Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Apparatuur => Topic gestart door: gelfling op 04-03-2004 15:52 u

Titel: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 04-03-2004 15:52 u
Ik ben bezig de materialen bij elkaar te sprokkelen om een gistkast te maken.
Even het principe: Een geisoleerde kist, waar mijn hoofd gistvat in past.
Hier met een 220V ventilator een luchtstroom creeren langs een aparte luchtweg met daarin een lamp van 60-100 watt.
In het midden van de kist een thermostaat die regelbaar is.
De thermostaat kan ik ergens regelen uit een oude serverkast.
Deze is regelbaar van 10-30 graden, en kan 220V schakelen.
Als de kist voldoende geisoleerd is, kan de gloeilamp met gemak het geheel warm houden, en kost minder stroom als een elektro-element.
Als er nog tips zijn, hoor ik dat graag.
Indien jullie tekeningen willen, of meer duidelijkheid hoor ik dat ook graag.


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 04-03-2004 15:56 u
Hoi Gelfling,

Klinkt goed! Als je een tekening hebt, plaats die dan maar, ter lering voor alle forumleden.

Groeten,

A3
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edwin op 04-03-2004 15:57 u
Ha Gelfling

Ziet er goed uit! Ga je nu elders met een lamp lucht opwarmen en deze met een ventilator de kast inblazen? Is de capaciteit van de ventilator niet te groot, zodat het koude lucht gaat aanzuigen die de lamp niet tijdig kan opwarmen?

Waarom niet het gistvat verduisteren en de lamp gewoon in de kast hangen en geen ventilator ertussen?

Edwin
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 04-03-2004 16:21 u
De lamp hangt in een apart gedeelte van de kast.
In principe is de kast luchtdicht.
De luchtverplaatsing is noodzakelijk om een gelijkmatige temepatuurverdeling te krijgen.
Wellicht dat alles wat duidelijker wordt.
De thermostaat stuurt dus de ventilator en lamp aan.

(http://members.home.nl/gelfling/gistkast.jpg)

Maten en dergelijke heb ik nog niet, die zijn afhankelijk van materiaal wat ik ga gebruiken.
Het is natuurlijk ook mogelijk om ipv 1 lamp van 60 watt 2 lampen van 40 watt te gebruiken. Ik weet nog niet hoeveel watt ik nodig heb om 1 vierkante meter lucht te verwarmen.
Omdat de thermostaat binnen in de kast zit, moet deze wel nog even geeikt worden.
Zeker de eerste paar keren een thermometer tegen (of in) het gistvat plaatsen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Huub Krekels op 05-03-2004 00:10 u
Je maakt er wel snel werk van he Gelfling. Ik heb op internet gelezen dat men ook wel eens een aquariumverwarming in het gistvat hangt. Het zou perfect werken.

Ik heb nog een idee voor je. Mijn vader had vroeger een broedmachine. In deze machine zaten een vijftal gloeilampen van 15 watt. Deze gloeilampen zaten tegen de bovenzijde van de kast gemonteerd. Om niet teveel licht in de kast te laten schijnen zat op een afstand van ongeveer 10 cm een zwart doek. Dit doek was op een raamwerk geniet. Het raamwerk kon als een la uit de kast geschoven worden. De thermostaat die hij gebruikte was een balgthermostaat. (Dubbelwandige schijf van messing, gevuld met gas dat, bij verhoging van de themperatuur, uitzette en een drukschakelaar bediende, zodat als de temperatuur te hoog werd de schakelaar uitgedrukt werd door een verdikking op de schijf.) :idea: Je kunt ook een oude verwarmingsthermostaat gebruiken.) De kast die je maakt is ook goed bruikbaar voor het opkweken van gist. Ik denk echter dat je wel moet zorgen voor genoeg aanvoer van frisse lucht. Als je de ventilator van een computerkast gebruikt krijg je een lichte luchtstroom die voor de gelijke verdeling van de warme lucht moet zorgen.

Gr.

Huub                                                   :lessmile:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 05-03-2004 10:19 u
Dat is nog eens een tip! Ik moet er alleen voor waken dat het allemaal nog een beetje betaalbaar blijft.
Ik heb even genog geld uitgegeven aan mijn hobby....
Dus als ik een thermostaat voor niets kan regelen, die hetzelfde werk doet, ga ik natuurlijk geen handen vol euro's in de maas gooien..
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Huub Krekels op 05-03-2004 21:40 u
Brouwvrienden,

kunnen jullie mij zeggen of een vergistingskast/gistkast gesloten moet blijven of dat daar kleine luchtgaten in moeten zitten die je eventueel met kurken af kunt sluiten.


 :weetniet:

Gr.

Huub
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 05-03-2004 22:58 u
Hoi Huub,

Het idee van een gistkast is dat je probeert de tempertuur zo gelijkmatig te zijn en dat de tempertuur in de kast hoger is de omgevingstemperatuur.
Enige ventilatie is dan ook geen enkel probleem, temeer als je bedenkt dat bij de vergisting een behoorlijke hoeveelheid koolzuur vrijkomt dat ook moet kunnen ontwijken.

:degroeten: Jacques
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 05-03-2004 23:56 u
Blaas je dan niet teveel koude lucht naar binnen?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Huub Krekels op 06-03-2004 10:12 u
Gelfling,

Je moet de ventilator zo plaatsen dat hij alleen de lucht in de kast circuleert zodat een gelijkmatige verdeling van de temperatuur in de kast tot stand wordt gebracht. Het is dus niet de bedoeling dat je van buiten verse lucht aanzuigt met de ventilator. Ik ben de bouwtekening al aan het maken. Ik probeer wel een kamerthermostaat voor je op de kop te tikken. Je hebt nog houtplaten zat, dacht ik, of niet.?     :weetniet:

Gr.               :biersmile: 

Huub.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 08-11-2004 11:33 u
Heren,

Op de chouffe proefdag hebben we het nog over de bouw van de gistkast gehad, ik ben ook van plan een te bouwen. Hoe kom je aan een goede themostaat, en hoe sluit ik dit aan op de lampjes / ventilator?

Ik denk dat ik gebruik ga maken van hardboard platen van ongeveer 1cm dik aangezien de omgevingstemperatuur niet heel erg zal verschillen met de temperatuur in de kast zal dit -eventueel in combinatie met isolatiemateriaal wat achter verwarmingsradiatoren wordt geplaatst- voldoende isoleren.

:degroeten:

Johannes

ps een voorbeeld van een dergelijke gistkast vind je HIER (http://www.lupiline.be)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrianus Tripel op 09-11-2004 10:57 u
Heren gistkastbouwers,

Al eens gedacht aan een oude koelkast? Deze is vaak groot genoeg voor een gistvat en is goed geïssoleerd. De wat oudere Variantverwarmingsketels waren uitgerust met een 220V thermostaat. Misschien heeft een installateur in de buurt er nog eentje voor je liggen. Voorts heb ik goede ervaring met de koelkast zonder ventilator. Als verwarming gebruik ik een element uit een schakelkast van 25W. Is voor de koelkast voldoende. De koelkast kan je ook gebruiken,als de koeling nog werkt,om eens een ondergistend biertje te maken.
Ophoping van koolzuurgas heb ik nooit omdat ik veel te nieuwsgierig ben en dus regelmatig in de kast kijk.:bijdrage_forum:

Met frisse brouwgroet Ad
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 09-11-2004 11:33 u
Ha Ad,

Goed idee, om een koelkast te gebruiken! Je kunt hem inderdaad mulifunctioneel maken: koelen en verwarmen.

Ik ben al twee jaar bezig met een grondige verbouwing van ons huis. Volgend jaar is de gang aan de beurt. Daar komen een (bier)koelkast en een vriezer te staan. Boven deze apparaten wil ik een kast maken, waar de warmte van de elementen achterop die apparaten in kan stromen. Als het goed is, is die kast dan altijd lekker warm. Daar kan ik dan het gistingsvat in zetten en de flessen tijdens de nagisting.

Groeten,

A3
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Eduard op 09-11-2004 14:47 u
Op enkele Duitse fora heb ik gelezen dat het gros van de hobbybrouwers aldaar gebruik maakt van gloeilampen in de gistkast.

Vaak gaat het om 1 of 2 lampen van 15 tot 25 Watt die voldoende warmte afgeven. Je kunt dan met lichtdichte gistingsvaten werken of gewoon de lampen afschermen zodat het licht nauwelijks de gistingsvaten of -flessen bereikt.

Als thermostaat kun je misschien wel een eenvoudige woonkamerthermostaat gebruiken met een onder- en bovengrens die niet verder dan 1 à 2 graden celsius uitelkaar liggen. Mocht je preciezer willen werken dan hebben electronicawinkels als Conrad vast wel wat nauwkeurigers.

 Met een thermometer met externe voeler, vaak voor weinig te krijgen bij Blokker o.i.d. kun je aan de buitenzijde van de gistkast de temperatuur erin in de gaten houden.


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Gio op 09-11-2004 19:17 u
Hoi,

Ik ben nog steeds erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van Johannes.

Hoe sluit je een thermostaat (bijv zón ding uit de huiskamer) aan op een gloeilamp en ventilator.
Voor de rest lijkt me het bouwen van de kast vrij eenvoudig.

gr GioTitel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 09-11-2004 22:22 u
Brouwers,

Ik heb een mailtje gestuurd naar de brouwers van de eerdergenoemde website (http://www.lupiline.be/) en gevraagd of ze iets meer over de gebruikte materialen kunnen vertellen. Zelf heb ik nog even gesurfd op zoek naar een ventilator uit PC 's blijkt dat die dingen allemaal op 12 volt werken. Ik neem aan dat een kamerthermostaat 230v nodig heeft, en de lampjes uiteraard ook. Dat maakt het net weer een tikkeltje lastiger maar is vast wel te realiseren.

Zojuist viel er een gamma krantje op de deurmat, daarin stonden MDF meubelpanelen, dit materiaal lijkt me beter dan hardboard, is relatief goedkoop en makkelijk te verfen. Ik denk dat mijn kast een bodemplaat van zo'n 50x50 cm krijgt. Dan is 'ie groot genoeg om 25 liter lager/gistflessen in kwijt te kunnen. Ook moeten er 2 flessen boven elkaar kunnen staan Ik monteer er zwenkwieltjes onder dan is het apparaat makkelijker te verplaatsen. Het deurtje zal ik waarschijnlijk voorzien van keukenkastdeurtjesscharnieren.

:degroeten:

Johannes

ps. uiteraard komt er ook zo'n thermometer op zoals Eduard voorstelde.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edwin op 10-11-2004 14:40 u
Misschien misplaatst, maar wel degeljik passend bij de titel van deze thread :proost:

Ik gebruik voor het vergisten op constante (hogere) temperaturen een cementkuip, gistfles en een aquariumverwarming met voldoende capaciteit. De kuip vullen met water, fles erin, zorgen dat het wort onder de waterspiegel blijft en verwarming aanzetten.

Werkt uitstekend en is uiterst goedkoop en zelfs realiseerbaar voor alle Niet-Nico's onder ons. Alleen niet geschikt voor laaggisters.

Edwin
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: J op 10-11-2004 15:43 u
Hi All,

Om op Johannes zijn vraag te antwoorden (zal het maar in het forum doen ipv per mail)

De kast bestaat uit een frame van houten balkjes (28x28 mm). Tussen dit frame steken polystyreenpanelen (isomo dus, 100x50x3cm).
Op het frame zitten langs beide zijden MDF panelen (3mm dik).
De deur is op dezelfde wijze gemaakt en zit met 2 scharnieren vast op de kast.

De thermostaat komt uit een oude elektrische verwarming (230V).
Deze schakelt 2 lampen van 60W en een 12V transfo waaraan een ventilator uit een oude server hangt.
De ventilator zuigt dus lucht uit de kast aan en blaast ze over de lampen.
Dit geheel staat onderaan in de kast.

Tijdens de gisting blijft de kast redelijk goed op temperatuur zonder al te veel bijverwarmen. Ik zet de verwarming al wel een paar uur op voorhand aan, zodat ze op temperatuur is als het gistvat er in gaat
(De kast wordt ook nog gebruikt voor de nagisting)

Hopelijk zijn jullie hier iets mee

J.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 10-11-2004 16:08 u
Ha J,

Bedankt voor je antwoord, ik zal eens kijken of ik ergens een oude thermostaat op de kop kan tikken.

Groet Johannes
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 11-11-2004 10:38 u
B(r)ouwers,

De kostenraming voor een gistkast: binnenafmeting 47,6x48,8x110,0

1 mdf plaat 244x122 12mm                   13,99
1 kamerthermostaat Elro                      26,95
1 ventilator                                           7,50
1 trafo 12volt                                        onbekend
4 zwenkwieltjes                                    onbekend
2 lampjes + fitting                                 5,00
overig kleinmateriaal                             10,00

de thermostaat is dus het duurste, wellicht is die nog ergens 2e hands te regelen. De wieltjes zouden ook nog wel eens prijzig kunnen zijn. misschien dat ik kies voor 2 vaste wieltjes en 2 pootjes een soort steek-kar idee zeg maar.

Word vervolgd.....

 :degroeten:

Johannes

       
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Herman op 11-11-2004 12:19 u
Kijk ook eens bij de kringloopwinkel of op de vlooienmarkt. Het is een beetje duur alles nieuw aan te schaffen.

Herman
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 11-11-2004 12:40 u
Uiteraard, indien 2e hands verkrijgbaar ga ik e.e.a. niet nieuw aanschaffen maar als het een te lange zoektocht gaat worden....
De prijs voor de thermostaat viel me nog reuze mee, misschien zijn ze er nog wel goedkoper.

Groet Johannes
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: cornel op 11-11-2004 16:16 u
Johannes,

Volgens mijn bescheiden mening ben Je beter en goedkoper af met een kleine elektrische blaasradiator met thermostaat,om volgende redenen:verwarming en ventilatie moeten niet meer in elkaar gestoken worden,thermostaat is is vrij nauwkeurig,temperatuur word sneller bereikt,
men kan eventueel ook blazen zonder verwarming=afkoeling bv in de zomer,kost minder dan alle onderdelen afzonderlijk en men kan het nog gebruiken voor andere doeleinden bv als bijverwarming of afkoeling.
Ik gebruik er een in mijn "warm kamertje" en het voldoet prima aan alle gestelde eisen.
De laagste verwarmingcapaciteit van de blaasradiator is voldoende om mijn "warm kamertje"+-1,5m³
= geisoleerd,op de gewenste temperatuur te houden.(tot 30° C)
De prijzen beginnen rond de 20 euro.

Schuimende groeten :degroeten:
Cornel
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 11-11-2004 21:05 u
Hoi Cornel,

Ik heb gezocht naar blaasradiatoren voor 20 euro heb ik ze nog niet gevonden. Ik vind het knutselen dan ook wel weer leuk.
Toch bedankt voor de tip. Wat jij zegt over het koelen is niet helemaal waar, want dat geld alleen voor objekten (zoals mensen) die zelfs in de zomer warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Een gistend biervat zal daar niet echt bij gebaat zijn.

:degroeten:

Johannes
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: cornel op 23-11-2004 20:37 u
Hoi Johannes,

Dergelijke toestellen vind Je in bijna alle elektrozaken.
Wat Je zegt over koelen is ook niet waar,waarom gebruikt men in vele toestellen,waaronder Je PC,in Je wagen enz een ventilator?Om te koelen natuurlijk.
Schuimende groeten :degroeten:
Cornel
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrianus Tripel op 24-11-2004 09:04 u
Hoi Cornel.

Ik moet je even corrigeren. Met een ventilator verplaats je alleen maar lucht. In je auto of pc verplaats je dus de lucht van je radiator of prosessor naar een plaats buiten de auto of pc kast. Koelen doet hij dus niet.
Uitzondering is als je natte oppervlakten hebt waar je lucht langs laat blazen. Doordat de relatieve vochtigheid van de koellucht lager is dan van het natte oppervlak, zal het water op het oppervlak verdampen. Verdampen kost warmte en onttrekt dit aan het natte oppervlak. Het is zelfs mogelijk dat het oppervlak kouder wordt dan de koellucht. Dit heeft te maken met de zo genaamde "natte bol temperatuur". Deze is afhankelijk van de relatieve vochtigheid van de koellucht in combinatie met de temperatuur en de maximaal op te nemen hoeveelheid water in de koellucht. :lessmile: Wordt wel erg technisch maar ik hoop dat je er wat aan hebt. :bijdrage_forum:

Groeten Ad
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 24-11-2004 09:15 u
waarom gebruikt men in vele toestellen,waaronder Je PC,in Je wagen enz een ventilator?Om te koelen natuurlijk.

Klopt, en de dingen die jij noemt zijn de 'objekten' die warmer zijn dan de omgevingstemperatuur dus hierbij werkt dat ook. Een gistingsvat is ongeveer even warm als omgevingstemperatuur dus zal er geen baat bij hebben als je er even warme lucht langs blaast.

Maar goed, ik ben nog verder blijven zoeken naar blaasradiatoren en heb er een gevonden voor 20 euro met thermostaat volgens mij stond 'ie in het gamma foldertje van deze week. Ik zal toch 's kijken of dat wat is.

:degroeten:

Johannes
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: jdc op 24-11-2004 09:59 u
Hallo gistkasten,

Met veel belangstelling volg ik jullie discussies over dit onderwerp, omdat ik van plan ben om zelf ook een gistkast te bouwen. Mijn plan is om 2 lampen van 30 W in een oude kapotte diepvrieskist te plaatsen die verbonden zijn met een thermostaat die 220 V kan schakelen. Om de beoogde luchtcirculatie te bekomen wordt een ventilator geplaatst van 110 V met daarvoor een weerstand. De ventilator zal dan aangesloten worden op 220V, de weerstand ervoor wordt zo gekozen dat er een spanningsval is naar 110V. Bovendien zal de weerstand een temperatuurs-stabiliserend effect hebben, zodat de thermostaat niet te veel moet schakelen.
Wat is jullie mening hierover?

Met brouwgroeten ::).

Jan
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 24-11-2004 12:00 u
Ik word een beetje onrustig van de combinatie van warmte en ventilatie. Ik zou de gistende wort liefst in een zo rustig mogelijke omgeving hebben staan. Bij ventilatie wordt er continu stof verplaatst, sporen verblazen etc. Als je dan iets wilt doen aan je vat, zoals om welke reden dan ook het deksel oplichten of het waterslot verwijderen, of, als er iets mis gaat met de vergisting zoals een verstoppend waterslot, repitchen, herbeluchten, suiker toevoegen, dan lijkt me de kans op infectie aanmerkelijk groter als de omgevingslucht onrustig is, of is geweest.

Daarbij is lucht niet zo'n efficiënte warmtedrager. Zou niet mijn eerste keus zijn voor koelen of verwarmen. Dan eerder een waterbad (met desinfectant erin uiteraard). Als je dan flink knutselt, kan je er nog mee koelen ook.

Om de temperatuur in zo'n lampkast goed te beheersen, moet je toch eigenlijk een sonde in het bier hangen. Zeker in de fase waarin de gist zelf veel warmte produceert. Als je dan al iets in je bier hangt, zou ik liever een kleine aquariumverwarmer gebruiken. Of een verwarmingsplaat met thermostaat op het geïsoleerd vat bevestigd. Als je die van tevoren ijkt, ben je zekerder van de temperatuur van je bier en heb je meer effectief vermogen tot je beschikking voor de sturing van de temperatuur.

Al met al lijkt het hele idee me zeer geschikt voor het nagisten van al gebotteld bier, maar niet voor gistingsvaten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrianus Tripel op 24-11-2004 12:56 u
Hallo b(r)ouwers,

Ik zelf heb al lang mijn gistkast op het stort gegooid. Gewoon in de kamer zetten en nog nooit gistingsproblemen gehad. Voor de eerste vergisting zet ik mijn gistvat wel in een grote emmer. Door de snelle vergisting komt er wel eens wat uit en vindt moeders dat niet fijn op de parketvloer. :bijdrage_forum:

Groeten Ad
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: cornel op 24-11-2004 13:23 u
Hoi Brouwers,

Voor een vaatje of twee kan Je het in de living misschien wel kwijt,maar 120 a 150 liter zet Je
niet zo gemakkelijk in de huiskamer.(men moet steeds de kerk in het midden houden)
Daarom heb al 2 jaar een warm kamertje,met blaasradiator om te gisten en te hergisten en
nog nooit problemen gehad.
Voor het openen van een vat wordt steeds het deksel en zijkanten ontsmet met een ontsmettingsmiddel.
Wie niet is voor een blaasradiator kan eventueel ook een vorstbeveiliger van +- 500watt gebruiken
Schuimende groeten :degroeten:
Cornel
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: broeder op 29-11-2004 20:17 u
Hoi brouwbroeders en zusters

Ik heb geen vergistingskast
Maar simpel...
een nieuwe, dus schone specie-kuip van de Gammel
daarin wat water
en daar weer in de het vergistingsvat
au bon marie of zoiets.
In het water en flink aquariumverwarmingselement
gaat prima
ook de ventilatie levert geen probleem.

groetjes broeder :elifant:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 26-01-2005 14:34 u
Heren,

Ik heb nu een kleine batch gebrouwen (6 liter) deze zit in een gistingsfles van 10 liter welke ik in m´n brouwketel heb gezet met water en aquariumthermostaat. Deze thermostaat is erg nauwkeurig en weet de (relatief kleine) hoeveelheid water prima op temperatuur te houden. Vanochtend was de watertemperatuur 1 graad lager dan de temp. van de thermostaat maar vannacht was het dan ook erg koud. In combinatie met een pompje om het water te circuleren zou dit nog beter werken, wellicht dat ik ook ga voor de speciekuip nadeel daarvan is wel dat het kraantje van m´n gistingsvat dan onder water zou zitten.

:degroeten:

Johannes

ps de thermostaat kost zo´n 20a25 euro.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wim op 27-01-2005 05:23 u
Ook ik ben bezig mijn gistkast te voorzien van een goede tempregeling.
Kast is plm 50x50x80 spaanplaat en geïsoleerd.
Er zit een peltier element bij dat dmv van de plaatsing van de gelijkspanning warmte of koude genereerd, tot geloof ik 16GrdC verschil met de buitenlucht.
En daar zit m de kneep, want is het buiten niet constant dan is dus de temp dit ook niet.

Nu wil en een thermostaat anleggen die het element schakelt op de juiste temp. (je weet immers wel of ie moet koelen of verwarmen, dus dat is niet zo'n probleem. Ik denk er hard aan om het volgende themostaatje aan te schaffen;
nr  0905
http://www.rimo.nl/0903.htm
Dit moet werken toch?

:degroeten:

Wim
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 27-01-2005 08:52 u
Ha Wim,

Dat is interessant, een element dat zowel kan koelen als kan verwarmen. Wat is dat precies voor een ding en hoe werkt het? Heb je een foto?

Groeten,

A3
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: cornel op 27-01-2005 09:04 u
Hoi Adrie,

Een Peltier element word veel gebruikt in elektrische koelboxen.
Zie ook volgende info.
http://www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=469


Schuimende groeten :degroeten:

Cornel
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 27-01-2005 09:21 u
Dat is zeker interessant! Mits het ding betaalbaar is.

Johannes

*edit*

hier  (http://www.tweakers.net/reviews/258/2) nog een link met het zelfde plaatje overigens.
hier (http://www.speurders.nl/elektronicaenwitgoed/elektronicaonderdelen/4236001/peltier_element.6.4.0.0.6.99.html) is een te koop

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 27-01-2005 09:24 u
Bedankt voor de link, Cornel. Interessant ding. Bruikbaar voor boven- en ondergisters.

Bij Conrad (http://www1.nl.conrad.com) verkopen ze die dingen.

Groeten,

A3
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wim op 27-01-2005 10:04 u
Die van mij komt uit een koelkox Zie ook: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,360.msg3127.html#msg3127

Dit is m want van Ronald heb ik toen die WURMS/WURMA gekocht voor Peru en daar zat die gistkast bij.

