Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: arsegan magneetpomp
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Vandaag om 20:11 »
Bij de pomp van oom Ali: 'Magnetische Waterpomp Temperatuur 140C'.
Water onder druk nog wel warmer zijn.
Olies willen ook nog wel erg heet kunnen worden voordat ze gaan kopen.
Doch die MP15r van Ali is een geweldig ding.
Als nog terug denk aan die 12v solarpompjes, hoe vaak die er mee op hielden, ik had er zelfs een op voorraad liggen.
Brrrrr er!
2
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Vandaag om 19:59 »
Uiteraard los je de suiker als je het in je gistvat toevoegt ook op in wat water en dat kook je kort dus dit riscio valt mee.
Onzin!
Suiker bevat geen schimmels of bacteriŽn en is onbeperkt houdbaar!
Daar groeit niets op, zelfs geen haar!
Gewoon droog het gistvat in!
Net zoals met drooghop, niet behandelen, gewoon het vat In!
Met bottelen is het net zo, dopjes vanuit het zakje zo op de fles.
3
Prikbord / Chinook stekjes omgeving Zeist
« Laatste bericht door Romba Gepost op Vandaag om 19:49 »
Ik heb nog 5 Chinook stekjes staan.
Af te halen in Zeist.

Laat maar weten als je geÔnteresseerd bent: het liefst even via de app of sms of telefonisch :
06-28979328

Groetjes, Jeroen.
4
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Derp Gepost op Vandaag om 19:11 »
Als ik de 200 gram suiker toevoeg kom ik op 1077 uit, draai ik mijn rendement omhoog naar 84% dan kom ik op 1084 uit. Opzich niet eens zo gek, met een rollende kook verlies ik echt amper vocht. Denk een half litertje?

Klinkt dat logisch?
Ik kan je uit ervaring vertellen dat het een stuk lekkerder brouwt als je je rendement conservatief instelt, bijv 65% of zo. Heb je een te hoog SG dan is een beetje water makkelijk bijgevoegd bij de kook en anders zit je toch een soort van te balen dat je je begin SG niet hebt gehaald (ook al hoef je helemaal niet te balen, bier wordt het toch wel).

Over suikertoevoeging: ik denk dat de meesten het tijdens het koken doen, sommigen inderdaad in het gistvat.

Voordeel van gistvast is dat je suiker niet aan kan gaan koeken of caramelliseren in je pan. Dit is overigens ook te voorkomen door niet te achterlijk hoge vlam/vermogen toe te passen en de suiker rustig toe te voegen en te roeren. Bij hoge concentraties kan een beetje caramellisering plaatsvinden maar dat valt al gauw mee en zelfs als het gebeurd is het niet erg (beetje caramelsmaakje in je bier).

Voordeel van bij de kook is dat je minder kans op besmetting en oxidatie hebt. Het kookt nog als je het toevoegt dus alles wordt steriel. Uiteraard los je de suiker als je het in je gistvat toevoegt ook op in wat water en dat kook je kort dus dit riscio valt mee. Maar belangrijker dan dat: als je de suiker toevoegt bij de kook heb je weer een moment minder dat je in je gistvat moet zijn met besmettings- en oxidatiegevaar.

Ikzelf voeg gewoon toe ~15 min voor het einde van de kook.

Er is dus geen goed of fout, alleen heeeeel veel meningen.

Bovendien wil een gist sneller opstarten bij een lagere concentratie aan suikers.

Das ook een leuk punt trouwens.. nooit bij nagedacht.
5
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Vandaag om 19:08 »
maar wat doet droog toevoegen van suiker dan precies met de smaak en het alcohol in tegenstelling tot bij de kook?
Volgens de verhalen pakt de gist eerst de gemakkelijke suikers en dan de moeilijke suikers.
Je schijnt een droger bier te krijgen.
Bovendien wil een gist sneller opstarten bij een lagere concentratie aan suikers.
6
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Henk
« Laatste bericht door Ploaze Gepost op Vandaag om 19:07 »
Thermostaat aanpassen naar 19 graden, 21 graden is veel te warm.
Ik vergist mijn bieren gewoon in de woonkamer met vloerverwarming.

Vloerverwarming staat al 2 maand uit, huis is nog steeds dezelfde temperatuur. Zit hier in de muren en de vloeren, voordat ik het eruit heb zijn we wel een jaar verder. Hij staat nu bij mij in de kast beneden, constante temperatuur van 21. Ik ga me hier wel druk om maken als ik de rest beheers, stapje voor stapje
7
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Ploaze Gepost op Vandaag om 18:51 »

Nee!
Ik maak voor mijn brouwsels 2 recepten, een zonder en een met suiker toevoeging.
Suiker voeg ik droog   toe na de na de hoofdgisting,, zeg maar na 3 dagen.
De volgende dag gaat de drooghop erbij.
Na 3 a 4  dagen zeven, een dag wachten en dan bottelen.

Dit is allemaal redelijk nieuw voor mij, maar wat doet droog toevoegen van suiker dan precies met de smaak en het alcohol in tegenstelling tot bij de kook?
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wyeast 3944
« Laatste bericht door Kokkebil Gepost op Vandaag om 18:50 »
Ieder 30 seconde een blup... Je hebt het dan over een aflopende nagisting...
Dat er nog nagistingsactiviteit is na 9 dagen is niet zo heel vreemd.

Klopt, maar bij vorige brouwsels was de activiteit na 9 dagen een stuk minder.
Zojuist SG gemeten van 1056 nu 1012.
9
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Ploaze Gepost op Vandaag om 18:49 »
Je rendement kun je pas goed bepalen na een paar brouwsels. In het begin moet je daar gewoon wat in gokken.
Maar 84% is wel vrij hoog. Ik weet niet hoe je 'installatie' er uit ziet?

Een tien liter pan op een inductieplaat  :nut: Maar de rollende kook lukt altijd lekker, verlies daar niet veel op.
10
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Vandaag om 18:46 »
Als ik de 200 gram suiker toevoeg kom ik op 1077 uit,

Klinkt dat logisch?

Nee!
Ik maak voor mijn brouwsels 2 recepten, een zonder en een met suiker toevoeging.
Suiker voeg ik droog   toe na de na de hoofdgisting,, zeg maar na 3 dagen.
De volgende dag gaat de drooghop erbij.
Na 3 a 4  dagen zeven, een dag wachten en dan bottelen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10