Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2015 D3 Bockbier - Ton van Gelder

Gestart door Ton, 23-06-2015 22:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ton

Met onderstaand recept haalde ik 87 punten in de D-klasse, genoeg voor een derde plaats.

Bijzonderheden

Net als bij het Schwarzbier en zoals meestal tegenwoordig, heb ik hop uit eigen tuin gebruikt. Ik neem een gemiddelde bitterheid voor de gebruikte variëteit aan. De gebruikte hopsoort was een Hallertauer variant.

Spoelwater was weer aangezuurd met ca. 1 ml 80% melkzuur.

Als gist heb ik dit keer W34/70 korrelgist gebruikt. Ik hydrateer altijd wel met water van ongeveer 30 graden.

Opmerkingen keurmeester

Zeer stevig schuim, mooie gebrande bittertonen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk87
Naam receptVoskuiler Bock
Brouwdatum02-11-2014
BiertypeBockbier
Volume10,9
Begin SG1,068 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)44 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)28 IBU
Brouwzaalrendement86,5 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Hattemerbroek9,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l2 mg/l10 mg/l117 mg/l10 mg/l12 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,750 kgMünchenermoutDingemans15 EBC55,6 %
0,500 kgVienna moutWeyermann7 EBC15,9 %
0,500 kgAroma 50Dingemans50 EBC15,9 %
0,250 kgCara-redWeyermann50 EBC7,9 %
0,150 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC4,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.20 min.3,8 l/kg
Uitmaischen76,0 °C5 min.3 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertauer Aromabellen6,0%75 min.20,3 IBU
10,0 gHallertauer Aromabellen6,0%20 min.7,5 IBU
15,0 gHallertauer Aromabellen6,0%5 min.3,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting13,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,6%
Start nagisting09-11-2014
Temp. nagisting13,0 °C
Start lagering16-11-2014
Temp. lagering1,5 °C


William

Mooi recept en mooie successen Ton. Gefeliciteerd.

De Kiekert


Biermagneet

Gefeliciteerd.

Ga deze eens brouwen, bedankt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.