Er worden op marktplaats.nl veel van dit soort dingen aangeboden en het enige dat be;angrijk is voor ons is dus dat de deksel het verwarmings/koelingselement bevat en dat het dus twee kanten op kan.:degroeten:

Wim
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: cornel op 27-01-2005 15:40 u
Hoi Wim,

Het koel en verwarmingselement kan ook in de bodem van een koelbox verwerkt zijn.
Met de thermostaat die Je aangaf :  http://www.rimo.nl/0903.htm
zal je volgens mij, de temperatuur goed kunnen regelen. Je zal enkel het juiste schakelschema
moeten gebruiken.
Daarmee wil ik zeggen :de aansluiting om te koelen,of de aansluiting om te verwarmen.
Schuimende groeten :degroeten:

Cornel
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wim op 27-01-2005 18:57 u
het voordeel van de deksel is dat deze makkelijk in een gistkast geintegreerd kan worden, met een bodem ijkt het me moeilijker zonder de koelbox te slopen.

:degroeten:

Wim
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: norbertus op 24-02-2005 00:03 u
Beste medebrouwers,

Ik heb een gistkast gebouwd van 60x60x120 cm. Het frame in meubelbuis maar dit kan evengoed in hout met aan de buitenkant mdf plaat van 6 mm en aan de binnenzijde isolatieplaat van 20 mm. Horizontaal is deze kast verdeeld in twee vakken met in het onderste vak de opstelling van drie lampen van 100 w die bediend worden via een thermostaat met een delta T° van 3 °c.
Het tussenschot tussen beide vakken is voorzien van gaten die de luchtstroom mogelijk maken.

Ik heb hierbij geen ventilator geïnstalleerd omdat er een natuurlijke luchtstroom ontstaat. In de testfase van de kast werd een voeler in het gistvat opgehangen, want het is deze temp die van belang is, en hierbij werd met het interval van 3°c van de thermostaat geen temperatuursinterval gemeten in de vloeistof.

Ik heb wel de oorspronkelijke lampen van 60 w vervangen door lampen van 100 w omdat deze de kast sneller op de boventemp brengen. Verbruik van elektriciteit zal hierbij hetzelfde blijven.

Naar mijn ervaring is een ventilator niet echt nodig voor dit kleine volume. Een vaststelling die ik wel heb gedaan is dat er ernstige condensatie ontstaat. Daarom overweeg ik een kleine regelbare opening te voorzien onderaan en bovenaan in de kast zodat de vochtige lucht kan verdwijnen.

Groeten,

Norbertus.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: pivo op 02-03-2005 22:14 u
Ter info,
Thermostaat : AEG TM 100 : kostprijs 14 € ; tweedradig nauwkeurig instelbaar van 15 to 25 Celcius

Pivo
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 13-03-2005 15:40 u
Hoi allemaal,

Ik heb nu ( eindelijk ) de juiste, nog werkende koelkast gevonden om als vergistingskast te gebruiken ( zie foto )
Meteen een onderstelletje gemaakt op zwenkwieltjes, verplaatsen geen probleem meer, en de hoogte is dusdanig gekozen dat ik zonder sjouwen kan overhevelen naar mijn 25-liter lagerflessen.

(http://212.203.23.126/plaatjes/Vergistingskast.jpg)

Nu moet ik hem nog ombouwen naar verwarmen/koelen, maar ik wil dit omschakelen ook automatisch laten gaan.
Een 220v-thermostaat met wisselkontakt, instelbaar tussen -5 en +30 ºC  heb ik in mijn bezit, hij is echter alleen geschikt voor te verwarmen OF te koelen, anders gezegd als hij verwarmt en bereikt zijn ingestelde themperatuur dan schakelt hij om en begint dan meteen te koelen.
Wat ik nodig heb is een soort "dood gebied"waarin hij niet warmt of koeld anders ben ik bezig met energievernietiging omdat de warm/koel perioden elkaar steeds blijven afwisselen.
Iemand ervaring?
verder nog de vraag is een 60W lamp voldoende voor verwarming ?

Groetjes....Cis.Cis, wil je zo veel mogelijke plaatjes op een andere site zetten en hier een zogenaamde imagelink plaatsen. Jacbier
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 14-03-2005 13:41 u
Hallo Cis,

60 watt is meer dan voldoende. Volgens mij voldoet 40 watt al. Voor een kast die half zo groot is, gebruikt een vriend 25 watt lampjes. (geen flame of design, maar de echte ouderwetse transparante gloeilamp.)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: J op 14-03-2005 14:19 u
Cis,

Ik heb 2 keer 60W gebruikt.   (zie http://www.lupiline.be/installatie/kasten.html)
Normaal is 1 genoeg, maar voor het geval er eentje sneuvelt is er nog altijd een reserve...

J

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Titus op 19-03-2005 21:47 u
Hoi allemaal,

Nu moet ik hem nog ombouwen naar verwarmen/koelen, maar ik wil dit omschakelen ook automatisch laten gaan.
Een 220v-thermostaat met wisselkontakt, instelbaar tussen -5 en +30 grC  heb ik in mijn bezit, hij is echter alleen geschikt voor te verwarmen OF te koelen, anders gezegd als hij verwarmt en bereikt zijn ingestelde themperatuur dan schakelt hij om en begint dan meteen te koelen.
Wat ik nodig heb is een soort "dood gebied"waarin hij niet warmt of koeld anders ben ik bezig met energievernietiging omdat de warm/koel perioden elkaar steeds blijven afwisselen.
Iemand ervaring?Hoi Cis,
ik heb een kamer thermostaat in mijn gistkast zitten. Is een Elro KT-100 te verkrijgen bij de gamma of karwei voor 20 euro in de aanbieding. Normaal is ie iets van 30 euro. Deze regelt de temp. tussen 5 en 30 graden en schakeld dus ook bij 220V.
Ik weet niet of je de zelfde hebt maar middels een dipswitch kun je de omschakeltijd vertragen met circa 5 minuten.
Bij mij werkt ie prima. Ik gebruik een lamp van 40 watt maar mijn gistkast (ook een koelkast) is kleiner dan die van jou. Met die 40 watt kan ik in de winter (hij staat in mijn schuur) tot 24 a 25 graden verwarmen. Dit doe ik als ik mijn gisstarter maak (continu beluchten bij hoge temp.) een lamp van 60 watt zal het bij jou prima doen. Ik kan je aanraden om een stopcontact in je gistkast in te bouwen. Zo voorzie ik mijn aquarium pomp van stroom en ook een PC ventilator die de lucht in de gistkast circuleerd.
Denk nu niet dat de temp in de gistkast het zelfde is als die van je wort. Tijdens de vergisting loopt je temp flink op. Ik tracht dit in toom te houden door de omgevingstemp drie a vier graden lager te houden. Ik meet dus wel de temp van het gistend bier. Als deze een graad daalt dan verhoog stel ik de omgevingstemp weer iets bij.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

greetz, Titus
 :proost2:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 20-03-2005 20:40 u
Hoi Titus,

ALLEREERST BEDANKT VOOR DE INFO
Als ik het goed begrijp moet ik gewoon mijn temperatuur een graadje of 4 á 5 lager instellen dan de gewenste vergistingstemperatuur.
Heb al proefgedraaid met mijn kastje, temperatuur konstant op 1,5 g, niet slecht.
Ik heb voor mijn lamp een armatuurtje bij de Praxis gekocht, een zgn. bully.
Binnenzijde van het glas ingespoten met matzwarte verf, bier houdt nu eenmaal niet van licht, tot mijn verbazing laat echter het plastick van deze armatuur best wel veel licht door!!!!!!!
Nu nog een stopkontacktje in de kast monteren, bedankt voor deze tip!

groetjes....Cis.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrianus Tripel op 21-03-2005 09:23 u
Hallo Cis,

Als je in het bezit bent van een digitale thermometer met draad is het mogelijk om deze in je vergistingsvat te hangen. Op deze manier kan je dan precies bepalen wat je instelling van de thermostaat moet zijn. Bij de 1e vergisting komt meer warmte vrij dan bij het klaren. Op deze manier zit je met je temperatuur dus altijd goed. Als je draad lang genoeg is kan je de temperatuur buiten de kast aflezen. :bijdrage_forum:

Groeten Ad
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 21-03-2005 21:28 u
Hoi allemaal,

Een aquarium-pomp in de gistkast is volgens mij niet het beste idee.
Bij de vergisting komt veel koolzuur vrij, in een "gesloten" omgeving zoals een koelkast zal deze naar de bodem zakken, koolzuur is immers zwaarder dan lucht, hiedoor loop je volgens mij het gevaar dat je veel koolzuur in plaats van zuurstof door je starter blaast, en het is nou net de zuurstof die we zo hard nodig hebben in onze starters.
Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn beluchtingspomp buiten de koelkast te plaatsen, dan blaas ik "verse" lucht door mijn starter in plaats van steeds dezelfde koolzuurrijke lucht te blijven recirculeren.

groetjes....Cis
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Silvio op 21-03-2005 22:07 u
Dat het hele gistkast gebeuren mensen zo bezig houd doet me goed.
Bij 't wort wat  zijn we er ook mee bezig geweest en voor de geintereseerde onder u, is daar dan ook genoeg over te vinden op de site van 't wort wat (http://www.xs4all.nl/~ocam44/artikel.html#gist).
In ieder geval wens ik iedereen veel succes toe met het maken van zijn ideale gistkast en bedenk goed dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden!
Brouwersgroet Silvio
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 25-03-2005 11:30 u

Hoi allemaal,

Voor het meten van de vergistings-temperatuur maak ik gebruik van een "binnen-buiten" thermometer, deze heeft tevens een geheugen voor de hoogste en laagste temperatuur.
Ik heb de meetsonde niet in het gistvat geplaatst, ik heb hem met een stukje plakband tegen het vat geplakt, hieroverheen heb ik een stukje tempex geplakt als isolatie zodat ik niet de buitenlucht maar de temperatuur van het gistvat meet.
voordeel volgens mij geen vervuiling van de meetsonde en weer een mogelijke infectiebron minder in het gistvat.

groetjes....Cis
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: norbertus op 27-03-2005 23:13 u
Ons vandaag weer eens zalig geamuseerd met knutselen aan onze gistkast. Een oude frigo die het nog deed ontmanteld. En dit ging beter dan gedacht. Blijkbaar worden frigo's in elkaar geprutst door een geisoleerde kast te maken en afzonderlijk  het koelgebeuren dat dan later samengebracht wordt zonder veel omhaal.

Achteraan op de gistkast een tablet gemonteerd en de koeleenheid hierop geplaatst en de ontspanner boven tegen het plafond van de gistkast geschroefd. Momenteel staat in de gistkast 50 l Westmalle Tripel te lageren. De doeltemp was 10 °c maar door het goede weer van de laatste dagen was deze temp opgelopen tot 13°c dus diende er iets ondernomen om het doel te behouden.

Even proefdraaien en aan de thermometer te zien gaat dit lukken. Nu nog een schakelingske bedenken waarbij de lampen in combinatie met het koelelement de gevraagde temp kunnen behouden. :denken:

Groeten,

norbertus
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Titus op 28-03-2005 20:29 u
Hoi allemaal,

een aquarium-pomp in de gistkast is volgens mij niet het beste idee.
Bij de vergisting komt veel koolzuur vrij, in een "gesloten" omgeving zoals een koelkast zal deze naar de bodem zakken, koolzuur is immers zwaarder dan lucht, hiedoor loop je volgens mij het gevaar dat je veel koolzuur ipv zuurstof door je starter blaast, en het is nou net de zuurstof die we zo hard nodig hebben in onze starters.

groetjes....Cis

Beste Cis,
Ik wil graag even toelichten waarom je perfect een aquariumpomp in je gistkast kunt gebruikten. De aquariumpomp gebruik je alleen maar om je gisstarter (in mijn geval circa 800ml) te maken (bij 25-28°C). Dus gist vermenigvuldigen en niet biermaken! Er komt dus helemaal geen koolzuur vrij (eigenlijk is het geen koolzuur maar CO2). Als je voldoende gist hebt ga je dit toevoegen aan je wort en hoef je niet meer te beluchten.

groet,
Titus
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 19-09-2005 22:10 u
Het verwarmingskistje had ik enige tijd geleden gemaakt, ik ben nu eindelijk bezig met de gistkast.
Ik hen de voor en achterkant al gezaagd, en de bodemplaat. Nu kom ik hout tekort, maar ik denk dat hij zaterdag zowat af is.

Hier zijn de tekeningen:

(http://img31.imageshack.us/img31/4992/gistkast5gu.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img31.imageshack.us/img31/8933/gistkast27sp.jpg) (http://imageshack.us)

Als hij klaar is maak ik nog wat echte foto's voor het idee.

PS: In de plaatjes staat hardboard vermeld, maar dit is underlayment. Weet je wel, van die watervaste dakplaaten.
PS2: De tussenplaat ga ik niet plaatsen, ik probeer of 2-3 houten balkjes voldoende zijn om 3 kratten bier te houden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 17-10-2005 18:33 u
Beetje laat, maar zie hier het resultaat:

(http://212.203.23.126/plaatjes/kastdicht.jpg)
(http://212.203.23.126/plaatjes/kastopen.jpg)
(http://212.203.23.126/plaatjes/verwarming.jpg)

Behoeft dit nog enige uitleg?
Best goed eigenlijk, met 2 linker handen.  ::)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 17-10-2005 18:37 u
Ziet er goed uit! Wat voor thermostaat heb je nou gebruikt? een gewone huiskamerthermostaat zo te zien?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 18-10-2005 11:19 u
Het is een danfoss 220V kamerthermostaat. Ook de ventilator is een 220V ventilator.
Allebei niet goedkoop, maar werkt geweldig!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: HZ op 18-10-2005 12:38 u

Hoi Ron

Ik gebruik zelf ook een dergelijke kast.
Het enige nadeel is dat de temperatuur tijdens heftig gisten nogal oploopt en de gisting nog heftiger maakt.

Henk
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 18-10-2005 13:21 u
dat is inderdaad waar, maar het is nog altijd beter als gewoon in de kamer.
Wellicht dat ik er nog een koeling bij probeer te maken. Iets met een ventilator of een luikje wat open gaat.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 18-10-2005 14:12 u
je kan de verwarming toch uitzetten en de deur open als het te warm wordt. Ik vind het een hele mooie kast. Het verwarmingselement zit onderin de kast, in dat houten kistje?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 18-10-2005 14:52 u
Dat is correct, het kastje onderin is inderdaad de verwarming.
De deur open zetten is een optie, maar dat gaat niet automatisch....
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 20-10-2005 08:03 u
Ik weet het niet met die gistkasten. Het kan wel werken natuurlijk, maar volgens mij heb je minstens ook actieve koeling nodig d.m.v. een koelthermostaat en een goed geplaatste afzuigfan. Enkel de deur open zetten lijkt me niet genoeg als de gisting op z'n piek is, en bovendien schiet je dan gedeeltelijk je doel (gistvat uit het zicht?) voorbij.

Maar mijn ervaring is toch dat vergistingen eerder te warm willen verlopen, dan te koud. En dat die warmtepieken potentiëel meer schade aan het bier kunnen aanrichten dan een te koele vergisting.

Eventuele koeling of verwarming moet gekoppeld zijn aan een sensor niet in de kast, maar op de wand van het vat (thermisch geïsoleerd van de kastlucht) of beter nog in het bier.

Kortom dit is (alweer) een complexerende stap in het brouwproces met haken, ogen en valkuilen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 20-10-2005 10:13 u
Ik heb een digitale thermometer geplaatst met de voeler op de mandfles.
De temperatuur van de verwarming ingesteld op 25 graden.
Het is nu op de mandfles continue 21,5 - 22,5 graden.
Dit is een minimale schommeling die waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de kast in mijn schuurtje staat.
Ik houd het in ieder geval strak in de gaten en kijk regelmatig (ook 's morgens vroeg en 's avonds laat).
De hoofdgisting had ik zonder tempex in de kast gedaan (was nog niet klaar).
Dus die waarden waren nog niet echt betrouwbaar en schommelden behoorijk (19,5-24,5).
Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat dit weer een stap in de betere richting is.
Overigens ga ik in deze kast ook hop en kruiden drogen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 11-10-2006 08:34 u
Dit is het mooiste gistkast onderwerp. Ik moet er ook een bouwen.

Ik brouw nogal vaak en dat levert telkens een krat of 3,5 op. Meestal bottel ik twee partijen tegelijk en maandag kreeg ik een verbod op kratten in het huis. Mijn brouwerij behelst een vrijstaande garage, en met het kouder worden van de dagen wordt het daar ook te koud voor de navergisting.

De kast van gefling is een plaatje. Het electronische werk (ventilator, lampen en thermostaat) besteed ik uit. Timmerwerk doe ik zelf. Er moeten tien kratten in kunnen. Dan past er dus ook een gistvat in, dat is alleen maar een voordeel. Het moet dus een hele stevige, vrij grote kast worden. Vraag voor de timmermannen onder ons: kan ik beter een frame maken van balken (en welke dikte van balken raden jullie aan) of zou ik kunnen volstaan met een kast van alleen houten multiplex platen (van welke dikte dan)?

Dit is gefling zijn kast

(http://img182.imageshack.us/img182/9093/gistkastgeffling2ms0.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edwin op 11-10-2006 08:46 u
verroest :proost:

Daar groeien palmbomen achter! Heeft die kast wel een goede isolatie?  >:D
Ik zou een kast bouwen met een frame van 5 x 5 cm ruw vurenhouten balken en multiplex aan de binnen en buitenkant. Wil je hem buiten zetten? dat vraagt dan om ander hout dan wanneer je hem binnen zet (weersinvloeden). Het voordeel van deze manier van bouwen is dat je glaswol als isolatie kan gebruiken en volgens mij heeft dat op dit moment de beste isolerende waarde van alle los verkrijgbaar isolatiematerialen. Die balkjes zijn even dik alshet isolatiemateriaal, dus dat monteren gaat ook eenvoudig.

Edwin

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 11-10-2006 09:02 u
Nee, nee, hij komt binnen te staan. Ik heb ook een verbod op opslag buiten. Je hebt gisteren mijn biermuur gezien, Inge zag het al gebeuren dat ik fusten en kratten buiten ga opslaan. Niet dus.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edwin op 11-10-2006 09:05 u
Ik heb ook een verbod op opslag buiten.

Je hebt het wel zwaar daar in Berghem! ;D Je kunt dan gewoon multiplex of MDF gebruiken. De binnenkant zou ik met houten platen uitvoeren die ook tegen vocht kunnen en de bodemplaat wat dikker (kan ie meer gewicht aan).

Edwin
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 11-10-2006 09:58 u
Ha, Ha, die palmbomen worden nog beter ingepakt dan mijn gistkast!
10 kratten, isolatie, verwarming.... Mo, dat wordt een redelijk project om een constante luchtstroom/ temperatuur te waarborgen. Wil je ook koelen in de kast?
Als ik jou was zou ik met meerdere verwarmingsbronnen werken, of heel geleidelijk aan verwarmen.
Niet dat je het kookplaat idee krijgt: De eerste krat boven de verwarming 10 graden hoger dan de rest....
Ambitieus plan. Succes! Ik verneem graag hoe het verloopt.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 11-10-2006 10:09 u
Mmmh, dat besefte ik me eigenlijk niet. Jouw kast is 1m20 hoog, de mijne wordt hopelijk iets van 1m80. Ik ga vanavond eens opmeten hoeveel ruimte ik nodig heb voor 10 kratten.
Waarom is dat verwarmingsding van jou zo groot, dat moet toch veel kleiner kunnen? Een ventilator, thermostaat en 2 lampen hoeven toch niet zoveel ruimte in te nemen?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 12-10-2006 14:04 u
Mo, ik zal eens kijken of ik nog ergens foto's van het verwarmingskasje heb, dan wordt het wat duidelijker.
Aan de bovenkant en onderkant zit een indirecte luchtstroom om geen licht (minimaal) in de gistkast te hebben. Daar schrikt de gist van. Ik had begrepen dat dat beter was voor het bier.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-11-2006 08:51 u
Gisteren geknutseld aan mijn gistkast. Het wordt na overleg met de kluswinkel een massieve MDF kast, platen van 18 mm. Zaterdag de hele dag zitten ontwerpen, ik heb de platen namelijk op maat besteld. Zij kunnen veel mooier rechter en strakker en preciezer zagen dan ik. Het wordt een kast van 84x73x180. Er komt een dubbele achterwand in met een flinke kier (min 10 cm) onderin en bovenin een verwarmingselement met ventilator. Ik ben heel benieuwd of de kast een beetje homogeen verwarmd gaat worden. Thermostaat wordt de dure Conrad thermostaat, het mag wat kosten maar dan is alles tenminste 220 V.
Zal vanavond wat foto's maken tijdens het timmeren en als het klaar is zal ik een soort van bouwtekening posten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 01-11-2006 08:58 u
Ik ben heel benieuwd of de kast een beetje homogeen verwarmd gaat worden.

Ik kan me niet voorstellen van niet, met een ventilator in zo'n kleine ruimte.

Voor lagering en nagisting heb je genoeg aan een ruimte-meting, maar ik neem aan dat je voor de vergisting de sonde gebruikt op of in het vat?

Is het niet een idee om de kast zodanig te isoleren, dat je ook nog zou kunnen koelen, bijvoorbeeld met behulp van je super-bierkoeler (het EBC-systeem; spiraal in het bier)? Dan heb je wel meteen een profi onder- bovengist-kast.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-11-2006 09:11 u
Ik hoop dat ik de kast alleen bij uitzondering voor hoofdvergisting ga gebruiken. Ik deel jouw zorg met betrekking tot luchtstromen, sporen, ongewenste microorganismen etc. Kortom: bovengist in de huiskamer, ondergist in de gistkoelkast en navergisting in de gistkast.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 01-11-2006 09:20 u
Inderdaad ben ik niet weg van het idee. Ik denk dat ik 'm wit zou lakken van binnen en er misschien een UV-lampje hangen. Als je dan weer geen lichtsmaak van krijgt.

Maar het wordt dus een echte krattenkast. Mooi hoor. Ideaal.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: bartbier op 01-11-2006 12:07 u
Martin,
Ik ben ook zinnens om een gistkast te bouwen, dit is zelfs zeer dringend nodig.
Nu vergist mijn bier in een inox 50 lit vat in de huiskamer (brouwsels van 35 liter), maar eigenlijk modder je maar wat aan op deze manier.
De temperatuurschommelingen zijn echt wel enorm, gisteren heb ik twee biertjes gebrouwen (ik was pas klaar om 1 uur  vannacht) Een dubbel met de Wyeast abbey II gist was deze ochtend door het waterslot geschuimd (temp te hoog).
Ik heb meteen een interventie uitgevoerd met gasbrander, alcohol enfin je kent dat soort toestanden.
Daarna heb ik de vaten broederlijk naast elkaar in de keuken gezet waar de temp wat lager is.
In verband met verwarming zou ik niet met een lamp werken maar met weerstanden zoals je in broedmachines aantreft.
Deze zijn ook verkrijgbaar in kleine vermogens, kijk eens bij deze jongens : http://www.florijn-broedmachines.nl/internetshop/N_frame.html?http://www.florijn-broedmachines.nl/internetshop/
Ik vermoed dat deze winkel  niet ver uit jouw buurt is gevestigd.
Je kan er trouwens ook terecht voor thermostaten, ventilatoren enz.
Ik kijk alvast met ongeduld uit naar de foto's van jouw project.

bart
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 01-11-2006 20:38 u
Hallo allemaal,

Ik ben helemaal nieuw op jullie forum en heb ook nog nooit bier gebrouwen. Het lijkt me super om het wel te kunnen dus ik heb inmiddels bijna alles verzameld om aan de slag te kunnen. Het enige dat ik nog niet heb is een gistkast. Ik zie hier de mooiste dingen langs komen. Omdat ik beginner ben wil ik simpel beginnen: een kleine kast waar mijn gistvat in past (een 30 liter vat van Brewferm) eventueel iets groter om ook kratten in te kunnen zetten.

Ik heb nog behoorlijk wat oude computer apparatuur liggen en wil aan de buitenkant van de kast een voeding monteren en binnen 1 of meer ventilatortjes monteren die ik op die voeding aan sluit (12V of 5V). Ik heb een infraroodlamp (gloeilamp) waarmee ik wil verwarmen, nu alleen nog een thermostaat. Kan iemand mij concreet advies geven over die thermostaat? Hij moet dus 220V kunnen schakelen. Weet iemand een winkel (Conrad?) en type wat goed werkt? Vast bedankt!

