Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Grootte gistvat

Gestart door sander77, 15-12-2017 15:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

sander77

Beste allemaal,

Ik ben van plan om met het volgende bierbrouwpakket aan de gang te gaan:  Bierkit Brewmaker Essential Mild 1,5 kg.
Deze heeft een volume van 23 liter. Ik beschik over een gistingsvat van 30 liter.
Ik vraag mij nu af of dit groet genoeg is voor de vergisting?

Alvast bedankt

Sander

Tjardo

Een kopruimte van 30-50% is aan te bevelen, het zal vast wel goed komen maar je zou een 'blow off' kunnen plaatsen ipv een waterslot, dat voorkomt een hoop ellende indien de gist toch naar buiten komt.

Fermon

Welke gist ga je gebruiken? Sommige gisten produceren een behoorlijk gist dek, zoals Westmalle gist, dan ben je inderdaad een blowoff nodig bij een 30 liter vat en 23 liter bier. Maar bij sommige gisten heb je maar een klein laagje.

Jacques

Als je  niet temperatuurgecontroleerd vergist is het verstandig om een minstens twee keer zo groot gistvat te gebruiken dan het volume dat je wilt vergisten.

Wanneer je wel temperatuurgecontroleerd vergist is 30 - 50% extra kopruimte gewenst. Maar dan nog kan het sommige gisten te weinig zijn.

Mijn advies is dat je beter een wat te groot gistvat kunt kopen dan eentje waarbij je steeds overschuimers hebt. Daar maak je in huis geen vrienden mee... Een "blow off" kan zeker helpen als dat dreigt te gebeuren. Maar het aanblik wil ook wat... Een emmer met bluppende gistslurry ziet er iets minder smakelijk uit.

sander77

Bedankt voor alle antwoorden,
Ik neem jullie advies aan en kies voor een ander biertje, komt ook beter uit voor de verzendkosten, 10,00 tegenover 3,95...
Ik ben nu van plan om het bierbrouwpakket  'Arsegan Vlaams blond' uit te proberen, deze is alleen wel aanzienlijk hoger geprijsd dan de Brewferm blikken (22,95 tegenover 13,50).
De Brewferm blikken hebben een rijpingstijd van 6-8 weken, Arsegan daarentegen 'slechts' 4 weken.
Aangezien ik niet de meeste geduldigste ben, ben ik van plan om de Arsegan te proberen.
Wat zijn jullie ervaringen met Arsegan of kan ik beter voor de blikken van Brewferm gaan?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen

Groetjes Sander

bjorri

Een moutpakket is wel een flinke stap verder dan een blik. Dat laatste heb je veel minder spullen voor nodig en heeft grotere kans van slagen bij een eerste ervaring. Of liever gezegd, je loopt minder tegen problemen aan, je leercurve is wat minder stijl.

Reken bij de meeste bieren op twee weken gisten en minimaal twee weken hergisten op de fles. Veel bieren worden beter door ze iets lager op de fles met rust te laten. Enkele biersoorten hebben echt veel meer tijd nodig. B.v. pils, die gist je op lagere temperatuur en dat duurt langer.


Wil je snel resultaat dan is Weizen een goede keus, die is na twee weken op de fles echt op dronk.

Koen S

Met een bierkit in blik heb je niet veel kruipruimte nodig. De gist is meestal een neutrale korrelgist die geen groot gistdek produceert. Je gistvat is dus prima. Gewoon brouwen met blik, dat is heel simpel en bijna iedereen is zo gestart. Veel succes.

Jacques

Citaat van: sander77 op 17-12-2017  18:37 uDe Brewferm blikken hebben een rijpingstijd van 6-8 weken, Arsegan daarentegen 'slechts' 4 weken.

Het is maar de vraag of de gist het verschil ontdekt...  :)

Laat je niet leiden door de opvatting van de schrijver van de handleiding die bij een bierkit zit.
Rijpingstijd is afhankelijk van de zwaarte van het bier, de hoeveelheid gist dat je ent en de bewaaromstandigheden van je bier na het bottelen. Het merk van de bierkit maakt niet uit.

BrouwMark

Mijn duit in het zakje: probeer inderdaad eerst eens een paar blikbrouwsels. Is echt hartstikke leuk en een goede manier om een zelfgebrouwen lekker biertje te produceren en inzicht in het gistgebeuren te krijgen. Die 23 liter gaat prima in een 30 liter vat, je krijgt eventueel pas problemen met die 'kopruimte' als je later met verse gist gaat werken, maar dat is dus voor later zorg. Tegen die tijd heb je vast al veel meer geleerd of op dit forum gelezen en dan tackle je die zaken wel.
Leuk! Nog een bierenthousiast! Brouw ze!

Mark.

sander77

Iedereen bedankt voor het advies!
Ik ga aan de gang met een blik van Brewferm!

Groetjes sander

Vergelijkbare Topics (7)

37633

Reacties: 5
Gelezen: 1382

36248

Gestart door Boogaard


Reacties: 7
Gelezen: 3837

44906

Reacties: 10
Gelezen: 637

34159

Reacties: 13
Gelezen: 3461


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.