Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Peilingen / Re: "Commerciële" brouwerij
« Laatste bericht door jeroentjecross Gepost op Vandaag om 08:54 »
Even als aanvulling op de link van Jacques kan ik wel wat indicaties geven over de kosten van een bestemmingsplan wijziging & de onderbouwing dat een brouwerij ook op een categorie 2 bestemming gevestigd kan worden.

De kosten zijn deels afhankelijk van het aantal onderzoeken wat je moet laten doen en hoe de gemeente er mee omgaat. Bij ons in de regio worden veel agrarische bestemmingen die niet levensvatbaar zijn omgezet naar een woonbestemming. Reken hierbij op een kostenpost van €15.000,-

Ik ben zelf in januari 2016 met de gemeente in overleg gegaan met het idee om een woning aan te kopen en daar in de toekomst een kleinschalige commerciële brouwerij te starten. Al snel werd duidelijk dat de gemeente niet zomaar een brouwerij aan huis toe staat echter wel als het een om een agrarisch object gaat wat niet levensvatbaar is als agrarische onderneming. Hiervoor kan je dan het bestemmingsplan wijzigen naar een Categorie 2 bestemming die specifiek een brouwerij toelaat.

Ik heb dus een oude boomkwekerij gekocht met een agrarische bestemming. De stappen die ik sindsdien heb doorlopen:

Principe verzoek indienen. Hierbij doet de gemeente een uitspraak over de haalbaarheid van het plan en de welwillendheid om het bestemmingsplan om te zetten
€1256,-

Lege kosten bestemmingsplan procedure:
€5600,- (collectief veegplan) een individuele procedure kost het dubbele.

Ruimtelijke onderbouwing:
€1800,- ex btw.

Onderzoek Geur:
Betreft een onderbouwing dat de beoogde brouw installatie icm de inrichting van het pand binnen de geur cirkel van een categorie 2 bedrijf past. dat wil zegen geen aanmerkelijke geur hinder in een straal van 30 meter rondom de brouwerij.
€1250,-

Onderzoek Geluid:
Betreft een onderbouwing dat de brouwerij binnen de geluidscirkel van 50 meter geldend voor een categorie 2 bedrijf geen aantoonbare overschrijding van de geluidsnormen geeft.
€1250,-

Bodem onderzoek:
aangezien niet duidelijk was of de vorige onderneming mogelijk bodem verontreiniging heeft veroozaakt werd een onderzoek noodzakelijk geacht. Koop je dus ooit iets aan waar een bedrijf heeft gezeten. Vraag altijd om een schoon grond verklaring aan de verkopende partij. De kosten van een dergelijk onderzoek zijn ongeveer €2500,-

Wil je een proeflokaal bij je brouwerij beginnen of workshops etc organiseren kan het zijn dat je een onderzoek m.b.t. externe veiligheid moet uitvoeren. Of het zo schrijven dat de aantallen het standaard advies vanuit de veiligheids regio niet wordt overschreden.

Het kan zijn dat een gemeente welwillend is om andere wegen te bewandelen maar de officiële weg naar een commerciële brouwerij aan huis ziet er voor mij zo uit.
2
Grondstoffen / Re: Grapefruit IPA
« Laatste bericht door Sebabje Gepost op Vandaag om 08:45 »
Ziet er goed uit! Mooi kleurtje ook!

Ik heb een vergelijkbaar recept gebrouwen maar dan voor een session IPA. Ik heb de grapefruitsap toegevoegd bij einde kook omdat ik bang was voor evt infecties. Dat is bij jou dus goed gegaan?

Ben tevreden met de uitkomst maar de grapefruit is wel erg subtiel. Verder vind ik 'em iets te waterig maar dat zal te maken hebben met de moutstort. Leerpuntje.

Heb jij nog dingen die je een volgende keer anders gaat doen?

Thanks! Uitkomst tevreden over. We hadden alleen een filterprobleempje waardoor de alcohol lager is geworden dan gepland. Echter het invriezen van grapefruitsap en dit bij het lageren erbij doen gaf geen problemen. De grapefruit is subtiel maar precies goed voor een lekker verfrissende ipa. Volgende keer zorgen dat het filter het doet!
3
Discussie over recepten / Re: Brewdog AB:24
« Laatste bericht door Sebabje Gepost op Vandaag om 08:32 »
Kijk dat zijn termen die ik beter snap! Thanks.

Heb jij ook een idee hoe ik aan die haver kaf kom? Of is dit iets soortgelijks: https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/hulpstoffen-bierbereiding/klaringsmiddelen/d/Brewferm-rijsthulzen-1-kg?gaCategory=search
4
Brouwproces / Re: Snel bottelen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 08:15 »
Hoe dichter je op het randje van de afgrond gaat fietsen hoe groter de kans dat je er een keer invalt. maar het kan een tijdje goed gaan. Vooral bij wat zwaardere bieren met lastige gisting loop je risico. En als je risico loopt moet er iets van voordeel tegenover staan, maar ik zie het voordeel niet, wel de nadelen: onvoorspelbare hoeveelheid koolzuur en teveel gist in je flesjes.
5
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Hoe label jij je flesjes?
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 07:36 »
Ik wel..... :)
Ja ik nu ook.... Ach ja, het is nog vroeg hè? Voor mij laat, kom net uit de nachtdienst. Het staat er zelfs als ondertiteling bij.
6
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 07:33 »
Daarvoor woon ik net iets te ver van de Zenne (45 km)  ;)

die heb je niet nodig !  :brouwen:
7
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Hoe label jij je flesjes?
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 07:32 »
Ik zie nergens iets van een bevochtiger.

Ik wel..... :)
8
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Hoe label jij je flesjes?
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 07:28 »
Wow! Dit zou ik graag onder de kerstboom vinden...
(Gevonden via: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/diy-labeling-machine.570284/ )

Er worden zelfklevende etiketten gebruikt? Ik zie nergens iets van een bevochtiger. Wel een mooi knutselstukje!
9
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Hoe label jij je flesjes?
« Laatste bericht door Mark GA Gepost op Vandaag om 05:23 »


Wow! Dit zou ik graag onder de kerstboom vinden...
(Gevonden via: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/diy-labeling-machine.570284/ )
10
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Duffie77 Gepost op Vandaag om 00:51 »
Even opletten dat pruimen heel veel pectine bevatten. Misschien wat pectinase gebruiken om de 'dikheid' te verminderen. Even goed invriezen is wel handig denk ik. Ook kunnen de pitten bij vergisten wat methanol in je bier brengen, ontpitten is denk ik wel beter. Leuk idee, laat maar weten hoe het wordt alsjeblieft!

Dat zijn dan al meteen twee gouden raden, waar ik niet aan zou gedacht hebben.. Bedankt!!! Ik laat zeker iets weten, binnen enkele maanden ;)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10