Groeten,
Bas
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 01-11-2006 20:46 u
nu alleen nog een thermostaat. Kan iemand mij concreet advies geven over die thermostaat? Hij moet dus 220V kunnen schakelen. Weet iemand een winkel (Conrad?) en type wat goed werkt? Vast bedankt!

UNIVERSELE THERMOSTAAT UT 100
Bestnr.: 615910 - 89 bij Conrad voor EUR 40,--

Is eenvoudig en werkt perfect.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-11-2006 21:30 u
Die thermostaat ga ik ook gebruiken. Heb je geen plaatsje in de woonkamer waar een gistkast kan staan. Het mag er wel wat afkoelen, dan kun je eventueel je gistfles isoleren met een deken of slaapzak. Een gistkast is zeker handig maar meer iets voor ziekelijk fanatieke brouwers (of brouwers die liever bouwen dan brouwen) - ik behoor tot de 1e categorie.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 01-11-2006 22:21 u
Lijkt me een handig ding, al zie ik ook thermostaten van rond de 15 euro, bijvoorbeeld 615889 - 89 (bij Conrad). Is er een reden waarom zo'n thermostaat niet bruikbaar is (behalve dat het wat primitiever is)?
Hoe erg is trouwens de stank overlast tijdens het gisten? Is het te doen om het gisten in de woonkamer of keuken te laten plaatsvinden?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-11-2006 22:37 u
Stankoverlast is een subjectief begrip. Zo objectief mogelijk: tijdens ongeveer 24-48 uur uur van de totale vergisting zijn er flink wat geuren die normaliter in een huiskamer niet voorkomen. Inge (mijn vrouw) zegt: het hangt erg van het bier af (er zijn vele biergisten, de ene stinkt meer dan de ander) en de geur is voornamelijk tot ongeveer heuphoogte. Genoeg info?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 01-11-2006 22:52 u
al zie ik ook thermostaten van rond de 15 euro, bijvoorbeeld 615889 - 89 (bij Conrad). Is er een reden waarom zo'n thermostaat niet bruikbaar is (behalve dat het wat primitiever is)?
Hoe erg is trouwens de stank overlast tijdens het gisten? Is het te doen om het gisten in de woonkamer of keuken te laten plaatsvinden?

Die schakelt veel te onauwkeurig. Heeft waarschijnlijk een verschil tussen in en uitschakelen van vele graden Celsius. Terwijl je toch ongeveer op een graad nauwkeurig wil werken als je een thermostaat gebruikt.

Het vergisten met een bovengist in de keuken of kamer gaat prima. Hier gebeurt het vergisten in de keuken. Er staat nu wijn en een Rochefort 8 kloon te gisten in de keuken en je ruikt het niet of nauwelijks. Dus ik zou gewoon beginnen met in de keuken vergisten. Als het te ver afkoelt dan kan je het vat isoleren of au-bain-marie met een tweede emmer met onderin water verwarmen. Hier kun je dan weer mooi die elektronische thermostaat voor gebruiken. Als verwarmingselementje in de onderste emmer met water kan je dan bijvoorbeeld een aquariumverwarmingselement gebruiken.


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-11-2006 23:05 u
Vanavond hard gewerkt aan de kast. Een rekenfoutje gemaakt voor de tussenwand - jammer. Maar: het wordt een leuk ding. Af is ander. Ik zal tzt de tekeningen en precieze maatvoering posten. En de kosten. Komt allemaal nog.

(http://img179.imageshack.us/img179/9523/01ym0.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 07:14 u
Die schakelt veel te onauwkeurig. Heeft waarschijnlijk een verschil tussen in en uitschakelen van vele graden Celsius. Terwijl je toch ongeveer op een graad nauwkeurig wil werken als je een thermostaat gebruikt.

Ik vind dat toch erg betrekkelijk. Een krat nagistend bier is zogezegd een 'langzaam systeem'; het reageert maar traag op verandering in omgevingstemperatuur. Een vat gistend bier idem dito. Als je thermostaat een zgn. hysterese heeft van pak 4 graden, maar gemiddeld keurig rond de ingestelde temperatuur blijft, heeft dat nauwelijks temperatuurschommelingen in het bier tot gevolg. Dat even afgezien van het feit dat je bij een vat gistend bier beter in het bier zelf meet.

Citaat
Het vergisten met een bovengist in de keuken of kamer gaat prima.

Daar is het nu juist andersom. De temperatuur in een woonkamer of keuken fluctueert minstens zoveel, en doet dat op een manier waar gistend of nagistend bier veel meer last van heeft, nl. in een periode van ongeveer 12 uur. Meer dan genoeg tijd om mee af te koelen en op te warmen. Om het zo precies te hebben als hierboven, moet je daar eigenlijk altijd met een waterbad of dergelijke voorzieningen aan de slag.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 02-11-2006 21:10 u
Ik vind dat toch erg betrekkelijk. Een krat nagistend bier is zogezegd een 'langzaam systeem'; het reageert maar traag op verandering in omgevingstemperatuur. Een vat gistend bier idem dito. Als je thermostaat een zgn. hysterese heeft van pak 4 graden, maar gemiddeld keurig rond de ingestelde temperatuur blijft, heeft dat nauwelijks temperatuurschommelingen in het bier tot gevolg. Dat even afgezien van het feit dat je bij een vat gistend bier beter in het bier zelf meet.

Daar is het nu juist andersom. De temperatuur in een woonkamer of keuken fluctueert minstens zoveel, en doet dat op een manier waar gistend of nagistend bier veel meer last van heeft, nl. in een periode van ongeveer 12 uur. Meer dan genoeg tijd om mee af te koelen en op te warmen. Om het zo precies te hebben als hierboven, moet je daar eigenlijk altijd met een waterbad of dergelijke voorzieningen aan de slag.

De krat nagistend bier zien als een 'langzaam systeem' lijkt mij inderdaad goed. Hiervoor zou je de mechanische thermostaat kunnen gebruiken. Het gistende vat is zeker ook een traag systeem. Hierbij heeft het de voorkeur om de voeler in het vat te plaatsen zoals je ook aangeeft. Voor het plaatsen van de voeler in het gistvat is die elektronische thermostaatoplossing volgens mij mooier. Je hebt dan direct een aflezing van de gistingstemperatuur en kan deze met een kleine hysterese instellen. De sensor is voor de ontsmetting goed uit te koken.
De mechanische thermostaat heeft een koperen sensorbuis en een grote hysterse en is daarom in ieder geval niet geschikt om in het gistvat te plaatsen.

Naar aanleiding van je 2e opmerking over de vergistingstemperatuur van een vat in de keuken heb ik zojuist mijn gistvat met een Rochefort 8 kloon met als huidige vergistingstemperatuur van 19,7 graden Celsius voorzien van een au-bain-marie verwarming. Deze verwarming is uitgerust met een aquarium verwarmingselement en die Conrad elektronische thermostaat. De sensor van deze thermostaat hangt in het gistende bier en de thermostaat heb ik ingesteld op 22,4 (inschakelen) en 22,6 (uitschakelen).

Dus bedankt voor je opmerking.  :hoera:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 21:19 u
Voor het plaatsen van de voeler in het gistvat is die elektronische thermostaatoplossing volgens mij mooier.

Precies, helemaal mee eens.

Citaat
De sensor van deze thermostaat hangt in het gistende bier en de thermostaat heb ik ingesteld op 22,4 (inschakelen) en 22,6 (uitschakelen).

Dat klinkt subliem. Houd wel in de gaten hoe ver het systeem 'doorschiet', want dat kon nog wel eens aardig wat zijn. Het bier verwarmt pas goed als het water een paar graden warmer is waarschijnlijk, en dan heeft het de capaciteit om nog flink door te verwarmen na afslaan van de thermostaat. Als dat gebeurt ben je met de waterbad-methode misschien toch beter af met meting in het water. Er zal vermoedelijk niet zo veel verschil ontstaan tussen bier- en watertemperatuur.

Citaat
Dus bedankt voor je opmerking.  :hoera:
Graag gedaan!   :proost2:

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 02-11-2006 22:17 u
Houd wel in de gaten hoe ver het systeem 'doorschiet', want dat kon nog wel eens aardig wat zijn. Het bier verwarmt pas goed als het water een paar graden warmer is waarschijnlijk, en dan heeft het de capaciteit om nog flink door te verwarmen na afslaan van de thermostaat.

Het doorschieten heeft mijn aandacht. Ik ben met warm water begonnen zodat het gistende bier na ongeveer na een uur op de ingestelde temperatuur was en het water zover was afgekoeld dat deze ook ongeveer de ingestelde temperatuur had. Pas toen heb ik de steker van de verwarming ingestoken zodat het doorschieten hopelijk meevalt. Vanwege de kans op doorschieten heb ik de hysterese tussen in en uitschakelen klein gemaakt. Bij de eerste keer uitschakelen door de thermostaat bij 22,6 oC is de temperatuur van het gistende bier doorgeschoten naar 22,9 oC. Ik denk dat het doorschieten bij de volgende schakelmomenten minder zal zijn omdat het systeem dan meer in rust is.
In het water heb ik nu nog een losse thermometer hangen zodat in het systeem in de gaten kan houden.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 22:22 u
Het is het nadeel van een systeem waarbij het verwarmende medium heel veel warmte-inhoud heeft.  Hoe groter je bak water, hoe groter dit probleem. Je zou dus evt. een deel van de oplossing kunnen zoeken in een iets nauwer sluitende waterbak, al is dat geen ideale oplosing.

22,4-22,9 is nog niet bepaald rampzalig te noemen trouwens, in ieder geval veel beter dan zonder sturing.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 03-11-2006 20:01 u
Heren, jullie geven aan de sensor in het gistende bier te hangen, dat klinkt goed. Nu gisten jullie volgens mij in flessen (of niet?) maar ik in een gistvat dat is afgesloten en een waterstop heeft.
Hoe zorg ik dat die sensor in het bier komt terwijl dat vat goed dicht blijft? Is het kabeltje (ik heb inmiddels die thermostaat van Conrad besteld) din genoeg om tussen het deksel te doen, of moet ik een gat boren in het deksel en iets met een rubbertje in elkaar proberen te flanzen?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 03-11-2006 22:47 u
Het is het nadeel van een systeem waarbij het verwarmende medium heel veel warmte-inhoud heeft.  Hoe groter je bak water, hoe groter dit probleem. Je zou dus evt. een deel van de oplossing kunnen zoeken in een iets nauwer sluitende waterbak, al is dat geen ideale oplosing.

Een andere oplossing voor minder doorschieten is een lager vermogen van het verwarmingselement. Dit aquariumelement is volgens mij 75W en het water in de onderste emmer is 10 liter en het gistende wort is 20 liter. Ik heb eens een verwarmingslelement gebruikt van 4W (drinkwaterverwarming voor hobbykippen voor in de winter) en dit element zal nauwelijks doorschieten omdat het zeer langzaam verwarmt.

Maar inderdaad een medium met veel minder warmte-inhoud reageert een stuk directer.
Nog wat ideeen, een kleine elektrische deken om het vat zou ook wel eens goed kunnen werken. Of een elektrisch verwarmingsmatje zoals die in laboratoria gebruikt worden. Ik ben nog op zoek naar iets zonder water en weinig vermogen (25W of zoiets). Iemand nog een goed idee...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 03-11-2006 22:51 u
Heren, jullie geven aan de sensor in het gistende bier te hangen, dat klinkt goed. Nu gisten jullie volgens mij in flessen (of niet?) maar ik in een gistvat dat is afgesloten en een waterstop heeft.
Hoe zorg ik dat die sensor in het bier komt terwijl dat vat goed dicht blijft? Is het kabeltje (ik heb inmiddels die thermostaat van Conrad besteld) din genoeg om tussen het deksel te doen, of moet ik een gat boren in het deksel en iets met een rubbertje in elkaar proberen te flanzen?
Een rubbertje en een gaatje in het deksel zou kunnen. Ik heb een emmer met een deksel die niet luchtdicht afsluit en het sensordraadje loopt gewoon tussen de deksel en de rand van de emmer door. Tijdens de vergisting is luchtdicht afsluiten volgens mij geen echte eis omdat er toch veel koolzuur ontstaat. Als er maar geen fruitvliegjes in kunnen en geen stof en bacterien in kunnen vallen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 03-11-2006 22:58 u
Een matje om het vat klinkt niet slecht! Dat is een heel direct systeem vrijwel zonder warmte-inhoud, dus doorschieten is minimaal zolang het bier goed mengt door de gisting. Hoe lager vermogen hoe beter.
Een matje aan de onderkant lijkt me niet geschikt, omdat a) de gistkoek isoleert en b) je de gistkoek niet aan die thermische stress wilt blootstellen.

Je hebt ook nog linten en koorden die gebruikt worden om zaaibedden te verwarmen, maar dat verschilt niet veel van een elektrisch dekentje.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: bartbier op 04-11-2006 10:55 u
Citaat
Je hebt ook nog linten en koorden die gebruikt worden om zaaibedden te verwarmen, maar dat verschilt niet veel van een elektrisch dekentje

Of de verwarmingslint variante om waterleidingbuizen vorstvrij te houden en daarna het geheel inpakken met een isolerend dekentje.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 04-11-2006 11:07 u
Of de verwarmingslint variante om waterleidingbuizen vorstvrij te houden en daarna het geheel inpakken met een isolerend dekentje.

Mogelijk is het snoer van goedkope TL looplamp ook een mooie en goed verkrijgbare oplossing. Bij dit soort TL lampen bestaat het snoer uit weerstandsdraad en dit wordt warm. Dit snoer zou je rondom je vat kunnen draaien met daarom heen wat isolatie. Natuurlijk moet je de lamp er wel normaal aan laten anders wordt het veel te heet.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 04-11-2006 11:12 u
Wel oppassen met isolatie, want het is nu dan wel winter, maar het kan snel te warm worden in het vat en dat is vaak vervelender dan te koud.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 06-11-2006 09:06 u
Tijdens de vergisting is luchtdicht afsluiten volgens mij geen echte eis omdat er toch veel koolzuur ontstaat. Als er maar geen fruitvliegjes in kunnen en geen stof en bacterien in kunnen vallen.

Ik heb nog nooit gebrouwen, maar lees wel overal dat je na de hoofdgisting wel echt af moet sluiten (met een waterstop zodat het koolzuur er uit kan). Sluiten jullie je vat / flessen niet af met een waterstop?


Ik ben overigens begonnen aan mijn gistkast. Hij is 50 X 50 X 95 van 18mm MDF (past precies uit 1 plaat van 122X244). Het frame staat, alleen de voorkant daarvan nog niet, dat wordt een deur met scharnieren. Isolatie en het elektrische deel moet ik ook nog maken. Inmiddels is mijn thermostaat gelukkig al binnen, ik kan dus wel vooruit!

Ik had het idee om er 2 of 3 fittinkjes in te maken en te zorgen dat ik een schakelaar per fitting heb. Op die manier kan ik meer of minder lampen aanzetten bij kouder of minder koud weer. Daarnaast is natuurlijk te varieren met het aantal Watt.

Kan het voor het gisten kwaad dat er dus wel heel veel licht is? Anders zou ik een soort omhuizinkje per lamp kunnen maken met aluminiumfolie oid.

Is het aan te bevelen om voor een continue luchtstroom te zorgen met een of twee ventilator(en)? Ik zou dat kunnen maken met processor-koelers uit oude computers maar ik vraag me een beetje af of het voor een kist van deze omvang geen overkill is.

Hopelijk hebben jullie wat antwoorden!

Groeten,
Bas
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 06-11-2006 09:19 u
Na de hoofdgisting inderdaad afsluiten. De uitstroom van koolzuur is dan niet voldoende om instroom van vreemde zaken uit te sluiten.

Een ventilator zou ik zeker doen in je kast, en dan is een casefan beter dan een processorkoelerfan, in het algemeen. Die draaien vaak langzamer en hebben toch een groot debiet.

Een thermostaat met voeler is de beste oplossing voor de controle. Voeler op het vat plakken (dit wordt toch een vergistingskast?) en isoleren. Voor lagering of nagisting is een ruimtevoeler voldoende, zelfs beter.

Veel licht is inderdaad niet ideaal voor bier (niet zozeer voor de gist). Lichtsmaak ontstaat - dacht ik - door het UV-deel van het spectrum, en dat zit niet of nauwelijks in gloeilamplicht. Maar laat anderen daarover uitspraken doen. Ik zou mijn vat toch een beetje afschermen van het licht.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 06-11-2006 09:27 u
- het is aan te raden om zowel tijdens hoofdvergisting als tijdens lageren je vat "af te sluiten" met een waterslot. Echter tijdens de eerste heftige vergisting komt dit minder nauw vanwege de enorme koolzuurstroom
- er mag geen licht schijnen op de gisten, hier moet je dus wat aan doen
- continue luchtstroom lijkt me handige voor een homogene verwarming

Toch: het nadeel van een gistkast voor de vergisting is die continue luchtstroom. Het zou kunnen gebeuren dat je ongewenste microorganismen in je bier laat waaien. Ik ga de kast dan ook alleen gebruiken voor navergisting.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jaap op 06-11-2006 12:48 u

Citaat
Lichtsmaak ontstaat - dacht ik - door het UV-deel van het spectrum, en dat zit niet of nauwelijks in gloeilamplicht. Maar laat anderen daarover uitspraken doen

Volgens dit (http://www.kennislink.nl/web/show?id=4159) artikel inderdaad door UV-licht.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 07-11-2006 21:14 u
Om licht inval voor de zekerheid maar te beperken, maar ik onder in de kist een compartiment met lampen. De bovenkant daarvan is van MDF, net als de rest van de kast. In een hoek maak ik een ventilator die naar boven blaast en in de tenoverliggende hoek een ventilator die naar beneden blaast. Op die manier is er een mooie luchtstroom door de kast en is de temperatuur redelijk homogeen denk ik.
Ik heb 2 case-fans van 6 euro gekocht en heb een oude ATX voeding gepakt: groen en zwarte kabeltje van de moederbord-stekker doorverbonden en het werkt. Dit weekend hoop ik alles in elkaar te hebben staan en zal ik een foto'tje plaatsen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: gelfling op 08-11-2006 09:06 u
Mo, mijn excuses voor de late reactie. Druk, druk, druk....
Ik heb net wat foto's gemaakt van mijn verwarming. Ik ga er nog steeds van uit dat geen licht beter is dan gloeilamp licht. Ik heb nog steeds geen bevestiging dat gloeilamplicht totaal geen effect heeft op de vergisting. Het UV verhaal klinkt wel logisch.
Maar hier mijn foto's:

(http://img292.imageshack.us/img292/7672/binnenkantby9.jpg)
Dit is de binnenkant. De rode pijlen geven de luchtstroom aan.

(http://img224.imageshack.us/img224/3598/onderkantkantjt3.jpg)
Dit is de onderkant. Ook hier geven de rode pijlen de luchtstroom aan.
Je ziet dat de thermostaat ongeveer 2 graden hoger aan geeft dan het eigenlijk in de kast is. Mijn ervaring is dat het hout en het tempex zelf ook nog warmte uitstraalt. In de thermostaat ruimte is het dus altijd iets warmer. Beter is natuurlijk een verplaatsbare sensor. Maar dat was me te duur.
Ik heb overigens (inkoopsprijs) 29 euro voor de Danfoss thermostaat betaald.

(http://img292.imageshack.us/img292/7405/voorzijdetc2.jpg)
Voor in de koude dagen en hoge vergistings temperaturen heb ik een stopcontact gemonteerd. Hiermee kan ik bijverwarmen. Ik zelf gebruik hiervoor een kolf verwarming uit een laboratorium. Wordt erg heet (3 standen) en is brandveilig. Je kan hier ook gloeilampen, elementen of wat dan ook mee laten branden. Overigens is het stopconact ook geschakeld op de thermostaat.

Waarom zo'n dik hout? Dat had ik over.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes ermee!Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 08-11-2006 23:13 u
Hier een plaatje. Wat een schatje is het. Details later, waarschijnlijk pas na het weekeinde. Maar hij doet het!

(http://img299.imageshack.us/img299/7216/11zn9.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 28-11-2006 16:41 u
Details moeten nog steeds volgen, dat komt echt nog wel. Ooit. Maar ik wil toch alvast melden dat een nagist kast heel erg fijn is. Een blondje, dat 5 dagen gelagerd had bij 14 °C, en echt vies helder was, heeft van vrijdagavond tot dinsdagmiddag (3.5 dag!) in de kast bij 23 °C gestaan. En kijk eens: volledig navergist. Veel koolzuur, prachtig mousse schuim. Geen extra bottelgist gebruikt. Ik ben een blij mens, ondanks de hoge stroomrekening.

(http://img347.imageshack.us/img347/4001/ob0944dagennagistoh1.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 28-11-2006 16:42 u
Ach, je moet het zo zien: dankzij dat hoge stroomverbruik wordt het vanzelf warmer, waardoor je hem over een paar jaar niet meer nodig hebt!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 13-12-2006 10:05 u
Nou, eindelijk is het dan zo ver: mijn kist is af en is aan het werk gezet :dansen:

Onderstaande foto's geven denk ik het beste aan hoe ik het heb aangepakt. De reden dat ik 4 fittingen heb geplaatst, is de vrijheid om te varieren in verwarmkracht. Ik kan nu 1x25 watt t/m 4x60 watt gebruiken. Hierdoor hoop ik de kist ook buiten te kunnen gebruiken, maar dat heb ik nog niet getest.
Er zit nu 4x 25 watt in, dat blijkt meer dan nodig omdat de isolatie heel goed blijkt. De temperatuur zakt maar heel langzaam als de lampen niet aan staan. Ik denk dat ik er 2 lampen uit haal. Door met minder vermogen te verwarmen gaat het langzamer waardoor het bier meer tijd heeft om de warmte van de lucht over te nemen, ik denk dat daardoor het doorschieteffect minder is. De afstelling is nu:
- Aan bij 24,7
- Uit bij 24,9
De gewenste temperatuur is 25 graden, dat lukt op deze manier goed. Overigens ben ik een biertje aan het vergisten van zo'n Brewferm extract. Mijn volgende project wordt een brouwsel met een Brewferm moutmakket en daarna misschien een eigen samenstelling. (rustig opbouwen...)
Onderstaand een aantal foto's:

(http://img150.imageshack.us/img150/757/binnenkantui4.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img150.imageshack.us/img150/7409/buitenkantgg4.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img150.imageshack.us/img150/8823/electrazd2.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img150.imageshack.us/img150/73/stopcontactve5.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img150.imageshack.us/img150/9770/werkendla8.jpg) (http://imageshack.us)

Groeten,
Bas
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 13-12-2006 22:19 u
Zo dat is een degelijke gistkast  :duimop:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 13-12-2006 23:25 u
Hoi Gierbier,

Grappig. Je hebt een gistkast gemaakt om te verwarmen terwijl de tend nu juist is om te koelen tijdens de vergisting (en wat meer gist toe te voegen).
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 14-12-2006 07:11 u
Gierbier,
Ga je er in hoofdgisten of alleen hergisten op fles. Mijn vraag, omdat als je gistvat mocht overschuimen het dan in je ventilatoren zou kunnen lopen. Misschien beter om de verwarming en elektriciteit aan de bovenkant te monteren. Niet leuk, maar wel veiliger.

'When the shit hits the fan...'
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Herman op 14-12-2006 21:29 u
'When the shit hits the fan...'
Waarmee vergist jij eigenlijk? :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 15-12-2006 15:08 u
Je hebt een gistkast gemaakt om te verwarmen terwijl de tend nu juist is om te koelen tijdens de vergisting (en wat meer gist toe te voegen).

Ik kom nog maar net kijken in bierbrouwland, dus wil niet te ingewikkeld beginnen (qua brouwproces). Het bier koel houden is geen probleem bij de huidige temperaturen, door mijn kast buiten te zetten hou ik het vanzelf koel is iedere temperatuur warmer dan de buiten-temperatuur te handhaven. Ik hou me voorlopig ook alleen bezig met bovengisters.

Ga je erin hoofdgisten of alleen hergisten op fles.
Beide. Ik ga er vanuit dat ik mijn brouwsel in de emmer kan houden tijdens de hoofdgisting. Dat zal ik dus een beetje in de gaten moeten houden. Als het echt problemen geeft kan ik nog een soort opvangbakje creëren. Een paar schuimvlokjes zijn niet meteen een groot probleem, alles wat door de fan's heen valt, komt daarna niet meer bij de stroom.
Reden om vanuit de onderkant te verwarmen is dat warme lucht opstijgt. Met name als de kist buiten komt te staan, in een koude omgeving, zou de onderkant (die ook contact maakt met de koude grond) veel harder afkoelen dan de bovenkant. Mocht ik het toch om willen bouwen, is het niet zo'n probleem om die plank bovenin te monteren.

