Hoi mede brouwers,Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!
Hierbij het recept wat wij als vereniging (Triple-W uit Nijmegen) hebben samengesteld en wat als basis heeft gediend voor plaats 1, 2 en 3. Tevens nog andere plaatsen in de top 10.
Het recept is door een gildelid samengesteld en op basis van het eerste proef brouwsel heeft een laatste fine tuning plaats gevonden.
Daarna zijn door de vereniging brouwpakketten beschikbaar gesteld aan de leden. Ieder lid heeft zijn eigen brouwwijze erop los gelaten, dus details daarover kunnen wij helaas niet melden.
Wat opvallend is: nummer 1 en 3 hebben originele gist opgekweekt van La Trappe, de nummer 2 heeft Fermentis S-33 gebruikt conform opgestelde recept.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving Waarde Kenmerk Triple-W Naam recept La Trappe Isid'or Kloon Brouwdatum Onbekend Volume 20,0 l Begin SG 1,074 SG Berekende kleur 29 EBC Berekende bitterheid 30 IBU Brouwzaalrendement 75,0 % Kooktijd 75 min.
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Naam Mouterij Kleur % 4,500 kg Pale Ale mout Dingemans 7 EBC 70,3 % 0,750 kg Lichte tarwemout Dingemans 3 EBC 11,7 % 0,650 kg Cara 120 Dingemans 120 EBC 10,2 % 0,500 kg Kristalsuiker Supermarkt 0 EBC 7,8 %
Maischschema
Omschrijving Temperatuur Stap tijd Rust tijd Beslagdikte Beta-amylaserust 62,0 °C 1 min. 35 min. 3,4 l/kg Alfa-amylaserust 72,0 °C 15 min. 20 min. 3,4 l/kg Uitmaischen 78,0 °C 10 min. 5 min. 3,4 l/kg
Hop
Hoeveelheid Naam Type % alfazuur Kooktijd/toevoeging IBU 22,0 g Perle pellets 6,2% 75 min. 21,3 IBU 22,0 g Perle pellets 6,2% 20 min. 6,7 IBU 22,0 g Saaz pellets 3,0% 10 min. 1,9 IBU
Gist
Hoeveelheid Naam Type 1,5 L Opkweek uit La Trappe Isid'or bovengist 11,5 g SafBrew Ale (S-33) bovengist
Die van mij met S33 vond ik ook aan de zoete kant.
Wil ik zeker ook proberen.
De suiker, is die toegevoegd bij einde koken of na de hoofdvergisting?
Hulde voor de maker(s) van deze kloon :groots: :proost:. Ik heb een licht aangepaste variant (met deels ook bruine suiker en Lallemand Abbaye gist) hiervan gebruikt en kon deze nauwelijks van het origineel onderscheiden!
Als we de biertypengids erbij houden, over welk type hebben we het hier dan?Dit is een bier dat niet binnen een biertype valt.
Die 500 gram kun je een paar minuten voor het einde van het koken toevoegen, of na de hoofdvergisting.Ik heb 7 gram bottelsuiker per liter gebruikt en dat gaf volgens het keuringsformulier om het ONK een correcte hoeveelheid koolzuur. Maar je jou eigenlijk de druk op een fles uit de winkel moeten meten. Ik heb nog even teruggezocht of ik dat gedaan had, maar kon het niet meer vinden.
Zou zelf bij dit bier voor +/- 5 gram per liter gaan, maar weet niet wat ze gebruikt hebben. Zal vast iemand van Tripel-W op terugkomen.
V.w.b. biertypengids: Wellicht een dubbel?
Als ik Lallemand Abbaye in Brewfather gebruik schiet de ABV door naar 8.7% bij een eind SG van 1009. Is dat niet veel te droog voor een Isid'or?
Volgens de website van L Ttrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?
Groet Ruud
Volgens de website van Latrappe heeft het een EBC van 44, daar kom je met deze receptuur niet aan.
Hebben jullie kleurverschil voor lief genomen of is er nog bijgekleurd?
