim. Meerdere mensen echter hebben duidelijk aangegeven dat deze lekkerder smaakte dan een echte Guinness (draft uit blik). Een nieuwe poging om deze nogmaals te brouwen staat ondertussen op fles te wachten tot hij op smaak is.

MO

Hoeveel alcohol heeft het bier uiteindelijk gekregen?

davadox

Ik heb het van de vakantie ook eens een avondje proberen te drinken en heb het woord "spouwmuur" een andere definitie gegeven.

Sander_de_Rijk

4.2% net zoals Guinness Draught.

Sander_de_Rijk

Citaat van: davadox op 22-08-2011  19:37 uIk heb het van de vakantie ook eens een avondje proberen te drinken en heb het woord "spouwmuur" een andere definitie gegeven.

Was dat de export of de draught versie? Ik vind de export zelf ook niet te zuipen terwijl de draught er lekker is. Dat zijn twee totaal verschillende bieren namelijk

davadox

Citaat van: Sander_de_Rijk op 22-08-2011  20:56 uWas dat de export of de draught versie? Ik vind de export zelf ook niet te zuipen terwijl de draught er lekker is. Dat zijn twee totaal verschillende bieren namelijk

Dit was de export versie.

Sander_de_Rijk

Probeer dan eens een keertje de draught versie. Dat zijn blikken met een balletje erin en die zijn 4.2% ipv de 8% van de export versie.

Raymond293

Dit zou wel eens een leuk projectje kunnen zijn om te klonen... Erg uitdagend. Er zitten tegenstrijdigheden in het bier. Mooi schuim, maar amper koolzuur. Donker uiterlijk, maar waterig van smaak.

Waarvoor is dat balletje in het blik eigenlijk voor bedoelt?

Overigens, in het schuim zit de meeste smaak, heel gebrand en bitter. Best lekker eigenlijk!

Oscar

Citaat van: Raymond293 op 11-02-2012  17:45 uWaarvoor is dat balletje in het blik eigenlijk voor bedoelt?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2269.msg23155.html#msg23155
 :)

koffie

Afgelopen vrijdag heb ik bovenstaand recept gebrouwen.
Ik ben absoluut geen stout liefhebber (lees: ik vind het niet te drinken) maar heb 'stiekem' dit recept gebouwen als verjaardagscadeau voor mijn brouwmaat  :biersmile:
Omdat ik geen stout drink heb ik me maar redelijk aan het recept gehouden, zonder veel aan te passen.

Wel had ik een vreemde ervaring met de gist. Ik heb donderdag een verse smackpack bij de Brouwmarkt gehaald (was een paar uur daarvoor geleverd, productie datum 31-1-2012). In de auto meteen gesmacked.
's Avonds bleek dat hij toch wel heel erg vers was, dus in de koelkast gezet. De volgende dag aan het eind van de middag het smackpack er weer uit en deze 's avonds rond een uur of 21:00 gist toegevoegd.
Direct een kwartiertje activiteit in het waterslot, daarna een stuk rustiger.
De volgende ochtend was het gewoon stil. Geen enkel activiteit of schuimlaag  :weetniet:
Ik heb het gistvat opgepakt en van de keuken naar de woonkamer verplaatst. Omdat er ~ 28 liter in een 60 liter gistvat zit, was de kopruimte behoorlijk groot. Door het tillen zoog het vat zich vol lucht. Bij het neerzetten gaat die lucht er weer direct uit.
Vanaf het moment van neerzetten is de vergisting begonnen. De lucht werd bij het neerzetten door het waterslot naar buiten geperst en vanaf dat moment is het waterslot niet meer stil geweest. In een uurtje of 2 was er goede schuimlaag en was de vergisting op gang gekomen.

De enige verklaring die ik kan bedenken is dat op de een of andere manier de gist geen zuurstof had, en deze door de verplaatsactie nieuwe zuurstof heeft gekregen  :weetniet:

Jacques

Ook zonder zuurstof heb je vergisting. Zuurstof is vooral nodig voor de aanmaak van nieuwe gistcellen. En dat is weer belangrijk om te zorgen dat je een goede en snelle vergisting krijgt die niet voortijdig stopt.

Het lijkt mij dat de gist bezig was met het zich aanpassen aan de nieuwe omgeving. Dat kleine beetje zuurstof dat in het gistvat gekomen heeft naar mijn idee weinig invloed gehad.
Een beetje bewegen maakt wel vaker dat de vergisting op gang komt. Of beter gezegd dat de koolzuur vrijkomt.

Albertus

Citaat van: koffie op 12-02-2012  08:34 uDe enige verklaring die ik kan bedenken is dat op de een of andere manier de gist geen zuurstof had, en deze door de verplaatsactie nieuwe zuurstof heeft gekregen  :weetniet:

Wanneer de gisting is begonnen gaat die ook zonder zuurstof wel door. De zuurstof is vooral van belang voor de bouw van celmateriaal.
Waarschijnlijker lijkt mij dat het gistvat niet goed afsloot en dat het verplaatsen dit heeft verholpen. Ook de 60 litervaten met schroefdeksel (ik neem aan dat je zo'n gistvat hebt gebruikt) willen wel eens lekken wanneer de deksel er niet goed stevig is opgedraaid.

Bert

Henielma

Het kan ook zijn dat het gewoon een dag duurde voor de gisting op gang kwam. Op zich niet zo vreemd als je geen aparte starter gemaakt hebt.

Vergelijkbare Topics (7)

1773

Gestart door Adrie


Reacties: 20
Gelezen: 15533

38499

Gestart door Gerb


Reacties: 1
Gelezen: 2441

37453

Reacties: 12
Gelezen: 2760

35712

Reacties: 5
Gelezen: 3803

25166

Gestart door Ewout


Reacties: 12
Gelezen: 7473


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.