Groeten,
Bas
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jos Groen op 16-12-2006 21:55 u
Het ziet er echt super uit. Wat waren ongeveer de kosten?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: GierBier op 21-12-2006 09:56 u
Het ziet er echt super uit. Wat waren ongeveer de kosten?

Jos, ik heb mijn bonnetje e.d. bewaard, omdat ik zelf ook wel benieuwd was wat het me nu uiteindelijk gekost heeft (meer dan de bedoeling, zoals altijd...). Zodra ik tijd heb reken ik het uit en zal ik hier een lijstje posten, zal er meteen de zaag-tekening bij doen; de kist past precies uit 1 plaat van 122x244.

Groeten,
Bas
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jos Groen op 21-12-2006 13:18 u
Goed bezig. 
Zou leuk zijn dat te zien, ik heb er nu aquarium verwarmers in tijdens het gisten.
(middels een extra bak)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Herman op 21-12-2006 13:31 u
Zou leuk zijn dat te zien, ik heb er nu aquarium verwarmers in tijdens het gisten.
Waarin, toch niet in je bier?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 21-12-2006 17:26 u
Jullie hebben van mij de kosten ook nog te goed. Ik ben bezig met een bouwverslag te schrijven maar het schiet niet op.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: MO op 01-03-2007 08:38 u
Ik moet nog steeds mijn bouwschema's en kostenplaatjes maken. Ik was er aan begonnen maar had kennelijk geen zin om het af te maken.
Vrijdag en zaterdag gebotteld, er stonden weer 10 kratten in de gistkast. Gisteren beide Chouffe klonen (5 dagen hergisting) en de dubbelbock (4 dagen) gechecked. Alle bieren barstten van het koolzuur en schuim was ook prima. Het blijft een stroomvreter maar qua hergisting is het een klein paradijsje.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: oranjeboombiertje op 25-05-2007 22:12 u
Ik ben ook bezig met een gistkast. De bedoeling is dat de gistkast op zolder komt te staan. Hier is het nu 29 ºC dan heeft het dus niet veel zin om te verwarmen :nut: Is er misschien een (simpele) manier om de temperatuur toe koelen tot rond de 20 ºC Ik heb al een koelkast voor de ondergisters dus deze koeling hoeft niet onder de 20 ºC te koelen. Kan iemand hulp bieden?

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 25-05-2007 22:25 u
Ik heb al een koelkast voor de ondergisters dus deze koeling hoeft niet onder de 20 ºC te koelen. Kan iemand hulp bieden?

Dezelfde koelkast met de bekende Conrad thermostaat?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: oranjeboombiertje op 25-05-2007 22:28 u
Dat is eigenlijk geen optie. Het probleem is namelijk dat een ondergister toch al snel 6-8 weken in beslag neemt. In deze tijd komt dezelfde hoeveelheid (pils) ook wel op. Vandaar dat deze koelkast constant bezet is met ondergisters. Ik brouw ook om de 1-2 weken vandaar dat ik een grote gistkast wil bouwen waarin zeker 2 vaten en een paar kratten kunnen staan.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 25-05-2007 22:59 u
En hoe warm is het op die zolder in de winter?
Misschien moet je niet denken aan verwarmen maar aan koelen...

Ik heb helemaal geen gistkast, nou ja, ik gebruik hem soms en dan alleen voor hergisting. In mijn gistingsruimte is het altijd 20 ºC of meer. Ik moet al mijn bier koelen, met mijn alom bekende coolfermenter.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: oranjeboombiertje op 25-05-2007 23:32 u
Ik gok dat het in de winter rond de 20 graden zal zijn (nooit gemeten). Ik heb jouw opstelling gezien EBC, schitterend! Ik heb helaas maar weinig ruimte dus zo'n opstelling zal lastig worden.

Blijkbaar is er geen simpele manier om een beetje te koelen. Het lijkt er dus op dat ik maar een tweede koelkast moet aanschaffen. Deze zal ik dan gaan verbouwen op een vergelijkbare manier als Hans(lagos) gedaan heeft. Ik hoop hem dan groot genoeg te kunnen maken om er 2-3 gistingsvaten van 30 liter in kwijt te kunnen.

Voor in de winter zal ik waarschijnlijk toch een lampje moeten aanschaffen zodat ik het hele jaar dezelfde temperatuur kan aanhouden.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 26-05-2007 08:44 u
Toch nog wat meer info over de Coolfermenter:

Geen ruimte voor? De Coolfermenter neemt flink minder ruimte in dan een normaal tafelmodel koelkast. Wel staat er nog een gistvat naast. of twee :D.
Handig bij het vullen en leeglopen is een watertoevoer en afvoer.

Bij koelen naar lage temperaturen (onder ca 8 ºC) krijg je wat condensvorming op de koudwaterslangen en op het vat. De slangen kan je eenvoudig isoleren met CV leiding islolatie, dan heb je daar geen condens meer op. Het gistvat staat bij mij boven het bad en is geisoleerd met enkele lagen radiatornoppenfolie. Een wasmachine lekbak werkt ook perfect, maar een vlakke plaat met een handdoek erop zal ook werken. Erg veel condens is het niet, het zijn echt geen liters, maar je moet er wel rekening mee houden.

Materialen:
- bierkoeler. Tweedehands op marktplaats ca EUR 150
- 2 m slang voor koelwater EUR 2 *
- 1 rvs (bier)spiraal. Tweede hands EUR 5 *
- 1 dompelpompje. 12 V met ontluchting EUR 12 *
- 1 regelbare 12 V voeding. Conrad EUR 12 *
- 2 PID regelaars, liefst ramp/soak. Auberins EUR 150 (1 *)
- 2 pt100 voelers. Ebay Fuelershop, EUR 23 (1 *)
- inbouwmaterialen PIDs. ca EUR 15 (1 *)
- Gistvatstop Brouwland EUR 8 *
- Slangkoppelstukjes voor waterdoorvoer gistvatstop EUR 5 *

En voor de vet coole accessoire voor het koelen van de giststarter:
- 1 extra dompelpompje
- afwasteiltje of iets dergelijks
- 1 m 12 mm koperen waterleidingbuis
- wat soldeerbochtjes of je kan de hele buis buigen...

Zo, nu weten jullie wat je allemaal nodig hebt. Ik weet het, erg goedkoop is het allemaal niet, maar hobby is hobby en als het resultaat er beter van wordt, dan mag het van mij.
Dat het gebrouwen bier er beter van wordt is nog moeilijk te zeggen. Mijn vierde Coolfermenter bier staat nu te vergisten. Maar ik vind de resultaten tot nog toe zeer geslaagd.

Wil je meerdere gistingsvaten tegelijk koelen, dan kan dat, maar voor elk vat heb je dan natuurlijk extra materialen nodig. Ik heb die aangegeven met een *. De bierkoeler kan meerdere vaten gemakkelijk aan.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Hans (Lagos) op 26-05-2007 10:47 u
De achterkant van een oude koelkast in een geisoleerde kast bouwen of zelf een thermoplaat kast maken is een goedkope oplossing, gebruik er wel een zonder vriesvak.

De Ranco (http://www.automatedaquariums.com/ranco.htm#anchor330450) temperatuur controller is veelvuldig te vinden op e-bay, voorral in de USA, de dual stage kan indien nodig ook verwarmen en daar gebruik ik een verwarmingselement voor uit een wijnkoelkast.

Verder heb ik een ventilator geplaatst om een betere temperatuur verdeling rond mijn RVS vat te verkrijgen. Een ramp/soak vind ik niet nodig daar ik meerdere keren per dag langs mijn vat loop en het geheel gewoon handmatig steeds naar wens een graadje laat zakken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: oranjeboombiertje op 26-05-2007 13:46 u
@ EBC: Helaas ben ik maar een arme student en is zo'n coolfermenter opstelling toch net iets te duur. Ik ga waarschijnlijk toch maar voor de (goedkopere) oplossing zoals Hans(lagos) het gedaan heeft. Het is de bedoeling dat ik een kast ga bouwen speciaal voor bovengisters, voor ondergisters heb ik namelijk al een koelkastje met conrad thermostaat :hoera: Ik moet het nog even allemaal gaan uitmeten en rekenen etc maar als ik iets gebouwd heb zal ik het hier wel laten zien.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 25-02-2008 15:42 u
Mijn gistkast, een staande diepvrieskast met een wanddikte van 5 cm en het koelgedeelte er uit gesloopt, isoleert te goed. Ik heb de gistkuip in een gistkast staan in de garage. In het begin gaat dit prima: verwarmen tot 20 graden in de garage van 15 graden. Nu de gisting goed op gang is loopt de temperatuur op. De deur even op een kier zetten helpt natuurlijk wel, maar dat is niet de bedoeling van een automatische regeling.

In mijn souterrain heerst een redelijk constante temperatuur van 's winters 15 graden tot 23 graden zomers in een warme periode. Ik heb dus behoefte aan een kast die enkele graden kan verwarmen maar ook enkele graden kan koelen en dat volledig automatisch.

De kast die ik nu heb is in zeer goede staat en ik ben van plan de kast zodanig om te bouwen dat hij die paar graden kan verwarmen en/of koelen. Van een beschadigd koelboxje heb ik nog een werkend peltier-element. Middels een geschikte regel-unit moet het mogelijk zijn de kast zowel te verwarmen als te koelen. Zo'n regeling is te koop bij Conrad, de FOX-D1004.

Van mijn ervaringen, met name of de koelcapaciteit van het peltier-element groot genoeg is, hou ik jullie op de hoogte.

Bert

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ronnie op 25-02-2008 18:39 u
Van een beschadigd koelboxje heb ik nog een werkend peltier-element. ...Van mijn ervaringen, met name of de koelcapaciteit van het peltier-element groot genoeg is, hou ik jullie op de hoogte. Bert

Oeioei, Bert! Gebruik de zoekfunctie eens!

Vooral Adrie, en ik dacht ook Edgar en Oscar, weet niet zeker meer wie zijn ook een tijdje aan het experimenteren geweest met Peltier's. En heel professioneel aangepakt, op dezelfde manier als iemand dat als opdracht voor z'n werkgever zou moeten doen. Lees alles maar, ik heb er ook nog van gedroomd...

Ben gelukkig met dat koelkastje in mijn garage...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 25-02-2008 18:42 u
Vooral Adrie, en ik dacht ook Edgar en Oscar

Te veel eer voor mij...'k ben helaas niet technisch genoeg voor dat soort kunsten... ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 25-02-2008 18:44 u
Jammer dat je het koelgedeelte eruit hebt gesloopt. Als je dit erin gelaten had dan heb je alleen twee UT100 conrad thermostaten nodig en een 60 watt gloeilamp. Dan kan je de temperatuur perfect regelen zowel verwarmen alsook koelen.

Ik zou op zoek gaan naar een koelkast op marktplaats of iets dergelijks.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 25-02-2008 19:31 u
Met peltier-elementen kun je niet echt een koelkast bouwen, daarvoor is de capaciteit te klein. Ze zijn dan ook ongeschikt voor een kast waarin je ondergist wilt gebruiken. Maar wanneer je gistvat op temperatuur is, hoef je alleen de door de vergisting geproduceerde warmte af te voeren. Moet volgens mij kunnen.
Het gebruik van twee thermostaten (koelen en verwarmen) is natuurlijk mogelijk, maar je moet ze dan wel heel precies op elkaar inregelen om al te grote schommelingen te vermijden. Met de FOX D1004 kun je de inschakeltemperaturen en de hysterese van zowel de verwarming als de koeling apart instellen. Daarna hoef je alleen maar de gewenste temperatuur aan te geven.
De afloop van het experiment volgt t.z.t..
Het koelgedeelte van de vrieskast heb ik er niet zelf uitgesloopt, ik heb hem zo gekregen.

Bert

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 27-02-2008 18:22 u
De temperatuurregelaar is binnen. Het peltier-element met de koelvinnen heb ik uit de koelbox gesloopt:

(http://members.chello.nl/m.schutte2/peltierblok.jpg)

Ik heb een proefopstelling gemaakt om te kijken of mijn idee werkt:

(http://members.chello.nl/m.schutte2/proefopstelling.jpg)

De witte kartonnen doos op de achtergrond simuleert de gistkast.
Een en ander werkt naar verwachting. Nu inbouwen in de gistkast (maar wel even wachten tot de laatste brouw is vergist).

Bert

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 27-02-2008 18:28 u
Albertus,

Mijn ervaring met een peltier koelbox is dat deze veel beter koelt als je ook aan de binnenzijde voor de koelplaat een ventilator maakt. Ik kan niet zien of je dat gedaan hebt maar het heeft mij veel geholpen op vakantie.

Ik ben benieuwd of je de temperatuur van het gistend wort op temperatuur kan houden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 27-02-2008 18:40 u
Het is wel mijn bedoeling om binnen in de kast de lucht met een ventilator langs de vinnen van het koel/verwarmingselement te leiden. Ik denk hiervoor een klein PC-ventilator te nemen (b.v. uit een laptop), het vermogen is dan maar 1 watt zodat je niet al je kostbaar gekoelde lucht weer opwarmt.
Een alternatief is een "schoorsteen", vergelijk het met de geleideplaten bij een convector-radiator, die verhoogt het rendement ook aanzienlijk. Hier kijk ik nog even naar.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 27-02-2008 18:43 u
Zo'n klein processorventilatortje op 12 Volt heb ik ook gebruikt en dit was voldoende voor het effect.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 09-03-2008 16:50 u
Het heeft even geduurd, maar de gistkast is klaar.

Bij het testen bleek hij te doen wat ik wilde: enkele graden verwarmen resp. koelen om een constante temperatuur te bereiken. In mijn souterrain heerst een redelijk constante temperatuur, maar 's zomers is het 23 graden en 's winters rond de 15 graden.
Bovendien wil ik de warmte die, vooral in het begin, bij het vergisten wordt opgewekt kunnen afvoeren.

De capaciteit van het peltierelement is niet zo groot, voor ondergistend bier is deze kast niet geschikt. Wanneer de kast leeg is kan de temperatuur in één nacht tot 2 graden dalen, maar een vat met 30 liter wort tot die temperatuur afkoelen zou veel te lang duren.

(http://members.chello.nl/m.schutte2/kast/legekast.jpg)
De nog lege kast.

(http://members.chello.nl/m.schutte2/kast/gat.jpg)
Het gat voor het peltierelement.

(http://members.chello.nl/m.schutte2/kast/boven.jpg)
De koel(verwarmings)ribben met ventilator op de bovenzijde van de kast.

(http://members.chello.nl/m.schutte2/kast/binnen.jpg)
De koel(verwarmings)ribben met ventilator binnen in de de kast.

(http://members.chello.nl/m.schutte2/kast/resultaat.jpg)
Het eindresultaat. In het kastje dat op de gistkast is gemonteerd bevindt zich de voeding en de sturing.

Bert


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 09-03-2008 21:10 u
Ziet er mooi en goed uit. Eerst wat ervaring opdoen met de vergistingstemperatuur van bovengisters en dan misschien eens een kleine hoeveelheid ondergister proberen. Het zou best ook wel eens kunnen werken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 10-03-2008 09:51 u
Bij Conrad hebben ze verwarmingsfolie (http://www.conrad.nl/goto/?product=189297), zou dit geschikt zijn om direct op je gistvat te plakken? Zo kan je in combinatie met een simpele koelkast (en 2 thermostaten) verwarmen en koelen. Lijkt mij ideaal, maar ik heb nog niemand gezien die zoiets gebruikt. Zie ik iets over het hoofd? 
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 10-03-2008 18:54 u
Ik denk wel dat het werkt met die folie alleen een nadeel is dat lokaal het wort en de fles of vat misschien wat heet wordt. Een gloeilamp van 60 Watt onder in de koelkast verwarmt het wort wat geleidelijker en een gloeilamp is ook niet duur. Als je een gloeilamp van 60 Watt neemt dan het je een vergelijkbaar vermogen als met die folie. Zelf gebruik ik zo'n gloeilamp van 60 Watt en dat werkt prima om het wort op 22 ºC te houden. De lamp is maar af en toe aan.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 11-03-2008 08:43 u
Dat van die lokale hitte is inderdaad wel een puntje, hangt een beetje af van hoe warm zo'n ding wordt. Het nadeel van een gloeilamp vind ik dat je de hele kast verwarmt en niet alleen je bier. Verder werkt zo'n gloeilamp alleen in combinatie met een (koel-) kast. Als ik dus een ondergister in de koelkast heb kan ik geen bovengister op temperatuur houden.

Er is ook een 10 Watt variant, zou dat beter zijn (gezien lokale hitte)?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 11-03-2008 19:21 u
1 of twee van zo'n 10 watt elementen is waarschijnlijk ook voldoende om je vat op temperatuur te houden. De lokale opwarming zie ik dan niet meer als een risico.

Voor mijn giststarter gebruik ik een verwarmingselement van 4 Watt en dat gaat prima.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 12-03-2008 12:32 u
Ik had dus ff conrad gemaild en kreeg de volgende reactie:
Citaat
Geachte heer Brouwer (en ja, zo heet ik echt  ;) ),

Wij hebben even voor u nagevraagd; de folie kan maximaal een temperatuur bereiken van 90 graden.
Dit is uiteraard afhankelijk van de "belasting"; zou je de folie dus aansluiten zonder dat deze ergens opgeplakt zit dan wordt deze bij een omgevingstemperatuur van 25 graden ongeveer 90 graden heet.
Zodra je de warmte afvoerd zal deze temperatuur natuurlijk niet gehaald worden, het is echter niet bekend welke temperatuur je haalt als je de folie op een gistvat plakt van 15 liter..
Proefondervindelijk vaststellen is dus de enige oplossing.
Ik denk eigenlijk dat het wel meevalt, als je in een pan water kookt wordt die pan ook niet (veel) heter dan 100 graden, terwijl dat voor de gasvlam wel geldt.
Ik denk dat ik gewoon maar eens zo'n folietje bestel en ga meten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 14-03-2008 13:10 u
Ik heb de folie vandaag binnengekregen, ff aangesloten op een stekkertje en een kort experimentje gedaan.

Experiment 1:
In mijn gistvat 15 L water, folie aan de buitenkant zodat de helft boven het vloeistofoppervlak uitkwam. Met een thermometer gemeten hoe warm het deel boven de vloeistof werd en hoe snel het water opwarmt. De folie werd 67 graden, en het water warmde niet veel op. Wat opviel was het temperatuurverschil tussen het deel folie boven en onder het vloeistof oppervlak. Het onderste deel werd helemaal niet echt warm, waaruit ik voorlopig concludeerde dat de warmteafvoer door het water in het gistvat wel groot (genoeg) was.

Experiment 2:
Nog steeds 15 L, maar nu het folie volledig onder het vloeistof (nog steeds aan de buitenkant!) oppervlak gedaan. Na een uur non-stop verwarmen is de temperatuur van het water ongeveer 3.5 graden gestegen, en het folie wordt niet echt heet. Zeker niet boven de 35 graden.

Conclusie
De warmte afvoer is prima, en dat maakt dit folie zeer geschikt om je gistvat mee warm te houden. Wel zorgen dat de folie niet boven je bier "uitsteekt".
Zeker zodra de vergisting is begonnen, zorgt de gist wel voor voldoende circulatie om warmte gradienten binnen de vloeistof te voorkomen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wiwi op 14-03-2008 14:20 u
Geert, kunt ge de bestelnummer posten a.u.b. want uw link geeft iets anders aan dan een verwarmingsfolie.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 14-03-2008 14:28 u
189297-12
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wiwi op 14-03-2008 14:34 u
Dank u, dat was wel heel snel.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 14-03-2008 17:16 u
En binnen de tijd he... :D :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 14-03-2008 22:10 u
Mooi experiment De-Geert. Fijn dat het werkt. Nog een UT100 thermostaat sensor aan de andere zijde van de fles en je temperatuur regeling is klaar.

Je hebt dus toch de 65 Watt uitvoering gekocht zie ik.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 15-03-2008 10:53 u
Mijn gistkast blijkt te doen wat de titel van dit topic aangeeft: vergisten op constante temperatuur  :gistsmile:  .

Omgevingstemperatuur is 15 graden (souterrain), ingestelde temperatuur 20 graden.
De eerste twee dagen van de gisting heeft de kast moet koelen  :nut:  !

Nu de heftige gisting een beetje voorbij is, verwarmt de kast om de zaak op 20 graden te houden.
Geen omkijken meer naar.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 15-03-2008 12:34 u
Geweldig dat die verwarmt en koelt met hetzelfde peltier element. Hoeveel verschil in  ºC heb je tussen het stoppen met verwarmen en het starten van het koelen?

Een stap verder in het reproduceerbaar brouwen van bier.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 15-03-2008 12:45 u
Verwarmen bij 19,8 graden, stopt bij 19,9 graden.
Koelen bij 20,2 graden, stopt bij 20,1 graden.
De voeler zit in de lucht vlak naast het vat.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 15-03-2008 19:38 u
Hallo,

Ik zit ook te denken om een gistkast te bouwen, maar ik wil wel in dezelfde kast ondergistende bieren als bovengistende bieren kunnen laten vergisten. Ik zat eerst te denken om een koelkast/vrieskast te kopen en hiervoor de bekende 2 conrad thermostaten te kopen om en te kunnen verwarmen en te kunnen koelen. Maar zojuist zag ik het volgende:


Het gebruik van twee thermostaten (koelen en verwarmen) is natuurlijk mogelijk, maar je moet ze dan wel heel precies op elkaar inregelen om al te grote schommelingen te vermijden. Met de FOX D1004 kun je de inschakeltemperaturen en de hysterese van zowel de verwarming als de koeling apart instellen. Daarna hoef je alleen maar de gewenste temperatuur aan te geven.

Is dit apparaat in feite hetzelfde als 2 conrad thermostaten en moet je ipv een stekker in het stopcontact nu de koelkast en het verwarmingselement hierop aansluiten? Of komt hier alleen een soort van aan/uit signaal vandaan waardoor het dus niet zo eenvoudig is om deze apparaten aan te sluiten. Jullie horen het wel, ik ben duidelijk geen electricien :D

Hiernaast heb ik nog een vraag, als ik een staande vriezer koop kan ik deze ook gebruiken om te koelen? of is dit niet mogelijk omdat deze bv onder 0 moet zitten om efficient te werken? kortom: is een diepvries eigenlijk een koelkast met meer vermogen?

Alvast bedankt,

gr. Ko

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 15-03-2008 21:11 u
Inderdaad, je kunt de fox D1004 beschouwen als twee thermostaten met één gemeenschappelijke voeler en één gemeenschappelijk display.
Aansluiten gebeurt niet met stekers en/of contactdozen maar met een soort van kroonsteentjes. Hij schakelt 230 volt wisselstroom max 2 A, dus ongeveer 450 watt.
Het is een inbouw-apparaat!

Voordeel van de fox vind ik dat alle in- en uitschakelmomenten en koel- en verwarmtijden apart zijn te programmeren (het data-blad kun je downloaden op de site van Conrad).
Er is niets op tegen om twee UT100's te gebruiken. Ik denk dat e.e.a. qua prijs niet veel uitmaakt en wanneer je opziet tegen inbouwen en bedraden zou ik daarvoor kiezen.

Een vriezer is niet ontworpen om te koelen bij temperaturen tussen de 0 en 10 graden. Mijn inschatting is dat, wanneer je een vriezer als koeling gebruikt, hij te veel schakelmomenten krijgt en dat de temperatuur te veel uitschieters (naar beneden) krijgt. Ik zou voor een koelkast gaan.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 16-03-2008 08:08 u
Mooi experiment De-Geert. Fijn dat het werkt. Nog een UT100 thermostaat sensor aan de andere zijde van de fles en je temperatuur regeling is klaar.

