Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Schroten van verschillende soorten mouten

Gestart door dennisbier, 11-02-2007 18:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennisbier

Ik wil verschillende soorten mout (tarwe- en gerstmouten) schroten.
Ik heb op dit moment mijn zelfgemaakte schrootmolen nog niet af. (Dat wordt me wat.  :) )
Zou ik die mouten kunnen schroten met een hakmolen?
Zeg, maar zo'n staafmixer met messen in een bakje.

De kans bestaat natuurlijk dat ik op die manier niet elke korrel verniel en lager rendement heb.
Iemand dit al weleens gedaan? Het lijkt niet echt op 'pletten'.  :shelp:

Hopmans

Heb je stenen bij jou in de buurt?
Zo schroten ze in de middeleeuwen.



 :degroeten:

korek

Citaat van: dennisbier op 11-02-2007  18:35 uZou ik die mouten kunnen schroten met een hakmolen?
Zeg, maar zo'n staafmixer met messen in een bakje...
Ik denk dat dit niet gaat werken. Je hakt namelijk alles stuk, ook de kafjes, je krijgt gewoon grof meel.

dennisbier

@Hoppie:Het was eigenlijk serieus bedoeld!  :verbergen:

@Korek: Het idee staat mij ook niet aan, maar ik wil gaan brouwen, zie je.... :lekkerbier:

Die tarwemout heeft eigenlijk al geen echte kafjes, toch.
Dus volgens mij ben ik op filterverstoppingen aan het aansturen.  :duimonder:

korek

Ik ben bang van wel, die filterverstopping. Heb je niet een oude handkoffiemolen, is ook niet optimaal maar beter dan een staafmixer.

Hopmans


Citeer@Hoppie:Het was eigenlijk serieus bedoeld! 
Ik ben bloedserieus.  :police:

Met een steen op korrels slaan/wrijven houdt de kaf heel.
Vraag me niet hoelang het duurt.
Dat is weer een heel ander verhaal.
Of je probeert het inderdaad met een paar stootjes in een keukenmachine.
Een kafje mag breken in maximaal 3 stukjes (ooit eens ergens gelezen).


 :degroeten:

korek

Citaat van: Hoppie op 11-02-2007  20:20 uMet een steen op korrels slaan/wrijven houdt de kaf heel.
Maar je krijgt waarschijnlijk wel steenstof of gruis in je schrootsel, maar ik kan me voorstellen dat men vroeger het zo deed, maar ja toen had je nog volgzame tandeloze omaatjes.

Hopmans

Die steentjes komen niet door het filterbed heen.
En je filtert je hop ook nog eens een keer dus...

 :degroeten:

korek

Nou ja, het is in ieder geval een betere methode dan fijn hakken.

Caspar

Hoi Dennis,

Je kan ook een deegroller gebruiken of zo, dat schijnt ook wel te werken  ;D... Maaruh, is er geen hobbybrouwer in de buurt die alles op een normale manier kan schroten voor je?

 :brouwen:

dennisbier

Misschien wel!  :)

Ik heb net met een deegroller geschroot en kan het iedereen afraden, tenzij je iets aan
je arm- en buikspieren wil doen.
Ik heb nu 200 gram Gerstemout Cara-crystal 120 EBC gedaan
en 500 gram Tarwemout 15 EBC. Het duistere werk, zeg maar.
Dan ben je het wel beu... :denken:
En dan moet ik nog 1.5 kg tarwemout licht 3 EBC....

Ik wil een donker tarwebier afleveren bij mijn maag. ;D

Zo'n D.E. koffiemolen met een boor is ook geen geweldig resultaat zeker?
Anders tik ik die nog op de kop.
Met de hakmolen met messen is geen doen. Het lukt gewoonweg ook niet.

korek

In afwachting van de bestelde JSP maltmill schroot ik nu nog met een oude verstelbare koffiemolen, de kafjes blijven redelijk heel, maar hij produceert te veel meel, je kunt het niet vergelijken met geplet schrootsel.

Vergelijkbare Topics (7)

24533

Reacties: 11
Gelezen: 5421

12614

Reacties: 11
Gelezen: 3954

18005

Reacties: 90
Gelezen: 32267

406

Reacties: 42
Gelezen: 24858

39772

Reacties: 10
Gelezen: 2304


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.