Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Brouwen bij warm weer
« Laatste bericht door EdwinBrouwt Gepost op Vandaag om 08:32 »
Koudwatertemperatuur (3x woordwaarde!) is nu 17 graden hier in Amsterdam. Dus misschien even meten aan de kraan zodat je weet waar je van uit moet gaan.

2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Berekenen toevoegen suiker voor koolzuurdeken?
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 08:31 »
Ten eerste neemt het bier sowieso zuurstof op door over te hevelen als het bier uitgegist is.

Ik blijf me er over verbazen hoe vaak ik deze opmerking overal op het internet tegen kom terwijl het probleem niet het overhevelen is maar de methode. Het gebruik van de 'verkeerde' methode wordt zelfs als argument tegen overhevelen gebruikt.

Vlak voor het overhevelen kun je het ontvangende vat spoelen met CO2, zeker als je een Dame Jeanne gebruikt gaat dat uitstekend. Daarmee reduceer je de zuurstofinslag enorm.

Ingo
3
Brouwproces / Re: Verliezen tijdens brouwen
« Laatste bericht door brouwerwaldonk Gepost op Vandaag om 08:20 »
Na het koken bekom ik altijd glashelder wort wat ik overhevel naar het gistvat via een droesemkapje op de hevelbuis.



Mijn grote winst haal ik niet met het uitpersen van het draf, dat geeft ongeveer 0,5 tot 1 liter dunne spoeling extra op 63L water. Maar uit de trub na het overhevelen van het ingekookte wort uit de ketel haal ik nog tussen 1,5 tot 2 liter glashelder wort met hoog SG zonder uitpersen (met handen of filterdoekjes).

Ik werk met losse hopbellen met laag alfazuur, waardoor ik een redelijke massa nodig heb, waar ik de trub doorheen filter. Ik leg de kookketel op zijn zijkant en schraap alle hopbellen naar voor als een dam die ik aandruk met een schuimspaan. Zet een opvangpan onder de rand, zet een blokje onder de achterkant en laat de ketel langzaam leegdruppen.


     
4
Grondstoffen / Re: Hoe komt je aan brouwgerst (dus geen mout)?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 08:12 »
Mouten loont de moeite omdat je mouten kunt maken die je niet kunt kopen, goede zelf gemaakte mouten hebben een veel rijkere smaak.

In onze huidige gefragmenteerde samenleving maakt de schilder zijn verf niet meer. Nog niet zo heel lang geleden, op de totale biertijdschaal, was de brouwer ook de mouter. Industrialisatie heeft voor de splitsing in twee beroepen gezorgd, de mouter en de gist doen het leukste werk en de brouwer zit maar een beetje naar dat maischvat te staren ...

Brouwmout is zeer lastig te krijgen, ik ben er eens naar op zoek geweest, het wordt gewoon 'niet' in 25 kg zakken verpakt. Diervoeder tarwe en gerst gaan op zich prima maar je moet het heel goed wassen.

Misschien dat Freek Ruijs (Witte Klavervier) je verder kan helpen, die is met mouten bezig.

Literatuur: Malting at Home -- Francois Dyment (Blog)


Ingo
zoals al gezegd gaat het prima met voergerst. Kan wel zijn dat het eiwitgehalte iets te hoog is. Dat betekent een iets lager rendement maar dat merk je waarschijnlijk niet eens. Ik heb zelf bij elkaar denk ik 100kg mout zo gemaakt en daar ooit nog een lezing over gegeven bij de Roerstok.