Je hebt dus toch de 65 Watt uitvoering gekocht zie ik.
Ik wilde wel eens kijken hoe het zat met de temperatuurstijging van dat ding zelf, en daarom had ik de 65 watt uitvoering gekocht. Ze zijn ook niet zo duur.
Mijn temperatuur regeling is nu inderdaad klaar.  :hoera:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 16-03-2008 09:57 u
Ik zou de temperatuur tussen het glas en de folie toch ook meten. Alleen het 'bier' meten is niet genoeg, dat is een gemiddelde waarde. De gist die langs de wand kortstondig te ver opwarmt, vindt dat vast niet prettig.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 20-03-2008 12:05 u
Ik ben nu de temperatuur aan de binnenkant van de wand van het gistvat aan het meten terwijl het verwarmingsfolie z'n werk doet. De voeler van de thermostaat zit dus tegen de wand geplakt!

Het temperatuursverschil is minder dan een graad ten opzichte van de temperatuur aan de andere kant van het vat (20,7 tegen 20). Dus "angst" voor lokale oververhitting is niet nodig.


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Deegee op 21-04-2008 15:43 u
Ik ben dit topic met veel interesse aan het volgen. En vooral die UT 100 interesseert mij, alleen is die blijkbaar niet in België leverbaar, heeft te maken met de stekker die niet volgens Belgische normen gemaakt is! Heeft er iemand een alternatief?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 21:29 u
Je kunt de UT 100 toch gewoon in Nederland bestellen. De stekker verwijderen en een Belgische stekker monteren en je bent klaar.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 21-04-2008 21:43 u
Zo makkelijk is het niet, dat ding is een stekker en een stopcontact tegelijk. Dat valt niet te vervangen zoals je bijvoorbeeld bij je stofzuiger zou kunnen doen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 21:46 u
Dat begrijp ik even niet. Zo'n ding moet toch een voeding hebben die gevoed wordt door een draad die verbonden is met een stopcontact. Dan kun je toch gewoon de stekker vervangen?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 21-04-2008 21:47 u
Een plaatje zegt meer dan...

(http://img87.imageshack.us/img87/9529/ut100fc3.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 21:48 u
Och, ik ze het al.

(http://images.conrad.com/m/6000_6999/6100/6150/6159/615910_LB_03_FB.EPS.jpg)

Hmm, tegelijk dus het plaatje op gezocht.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 21-04-2008 21:49 u
Dan kun je toch gewoon de stekker vervangen?

(http://images.conrad.com/m/6000_6999/6100/6150/6159/615910_LB_03_FB.EPS.jpg)


ooh maar natuurlijk.... :D :D  :neenee: 
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 21-04-2008 21:50 u
Hahaha de 3 musketiers...1 voor allen allen voor 1...(3 x zelfde plaatje gepost.. :D)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 21-04-2008 21:50 u
Je kunt er natuurlijk wel een Nederlands verlengsnoertje opzetten, en dan DIE stekker vervangen.... Beetje een gedoe, maar het is wel een erg mooi apparaatje!

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 21-04-2008 22:03 u
Je kunt er natuurlijk wel een Nederlands verlengsnoertje opzetten, en dan DIE stekker vervangen.... Beetje een gedoe, maar het is wel een erg mooi apparaatje!
En DIE (Nederlandse) steker met randaarde aan de voorzijde in de UT100 doen. Het uiteinde van deze kabel verbind je dan weer door met het Begische apparaat.

Inderdaad een beetje gedoe maar een goed alternatief voor de UT100 ken ik niet. Volgens mij is het een uniek product met goede eigenschappen voor ons.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 22:03 u
Het was even zoeken maar dit (http://www.gelders.org/start.php?d_600612_Verloopstekker_reisstekker_van_randaarde_naar_penaarde__pen_aarde_.php) zou een oplossing kunnen zijn. € 6,95 exclusief verzendkosten.

(http://www.gelders.org/images/big/600612_front_2.jpg)

(http://www.gelders.org/images/big/600612-verloop-pen-rand-2.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 22:16 u
Het is natuurlijk wel achterlijk dat dat je UT 100 wel kunt bestellen via de www.conrad.nl maar niet via www.conrad.be.

Het apparaat dat je wilt aansturen met de UT 100 zul je overigens ook moeten voorzien van een stekker met Nederlandse randaarde.
Tjonge, we hebben in Europa één munt, kunnen tegenwoordig vrij eenvoudig geld over maken van de ene lidstaat naar de andere lidstaat. maar voor zo iets simpel als contactdozen moeten we allerlei trucs uithalen. Een Europese harmonisatie zou op zijn plaats zijn. Kunnen we echt goederen in een ander EU-land aanschaffen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 21-04-2008 22:23 u
Een Europese harmonisatie zou op zijn plaats zijn. Kunnen we echt goederen in een ander EU-land aanschaffen.

Er is 20 jaar een commisie bezig geweest om te komen tot zoiets als een Europeese steker met randaarde. Door de randvoorwaarde dat het anders moest zijn dan 1 van de gangbare stekers is het nooit van de grond gekomen. Een ongeaarde eurosteker is er wel gekomen. Die past in veel Europeese landen. Maar bijvoorbeeld Engeland heeft een flink afwijkend systeem met een zekering in de steker.

Het moest anders zijn dan de gangbare stekers omdat anders 1 of meerdere landen voordeel zou hebben bij de keuze...  :nut:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Deegee op 21-04-2008 22:38 u
Toen ik vanmiddag naar Conrad telefoneerde zij men mij dat ik het ding enkel kon bestellen als ik het naar een adres in Nederland liet verzenden? Nu woont mijn zus in Oss, dus wat dat betreft niet echt een probleem, maar het voelt wel erg bureaucratisch aan. Uit de discussie maak ik op dat ik het misschien wel kan bestellen via conrad.nl en het dan naar België laat verzenden? Vreemd, maar ik zal het eens proberen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Deegee op 21-04-2008 22:44 u
Ik heb net geprobeerd in te loggen op conrad.nl, en raad eens... men vraagt aan de Belgen om in te loggen via conrad.be. De ut100 BESTELLEN VOOR Belgen KAN DUS NIET. Ik zal mijn Nederlandse roots moeten inschakelen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: lijsjelorresnor op 21-04-2008 22:53 u
En deze?

http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b2c/~flNlc3Npb249UDkwV0dBVEU6Q19BR0FURTE0OjAwMDEuMDBlZC41YTYwMmI2NyZ+aHR0cF9jb250ZW50X2NoYXJzZXQ9aXNvLTg4NTktMSZ+U3RhdGU9MTY1NzkzMTA0NQ==?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&mfhelp=&p_selected_area=%24ROOT&p_selected_area_fh=&perform_special_action=&glb_user_js=Y&shop=B2C&vgl_artikel_in_index=&product_show_id=&p_page_to_display=DirektSearch&~cookies=1&zhmmh_lfo=&zhmmh_area_kz=&s_haupt_kategorie=&p_searchstring=UT100&p_searchstring_artnr=&p_search_category=SHOP_B2C_Metering&r3_matn=&insert_kz=&gvlon=&area_s_url=&brand=&amount=&new_item_quantity=&area_url=&direkt_aufriss_area=&p_countdown=&p_80=&p_80_category=&p_80_article=&p_next_template_after_login=&mindestbestellwert=&login=&password=&bpemail=&bpid=&url=&show_wk=&use_search=3&p_back_template=&template=&kat_save=&updatestr=&vgl_artikel_in_vgl=&titel=&darsteller=&regisseur=&anbieter=&genre=&fsk=&jahr=&jahr2=&dvd_error=X&dvd_empty_error=X&dvd_year_error=&call_dvd=&kna_news=&p_status_scenario=&documentselector=&aktiv=&p_load_area=$ROOT&p_artikelbilder_mode=&p_sortopt=&page=&p_catalog_max_results=20 (http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b2c/~flNlc3Npb249UDkwV0dBVEU6Q19BR0FURTE0OjAwMDEuMDBlZC41YTYwMmI2NyZ+aHR0cF9jb250ZW50X2NoYXJzZXQ9aXNvLTg4NTktMSZ+U3RhdGU9MTY1NzkzMTA0NQ==?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&mfhelp=&p_selected_area=%24ROOT&p_selected_area_fh=&perform_special_action=&glb_user_js=Y&shop=B2C&vgl_artikel_in_index=&product_show_id=&p_page_to_display=DirektSearch&~cookies=1&zhmmh_lfo=&zhmmh_area_kz=&s_haupt_kategorie=&p_searchstring=UT100&p_searchstring_artnr=&p_search_category=SHOP_B2C_Metering&r3_matn=&insert_kz=&gvlon=&area_s_url=&brand=&amount=&new_item_quantity=&area_url=&direkt_aufriss_area=&p_countdown=&p_80=&p_80_category=&p_80_article=&p_next_template_after_login=&mindestbestellwert=&login=&password=&bpemail=&bpid=&url=&show_wk=&use_search=3&p_back_template=&template=&kat_save=&updatestr=&vgl_artikel_in_vgl=&titel=&darsteller=&regisseur=&anbieter=&genre=&fsk=&jahr=&jahr2=&dvd_error=X&dvd_empty_error=X&dvd_year_error=&call_dvd=&kna_news=&p_status_scenario=&documentselector=&aktiv=&p_load_area=$ROOT&p_artikelbilder_mode=&p_sortopt=&page=&p_catalog_max_results=20)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-04-2008 22:58 u
Ik heb net geprobeerd in te loggen op conrad.nl, en raad eens... men vraagt aan de Belgen om in te loggen via conrad.be. De ut100 BESTELLEN VOOR Belgen KAN DUS NIET.

Volgens mij is dit in strijd met de Europese regels. Personen en goederen moeten vrijelijk zich kunnen bewegen tussen de lidstaten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Menno op 21-04-2008 23:52 u
En als je zus in Oss deze voor jou besteld? Problem solved, case closed!  ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 11-06-2008 21:44 u
Ik gebruik al langere tijd een grotere koelkast om mijn vergisting op een gecontroleerde temperatuur te laten gebeuren. voor het in- en uitschakelen van de koelkast en de verwarmingslamp gebruikte ik twee UT100 thermostaten van Conrad. Dit werkte prima maar ik had een wens om het temperatuursverloop en aan tijd van koelkast en verwarmingslamp te kunnen loggen (vastleggen in de tijd).

Omdat ik een PC gestuurde zelfgemaakte huisbesturing heb wilde ik deze uitbreiden met temperatuurregeling voor de koelkast. Deze wordt gebruikt voor het gistvat de lagering en de hergisting op de fles. Deze besturing meet iedere seconde te temperatuur en schakelt hierop de koelkast en/of verwarmingslamp. Als de gemeten temperatuur 0,5 ºC boven de gewenste temperatuur komt dan schakelt de koelkast in en als de gemeten temperatuur 0,5 ºC onder de gewenste temperatuur komt dan schakelt de verwarmingslamp in.

Omdat een koelkast niet graag kort nadat deze is uitgeschakeld weer inschakelt heb ik in het programma een beveiliging opgenomen dat de koelkast minimaal 5 minuten uitgeschakelt moet zijn voordat deze weer kan worden ingeschakeld door de besturing.

Verder logt deze huisbesturing iedere 15 minuten de gemeten temperatuur en of de koelkast of lamp is ingeschakeld. Hiermee wil ik later wat grafieken maken over het temperatuurverloop in de tijd tijdens de vergisting. En hoeveel van de tijd de koeling danwel verwarming ingeschakeld is geweest.

Onderstaand deel van een screenshot geeft een idee van de gebruikersinterface.

(http://img136.imageshack.us/img136/9546/tvergistingfu4.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 11-06-2008 22:02 u
Zo Herman, dat ziet er indrukwekkend uit.

Zelf wil ik ook met twee UT 100's gaan werken. Dat zal bij mij op zolder zijn waar gen computer voor handen is. Een dergelijk mooie regeling zit er dus voor mij nog niet in.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 11-06-2008 22:04 u
Dat ziet er weer strak uit Herman. "Geautomatiseerd gecontroleerd vergisten is zo slecht nog niet"

Gebruik je nog steeds de UT100 thermostaten of heeft jouw huisbesturing daar speciale T-sensoren voor?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 11-06-2008 22:21 u
Gecontroleerd vergisten kan ik inderdaad toevoegen aan mijn onderschrift.

Een UT100 zit nog steeds aan het gistvat naast een andere sensor. Deze andere sensor is een temperatuursafhankelijke weerstand NTC die uitgelezen wordt door een Velleman K8000 in- en uitgangskaart die op zolder zit. Deze kaart is via I2C verbonden met mijn PC in de woonkamer.

Een NTC weerstand is niet lineair en ook niet van zichzelf nauwkeurig. Daarom heb ik de sensor op 25 punten tussen 0 ºC en 80 ºC gecalibreerd met een UT100. Deze calibratie punten zijn in LabVIEW ingevoerd en hier wordt voor gecompenseerd. Op deze manier is met een sensor van < EUR 1,-- en een 8 bit analoog digitaal convertor toch een nauwkeurige temperatuurmeting te maken. De resolutie onder de 30 ºC is ongeveer 0,2 ºC. Bij 80 ºC is de resolutie een paar graden Celsius. Dit vanwege de niet lineariteit die vooral boven de 40 ºC duidelijk merkbaar wordt.

Om in de brouwruimte ook de temperatuur te kunnen zien gebruik ik nog de UT100. Verder gebruik ik deze UT100 ter controle van de temperatuurmeting door de PC.

Een andere leuke eigenschap van de huisbesturing is dat ik in de huiskamer maar ook via internet de vergistingstemperatuur kan controleren en eventueel kan bijstellen. Dit kan ook wel eens gemakkelijk zijn.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 11-06-2008 22:51 u
Ik heb pas bij Conrad een USB temperatuurloggertje gekocht (Voltcraft DL-100 T). Deze registreert de temperatuur met in te geven frequentie gedurende een in te stellen tijd.
     (http://images.conrad.com/m/1000_1999/1000/1000/1007/100727_ZB_00_FB.EPS.jpg)

Deze heb ik ook op een mandfles geplaatst in een koelkast welke wordt aangestuurd door de Conrad UT100 thermostaat. De T-sensor van de UT100 is op de zijkant van de mandfles geplakt onder een sponsje. De UT100 had ik ingesteld te regelen tussen 5 en 6 ºC.

Dit leverde de onderstaande T-registratie op

(http://lh5.ggpht.com/kloekus/SFA1MoVWuUI/AAAAAAAAAxU/XEVg3dZFXj8/s400/T_koelkast.jpg)
De geregistreerde temperatuur varieert met een cyclustijd van zo'n 3 uur tussen 1 en 7 ºC. De USB T-meter was vlak bij de achterwand van de koelkast geplaatst terwijl de UT100 sensor zich meer op de zijkant bevond. Het verschil in positie verklaart een groot gedeelte van het verschil tussen ingestelde en gemeten temperatuur. Als ik de USB T-meter vlak bij de UT100 sensor plaats varieert de door de USB sensor gemeten temperatuur tussen 4 en 6.5.

Toch lijkt er toch wel behoorlijk wat T-variatie te zijn in de koelkast afhankelijk van de plaats zodat geforceerde ventilatie misschien toch nog niet zo gek lijkt om er zeker van te zijn dat de buitenkant van de fles overal dezelfde temperatuur heeft.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 11-06-2008 22:58 u
Wijnklimaatkasten hebben altijd een ventilator die continu draait. Over het algemeen wordt de achterwand van een koelkast gekoeld. In een wijnklimaatkast is daar op een afstand van een paar centimeter een plaat gemonteerd over de gehele hoogte en breedte. De ventilator forceert lucht tussen die plaat en de achterwand door de kast.

Zonder een dergelijke circulatie is de temperatuur in een koelkast verre van constant.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 11-06-2008 23:03 u
Leuke proef William. De achterwand wordt inderdaad een stuk kouder omdat daarin tegenwoordig vaak het koelelement zit. Een klein ventilatortje in de koelkast die de lucht door een buis blaast kan helpen om een gelijke temperatuur in het gistvat te krijgen.
Het helpt ook om de inschakel en uitschakeltemperatuur dichter bij elkaar in te stellen. Mijn ervaring is dat een verschil tussen in- en uitschakelen van 0,4 of 0,5 ºC gemeten aan de voorzijde van het gistvat een mooie waarde is. De koelkast schakelt niet te vaak aan en uit. Maar loopt ook niet te lang aan 1 stuk. Als de koelkast lang achter elkaar loopt dan wordt de achterwand erg koud.

Laatst twee flessen van 18 liter in de koelkast en de fles die het dichtste bij de achterwand stond was 0,5 ºC koeler. De ene was zo'n 3,5 ºC en de andere 4 ºC.

Een kleine 12 Volt ventilator die de lucht in een buis naar boven blaast ga ik nog aan de koelkast toevoegen. Laatst bij hergisting van 5 kratten bier gemerkt dat het bovenin de koelkast een paar graden warmer was dan onderin. Inderdaad warmte stijgt op. De draden voor zo'n ventilator komen al tot in de koelkast.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 12-06-2008 10:47 u
Hallo,

Ik las net het volgende:

Citaat
Ik gebruik al langere tijd een grotere koelkast om mijn vergisting op een gecontroleerde temperatuur te laten gebeuren. voor het in- en uitschakelen van de koelkast en de verwarmingslamp gebruikte ik twee UT100 thermostaten van Conrad.

Op een ander gedeelte van het forum werd mij verteld dat de "Fox D1004" (ook van Conrad) in feite 2 UT100 thermostaten in één is die alleen wel ingebouwd moet worden. Is er een reden voor om toch 2 UT100 thermostaten te kopen of is de fox thermostaat wel beter voor mij als ik een gistkast wil bouwen die zowel kan verwarmen als koelen?

mvgr.

Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 12-06-2008 11:46 u
Citaat
Op een ander gedeelte van het forum werd mij verteld dat de "Fox D1004" (ook van Conrad) in feite 2 UT100 thermostaten in één is die alleen wel ingebouwd moet worden. Is er een reden voor om toch 2 UT100 thermostaten te kopen of is de fox thermostaat wel beter voor mij als ik een gistkast wil bouwen die zowel kan verwarmen als koelen?

Voor mijn gistkast (koelen en verwarmen) gebruik ik een Fox D1004. Daarnaast heb ik ook een UT100 voor diverse klusjes.
Ik koos voor de FOX D1004 om de volgende redenen:
- Eén apparaat
- Geen gedoe met snoeren en stekers
- Het is niet mogelijk door verkeerde instellingen zowel te koelen als te verwarmen (zou de boel dan onploffen?  ;D)
- Gelikt uiterlijk (maar dat is subjectief)
- De FOX D1004 kent meer instelmogelijkheden (tijdsduur, hysterese), vergelijk de databladen.

Wanneer je liever geen apparaat wilt inbouwen, geen bedrading wilt aanleggen, neem dan twee UT100's.
Alletwee de opties werken.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 12-06-2008 19:26 u
Ik ben het met Albertus eens dat allebei de opties werken. En als je eenvoudige bediening wil en geen moeilijke bedrading dan kan je beter twee UT100 thermostaten kiezen. Overigens is de hysterese bij de UT100 ook prima in te stellen door een aparte in- en uitschakeltemperatuur.

Een punt van aandacht bij de FOX thermostaat is de maximale stroom door het relais van de FOX. Dit is slechts 3 A. Een normale koelkast met compressor heeft een flinke inschakelstroom en daardoor zal bij zo'n koelkast dit relais niet lang mee gaan.
De UT100 heeft een relaisuitgang van 16 A, dit is aanzienlijk meer.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 12-06-2008 19:31 u
Het helpt ook om de inschakel en uitschakeltemperatuur dichter bij elkaar in te stellen. Mijn ervaring is dat een verschil tussen in- en uitschakelen van 0,4 of 0,5 ºC gemeten aan de voorzijde van het gistvat een mooie waarde is. De koelkast schakelt niet te vaak aan en uit. Maar loopt ook niet te lang aan 1 stuk. Als de koelkast lang achter elkaar loopt dan wordt de achterwand erg koud.

Misschien wel een goed idee maar... ik gebruik een koelkast met een vriesgedeelte (waar o.a. mijn hop in zit). In- en uitschakelijk met een verschil van 1 ºC leidt nu niet tot ontdooien van de vriezer. Heb je enig idee of de kans op ontdooien groter wordt als je vaker in- en uitschakelt.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 12-06-2008 19:39 u
William,

Gemiddeld genomen is er evenveel koelte nodig om het vat op temperatuur te houden ongeacht hoelang de koelkast aan 1 stuk loopt. Deze koelte zal van het vriesvakje komen. Waar anders vandaan? Dus het vriesvakje zal ook dezelfde gemiddelde temperatuur houden. Maar de variatie in vriesvaktemperatuur zal minder zijn als je maar een halve graad schakelhysterese aanhoud.

Dus volgens mij kan je best de hysterese verlagen naar 0,5 ºC zonder dat het vriesvakje ontdooit. Je kan het eens proberen.

Overigens zou ik de hop in een andere vriezer bewaren (als je die hebt) zodat je vrij bent in de temperatuur die je wil bereiken voor je gistvat. Dan kan je ook gecontroleerd vergisten op bijvoorbeeld 15 of 22 ºC.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 12-06-2008 20:52 u
Een punt van aandacht bij de FOX thermostaat is de maximale stroom door het relais van de FOX. Dit is slechts 3 A. Een normale koelkast met compressor heeft een flinke inschakelstroom en daardoor zal bij zo'n koelkast dit relais niet lang mee gaan.
De UT100 heeft een relaisuitgang van 16 A, dit is aanzienlijk meer.

Dus eigenlijk is een fox thermostaat helemaal niet geschikt om te gebruiken voor een gistkast? (zeker als je van plan bent om een oude koelkast te gebruiken....)

gr. Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 12-06-2008 21:40 u
Ko,

Inderdaad, volgens mij kan je beter de UT100 gebruiken als je een koelkast wil aansturen.


Zojuist nog een grafiek gemaakt van het temperatuursverloop van de afgelopen 24 uur gemeten aan de voorzijde van mijn gistvat met Lons Bloesemwit 2 zoals die gemeten en gelogd is door de PC.

(http://img67.imageshack.us/img67/3802/nagistinglonsbloesemwitsg5.jpg) (http://imageshack.us)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 13-06-2008 09:13 u
Citaat
Een punt van aandacht bij de FOX thermostaat is de maximale stroom door het relais van de FOX. Dit is slechts 3 A. Een normale koelkast met compressor heeft een flinke inschakelstroom en daardoor zal bij zo'n koelkast dit relais niet lang mee gaan.
De UT100 heeft een relaisuitgang van 16 A, dit is aanzienlijk meer.

Citaat
Dus eigenlijk is een fox thermostaat helemaal niet geschikt om te gebruiken voor een gistkast? (zeker als je van plan bent om een oude koelkast te gebruiken....)

Met 3 A kun kun je 660 watt schakelen. Van vrijwel koel- en vrieskasten is het vermogen minder dan 200 watt (dus minder dan 1 A). Het aansturen van een koelkast met de FOX is dus geen enkel probleem. De levensduur van een relais wordt pas negatief beïnvloed wanneer je hem boven de maximum specificaties gaat gebruiken.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 13-06-2008 11:37 u
Albertus, die 660 Watt continue is inderdaad geen enkel probleem. Het punt van aandacht is de inschakelstroom die bij normale compressor koelkasten erg hoog is. Waarschijnlijk herken je het effect dat een gloeilamp even minder licht geeft als een koelkast in diezelfde ruimte inschakelt. Dit komt door de hoge inschakelstroom van een koelkast.

Door deze hoge inschakelstroom zal een 3 Ampere relais niet zo lang mee gaan als je er vaak een koelkast mee inschakelt. Maar een tijdje zal het best werken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 13-06-2008 13:30 u
Albertus, die 660 Watt continue is inderdaad geen enkel probleem. Het punt van aandacht is de inschakelstroom die bij normale compressor koelkasten erg hoog is. Waarschijnlijk herken je het effect dat een gloeilamp even minder licht geeft als een koelkast in diezelfde ruimte inschakelt. Dit komt door de hoge inschakelstroom van een koelkast.
Door deze hoge inschakelstroom zal een 3 Ampere relais niet zo lang mee gaan als je er vaak een koelkast mee inschakelt. Maar een tijdje zal het best werken.

Natuurlijk ken ik het effect van het inschakelen van een inductieve belasting (vergeet trouwens het uitschakelen ook niet).
Om een exact antwoord te geven op de vraag of e.e.a. binnen de toleranties blijft zou je de eigenschappen van het relais en de inschakelstroom van de koelkast moeten kennen. In dit geval zijn beide onbekend en je hebt gelijk om dan op zeker te gaan.