Groet Ruud
Ziet er goed uit! Heb mijn latrappe gist opgekweekt en ga dit weekend brouwen :)
Mijn recept kwam tot 23 EBC en dat lijkt verdacht veel op de echte Isisd'or :) (hier nog zonder koolzuur, links)
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/de3726c71489ac75451ff930e422d853.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/de3726c71489ac75451ff930e422d853.jpg)
Mooi recept! Heb dit recept nu 2 x gebrouwen in kleine batch (5 liter). Een keer met S-33, een keer met Safale B-256 (Abbaye). Ben heel benieuwd naar het verschil!
Ik wil het recept binnenkort ook gaan proberen, met opgekweekt gist. Ik heb als test een La Trappe Blond genomen en de ballon blaast netjes op na 2 dagen. Ik zie dat de meeste de Dubbel gebruiken, maakt Blond of Dubbel nog uit voor het opkweken?
En aangezien je niet het exact aantal actieve cellen in het depot weet, hoe bepaal je dan de omvang van de starter?
Ik heb dit recept gebrouwen met de t-58 gist en die is ook heel lekker geworden.Klopt. Ik heb deze geproefd en hij was inderdaad erg lekker.
Mijn kloon staat inmiddels 10 dagen op 20 graden, vandaag naar 21 en dan dagelijks opbouwen naar 24. Vervolgens wil ik een dag of 3 coldcrashen. Vandaag even een sample genomen om te proeven en te meten. Smaak is nog erg gistig, qua geur zit hij al erg goed. Ik ben met 1.080 wat te hoog begonnen en zit nu op 1.022 met opgekweekte La Trappe gist. Ik laat hem dus sowieso nog een paar dagen staan, maar is het de verwachting dat ik hier op blijf steken omdat ik ook te hoog begon?
Ik ben begonnen met 1072 en geeindigd op 1015, dat is een vergistingsgraad van 78%.
Jij zit volgens mij nu op 72%, dus hij zou nog iets door kunnen gaan....
In hoeveel dagen heb je dat eind SG bereikt? Net nog even gemeten en ik ben nog 2 puntjes gezakt tot 1.020. Zit nu een kleine 2 weken in het vat. Als ik het goed bereken zit ik nu op 75%.
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?
Te veel gist in de fles...
Hoe kan ik dat dan voorkomen? Ik gebruik een Fermzilla en heb bij het overhevelen naar het bottelvat de vlinderklep dicht gezet zodat er geen gist mee kon komen. Gist was ook best goed uitgezakt.
Hoe heb je overgeheveld?
Vlinderklep dicht en daarna met een hevelslang zoveel mogelijk vanaf net onder het oppervlak overgeheveld naar het bottelvat. De gistkoek zat daardoor "opgesloten" in de opvangbak.
Mijn Isid'or heeft 3 weken vergist en zit nu 2 weken op de fles. Net een eerste flesje open getrokken en er blijft een "gistig" smaakje aan zitten. Zo'n smaakje zat ook aan mijn allereerste brouwsel en daar is het nooit weggetrokken. Wat kan daar de reden van zijn?Ik heb deze receptuur ook aantal keer gebrouwen en ervaar hetzelfde. Heb gemerkt dat de La Trappe gist echt een tijd moet lageren voordat deze gistsmaak wegtrekt. Verbaasde me hoe goed het bier uiteindelijk geworden is.
Een andere mogelijkheid kan zijn dat het bier te lang op de gist heeft gestaan. Dat de gist zich verzameld in een opvangbak wil niet zeggen dat het bier geen contact heeft met de gist...
Hoi Jacques, heb je een grove indicatie voor 'te lang'? Kan dit verschijnsel zich al voordoen na bijvoorbeeld twee weken?
Wanneer je last krijgt van autolyse ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van de geënte gist, het gistras en de temperatuur tijdens de nagisting.
Zelf hanteer ik een periode tussen de 4 en 7 dagen na beëindiging van de vergisting en het bottelen.