Het is inderdaad heel leuk om te doen en je kunt meer maken dan de mouten die er te koop zijn. bv groenmout (niet geeest)
5
Apparatuur / Re: Super goedkope STC 1000 ....?
« Laatste bericht door Gil Gepost op Vandaag om 08:00 »
Ik wil een vergistingskast bouwen en was opzoek naar een stc1000. Nu heb ik er 1 gekocht voor 4.20 euro inc. Verzending.  Ding is nog onderweg maar nu ben ik me wat zorgen gaan maken of zo'n prijs wel kan.

https://m.ebay.com/itm/Digital-STC-1000-All-Purpose-Temperature-Controller-Thermostat-With-Sensor-220V/253424325634?item=253424325634&ppid=PPX000608&cnac=NL&rsta=nl_NL(nl_NL)&cust=8JE616914C4721606&unptid=17d1e1bc-5df9-11e8-9985-3cd92bee8ddc&cal=4eb6e5c82a415

Ik heb deze een tijdje geleden ook via EBAY besteld. Volgens mij voor iets meer dan 5 dollar. Géén probleem. Alleen de levertijden. Maar als je geduld hebt is dat prima
6
Grondstoffen / Re: Hoe komt je aan brouwgerst (dus geen mout)?
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 07:56 »
Het mouten moet je leuk vinden want volgens mij loont t de moeite niet. Een schilder maakt ook niet zn eigen verf maar gerst mouten lijkt me wel een mooie uitdaging

Mouten loont de moeite omdat je mouten kunt maken die je niet kunt kopen, goede zelf gemaakte mouten hebben een veel rijkere smaak.

In onze huidige gefragmenteerde samenleving maakt de schilder zijn verf niet meer. Nog niet zo heel lang geleden, op de totale biertijdschaal, was de brouwer ook de mouter. Industrialisatie heeft voor de splitsing in twee beroepen gezorgd, de mouter en de gist doen het leukste werk en de brouwer zit maar een beetje naar dat maischvat te staren ...

Brouwmout is zeer lastig te krijgen, ik ben er eens naar op zoek geweest, het wordt gewoon 'niet' in 25 kg zakken verpakt. Diervoeder tarwe en gerst gaan op zich prima maar je moet het heel goed wassen.

Misschien dat Freek Ruijs (Witte Klavervier) je verder kan helpen, die is met mouten bezig.

Literatuur: Malting at Home -- Francois Dyment (Blog)


Ingo
7
Apparatuur / Super goedkope STC 1000 ....?
« Laatste bericht door Snotje Gepost op Vandaag om 07:52 »
Ik wil een vergistingskast bouwen en was opzoek naar een stc1000. Nu heb ik er 1 gekocht voor 4.20 euro inc. Verzending.  Ding is nog onderweg maar nu ben ik me wat zorgen gaan maken of zo'n prijs wel kan.

https://m.ebay.com/itm/Digital-STC-1000-All-Purpose-Temperature-Controller-Thermostat-With-Sensor-220V/253424325634?item=253424325634&ppid=PPX000608&cnac=NL&rsta=nl_NL(nl_NL)&cust=8JE616914C4721606&unptid=17d1e1bc-5df9-11e8-9985-3cd92bee8ddc&cal=4eb6e5c82a415
8
Gaat goed komen.

Het eerste biertje smaakt altijd.  :)


Deze mag op een tegeltje op de openingspagina van het forum  :)
9
Brouwproces / Re: Het nut van uitmaischen?
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 07:45 »
Uitmaischen doe je om enzymactiviteit te stoppen. Het heeft zin bij een meerstapsmaisch waarbij je de laatste stap kort wilt houden, controle op de alpha-amylase tijd. Je moet daarbij zeker zijn dat je iodium test goed is.

Bij een eenstapsmaisch heeft het eigenlijk geen zin omdat je de enzymen in je kookketel denatureert. Als je Amerikaanse mouten gebruikt met tot 4x zo veel enzymen kun je vrijwel direct na het inmaischen beginnen met spoelen, de enzymen blijven tot in de kookketel actief (overigens is suikerextractie iets anders dan smaakextractie).

Op onze schaal heeft het ueberhaupt relatief weinig zin, door de kleine hoeveelheden is de filter en spoeltijd kort. In grote brouwerijen is die lang en je wilt niet dat de enzymen doorgaan tijdens het spoelen, hetgeen een dunner bier oplevert.

Ingo

10
Gaat goed komen.

Het eerste biertje smaakt altijd.  :)

Dank voor het vertrouwen :proost:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10