Wanneer je opteert voor de FOX en je de zaak toch moet bedraden, kun je er een relais achter hangen. Probleem opgelost  :biersmile:.
Omdat ik gelijkstroom schakel heb ik zelf ook een relais achter de FOX geplaatst.

Voor alle duidelijkheid, ik wil niemand de FOX opdringen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 13-06-2008 22:42 u
Albertus, inderdaad met een extra zwaarder relais gaat het met een FOX ook met een koelkast goed.

Het is net bier brouwen, daar leiden ook meerdere wegen naar een goed bier.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 29-06-2008 18:54 u
Degenen die constant willen vergisten en daarvoor twee Conrad UT 100's willen gebruiken kunnen nog twee volle dagen gebruikmaken van 5% korting. Als dan ook nog eens online betaald via iDeal dan hoef je ook geen verzendkosten te betalen. Voor een UT 100 betaal je dan € 38,90 in plaats van € 47,90! Toch leuk meegenomen!

Zelf heb ik er net twee besteld.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 29-06-2008 20:12 u

Wanneer je opteert voor de FOX en je de zaak toch moet bedraden, kun je er een relais achter hangen. Probleem opgelost  :biersmile:.

Is het voor een leek als ik ook mogelijk om zo een relais er achter te hangen? Of wordt het dan hogere electrotechniek? En wat zijn de kosten van zo'n relais? Ik vind het namelijk wel veel mooier om alles met 1 schermpje te kunnen regelen.

gr. Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 30-06-2008 09:04 u
Is het voor een leek als ik ook mogelijk om zo een relais er achter te hangen? Of wordt het dan hogere electrotechniek? En wat zijn de kosten van zo'n relais? Ik vind het namelijk wel veel mooier om alles met 1 schermpje te kunnen regelen.
gr. Ko

"een leek als ik"? Wanneer je ervaring niet verder gaat dan het verwisselen van een gloeilamp zou ik je het afraden. Wanneer je weet wat een relais is en hoe de werking is, kun je er ook een monteren.

Het is zeker geen hogere electrotechniek. Je moet wel kunnen solderen (of een relaisvoet gebruiken met schroefcontacten ;D). Benodigd is een relais met een spoel voor 230 V AC (wisselspanning) en contacten die 230 V AC bij 16 A kunnen schakelen. De kosten van zo'n relais zullen tussen de 5 en 10 euro liggen, ze zijn wat duurder dan gelijkstroom relais.
Er bestaan ook relais met dezelfde soort aansluiting (voor platte 6,3 mm stekkers) als de fox. Maakt bedraden gemakkelijker en de kosten zullen vergelijkbaar zijn met die van een relais+relaisvoet.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 30-06-2008 22:47 u
Zo, ik ben ook weer een stapje verder op weg naar vergisting op constante temperatuur. Vandaag heb ik een grote tweedehandse koelkast opgehaald (hoogte 1,8 meter) en deze met veel pijn en moeite op mijn brouwzolder gezet. In de koelkast past perfect mijn cilinderconische gistvat. Aan de bovenkant heb ik zelfs wat ruimte over.
Met behulp van de twee Conrad UT 100's kan ik koelkast de hoofdvergisting uitvoeren, de nagisting maar ook de hergisting op fles. Voor dat laatste kan de kast fungeren als warme kamer. De hele vergisting kan ik zo gecontroleerd laten verlopen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 30-06-2008 22:54 u
Gefeliciteerd met je aanwinst. 1,8 meter hoog, dat is de moeite waard. Een mooie oplossing volgens mij om op die manier gecontroleerd te vergisten. Met twee UT100'ers kan je prima de temperatuur instellen.

Heb je al een foto van je cyclo in deze koelkast?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 30-06-2008 23:48 u
In de koelkast past perfect mijn cilinderconische gistvat. Aan de bovenkant heb ik zelfs wat ruimte over.

Volgens mij pas je zelf ook wel in die koelkast. :D :D  Mooi man! Gefeliciteerd met je aanwinst.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 01-07-2008 08:19 u
Heb je al een foto van je cyclo in deze koelkast?

Nee nog niet. Zal vanavond kijken of dat wil lukken. Hopelijk komen vandaag de UT 100's aan en kan ik het een en ander gaan uittesten en zien of de koelkast de moeizame gang over twee draaitrappen overleefd heeft. Op dit moment moet de koelkast nog even een tijdje stilstaan na het liggende vervoer in een aanhangwagentje. Het is een oude koelkast maar de vorige eigenaar verzekerde mij dat hij het nog prima doet.

Het schijnt dat er redelijk veel vraag is naar dit soort koelkasten die veel in de horeca gebruikt worden. De vorige eigenaar heeft deze koelkast vervangen door een glazen deur koelkast met zo'n grote ventilator. Die schijnen super snel te werken. Naar een dergelijke koelkast had ik ook uitgekeken maar zijn ook tweedehands een stuk duurder. Nu heb ik € 100 betaald, terwijl je voor zo'n glazen deur koelkast gauw tussen de € 250 en € 400 moet betalen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 01-07-2008 21:06 u
Zo juist een foto gemaakt.

(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/IMG_6196.jpg?t=1214938573)

De koelkast zal door mij nog voorzien worden van een plank waarop het gistvat stevig kan staan.
Verder zal ik onder de koelkast een plank bevestigen met grote zwenkwielen zodat de koelkast mobiel is op mijn brouwzolder. Als ik ga brouwen staat hij namelijk nu vreselijk in de weg. Bijkomend voordeel is dat het vat nog iets hoger komt waardoor ik gemakkelijker mijn bottelvat kan vullen.

Ook zal ik nog een verwarmingslamp aanbrengen zodat ik ook kan verwarmen.

Op mijn zolder is het nu 30 ºC. Zo'n 10 minuten geleden heb ik de koelkast aangezet. Ben benieuwd hoe snel de vrijwel lege koelkast uitkomt op 10 ºC.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Caspar op 01-07-2008 22:23 u
Ziet er goed uit Jacques, een flink bakbeest die koelkast :duimop:.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Gerb op 01-07-2008 22:24 u
Jacques, ik dacht dat jij alleen maar steeds kleinere volumes ging brouwen? Dit ziet eruit alsof je weer heel wat van plan bent?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 01-07-2008 22:58 u
Het gistvat heeft een inhoud van 61 liter. Hiervan zit 11 liter in de conus. Effectief kan ik zo'n 30 tot 35 liter per keer vergisten. Het probleem is echter dat het gistvat smal en best wel hoog is. Hierdoor past deze alleen in een hogere koelkast.

Overigens werkt de koelkast prima. De temperatuur is nu 1,1 ºC en dat dus in zo'n twee uur tijd! Een prima koelkast dus om in te lageren.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 01-07-2008 23:24 u
Effectief kan ik zo'n 30 tot 35 liter per keer vergisten.

In de praktijk kan het wel wat meer zijn, is mijn ervaring.

Overigens werkt de koelkast prima. De temperatuur is nu 1,1 ºC en dat dus in zo'n twee uur tijd! Een prima koelkast dus om in te lageren.

Da's natuurlijk prima, maar ook een 'koud kunstje' voor een koelkast. Lucht koelen is niet moeilijk.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 02-07-2008 07:23 u
In de praktijk kan het wel wat meer zijn, is mijn ervaring.

Da's natuurlijk prima, maar ook een 'koud kunstje' voor een koelkast. Lucht koelen is niet moeilijk.

Edagar,

Wat is volgens jou het maximale wat je kwijt kunt in het gistvat?

Als er gistend bier in het vat zit zal het natuurlijk niet zo vlot gaan. De omgevingstemperatuur was nu 30 ºC. Normaal is dat toch wel een stuk lager en hoeft de koelkast een minder groot temperatuursverschil te overbruggen. Vooralsnog ben ik zeer tevreden over de koelkast. Ria is er iets minder blij mee. Het blijkt dat de trappen in ons huis toch wel redelijk beschadigd zijn door de moeizame tocht naar de zolder.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 02-07-2008 13:26 u
Ziet er mooi uit, Jacques! Om te kwijlen zelfs...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 02-07-2008 14:33 u
..trappen in ons huis toch wel redelijk beschadigd zijn door de moeizame tocht naar de zolder.

Toch nog een prijzige koelkast dus... :-\

Verder zit het er mooi uit. Ik had die tank eigenlijk wel groter verwacht...zo in die koelkast valt ie best wel mee..
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 02-07-2008 23:08 u
Ziet er mooi uit, Jacques! Om te kwijlen zelfs...

Dank je, ik ben er ook heel blij mee. Deze oplossing is gruwelijk simpel en eenvoudig te sturen.
Overigens is de bezorger vandaag wel aan de deur geweest met de Conrad thermostaten, jammer genoeg was er niemand in huis en komen ze morgen terug.

Toch nog een prijzige koelkast dus... :-\
Nou ja, die trap ziet er straks weer wat beter uit na een likje verf.


Citaat
Verder zit het er mooi uit. Ik had die tank eigenlijk wel groter verwacht, zo in die koelkast valt ie best wel mee..

Zo zie je maar dat alles relatief is.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 03-07-2008 06:30 u
Edgar,

Wat is volgens jou het maximale wat je kwijt kunt in het gistvat?

Als 'ie niet al te veel schuimt kan je tot 40 liter gaan. Met Westmalle of German Ale moet je dat natuurijk niet proberen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 02-10-2008 11:13 u
Naar aanleiding van simpelheid en makkelijke toepasbaarheid van verwarmingsfolie op mijn gistvat (link (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=189297)), zit ik te denken om iets dergelijks te maken voor koeling.

Het idee is als volgt:
- een gebogen plaat van een goed geleidend metaal wordt op mijn gistvat geplakt (evt. met wamtegeleidende pasta), alternatief: warmtegeleidende folie (link (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=189251))
- op de plaat bevestig ik een peltier element
- het geheel wordt gestuurd met een conrad thermostaat.
N.B. het is niet de bedoeling om hiermee koud te lageren, of ondergisters te maken, maar vooral om de temperatuur binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld op 18 graden, als de ruimte 20 is. Op deze manier kan ik buiten de koelkast gecontroleerd vergisten en in de koelkast lageren. Resultaat: ik kan vaker brouwen  :proost:

Kan iemand (met technisch inzicht) inschatten of dit werkbaar is?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 02-10-2008 11:32 u
In de toelichting van Conrad staat:

"De folie kan op maat gesneden/geknipt worden. Geen warmtegeleidings-pasta nodig."

Hieruit maak ik op dat het een alternatief is voor de pasta die je onder meer gebruikt bij het bevestigen van een koeler op de processor van een PC.
Het gaat daarbij om warmteoverdracht van de ene kant van de folie naar de andere kant. Ik zet daarom vraagtekens bij de toepassing als warmtegeleider in het vlak van de folie zelf. Overigens is een van de bijzondere eigenschappen van het materiaal dat het elektrisch isolerend is, een eigenschap waar jij niets aan hebt maar wel voor betaalt.

Alleen een experiment kan uitkomst bieden.
Volgens mij is aluminiumfolie van dezelfde dikte (0,13 mm) voor jouw toepassing net zo effectief.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 02-10-2008 11:35 u
Aluminiumfolie, daar zou ik zelf niet op zijn gekomen.

Eigenlijk zou ik het gewoon eens moeten proberen, maar om nu een peltier element te kopen om er later achter te komen dat het niet werkt vind ik zonde.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 02-10-2008 12:14 u
Edgar heeft ooit een topic gehad over gekoeld vergisten in zijn CCT door middel van een peltier koeler + heatsink en ventilator. (Was dat de coolfermentor of was die van EBC?)
Het kwam er in ieder geval op neer dat er te weinig koelvermogen was om echt koel te vergisten (lager temperaturen), maar een klein verschil als die jij beoogt haalde hij (minstens) wel dacht ik!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 02-10-2008 13:55 u
Aluminiumfolie, daar zou ik zelf niet op zijn gekomen.

Maar dan wel dik aluminiumfolie! (0,13 mm is dikker dan het verpakkingsfolie)

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 02-10-2008 13:57 u
Eigenlijk zou ik het gewoon eens moeten proberen, maar om nu een peltier element te kopen om er later achter te komen dat het niet werkt vind ik zonde.

Je kunt een proef doen die niets kost: een diepvrieselement en aluminiumfolie. Je hebt dan een vage indicatie of zo'n constructie kans van slagen heeft.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 02-10-2008 14:31 u
Peltier-elementen... Bruikbaar, maar niet zo handig. De peltier-coolfermenter werkte wel, maar was te omslachtig. (voeding nodig, kwetsbaar, energie (in dit geval de 'koude') moet worden afgevoerd). Ook voor verwarmen weet ik niet of het een goed idee is. Er zijn simpeler oplossingen. Die verwarmingsfolie lijkt me beter. 65W is wel redelijk veel, dus zal goed gestuurd moeten worden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 02-10-2008 15:44 u
Jammer, het leek me juist zo simpel.
Verwarmingsfolie gebruik ik al, maar daar kan je niet mee koelen ;)

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 02-10-2008 15:50 u
Je kunt een proef doen die niets kost: een diepvrieselement en aluminiumfolie. Je hebt dan een vage indicatie of zo'n constructie kans van slagen heeft.
Bert
Nog zo'n goed idee  :). Als het werkt is het geen garantie dat een peltier ook werkt, maar als het niet werkt weet je meer. Ook kan je van een diepvrieselement wel ongeveer uitrekenen hoeveel energie het zou moeten opnemen. Wordt vervolgd!

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 02-10-2008 18:45 u
Ik kwam een tijdje geleden een discussie tegen over het koelen van de vergisting in een conical fermentor, ook door middel van een Peltier element en actieve ventilatie. Het apparaatje heet de Ice Probe en wordt normaal gebruikt om aquaria te koelen.

Zie hier  (http://www.cedarcreeknetworks.com/conical_ice_probe.htm)voor de inbouw in een conical fermentor en hier  (http://www.novatecproducts.com/iceprobe.htm)voor het apparaat zelf (incl. temperatuurregeling e.d.)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: pa-aler op 02-10-2008 21:52 u
Voor verwarmen in de winter gebruik ik een oude koelkast met een waterbed element. Heeft een thermostaat en houdt the koelkast op temperatuur. Werkt ook goed voor de 200 liter conical fermenter met bubbele isolatie erom.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 02-10-2008 23:45 u
Ik kwam een tijdje geleden een discussie tegen over het koelen van de vergisting in een conical fermentor, ook door middel van een Peltier element en actieve ventilatie. Het apparaatje heet de Ice Probe en wordt normaal gebruikt om aquaria te koelen.

Zie hier  (http://www.cedarcreeknetworks.com/conical_ice_probe.htm)voor de inbouw in een conical fermentor en hier  (http://www.novatecproducts.com/iceprobe.htm)voor het apparaat zelf (incl. temperatuurregeling e.d.)

Èrgens op het forum heb ik ooit verwezen naar dit ding tijdens de Peltier hype. Ik kan het nu niet meer terugvinden. Zo kant en klaar is het misschien best bruikbaar, maar:

-Aparte knutselingen met 12V en vrij veel ampères
-klein koeloppervlak (koelt dat gelijkmatig genoeg?)
-met isolatie maar 8,5°C temperatuurdaling, dus niet écht voor ondergisters

Toch een mooie oplossing hoor.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 17-10-2008 07:41 u
Zo, ook ik ben weer een stapje verder richting constante temperatuur - gisteren bij Conrad een tweede UT100 besteld, samen met het CV-folie dat Geert ook gebruikt. Nu dus twee UT100s, zodat ik evt koelen en verwarmen kan combineren door het gistvat met folie in de koelkast te zetten. Dat kon wel eens nodig zijn de komende winter, want mijn koelkast staat in een onverwarmd schuurtje. Dus zelfs voor lagers kan het daar te koud worden.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 16-11-2008 21:12 u
Vandaag het programma wat uitgebreid dat de temperatuur van mijn vergistingsvat regelt.
Hiervoor was het mogelijk een gewenste temperatuur in te stellen en tevens te selecteren of de koeling of de verwarming aan mag gaan om die gewenste temperatuur te bereiken.

De uitbreiding houdt in dat ik nu kan aangeven dat ik op een instelbare datum en tijd de setpoint temperatuur bereikt wil hebben. Het programma laat dan de temperatuur lineair over de tijd verdeeld op lopen of dalen zodat op het ingestelde moment deze temperatuur bereikt is en daarna gehandhaafd blijft.

Deze uitbreiding was al langer een wens van mij.  Maar mede door het luisteren naar wat podcasts en door een bericht van Adrie om de hoofdvergisting te starten bij 18 ºC en deze langzaam op te laten lopen gedurende 5 dagen tot 21 ºC om een wat hogere vergistingsgraad te krijgen heb ik deze uitbreiding nu gemaakt.

Het ziet er nu als volgt uit:
(http://img120.imageshack.us/img120/5067/tgistvatym8.jpg) (http://imageshack.us)

Hiermee is het mijn bedoeling om het oplopen van de temperatuur tijdens de hoofdvergisting gecontroleerd te kunnen laten gebeuren. Tevens is dit handig als je de temperatuur bij ondergisters met 1 ºC/dag wil laten dalen voor de lagering.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 16-11-2008 21:21 u
Dat ziet er weer zeer gelikt uit en weer een stapje verder naar "gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet".  :groots:

Wat stuur je nu electronisch aan? Het in- en uitschakelen van de koelkast?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 16-11-2008 21:34 u
Hiermee stuur ik de spanning van de vergistingskoelkast aan en de 60 Watt gloeilamp die in deze koelkast gemonteerd zit als verwarming. Ik kan met de knoppen in het scherm instellen of ik de verwarming en de koeling wil gebruiken om de temperatuur te bereiken of slechts 1 van de twee wil gebruiken. Hiermee kan je van allerlei vergistingen controleren.

Ik gebruik voor de aansturing het K8000 bouwpakket van Velleman en een bijbehorende relaisprint. De K8000 meet met een aangesloten NTC weerstand de temperatuur van het gistvat. Verder stuurt de K8000 relais aan voor de koelkast en de gloeilamp. De K8000 is verbonden met de parallelle poort van een PC.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wiwi op 17-11-2008 21:21 u
Hoe doet hij dat toch allemaal? Chapeau man, klak af!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Maarten op 18-11-2008 13:48 u
Jullie oplossingen, moet ik zeggen, zien er allemaal erg gelikt uit...

Ik zal er ook aan moeten binnenkort, mijn aquariumthermostaatje verwarmt goed, maar koelen ho maar. Ik vergist in de schuur, dus da's voorlopig lekker koud, maar van de zomer zal ik iets moeten fixen. Helaas is de ruimte beperkt, en ik wil een gistkast ook kunnen gebruiken voor het isoleren van de brouwpan bij het filteren. Ik heb een klein oud koelkastje staan, maar die is te klein en te zwaar. Misschien kan ik een kastje bouwen dat lichter is dan het koelkastje, maar wel met de koeling ervan. Dus een houten balkjesframe voor een beetje stevigheid, met multiplex bodem. Wanden worden dan triplex met het goedkoopste doe het zelf isolatiemateriaal (zij het piepschuim of glaswol). Maar hoe ik dan die koeling ga inbouwen is mij nog een raadsel.
Weet iemand of het enigszins te doen is om de volledige koeling uit een koelkast te slopen? Met de kanttekening dat ik redelijk handig en goed gemotiveerd ben.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 18-11-2008 14:57 u
Snuffel naar een grotere koelkast of vriezer op marktplaats of zo. Voor een prikkie kan je ze daar vinden.

Ik gebruik een PID controller met 'ramp/soak' option. Deze PID controllers kan je in de tijd programmeren. Zo kan je net als Henielma een temperatuur geleidelijk laten bereiken. De temperatuurbeheersing van mijn volledige gistingsproces kan zo automatisch plaatsvinden, van gist inzaaien tot koud lageren.

Een PID controller is een klein kastje, net zoiets als een UT-100, maar dan net anders van binnen.

Voor de liefhebbers heb ik een MS Word bestand met mijn instellingen en programmering.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 18-11-2008 15:49 u
Voor de liefhebbers heb ik een MS Word bestand met mijn instellingen en programmering.

Ik wil wel eens kijken of ik het snap. Waarschijnlijk niet, maar je weet nooit.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 18-11-2008 22:08 u
Tja, het vergt wel wat kennis van de PID controller in kwestie...

Ik heb twee controllers, één voor het koelwater en één voor het bier.
Beide zijn te programmeren in de tijd. De tabellen op de eerste bladzijde tonen programma's voor giststarter, bovengisting en ondergisting.
De tabellen op de tweede bladzijde zijn de huidige parameter instellingen, die dienen slechts als backup voor als het eens fout mocht gaan. De kleine tabelletjes plak ik op de controllers als geheugensteuntje voor wat de knopjes betekenen.

Voor elke vergisting wil je wel andere temperaturen en tijden. Ik moet dus elke keer een aantal zaken veranderen in de programmering. Om dat te vergemakkelijken heb ik het Word bestand wat geautomatiseerd. Ik wijzig alleen de groene waardes in de tabellen. Door daarna alles te selecteren en F9 te drukken zal Word alle getallen herberekenen. De waardes die dan in de tabellen staan zet ik dan in de controllers voila, alles gaat verder vanzelf.

De controllers kunnen 30 programma stappen aan. Zodra een programma stap klaar is, gaat hij naar de volgende stap. Omdat je ook sprong en hold opdrachten kunt geven, kan je loops inbouwen. Maar natuurlijk ook meerdere korte programma's invullen. Ik gebruik drie programmaatjes, en door de opdracht van de eerste stap als sprong te definieren, spring ik naar het deelprogramma dat ik wil. (starter, boven- of ondergisting).

Een programma stap bestaat uit twee waarden:
C is de temperatuur
t is de tijd in minuten
Een programmastap gaat altijd in t minuten van C naar de C van de volgende stap.

Een hold opdracht (t=0) houdt de temperatuur constant op de waarde van C.
Een stop opdracht (t=-121) beeindigt het programma
Een jump opdracht (t=-stap) gaat naar een andere programmastap

Het is allemaal heel simpel, maar je moet het even doorhebben.

Al met al zie je dus dat ik de temperaturen van koelwater en bier in de tijd ongeveer gelijk op laat gaan. Het temperatuursverschil is bij hoofdgisting 2 ºC en erna 1 ºC, bij koude lagering weer 2 ºC. Als ik ga koelen dan maak ik het verschil wat groter, hiervoor is dan een extra stap ingebouwd om dat verschil te bereiken.

Rest nog te vermelden dat de contoller voor het bier in PID mode werkt, de controller voor het koelwater staat in On/Off mode, PID mode is niet zo goed voor de compressor.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 18-11-2008 22:29 u
EBC,

Met zo'n PID regelaar is inderdaad een mooie temperatuurregeling te maken. Leuk dat je het temperatuurverloop van de hele vergisting erin kan programmeren. In je bijgevoegde .zip file vind ik de gebruikte temperaturen met name interressant.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 18-11-2008 22:44 u
Henielma,

Die temperaturen varieer ik al naar gelang het biertype en de hopsoort.

Sommige gisten gaan veel sneller dan andere. Ach, je weet het. De tabellen geven slechts een momentopname van een brouwselplanning weer.

Je kan de programmering overigens tijdens runtime aanpassen, dus als de vergisting wat sneller gaat, of je wil toch een graadje meer of minder... gewoon veranderen en de boel corrigeert zichzelf.

En jij hebt weer nieuwe prikkels om jouw programma's verder uit te breiden!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 18-11-2008 23:00 u
Die temperaturen varieer ik al naar gelang het biertype en de hopsoort.

En jij hebt weer nieuwe prikkels om jouw programma's verder uit te breiden!

EBC,

Als je op de eerste regel gistsoort bedoeld dan snap ik het weer.  :weetniet:

Inderdaad prikkelen me die vergistingsstappen van jou. Ik heb er wel al aan gedacht om de temperaturen van de vergisting in te geven zoals ik bij het maischen doe. Maar het scherm van mijn huisbesturing is eigenlijk vol. Er staat namelijk nog vanalles meer op wat in huis bestuurt wordt (rolluiken, waterbed, lamp bij de voordeur en de airco).

