Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel - Prijswinnend met 90 punten

Gestart door Wijbrouwers, 21-03-2022 12:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wijbrouwers

Wij hebben in november onderstaand recept voor een Quadrupel gebrouwen en deze is gekeurd tijdens een open keuring (dus niet alleen voor gildeleden) van de Amervallei.
Daar hebben wij 90 punten gekregen en zijn dan ook uitgeroepen tot winnaar van de keuring.
Een ontzettende eer natuurlijk en wij zijn dan ook zeer trots. Wij zijn niet te beroerd om ons prijswinnende recept te delen.

De grootste reden waarom we niet meer punten hebben behaald zit hem in de geur. We kregen de opmerking dat deze uitbundiger mag zijn. Kan iemand ons tips geven hoe we dat voor elkaar krijgen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTante Geertjen
Brouwdatum24-11-2021
BiertypeQuadrupel
Aantal liters60
Gewenst begin SG1093 (10,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,1%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater92,69
Maischdikte2.6 l/kg
Maischwater55,62 liter
Spoelwater37.07 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur65 EBC
Berekende bitterheid32 IBU

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout The Swaen50,0 %12,49 kg3-4,5 EBC
Pale ale mout The Swaen25,0 %6,23 kg6-9 EBC
Vienna gerstemout Weyermann11,0 %2,75 kg6-9 EBC
Kandijstroop Brouwmaatje14,0 %3,49 kg180-220 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold bloemen5,8 %119 gr60 minuten23 IBU
Hallertau Mittelfrüh4,1 %51.3 gr30 minuten5 IBU
Fuggles bloemen4,7 %56,31 gr10 minuten3 IBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale BE-256
Gist eigenschapKorrelgist
Notitie3 gistzakjes gebruikt.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C75 minuten2.6 l/kg
278°C10 minuten2.6 l/kg


alstro


Fractus

Gefeliciteerd en leuk dat je het recept deelt! Wel grappig, weer een heel ander recept dan hoe ik mijn quadrupels maak  :clownsmile:

Welke temperatuur heb je vergist? Het is natuurlijk lastig zonder het keuringsrapport, maar als je een wat vollere geur wilt hebben, zou ik als eerste zoeken in je vergisting, temperatuur en/of hoeveelheid gist.

Jacques

Allereerst van harte gefeliciteerd Aren. Je hebt je achternaam recht gedaan!
Het recept heb ik verplaatst naar het board Bewezen recepten omdat het in deze eregalerij thuis hoort.

Is het voor jou mogelijk om een BeerXML bestand van het recept aan jouw bericht te koppelen?
Anderen kunnen dan het recept in het brouwprogramma inladen dat zij gebruiken.

Wijbrouwers

De vergisting hebben we op 21 graden gedaan met de Safale BE-256. We hebben een gistkast waar de temperatuur vrij constant wordt gehouden. Gebotteld met 4,5 gram suiker per liter omdat een Quadrupel niet al te veel koolzuur hoeft te hebben.

Het BeerXML bestand zal ik aan het bericht toevoegen (moest even uitzoeken hoe dat werkte).

Jacques

Citaat van: Wijbrouwers op 22-03-2022  09:00 uHet BeerXML bestand zal ik aan het bericht toevoegen (moest even uitzoeken hoe dat werkte).

Dank je. Het is gelukt zie ik.
Het mooie van BeerXML is dat het uitwisseling van recepten veel handiger maakt. Door zo'n bestand te importeren in de brouwsoftware hoef je niet alles opnieuw in te voeren. Echt heel handig.

natnek

Even een vraagje

Ik wil hem maken voor 30 liter maar 3,49  kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter).
Is dit niet in ml liters of zo?

Graag uitleg.

groetjes natnek


Snelbier

Citaat van: natnek op 03-10-2022  17:06 u... maar 3,49 kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter)
Is dit niet in ml liters of zo? ...
Dit is normaal voor zware bieren, en zelfs voor lichtere tripels.
Suikerstroop staat nu op 14% in recept. Stroop bevat 20-25% water, dus werkelijke suiker-toevoeging daalt naar ~11%.  Dit is relatief weinig voor zo'n zwaar bier.

