Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2014 -E2- Brand Imperator

Gestart door De Kiekert, 29-05-2014 16:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

De Kiekert

Kloon van Brand Imperator, goed voor een 2e plaats in de klasse E. Aantal punten 85.
Oordeel keurmeester Martin Jaspers: " Een heel goede benadering van de Brand Imperator, nog iets meer donker caramout karakter en je bent er."
Moest er wel een paar keer voor brouwen voordat ik dit resultaat had, dan weer te zoet, dan weer te bitter. Niet naar andere recepten kijken, maar het origineel proeven en vergelijken waar het anders kan. Kan niet anders zeggen dan dat naast verstand, gevoel (ervaring) een grote rol speelt. Of hij nou meer caramout behoeft?


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDK011
Naam receptImperator van Rob, ONK2014-2E-
Brouwdatum03-02-2014
BiertypeBockbier
Volume29,0
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,6%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement80,4 %
Kooktijd120 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lWater uit Zwolle, Engelse Werk periode jan-sept 20130,40 gCaCl21,40 gCaSO42,50 mlMelkzuur13,72 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
65 mg/l6 mg/l34 mg/l150 mg/l46 mg/l56 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,560 kgMünchner IWeyermann15 EBC66,0 %
0,760 kgVienna moutWeyermann6 EBC11,0 %
0,691 kgAroma 50Dingemans50 EBC10,0 %
0,484 kgCara ViennaWeyermann50 EBC7,0 %
0,276 kgCara-redWeyermann40 EBC4,0 %
0,138 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52,0 °C1 min.10 min.4,1 l/kg
62,0 °C15 min.20 min.4,1 l/kg
68,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
72,0 °C15 min.20 min.4,1 l/kg
78,0 °C20 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
27,0 gHallertau Traditionbellen6,9%60 min.18,1 IBU
19,0 gHallertau Traditionbellen6,9%30 min.9,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,600 l + 4,3 l getrapte starter, afgegotenBohemian Lager (2124)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting9,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,3%
Start nagisting12-02-2014
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering23-02-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte6.1 vol.%


Jacques

Rob,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Een goede kloon brouwen is inderdaad niet eenvoudig.

Hoppenbrouwers

Gaaf. Gefeliciteerd? Mooi recept (snap alleen die 52 graden stap nog niet)

De Kiekert

Citaat van: Hoppenbrouwers op 29-05-2014  18:31 uGaaf. Gefeliciteerd? Mooi recept (snap alleen die 52 graden stap nog niet)
Niet echt nodig?! Standaardactie van mij.  Denk nog steeds dat je bier er helderder door wordt  ::)
Inmaischen bij 62 graden zal net zo goed gaan vrees ik.
Waarom dat vraagteken Rick?

William

Citaat van: De Kiekert op 29-05-2014  16:37 uKloon van Brand Imperator, goed voor een 2e plaats in de klasse E. Aantal punten 85.
Oordeel keurmeester Martin Jaspers: " Een heel goede benadering van de Brand Imperator, nog iets meer donker caramout karakter en je bent er."

Was de kleur misschien iets te licht? Of zou hij bedoelen dat ie iets meer een zoetje/dropje mag hebben. Je hebt nu relatief veel lichte caramouten.

Lijkt me lekkerder dan mijn southern fruit blonde :)

Hoppenbrouwers

Citaat van: De Kiekert op 30-05-2014  07:47 uNiet echt nodig?! Standaard actie van mij.  Denk nog steeds dat je bier er helderder door wordt  ::)
Inmaischen bij 62 graden zal net zo goed gaan vrees ik.
Waarom dat vraagteken Rick?
Ah zo. En ... Wordt het er helderder van?

Vraagteken zal een typefout geweest zijn. Smartphones en fora gaat niet altijd even handig samen.

De Kiekert

Citaat van: Hoppenbrouwers op 30-05-2014  09:39 uAh zo. En ... Wordt het er helderder van?

Vraagteken zal een typefout geweest zijn. Smartphones en fora gaat niet altijd even handig samen.
Ah... zo.
Die 52 graden stap zou schuimkraag verbeterend moeten werken...

De Kiekert

Citaat van: William op 30-05-2014  08:29 uWas de kleur misschien iets te licht? Of zou hij bedoelen dat ie iets meer een zoetje/dropje mag hebben. Je hebt nu relatief veel lichte caramouten.

Lijkt me lekkerder dan mijn southern fruit blonde :)
Aan de kleur was niet zo veel mis. Vond 'm zelf ietsje bitterder dan het origineel. Martin moet dan wat meer diepgang, in de richting die jij aangeeft bedoeld hebben.

De Kiekert

Ook de 2 uur kooktijd heeft extra kleur toegevoegd. Misschien een tikkie melanoidinmout extra erin?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.