Tevens is de vergisting ook kijken wat er gebeurd en daarop bijsturen. Dus ik houd mezelf voor dat het niet erg is dat ik (nog) maar 1 temperatuurstap kan maken zonder verder wat waarden aan te passen. Bijkomend voordeel is dat ik via internet deze waarden kan aanpassen als ik niet thuis ben en zo toch de vergistingstemperatuur kan wijzigen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 18-11-2008 23:10 u
Gistsoort, ja natuurlijk...

Ik durf gerust op vakantie hoor terwijl mijn bier staat te vergisten. :D.

Bijsturen via internet is natuurlijk wel de max... daar kan ik niet aan tippen.

Ik zou maar eens een tweede huisbesturingsscherm aan de Sint vragen dit jaar...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 18-11-2008 23:13 u
de max...

Sjonge hij woont een week in België en het begint al...  :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 18-11-2008 23:24 u
Ik woon pertang al tien jaar met een Belgische samen...  ;)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 18-11-2008 23:27 u
Kweet kweet, kèndá!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wiwi op 19-11-2008 20:26 u
Awel se, gijllie doet da goe.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 22-11-2008 08:48 u
(Terug naar ABN, heren importbelg). Ik heb een vraag voor de handigerds op het forum: ik ben, met Geert (de-), heel enthousiast over het verwarmingsfolie van Conrad. Het houdt mijn bock nu al een paar weekjes in de koelkast in mijn koude schuur op 11 ºC. Afwijkingen zijn minimaal (minder dan 0.2ºC volgens de UT-100) Ik ga er zeker nog een paar kopen (kost bijna niets), zodat ik al mijn gistvaten kan verwarmen. Met mijn twee UT-100's kan ik dan zowel koelen (als mijn koelkast het weer doet  :verbergen:) en verwarmen.

Het grote voordeel van het verwarmingsfolie boven een gloeilamp vind ik: 1) dat er niets in de koelkast meer in temperatuur verschilt dan een paar graden - toen mijn gloeilamp laatst omviel en een heel gat smolt in de zijkant van de koelkast schrok ik nog al  :verbergen:; 2) dat je geen licht gebruikt, dat je dus ook niet af hoeft te schermen (en waarmee je geen extra energie verspilt), 3) dat je rechtstreeks op de temperatuur van het gistvat stuurt, en 4) dat je evt. ook buiten een gistingskast kunt verwarmen. Het voordeel boven een aquarium verwarming is dat je niet hoeft te klooien met water (vind ik), en dat de warmteoverdracht directer is. Minder verliezen dus, zeker buiten de gistingskast.

Alleen: ik verwarm nu altijd direct het gistvat - de rest van de koelkast verwarmd dan wel mee. Maar ik zou ook graag mijn koelkast op temperatuur houden als er geen gistvat in staat (alleen rijpende flesjes). Als ik dat ook met verwarmingsfolie zou doen, moet ik dat ergens op plakken dat genoeg warmtecapaciteit heeft om dat weer uit te stralen naar de rest van de koelkast. Een grote fles water vind ik niet zo sjiek. Zijn er andere ideeën?

 :degroeten: JW
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 22-11-2008 09:06 u
Dan zou je een radiator moeten maken. Ik denk dat een metalen plaat op zich al voldoende kan zijn. Bij voorkeur met een kleine ventilator zodat de lucht in beweging is.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 22-11-2008 09:12 u
Ja, die ventilator is nog wel een verbeterpunt. Toch verschilt de temperatuur niet zoveel binnen de koelkast, en soms maak ik daar zelfs gebruik van. Maar ik zal eens nakijken op het forum waar ik zo'n ventilator kan kopen.

Zo'n metalen plaat is wel een idee - als ik zeker wist dat dat geen kortsluiting veroorzaakt als je dat folie erover heen plakt. Weet jij dat, Geert? Aan de buitenkant is het elektrisch geisoleerd. Aan de binnenkant ook?

Dit weekend eerst maar eens proberen om mijn koelkast te maken  :ziek:.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 22-11-2008 09:32 u
Je kunt een ventilator voor de PC nemen. Dat is ruim voldoende om de boel in beweging te houden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 22-11-2008 09:55 u
ik ben, met Geert (de-), heel enthousiast over het verwarmingsfolie van Conrad.
Eindelijk erkenning  :biersmile:

Zo'n metalen plaat is wel een idee - als ik zeker wist dat dat geen kortsluiting veroorzaakt als je dat folie erover heen plakt. Weet jij dat, Geert? Aan de buitenkant is het elektrisch geisoleerd. Aan de binnenkant ook?
Tsja, eerlijk gezegd weet ik het niet (zeker). Ik zou mijn geld er wel op willen zetten, maar voor de zekerheid zou ik het toch ff checken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 22-11-2008 12:00 u
Je kunt een ventilator voor de PC nemen. Dat is ruim voldoende om de boel in beweging te houden.

Eventueel met een pvc pijp er aan waar je de lucht doorheen blaast en die dan boven of onderin de koelkast laat uitkomen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 25-02-2009 17:08 u
Het bovenstaande maar eens in de praktijk gebracht vanmiddag. Zodat de temperatuur boven en onderin de koelkast gelijkmatiger is. Dit is van belang als er binnenkort drie flessen Weizen tegelijk in staan te gisten op 17 ºC. Tevens voor hergisting op de fles is dit gewenst omdat dan de temperatuur boven- en onderin de koelkast best 1,5 ºC kan verschillen.

Een PC ventilator (processorventilator) op 12 V gelijkspanning doet het werk samen met een stuk afvoerpijp met een diameter van 40 mm. Ik denk dat de onderstaande foto's voor zich spreken.

(http://img509.imageshack.us/img509/6258/hv0215.jpg) (http://imageshack.us)
Een close-up van de ventilator gemonteerd aan de buis. De ventilator blaast de lucht in de pijp.

(http://img18.imageshack.us/img18/4011/hv0216.jpg) (http://imageshack.us)
De buis heeft aan de onderzijde twee sleuven zodat daar de lucht weer uitkan.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 27-04-2009 12:49 u
Ik ga toch even verder met de geweldige ideeën van Geert, Johannes en JWVG. Ik heb inmiddels een oude diepvrieskist gevonden en deze met wat UT100 thermostaten (for the time being, straks met een regelaar en geen thermostaat) aan het regelen op 4-5 graden (als test). Werkt helemaal subliem, diepvrieskist staat nu nog maar 4 % van zijn tijd aan!

Ik wil eigenlijk ook die verwarmingsfolie van Conrad gaan aanschaffen. Uit de foto's van Conrad lijkt het wel alsof die zilveren banen aanraakbaar zijn. Is dat ook zo, of is de folie netjes afgeschermd? Kan het tegen een vochtige vrieskist?

Wat ik eigenlijk wil gaan doen is de verwarmingsfolie net boven 2 (PC) ventilatoren monteren, zodat de ventilatoren altijd de warmte omhoog de vrieskist in blazen. Suggesties hiervoor?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 27-04-2009 12:57 u
Als je de temperatuurin de gehele kast wilt kunnen verwarmen en dus niet direct de wand van een gistingvat...

Kijk dan nog eens uit naar tracinglint. Dat is de industriele toepassing van gecontroleerd verwarmen met lage temperatuur en bovendien vochtbestendig.

Ik heb dat jaren gedaan. Een koelkast met een metertje tracinglint erin aangesloten op een gewone kamerthermostaat en een PC ventilator. Werkt prima.

Elders op het forum is tracinglint reeds besproken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 27-04-2009 14:48 u
Ik ben het wel met Jasper eens - dat verwarmingslint kan heel nuttig zijn. In sommige gevallen wil ik echter twee flessen op verschillende temperaturen verwarmen. Dan is het verwarmingsfolie veel handiger. Ik wil dus uiteindelijk beide mogelijkheden hebben. Ik ga het verwarmingslint nog een keer kopen  :duimop:.

Emile, je kunt die banen inderdaad gewoon aanraken (geen schok, en ze worden ook niet erg warm). Ze kunnen goed tegen een vochtige omgeving, ze worden bv aangeraden om aquaria te verwarmen.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: basterd-brewer op 27-04-2009 16:44 u
Maar als je de lucht in de kast wil verwarmen in plaats van de vaten direct dan kan je misschien beter een paar cpu koelers en met ventilator uit oude pc's slopen  en daar vermogensweerstanden op monteren. De gedetaillerde uitwerking daarvan kan Emile waarschijnlijk zelf beter dan ik.

Gtrz, Stefan
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: PietO op 27-04-2009 17:55 u
Maar als je de lucht in de kast wil verwarmen in plaats van de vaten direct dan kan je misschien beter een paar cpu koelers en met ventilator uit oude pc's slopen 

Ik zou toch een oude haarfoehn nemen in stand "1" . Lijkt mij eenvoudiger.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 27-04-2009 18:49 u
Een groot voordeel van dat verwarmingsfolie en het verwarmingslint is wel dat het nergens warmer wordt dan een graad of 30 of zo, en dat het bestand is tegen vocht. Dat vind ik toch wel een heel erg veilig idee! Zo'n hete fohn in een (soms) vochtige omgeving - het lijkt me niets...

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: PietO op 27-04-2009 19:24 u
Zo'n hete fohn in een (soms) vochtige omgeving - het lijkt me niets....
Ik ben niet zo heel erg bang aangelegd; voor een constructie in een geaarde diepvries / koelkast die zeker niet vochtiger is dan mijn badkamer, zie ik geen enkel probleem in een dubbelgeisoleerde fohn (zelfs zonder aardaansluiting). In de badkamer houd mijn vrouw zo'n fohn bij nat haar zelfs in haar hand. Ongelofelijk niet?? Goed dat zij deze draad niet leest!!  ;D ;D

Echter, mijn verwarming gaat inderdaad op het ogenblik met de spiraal die uit Oma's elektrische kussen (zoiets als een elektrisch deken) gemaakt is.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 27-04-2009 20:48 u
Los van de veiligheid, wil je ook een verwarmingsbron die goed regelbaar is. Ik denk dat een föhn in korte tijd zoveel warmte produceert dat de temperatuur in de kast te ver kan doorschieten. Hangt af van de föhn natuurlijk, maar...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Bas G op 27-04-2009 20:52 u
Kan het vermogen van een fohn worden gereduceerd met wat knutselwerk?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 27-04-2009 20:57 u
De temperatuur in de kast is naast het vermogen van de warmtebron ook afhankelijk van de reactietijd van de thermostaatvoeler.
Digitale voelers zijn vaak niet zo snel en samplen ook maar om de zoveel seconden/minuten. Ik weet niet hoe dat zit bij een UT-100...

Als zo'n ding elke 10 seconden sampled en dan nog niet op temperatuur is, dan blaast je föhn tenminste 20 seconden...als ik dat met de föhn van mijn vrouw doe, dan is het al lekker warm in de kast vrees ik.

Met mijn eigen föhn, die ik sinds mijn rock-and-roll jaren al niet meer gebruik, zou het tropisch zijn geworden.  :dansen:  :D

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 27-04-2009 20:58 u
Mooi hoor al die snelle reacties!

Ik heb de discussie over tracing lint gevonden. Ook op Internet gezocht en gevonden. Leuk idee, had hier nog nooit van gehoord. Ze geven een vermogen af van 10 W/m. Als ik dus 300 W in mijn klimaatkast wil aansluiten, dan heb ik dus 30 meter hiervan nodig! Tegen een prijs van 10.95 euro per meter, wordt dat een dure grap.

Vergelijk hiermee de Conrad matten: die leveren 65 W en kosten 11.52 euro. Voor 50 euro heb ik dan 260 W in mijn klimaatkast aangebracht. Dit is ook beter en goedkoper dan met vermogensweerstanden (maar dank voor de tip!). En volgens JW kunnen ze tegen vocht. Daarnaast zoek ik een paar grote ventilatoren uit bij Alternate en die koop ik dan. Ik moet alleen nog uitzoeken of die er ook op 220 V zijn (anders moet ik weer een aparte voeding bouwen).

Ik ga inderdaad het gistvat (120 L) niet rechtstreeks verwarmen, maar de lucht eromheen op temperatuur houden. Met een föhn wil ik dat niet doen, voor mijn gevoel is dat niet veilig genoeg en gaat dat veel te heftig. Die folie of tracing lint is een veel beter idee.

Gebruikt iedereen trouwens een koelkast voor zijn klimaatkast of zijn er ook die een diepvries gebruiken? Ik heb hier lang over lopen twijfelen, maar kon de diepvrieskist voor een paar tientjes krijgen. En ik moet zeggen, het werkt nog veel beter dan gedacht. Als de inhoud warm is, slaat die uiteraard regelmatig aan, maar na een paar uur vrijwel niet meer. Netto verbruik is nog geen 1.5 kWh per week. Die oude diepvries is dus omgetoverd in een A++ koelkast  ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 27-04-2009 21:00 u
...Ook op Internet gezocht en gevonden. Leuk idee, had hier nog nooit van gehoord. Ze geven een vermogen af van 10 W/m. Als ik dus 300 W in mijn klimaatkast wil aansluiten, dan heb ik dus 30 meter hiervan nodig! Tegen een prijs van 10.95 euro per meter, wordt dat een dure grap....

Er bestaat ook lint van een hoger wattage hoor. Heb je geen kennissen in de (petro)chemische industrie? Daar blijft nogal wat over na een overhaul van een fabriek...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 27-04-2009 21:04 u
Er zijn er meer die een diepvries gebruiken en dat blijkt goed te gaan. De isolatie is in ieder geval prima in dat geval.

Heb je wel 300 Watt nodig? Even rekenen, ik gebruik 60 W op 30 liter. Voor 120 liter is dit 240 Watt. Inderdaad 300 Watt is toch niet zo gek.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 27-04-2009 21:12 u
100 liter vergistend bier produceert behoorlijk warmte. Het houdt zichzelf op temperatuur, je hoeft alleen het verlies van de kast naar buiten te compenseren.

Tenzij je het vat kouder in de kast zet dan vergistingstemperatuur... maar dat lijkt onlogisch.

Volgens mij is 100 watt meer dan voldoende.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 27-04-2009 21:12 u
En volgens JW kunnen ze tegen vocht.

Je weet wie het zegt, he! Ik claim geen grote kennis op dit gebied, maar volgens mij gaat het wel goed  :D.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 27-04-2009 21:38 u
Toch nog even verder gegaan met de opmerking van Stefan over vermogensweerstanden. Farnell heeft een groot scala aan vermogensweerstanden, bijv. ordernummer 4659624. Dit is een 300 W weerstand, die op 220 V aangesloten wordt. Kosten: 12.82 euro!! Helemaal geweldig dus, alleen is er nog maar eentje van.

Een "gewone" vermogensweerstand (bijv. ordernr. 1619353) kost 31 euro, nog altijd (iets) goedkoper dan de folie van Conrad. Andere vermogensweerstand lijken (op 230 V) niet te kunnen, weerstand moet dan tussen 176 Ohm (300 W) en 265 Ohm (200 W) liggen. Voordeel van de Conrad verwarmingsfolie is dan weer het grotere oppervlak zodat afstraling van warmte gemakkelijker gebeurt.

Lint is ook nog een optie, ik zoek nog even verder!

Wat vermogen betreft: het is beter om wat over te dimensioneren, dan te weinig te nemen. In de winter wordt het in mijn lagerhuis redelijk koud (2-3 graden), in de zomer blijft het redelijk koel. Ook wil ik de complete vergisting in de klimaatkast laten uitvoeren en na 3-4 weken wordt er volgens mij niet zoveel warmte meer geproduceerd.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: basterd-brewer op 27-04-2009 23:51 u
Om zo'n vermogen te kunnen plaatsen zal je wel meer dan één cpu koel-element met fan nodig hebben? kan je dus ook met 3 100W weerstanden werken. Even zoeken naar één met voldoende weerstand om op 230V dat te leveren. Met drie stuks kom je misschien wel weer duur uit. Het voordeel is dat je naar vraag de warmtelevering kan sturen.

Na een klein onderzoekje op de farnell site lijkt het toch wel lastig. Met 100W moet je toch zo'n 530ohm hebben om niet de weerstand per direct in vlammen te doen op gaan en die zijn dus niet te vinden. Door met meerdere weerstanden toch op de juiste waarde proberen uit te komen drijf je de prijs wel erg op. Nouja, het was maar een idee. Andere uitwerkings-vormen zouden halfgeleiders kunnen bevatten die een groot vermogen staan te dissiperen om een laag-spanning weerstand te voeden en zo ook warmte te maken. Dit soort oplossingen staan of vallen met de voorraad sloop elektronica die je tot je beschikking hebt.

Als al eerder gezegd, ik geloof direct dat Emile nog beter zicht heeft op de gedetailleerde uitvoering dan ik maar dit soort kleine oplossingkjes schieten me nog wel eens te binnen. De verwarmingsfolie van conrad lijkt het prijstechnisch voorlopig te winnen. Voor die folie heb ik wel ernstige bedenkingen wat betreft de warmte overdracht naar lucht maar dat moet je eigenlijk gewoon geprobeerd hebben voor je wat weet.

Grtz, Stefan
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 28-04-2009 10:19 u
Daarnaast zoek ik een paar grote ventilatoren uit bij Alternate en die koop ik dan. Ik moet alleen nog uitzoeken of die er ook op 220 V zijn (anders moet ik weer een aparte voeding bouwen).

Conrad heeft in ieder geval wel (PC)ventilatoren op 230 V, zie hier.zie hier (http://www1.conrad.nl/scripts/wgate/zcop_nl3/~flNlc3Npb249UDkwX05MX0IyQzpDX0FHQVRFMTE6MDAwMC4wMDA2LjUxN2RkNzk3Jn5odHRwX2NvbnRlbnRfY2hhcnNldD1pc28tODg1OS0xJn5TdGF0ZT0yMDE5MzAyNjI2====?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&mfhelp=&p_selected_area=$ROOT&p_selected_area_fh=&perform_special_action=&glb_user_js=Y&shop=NL2&vgl_artikel_in_index=&product_show_id=&p_page_to_display=DirektSearch&~cookies=1&zhmmh_lfo=&zhmmh_area_kz=&s_haupt_kategorie=&p_searchstring=&p_searchstring_artnr=189370&p_searchstring_manufac_artnr=&p_search_category=alle&fh_directcall=&r3_matn=&insert_kz=&gvlon=&area_s_url=&brand=&amount=&new_item_quantity=&area_url=&direkt_aufriss_area=&p_countdown=&p_80=&p_80_category=&p_80_article=&p_next_template_after_login=&mindestbestellwert=&login=&password=&bpemail=&bpid=&url=&show_wk=&use_search=3&p_back_template=&template=&kat_save=&updatestr=&vgl_artikel_in_vgl=&titel=&darsteller=&regisseur=&anbieter=&genre=&fsk=&jahr=&jahr2=&dvd_error=X&dvd_empty_error=X&dvd_year_error=&call_dvd=&kna_news=&p_status_scenario=&documentselector=&aktiv=&gewinnspiel=&p_load_area=$ROOT&p_artikelbilder_mode=&p_sortopt=&page=&p_catalog_max_results=20)

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 01-05-2009 11:36 u
Ik heb inmiddels een bestelling gedaan bij Conrad. Ik ga voor de 230 V ventilator (van 12 x 12 cm) en 4 matten verwarmingsfolie. Die komen vandaag of morgen al binnen.

Verder een omlijsting gezaagd en de elektra bedraad. Op de voorkant komen 2 wandcontactdozen, eentje voor koelen en eentje voor verwarmen. De vrieskist wordt bijna 2 meter in hoogte, zodat we straks ook met een conisch gistvat kunnen gaan werken. De breedte is 50 cm, zodat een 120 L gistvat hier probleemloos in kan. Bijgaand een foto van de kast in aanbouw. Oh ja, de voorkant wordt een naar buiten openslaand kunststof kozijn, voorzien van extra isolerend glas. De afwerking van de kast is met trespa plaat ;D
(http://www.vandelogt.nl/images/klimaatkast1.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 01-05-2009 12:07 u
Zo Emile,

Zoals we inmiddels van jou gewend zijn pak je het meteen goed aan. Zelf heb ik ook een grote koelkast waarin mijn cilinderconische tank past. Die kast is nog niet voorzien van een ventilator. Dat is wel een verbeterpunt voor mij. Weet jij toevallig nog het bestelnummer van Conrad? (De link die Bert gegeven heeft werkt niet.)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 01-05-2009 12:11 u
 ;D Ziet er goed uit, Emile. Het is wel een enorm gevaarte.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Muldermans op 01-05-2009 12:34 u
Daar kun je inderdaad wel wat litertjes in kwijt. Ik vond mijn gistkast al een redelijk groot geval. Goed bezig :duimop:

Groeten
Muldermans
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 01-05-2009 14:10 u
De plannen zien er erg degelijk uit zeg. Maar wat ik me afvraag, heb je de diepvries nu afgezaagd en op zijn kant gezet of hoe moet ik dit zien? Want als dat alles is, zou je een gewone diepvrieskist ook gewoon op zijn zijkant kunnen zetten waardoor je een grote diepvrieskast krijgt (moet natuurlijk wel je vat er in passen)

Ziet er erg netjes uit, ik doe het nog steeds met een koelkastje, maar hier past eigenlijk mijn vat maar nauwelijks in.

gr. Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 01-05-2009 14:38 u
Maar wat ik me afvraag, heb je de diepvries nu afgezaagd en op zijn kant gezet of hoe moet ik dit zien?
Ik liep toevallig tegen een diepvrieskist aan op Marktplaats. Die kist heeft een binnenmaat van 50 cm breedte, dat is precies groot genoeg voor zo'n gistvat. Maar het gistvat (en dat was het originele idee) wilden we in feite op de bovenkant plaatsen (dus waar de opbouw begint). Maar het gistvat blijkt nu ook in de kist te passen qua diameter.

Wat we vervolgens gedaan hebben is 1 zijkant er uitzagen, tot precies de hoogte waar in de diepvries het motorcompartiment begint. Vanaf dat punt omhoog kunnen gistvaten geplaatst worden. Het onderste deel gebruik ik dan voor de verwarming en de ventilator.

Het mooie aan deze vrieskist was dat 3 zijden voorzien waren van koelleidingen en 1 kant niet. En die hebben we er dus deels uitgezaagd. Waarbij wel gezegd moet worden dat het bouwen grotendeels voor rekening komt van mijn brouwmaat George (die toevallig ook nog aannemer is!). Als ik dat zelf had moeten doen, was het heel wat minder solide geworden  ;D

@Jacques: het Conrad bestelnummer van de ventilator is 180846 - 89. Kost 10.20 euro en werkt direct op 230 V.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 01-05-2009 15:56 u
@Jacques: het Conrad bestelnummer van de ventilator is 180846 - 89. Kost 10.20 euro en werkt direct op 230 V.

Bedankt!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 05-05-2009 21:19 u
Ik heb nog eens een beetje gesurfd naar aanleiding van Jaspers' suggestie voor tracing lint. Dit omdat ik ook de mogelijkheid wil hebben om de koelkast in zijn geheel te verwarmen, en niet alleen rechtstreeks het gistvat (dat ik met verwarmingsfolie doe).

Ik begeef me nu op glad ijs (want technische details), maar als ik het goed begrijp is tracing lint niet wat we zoeken. Dat heeft over het algemeen een soort ingebouwde thermostaat die zorgt dat er pas een stroom gaat lopen (en er dus verwarmd wordt) als er vorstgevaar dreigt. Bij uitstek geschikt dus om bevriezing tegen te gaan, maar volgens mij niet om een kast op bv 20 ºC te houden. Even een citaat van http://www.dugoshop.nl/product15.htm (http://www.dugoshop.nl/product15.htm) (maar dit begreep ik ook van andere sites):

Citaat
Dit anti-vorst lint wordt warm als er een elektrische stroom door gaat. De kabel is opgebouwd uit twee metalen aders, met daartussen geleidend koolstof. Naarmate het kouder wordt laat deze koolstof meer stroom door, zodat er meer warmte wordt afgegeven. Hiermee is het mogelijk een zelfregelende vorstbeveiliging te maken, voor bijvoorbeeld een waterleiding.

Volgens mij hebben wij meer aan 'gewone' verwarmingskabels zoals Conrads bestelnummer 607207 - 89. Dat is een 38W kabel van 2.5 meter voor 30 euri. Een 120W versie kost 72 euri. Een stuk betaalbaarder dan tracing lint dus, en volgens mij meer geschikt (en kant en klaar met stekker). Of mis ik iets?