Als je daar de dure CandiSyrup-D180 wil gebruiken wordt het een forse aderlating.
In origineel recept wordt de lichtere en goedkopere Brewferm-stroop gebruikt.
Succes, Snelbier.

Toevoeging: Kristalsuiker (of stroop) wordt gebruikt om SG-end omlaag te krijgen, minder restsuikers.
  Maakt het bier beter doordrinkbaar.  Zonder kristalsuiker zou je dit bier moeten kauwen..

Spyro

Citaat van: Snelbier op 03-10-2022  17:43 uAls je daar de dure CandiSyrup-D180 wil gebruiken wordt het een forse aderlating.
In origineel recept wordt de lichtere en goedkopere Brewferm-stroop gebruikt.
Gewoon voor een goedkopere en bijna even goede oplossing gaan dan de dure D-xxx siropen, schijnt dat de Candimic Dark-78 siroop + 10% dadelsiroop erbij hetzelfde resultaat zou geven. Brouwerijen kopen ook niet de dure D-xxx siropen denk ik... $$$

Pieter1954

Ik heb die Candimic laatst ook zien staan bij brouwerij Tesselaar in Den Burg op Texel.

Wijbrouwers

Citaat van: natnek op 03-10-2022  17:06 uEven een vraagje

Ik wil hem maken voor 30 liter maar 3,49  kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter).
Is dit niet in ml liters of zo?

Graag uitleg.

groetjes natnek



Zoals reeds uitgelegd klopt het dat het 3,5  liter is. Vanwege de grote toevoeging hebben  wij het  huismerk gekozen. Ik vermoed niet dat het veel smaakverschil met het duurdere merk oplevert.  Misschien leverde het  wel de unieke smaak op waardoor de  punten hoger waren :-).

natnek

Heren
Dank voor jullie toelichting.
Ik schrok inderdaad van de prijzen van die D siropen 7 euro voor 470 ml  :nut:

Misschien maar eens zelf maken is een goedkopere optie denk ik.

groetjes
natnek


PDGRRR

Bij Unibrew hebben ze kandijsiroop 225 EBC in vaatjes van 5 liter voor € 19,95.

https://www.unibrew-nederland.nl/kandij-siroop-bruin-225-ebc-5-liter.html

Snelbier

Citaat van: natnek op 04-10-2022  16:33 u... Ik schrok inderdaad van de prijzen van die D siropen 7 euro voor 470 ml  :nut:
Misschien maar eens zelf maken is een goedkopere optie denk ik.
Zelf maken is zeker goedkoper en niet veel werk. Kwaliteit en kleur wordt een gokje.
Veel recepten te vinden. Met deze http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/25-kandijsiroop-maken kwam ik na 2x koken op 143'C op een geschatte kleur van ~150 EBC.
Op het oog was de boel bijna verbrand in de pan, maar dat blijkt mee te vallen.
Stroop smaakte naar appelstroop :weetniet: Géén karamelachtige smaakjes, niét gebrand.
In quadrupel gebruikt, bier smaakte prima.

Voor 1200g stroop nodig: 1 kg suiker. Gistvoeding paar gram. Stevige pan (snelkookpan gebruikt). Bak-thermometer, Ikea € 13,-.
Succes, Snelbier.

Hopfenfox

Ook wel eens gedaan. Met het recept van Adrie krijg je donkere suiker met een beetje smaak. Als je echt interessante smaken wil, zal je een reactie moeten ontlokken door gebruik van bijvoorbeeld NAOH. Dat heb ik ook gedaan en dan wordt het resultaat veel donkerder en komen er boeiende geuren en smaken vrij. Hier op het forum al een paar keer over geschreven. De siroop uit de winkel is een prima alternatief, zeker met de toevoeging van dadelsiroop. Heb van het weekend voor het eerst de D-180 gebruikt in een brouwsel. Zal mij benieuwen of ik er iets van terugproef.

jooprules

Ik heb nu twee keer een quadrupel gebrouwen, allebei de keren met een mengsel van schenk- of keukenstroop en dadelstroop. Allebei de keren tevreden met het resultaat, maar de quad heeft wel wat tijd nodig. Minstens 3 maanden voor ie lekker wordt. Weet niet of dat met d180 beter is?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.