Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Recept nav prijswinnende Black IPA
« Laatste bericht door Wolter Gepost op Vandaag om 07:59 »
Ik kan dus vanavond de boel in koud water leggen ( na maisschen) en dan donderdag avond eruit halen en filteren. Dit bewaren tot vrijdagmiddag.

Neem aan dat je schroten, ipv maischen, bedoeld?   ;)
2
Discussie over recepten / Re: Recept nav prijswinnende Black IPA
« Laatste bericht door NaahedetleJ Gepost op Vandaag om 07:45 »
Nog een vraag over het extract.

As vrijdag wil ik een bipa gaan brouwen met daarin koudgetrokken zwarte mout. Echter moet ik donderdag gewoon werken. Ik kan dus vanavond de boel in koud water leggen ( na maisschen) en dan donderdag avond eruit halen en filteren. Dit bewaren tot vrijdagmiddag. Of is het aan te raden om de cold steep uit te voeren echt 24 uur van te voren? Zodat dit na het filteren bij de laatste 10 minuten kook kan?  In dat geval moet ik even creatief gaan doen.

Of mag een cold steep ook bijv 36 uur duren?  Alvast bedankt!
3
Brouwproces / Re: Doorbreek de 1020 grens!
« Laatste bericht door 12345 Gepost op Vandaag om 01:10 »
Voor mij volstaat 40 minuten bij 67 C, 20 minuten bij 73 C en 5 minuten bij 76 C.

Jacques, kun je hier aub wat uitleg bij geven? Ik loop waarschijnlijk een paar jaar achter.
- 67 C ken ik van het 1 staps maischen om een nogal zoet bier te krijgen: 60 minuten.
- 73 C ken ik van het 2 staps maischen voor de alpha amylase.

Dit soort combinaties ben ik vandaag al een paar keer tegen gekomen maar snap ik niet goed. Heb je misschien een link of enige uitleg?
4
Aankondigen gebeurtenissen / Re: 2-4-2018 Goor's speciaalbierfestival
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:40 »
Omdat ik in de buurt woon van Goor en als er een keuring wordt gehouden zou ik misschien wel een biertje in willen leveren voor die eventuele keuring  :biersmile: :proost:

Mag je bij mij je biertje inleveren...zal ik 'm voor je keuren.... :) :brouwen: :biersmile:
5
Brouwproces / Re: Doorbreek de 1020 grens!
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:16 »
http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pkjdf.pdf en http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pddvxvf.pdf

[EDIT: oeps artikels van 2016, niet 1017, dus toch al redelijk oud  :-[ ]

Die artikelen heb ik ook gelezen. Voor mij was het geen enkele reden om zo'n uitgebreid maischschema te hanteren. Voor mij volstaat 40 minuten bij 67 C, 20 minuten bij 73 C en 5 minuten bij 76 C. Geeft bieren met een prima vergistingsgraad. Overigens wordt de vergistingsgraad veel meer bepaald door de gebruikte gist dan door het maischschema.

Ik hoef geen atoombom te overleven...
6
Brouwproces / Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Laatste bericht door Thom Gepost op Gisteren om 23:05 »
Ik ben momenteel een witbier aan het vergisten met de 3944. De giststarter was groot genoeg, maar ik heb nog niet eerder zo'n rustige vergisting gezien. Het waterslot gaat erg langzaam. Ik ben benieuwd.
7
Brouwproces / Re: Sulfiet beter niet gebruiken als desinfecteermiddel
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Gisteren om 23:03 »
Het is juist dat niet zo zeer sulfiet maar het vrijkomen van SO2 zorgt voor de desinfecterende werking.
Maar het is juist ook die stof die schadelijk is voor je gezondheid...

Er zijn heel wat publicaties die wijzen op de invloeden van SO2 op de luchtwegen. Vaak gaat het dan om lage concentraties in de lucht door luchtverontreiniging. In een kleine ruimte wordt de concentratie snel een stuk hoger.


Maar goed er zijn mensen die zweren bij het gebruik van sulfiet in combinatie met citroenzuur. Realiseer je wel dat als je last hebt van je longwegen die mede veroorzaakt kan worden SO2. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.


Overigens valt het mij op in deze discussie dat kennelijk niemand de eerste link in het eerste bericht ook daadwerkelijk gelezen heeft. Daarin wordt uitgebreid ingegaan op de gevaren van SO2, inclusief de gevolgen op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen...

En wat met de oppervlakte actieve stof die in Starsan zit, wat zijn daar de gevaren van??
http://www.nj.gov/health/eoh/rtkweb/documents/fs/0822.pdf
https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+6285

Trouwens ik denk dat je ook niet goed gelezen hebt:

Citaat
Indien je concentratie aan sulfiet te hoog is waarbij je de oplosbaarheid van vrije SO2 in water overschrijd van ontwijken er pas grote hoeveelheden SO2 welke schadelijk en irriterend zijn.
112,7 g/l SO2 is oplosbaar in water bij 20C!
En welke concentratie heb je nodig om voldoende desinfecterend te zijn? vb: acetobacter  of Brettanomyces overleven al niet in een oplossing van 200 a 300 mg/l SO2!

De grote orde!!  gr/l oplosbaar en mg/l nodig om desinfecterend te zijn, als je met een factor van 1000 gaat overdoseeren ga je natuurlijk in problemen komen, dat geld voor alle producten.
VB met starsan kan je geen factor 1000 over doseren  Bij een factor 500x dan ben je het puur aan het gebruiken en dan wil je daar ook niet met je handen in zitten.

It's all in the numbers en hoe je het gebuikt!!

Als sulfiet echt schadelijk moest zijn binnen de vooropgestelde gebruikshoeveelheden was het al lang niet meer verkrijgbaar voor het grote publiek.
Dus bespaar de forumleden je fake nieuws en hou je aan feiten en niet aan fairytales!!

Je kan je klok er op gelijk zetten dat je om de zoveel tijd dit moet aanhalen, het is een persoonlijk stock paardje van je zelf niet gestaafd op feiten!!

Er zijn zovele hobbybrouwers die het al jaren met succes gebruiken en zonder dat ze er blijvende letsels aan overhouden, het is wettelijk toegelaten, wat is nu toch het probleem???
8
Grondstoffen / Re: Hopoogst 2018
« Laatste bericht door RuudB Gepost op Gisteren om 22:34 »
Dus nu lekker laten op komen en in maart alles weg hallen. En als er dan nieuwe komen daar de besten uit zoeken. Maar het is dus ook gewoon mogelijk om dit te laten groeien en daar de besten uit te zoeken.
Ik bedoel meer het is geen standaard iets om in maart terug te korten dat is dus verschillend per kwekker

Er zijn veel mogelijkheden. Als je niks snoeit krijg je een woekerplant en met vast wel wat hopbellen. Maar wij hobbytelers gaan voor een goede opbrengst en proberen het net zo te doen als de grote jongens zodat we sterke planten krijgen. En op kleine details na (afhankelijk van geografische ligging en hopsoorten) doen die toch allemaal grofweg hetzelfde:

https://www.fortlewis.edu/Portals/178/hops%20thinning.pdf
9
Brouwproces / Re: Stelling: Niet spoelen levert een smakelijker bier op
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:33 »
Misschien wat off-topic, maar wat voor verhoudingen houd jij aan?

Op dit moment zo'n 3,5 liter water op 1 kg mout.
Ik heb ook op 5,4 liter water op 1 kg mout gezeten. Daar ben ik inmiddels van af omdat ik tegenwoordig wel spoel.
10
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:29 »
Ik ben bezig met het plannen van mijn experiment.

De variabele is aantal minuten koken. Ik ben benieuwd of en zo ja welke smaakverschillen er zijn tussen 60 en 15 minuten koken.

Dit is mijn aanpak:

Pale ale SMASH
100% Golden Promise / Aurora Hops / m36 gist
begin SG 1051 / +- 35 IBU

Ik maak 1 maisch (67 graden 60 minuten). Aanzuren tot pH 5.2
Het wort vang ik op in 1 pan en na goed mengen laat ik de helft ervan doorlopen in een tweede kookpan.
Pan 1 kook ik 60 minuten waarbij ik de laatste 15 minuten 50 gram hop toevoeg
pan 2 kook ik 15 minuten waarbij ik 50 gram hop toevoeg zodra er een rollende kook is.

Het wort uit pan 1 gaat na het koelen in gistvat 1
Het wort uit pan 2 gaat na het koelen in gistvat 2

De inhoud van gistvat 1 zal lager zijn omdat er in die 45 minuten extra koken meer verdamping heeft plaatsgevonden.

Ik vul gistvat 1 bij met gekookt (en afgekoeld) water tot het niveau van gistvat 2 om zo op een gelijk niveau te komen qua volume, SG en IBU.

Ik ent bij beide een gelijke hoeveelheid gehydrateerde korrelgist.

What say ye?

Mooie opzet. Het verschil zit hem puur in de kooktijd van het wort. Het is misschien leuk als je hier op het forum een kleurvergelijking kunt posten. Om de invloed van zuurstof te beperken zou je kleine flesje van ongekleurd glas of petflesjes kunnen gebruiken met beugelsluiting of een schroefdop. Fles zo vol mogelijk doen. Als je de flesjes desinfecteert voor het vullen kun je de inhoud van de flesjes na het nemen van de foto bij de rest van het wort doen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10