Misschien ga ik er volgende keer maar eens eentje aanschaffen. Ik denk dat 1 38W lint al genoeg is om mijn hele koelkast op temperatuur te houden, of evt. een paar graadjes te verwarmen.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 05-05-2009 21:28 u
Is ook al meteen kant en klaar met een stekker zie ik!
Voor mij is dat wel een pluspunt ;)

JW:
Welke verwarmingsfolie gebruik jij?
Ik zag dat er ook een ronde van 17W is. leek me best ideaal voor onder een (rond) gistvat of mandfles!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 05-05-2009 21:33 u
Ik heb een verwarmingskabel (5 meter; 12V - 75W) van Conrad in mijn gistkast gebruikt (Bestnr.: 625820 - 89). Hij werkt op 12 V zodat ik hem kan gebruiken op een voeding uit een PC waarbij ik ook direct ventilatoren uit een PC kan laten draaien. Deze 75W is in staat om in een ruimte van 5 ºC de kast op 24 ºC te houden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 05-05-2009 21:48 u
Ha Robin,

ik heb 189297 - 89. Daar moet je nog wel zelf een stekker aan monteren, wat nog best lastig is voor een nitwit als mij (omdat de aansluitng eigenlijk ook vochtbestendig moet zijn...) Maar hij kan wel rechtstreeks op 220V.

 :degroeten: Jw.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 05-05-2009 21:59 u
 :o 65W!!!
En dat gaat verder goed?

Zat meer te denken in de 20W range... maar misschien is dat ook wel te weinig. Die extra watt's kosten ook praktisch niks extra...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 05-05-2009 22:16 u
Dat gaat prima  :duimop:. Maar minder zou ook prima werken - alleen hebben ze geen folie voor 220V met een lager wattage (behalve 10 geloof ik, en dat lijkt me weer te weinig).

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 05-05-2009 22:24 u
ik heb 189297 - 89. Daar moet je nog wel zelf een stekker aan monteren, wat nog best lastig is voor een nitwit als mij (omdat de aansluitng eigenlijk ook vochtbestendig moet zijn...) Maar hij kan wel rechtstreeks op 220V.
Die folie heb ik ook gekocht (4 stuks). Die sluit ik parallel op elkaar aan, samen met de ventilator (iets van 20 W) kom ik rond de 250 W uit. Houd er rekening dat de folie, als hij warm/heet wordt, minder vermogen gaat afgeven. Bij mij liep het vermogen terug tot onder de 60 W. Maar ik ga deze monteren op een metalen plaat en dan zal het wel meevallen. Met een flinke ventilator eronder moet ik e.e.a. goed op temperatuur kunnen houden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Frenky op 05-05-2009 22:56 u
(http://img18.imageshack.us/img18/4011/hv0216.jpg) (http://imageshack.us)
De buis heeft aan de onderzijde twee sleuven zodat daar de lucht weer uitkan.


vergisting in gewone waterbottels van zo'n spa water toren ? :denken:   
hmm   

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 06-05-2009 08:16 u
...Ik begeef me nu op glad ijs (want technische details), maar als ik het goed begrijp is tracing lint niet wat we zoeken. Dat heeft over het algemeen een soort ingebouwde thermostaat die zorgt dat er pas een stroom gaat lopen (en er dus verwarmd wordt) als er vorstgevaar dreigt...

Nee hoor, tracing lint wordt al warm zodra je er stroom op zet. Maar hij bereikt een constante temperatuur, omdat het koolstof in weerstand toeneemt naarmate het warmer wordt.

Die Conrad verwarmingskabel is denk ik ook gewoon tracinglint.

Het is vooral het idee, dat belangrijk is. Dit soort kabel werkt veel handiger en veiliger dan lampen, fohns, etc.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 06-05-2009 08:43 u
Ha Jasper,

zo begreep ik het echt niet - volgens mij is dat bij Conrad echt iets anders. Het is trouwens ook een stuk goedkoper dan tracing lint. Maar goed, ik claim geen grote technische kennis

Maar goed - je punt is duidelijk: zo'n lint is veilig en werkt prima. En we zijn het er beiden over eens dat die van Conrad prima kan werken. Ik denk dat ik er eentje aan ga schaffen.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Bas G op 06-05-2009 08:55 u
vergisting in gewone waterbottels van zo'n spa water toren ? :denken:   
hmm   

Ook hier behalen we daar (tot nog toe) goede resultaten mee.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 06-05-2009 11:13 u
Ha Jasper,

zo begreep ik het echt niet - volgens mij is dat bij Conrad echt iets anders. Het is trouwens ook een stuk goedkoper dan tracing lint. Maar goed, ik claim geen grote technische kennis

Maar goed - je punt is duidelijk: zo'n lint is veilig en werkt prima. En we zijn het er beiden over eens dat die van Conrad prima kan werken. Ik denk dat ik er eentje aan ga schaffen.

 :degroeten: JW.

Er staat in die uitleg ...'als HET kouder wordt...' Dat HET is de koolstof in het lint, niet de buitentemperatuur. De koolstof is gewoon een soort temperatuurgevoelige weerstand, meer niet.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 06-05-2009 21:46 u
Nee hoor, tracing lint wordt al warm zodra je er stroom op zet
Misschien een stukje beroepsdeformatie: maar je zet ergens spanning op en dan gaat er stroom lopen  ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 06-05-2009 22:00 u
Nee hoor, tracing lint wordt al warm zodra je er stroom op zet. Maar hij bereikt een constante temperatuur, omdat het koolstof in weerstand toeneemt naarmate het warmer wordt.

Misschien een stukje beroepsdeformatie: maar je zet ergens spanning op en dan gaat er stroom lopen  ;D

Gelukkig heeft ie meer verstand van brouwen ;) toch?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 06-05-2009 23:24 u
Sorry hoor Emile, voor mij is elektriciteit iets dat prikkelt en zoemt. Daardoor is het uitermate geschikt voor deurbellen. Bij ons thuis komt de stroom gewoon uit de muur. Ik krijg ook een stroomrekening, die soms inderdaad de nodige spanning oplevert. Echte spanning haal ik liever ergens anders.  ;D

Enne, kan stroom echt lopen, of is die personificatie wel toegestaan?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Frenky op 07-05-2009 00:54 u
Ook hier behalen we daar (tot nog toe) goede resultaten mee.

Aangezien ik nog druk bezig ben met spullen verzamelen... en aan die dingen zo kan komen. Why not give it  a try!! ;)


Elke dag als ik hier kom leer ik wat meer :hoera:  
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 07-05-2009 20:27 u
Sorry hoor Emile, voor mij is elektriciteit iets dat prikkelt en zoemt. Daardoor is het uitermate geschikt voor deurbellen.
Ik vind deze definitie erg leuk! Iets dat prikkelt en zoemt, hoe meer ik erover nadenk, des te leuker wordt die. Dus van mij mag die.

We kennen allemaal nog wel de discussie van Jacques over "het wort" en "_de_ wort". Welnu, ergens "stroom op zetten" valt voor mij in dezelfde categorie. Of (nog erger!) "er komt 220 Volt aan stroom uit het stopcontact" of "het vermogen is 16 ampere" (* krijgt nu vlekken in zijn nek *).
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: basterd-brewer op 07-05-2009 21:18 u
Tsja en dan hebben we het nog niet eens over de spraak verwarring die ook onder professionals nog wel eens speelt zoals zwakstroom en laagspanning. De meeste huis tuin en keuken installateurs hebben het over laagspanning bij minder dan 70V terwijl binnen de regelgeving ook het "gewone" electriciteitsnet 230/400V daaronder valt. Zwakstroom is dan weer meer de elektronica hoewel er met las-trafo's/inverters en beeldbuizen toch echt niet te spotten valt.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Maarten op 08-05-2009 09:50 u
Ik vind deze definitie erg leuk! Iets dat prikkelt en zoemt, hoe meer ik erover nadenk, des te leuker wordt die. Dus van mij mag die.

We kennen allemaal nog wel de discussie van Jacques over "het wort" en "_de_ wort". Welnu, ergens "stroom op zetten" valt voor mij in dezelfde categorie. Of (nog erger!) "er komt 220 Volt aan stroom uit het stopcontact" of "het vermogen is 16 ampere" (* krijgt nu vlekken in zijn nek *).


Grootheden en eenheden bij elkaar grabbelen is voor veel mensen best lastig. Als je vanaf halverwege de middelbare school geen natuurkunde of scheikunde meer gehad hebt, en er daarvoor geen interesse voor had, dan zit dat er gewoon niet in. Hoe normaal het ook bij veel mensen (mij incl) lijkt om dat soort dingen goed te doen, dat is het helemaal niet. Redelijk ergerlijk, maar je kunt het deze mensen niet echt verwijten. Het onderwijssysteem is daar niet op gericht. Tegenwoordig is alleen nog wiskunde voor iedereen verplicht tot het eind, en daar leer je niks over grootheden of eenheden.

Trouwens... voltage als grootheid, krijgen anderen daar ook jeuk van?

Maar laten we vooral niet van het onderwerp afwijken, want tracing lint en verwarmingsfolie zijn (voor hobbybrouwers) een stuk belangrijker dan spanning ergens overheen in volt, stroom ergens doorheen in amperes en weerstand ergens van in ohms.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Bas G op 08-05-2009 13:27 u
Precies, zolang we maar het vermogen hebben om te brouwen.     :clownsmile:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Wild Chocolate op 08-05-2009 21:24 u
Precies, zolang we maar het vermogen hebben om te brouwen.     :clownsmile:

Ik zou daarvan willen maken: Zolang we maar het vermogen hebben om spannend bier te brouwen zonder al te veel weerstand van de wederhelft.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 21-05-2009 17:47 u
Ik heb vandaag weer wat kunnen klussen aan de klimaatkast. Wat denk ik interessant is, is de opstelling van de verwarmingsfolie, met daaronder de ventilator. Hieronder een foto ervan:
(http://www.vandelogt.nl/images/folie_met_fan.jpg)

Plaatjes zijn van RVS, op ieder plaatje is 1 zo'n Conrad verwarmingsfolie geplakt.
Uiteraard hier even spanning (!) opgezet en volgens mijn vermogensmeter trekken deze 4 plaatjes samen 251 Watt. Net iets minder dus dan de 260 Watt, die opgegeven was. De ventilator (ook goed voor 19 W) blaast er flink op los. De RVS platen worden handwarm. Ideaal dus.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 21-05-2009 18:35 u
Prachtig, Emile  :groots:.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 21-05-2009 20:05 u
Ik zou daarvan willen maken: Zolang we maar het vermogen hebben om spannend bier te brouwen zonder al te veel weerstand van de wederhelft.

Als die weerstand van de wederhelft genoeg warmte oplevert kun je daar het gistvat mee op temperatuur houden. Is nog milieuvriendelijk ook.

:proost2:
Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 21-05-2009 20:07 u
Prachtig, Emile. Toch wel wat eleganter dan een stel gloeilampen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 21-05-2009 20:15 u
Dit is toch wel de beste manier om dat folie te gebruiken, denk ik. Op de flessen geplakt gaat ook, maar met schoonmaken is het een heel gedoe. Je moet toch erg uitkijken wat je doet. Bovendien had ik laatst (Abraham de Geweldige) het vloeistofniveau vrij laag staan, waardoor het verwarmingsfolie voor het grootste deel boven het vloeistofniveau zat. Dat ging bepaald suboptimaal - het werd veel heter omdat het folie veel minder warmte kwijt kon, en de gist koekte op die plek tegen het glas aan.

Waar haal je die plaatjes vandaan, Emile? Ik zou bijna zelf ook zoiets moeten kunnen maken...

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 21-05-2009 20:17 u

Waar haal je die plaatjes vandaan, Emile? Ik zou bijna zelf ook zoiets moeten kunnen maken...

 :degroeten: JW.

Je zou ook aluminiumplaat kunnen gebruiken, dat laat zich makkelijker zetten dan RVS/Inox.  Zeker als je geen echte zetbank ter beschikking hebt.  Alu plaat is bij de plaatselijke bouwmarkt te koop.

Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 21-05-2009 20:37 u
Waar haal je die plaatjes vandaan, Emile? Ik zou bijna zelf ook zoiets moeten kunnen maken...
Tja, ik geef toe dat RVS hier wel een klein beetje overdreven voor is, maar mijn brouwmaat George kan hier via een relatie aan komen. Het werd kant en klaar en op maat gemaakt voor mij, gebogen en wel, incl. schroefjes en schroefgaten!

Uiteraard volstaan ALU platen ook. Die ventilator (van Conrad) is wel een succes hoor, de hoeveelheid wind is zodanig, dat alle vier de platen hun warmte goed afgeven. Ik laat die ventilator continu draaien, zodat er altijd een goede luchtstroming in de klimaatkast is. Ik hoop van het weekend alles af te kunnen maken, zodat ik e.e.a. kan gaan uitproberen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Frenky op 22-05-2009 19:16 u
Tja, ik geef toe dat RVS hier wel een klein beetje overdreven voor is, maar mijn brouwmaat George kan hier via een relatie aan komen. Het werd kant en klaar en op maat gemaakt voor mij, gebogen en wel, incl. schroefjes en schroefgaten!

Uiteraard volstaan ALU platen ook. Die ventilator (van Conrad) is wel een succes hoor, de hoeveelheid wind is zodanig, dat alle vier de platen hun warmte goed afgeven. Ik laat die ventilator continu draaien, zodat er altijd een goede luchtstroming in de klimaatkast is. Ik hoop van het weekend alles af te kunnen maken, zodat ik e.e.a. kan gaan uitproberen.
Denk dat aluminium platen ook veel beter warmte geleiden dan rvs
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 22-05-2009 22:57 u
Ik heb vandaag flink kunnen klussen en mijn klimaatkast afgemaakt! Ik ben er erg tevreden over. Zonder dit forum was ik nooit op het idee gekomen om het zo aan te pakken.

Hieronder nog een foto van het eindresultaat (alleen nog wat afwerking doen). Ik ben toch nog niet zo tevreden over die UT100 thermostaten. Er zit ongeveer 0.2 - 0.5 graad verschil tussen de 2 thermostaten. Ook een nadeel vind ik toch dat het thermostaten zijn die uitschakelen bij het bereiken van de temperatuur. Ze regelen dus niet, met een redelijke overshoot als gevolg (wat waarschijnlijk weer een stuk beter wordt met een gevuld gistvat erin). Grote kans dat ik hier binnenkort toch maar mijn standalone PID regelaar in ga zetten.

Wel gaaf hoor dat als de verwarming aanspringt, het in 2 minuten flink wat warmer is (de isolatie van de klimaatkast is dan ook enorm). Morgen even alles uitsoppen en dan kan de quadrupel (80 L) erin. Kijken hoe dat gaat.

(http://www.vandelogt.nl/images/klimaatkast2.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 22-05-2009 23:17 u
Sjonge, ziet er strak uit hoor!
Gewoon een kunststof kozijn erin...  :duimop:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 22-05-2009 23:36 u
Sjonge, ziet er strak uit hoor!
Gewoon een kunststof kozijn erin...  :duimop:

Gaaf inderdaad!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 22-05-2009 23:51 u
Gewoon een kunststof kozijn erin...  :duimop:

En dubbel glas... :groots:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Tsjerk op 22-05-2009 23:58 u
Als die het doet, dan doet ie het goed.  :duimop:

Wat een pracht kast.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 23-05-2009 09:50 u
Hieronder nog een foto van het eindresultaat (alleen nog wat afwerking doen). Ik ben toch nog niet zo tevreden over die UT100 thermostaten. Er zit ongeveer 0.2 - 0.5 graad verschil tussen de 2 thermostaten. Ook een nadeel vind ik toch dat het thermostaten zijn die uitschakelen bij het bereiken van de temperatuur. Ze regelen dus niet, met een redelijke overshoot als gevolg (wat waarschijnlijk weer een stuk beter wordt met een gevuld gistvat erin). Grote kans dat ik hier binnenkort toch maar mijn standalone PID regelaar in ga zetten.

De twee UT-100's die ik heb wijken 0,2 ºC af. Dat is natuurlijk weinig. Zeker omdat de vergistingtemperatuur niet op een tiende van een graad nauwkeurig uitgevoerd hoeft te worden.
Ik heb twee UT-100's maar in de praktijk volstaat eentje.

Alleen gisteren was het handig dat er twee heb. De ene hield mijn koelkast op temperatuur waarin mijn 5000 ml Erlenmeijer zat met de uitgezakte giststarter en de andere hield mijn spoelwater mooi op temperatuur.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 23-05-2009 10:48 u
Dat ziet er weer belachelijk strak uit, Emile. Mijn ervaring met de UT-100's is nou juist dat ze heel erg weinig afwijken. Meestal 0 of 0,1 graad, soms 0,2. Hangen de voelers op dezelfde plek?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 23-05-2009 11:08 u
Ziet er inderdaad fantastisch uit!

Mijn ervaring is ook dat die UT 100's behoorlijk hetzelfde aanwijzen, als ze tenminste ook echt op dezelfde plek hangen.

Is het, om doorschieten van de temperatuur te voorkomen, te overwegen om je verwarmings capaciteit iets te verminderen?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 23-05-2009 11:21 u
Emile, dat ziet er inderdaad heel mooi uit.  :groots:

De doorzichtige deur (raam) is een leuk idee.

Heb je het koelvermogen al getest? Dus hoe snel een bepaalde hoeveelheid vloeistof in temperatuur kan dalen. Of wat de temperatuur doet als je de verwarming en koeling tegelijk inschakelt. Daar ben ik benieuwd naar.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 23-05-2009 14:04 u
Heb je het koelvermogen al getest? Dus hoe snel een bepaalde hoeveelheid vloeistof in temperatuur kan dalen. Of wat de temperatuur doet als je de verwarming en koeling tegelijk inschakelt. Daar ben ik benieuwd naar.
Ik probeer te voorkomen dat de verwarming en de koeling tegelijk aanspringen, maar ik denk dat de verwarming gaat winnen. Koelvermogen is ongeveer 200 W, de verwarming is 260 W. Als de verwarming inderdaad te hard gaat, dan kan ik 1 folie er nog uit halen.

Ik heb zojuist een gistvat wat nu een week staat te gisten erin geschoven. De sensoren zitten tegen elkaar aan geplakt, toch zie ik aardig wat schommelingen in de verschillen. Maakt op zich ook weer niet zoveel uit, het varieert een beetje tussen 0.2 en 0.6 graden verschil.

Tja, ik vind de kast zelf ook waanzinnig mooi geworden. Maar nogmaals, de meeste ideeën heb ik op dit forum gekregen en daardoor ben ik enthousiast geworden over zo'n kast en wist ik ongeveer hoe ik het wilde bouwen. Maar zaken als die UT100's en die verwarmingsfolie waren briljant, was ik nooit zelf opgekomen.

En geloof het of niet, maar ik ben bepaald onhandig te noemen. Als ik 2 schroeven ergens in moet draaien, dan gaat er eentje scheef in.  ;D Het merendeel van de constructie is dan ook door George (mijn vaste brouwmaat) gedaan.

En dubbel glas... :groots:
Ja, en ook nog met isolatiewaarde HR++!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 23-05-2009 14:25 u
Natuurlijk voorkom je normaal dat beide (verwarmen en koelen) tegelijk aan staan. Maar misschien is dat een mooie manier om je koelvermogen te verifieren. Maar blijkbaar weet je die al (200 W).
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: basterd-brewer op 23-05-2009 22:08 u
Ja, en ook nog met isolatiewaarde HR++!

Hoe heb je het glas in dat kozijn zitten dan? Dubbel glas heeft een hele hoge isolatie waarde voor warmtetransport maar de winst die een HR++ behaalt komt door de coating die de warmte straling weerkaatst. Voor zover ik weet zit die coating aan de binnenkant van het buitenblad van de dubbele ruit omdat je normaliter de warmte binnenshuis wil houden en de coating dan niet kan beschadigen door agressief schoonmaken of schoonmaakmiddel. De coating werkt als een spiegel voor infrarood (warmte) en net als een spiegel werkt dat maar een kant op. Voor een optimale werking bij een gekoelde kast zou je dus de ruit binnenstebuiten (het originele buitenblad naar de koude binnenkant) moeten plaatsen.
Let wel ik bedenk me dit nu even tussendoor en heb dit hersenspinsel niet geverifieerd dus als het onzin is wat ik zeg moet je het maar laten weten.

Grtz, Stefan
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 30-05-2009 15:20 u
Hoi Allemaal,

Ik heb zojuist een mooie grote koelkast gekregen waar ik mijn vergisting in plaats ga laten vinden. Nu zit ik altijd met hetzelfde probleem (euh, uitdaging) en ik kan me niet voorstellen dat niemand anders tegen deze uitdaging aanloopt.

Hiervoor had ik al een kleinere koelkast voor de hoofdvergisting, deze stond bij de verwarming waardoor verwarmen in het apparaat niet nodig was, alleen koelen. Maar als ik mijn bier aan het vergisten was op 20 graden, groeit niet alleen de gist in de gistfles voorspoedig, maar ook de beestjes die buiten de gistfles in de gistkast zitten waardoor ik eigenlijk veel zou moeten poetsen. Zeker na het bottelen heb ik daar niet altijd zo'n zin in.

Nu zit ik te denken om een soort van ventilatie raampje te maken in mijn koelkast deur met een ventilatortje ervoor dat de vochtige lucht uit mijn gistkast zuigt op bepaalde tijden. Hiervoor wil ik zo'n raampje gebruiken dat ook gebruikt wordt voor de afvoer van waterdamp in een cv installatie (je weet wel met die lamellen welke alleen opengaan als er van binnen uit tegenaan geblazen wordt).

Tijdens de lagering op zeer lage temperatuur hoeft deze afzuiging natuurlijk niet aan, dat is zonde van de gekoelde lucht. maar wel als de temperatuur hoger dan een bepaalde temp is in die kast.

Is dit een goed idee, of sla ik hiermee de plank volkomen mis?

Ik hoor het graag, en ook als er andere ideen zijn voor dit probleem.

gr. Ko


Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Maarten op 30-05-2009 15:37 u
Dat lijkt me een goed punt, wat je daar maakt. Alleen vraag ik me af of alleen ventileren voldoende is. Weliswaar groeit de schimmel dan minder hard, maar het verdwijnt niet. Ik denk toch dat je met een plantenspuit met alcohol (of chloor) en een doekje aan de slag moet. Doet 1x behandelen met dikke WC reiniger (zodat er een laagje chloor achterblijft) niet wonderen? Of mag je niet je bier vergisten in de buurt van waar chloorluchtjes waren?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 30-05-2009 15:42 u
Is een vochtvreter geen goed idee? :denken:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 30-05-2009 16:06 u
Is een vochtvreter geen goed idee? :denken:

Ja, dat was ook mijn andere idee, maar dit vond ik een te eenvoudig idee voor de hobbyist  :merlin:

Ik zit ook te denken om in deze kast over de gleufjes waar de roostertjes in passen een plastic plaat te maken waardoor schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt. Misschien is dit in combinatie met die vochtvreter wel een slim idee......
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 30-05-2009 17:02 u
Nu zit ik te denken om een soort van ventilatie raampje te maken in mijn koelkast deur met een ventilatortje ervoor dat de vochtige lucht uit mijn gistkast zuigt op bepaalde tijden. Hiervoor wil ik zo'n raampje gebruiken dat ook gebruikt wordt voor de afvoer van waterdamp in een cv installatie (je weet wel met die lamellen welke alleen opengaan als er van binnen uit tegenaan geblazen wordt).

Ik zie je probleem niet. Het je een koelkast met zo'n klein vriesvakje in de koelkast of een type met ingeschuimde verdamper (vochtige achterwand aan de binnenzijde)?

Het type wat ik heb heeft een ingeschuimde verdamper en ik heb niet de indruk dat daar veel beestjes in groeien. Denk er wel aan de koelkast open te zetten en open te laten staan als deze buiten gebruik is (groot deel van de tijd) zodat de binnenzijde dan droog blijft en wat ventileert.

De ventilator die lucht uit de koelkast zuigt is volgens mij een slecht idee. Als je er lucht uit zuigt dan moet er ook lucht in kunnen anders heb je niets bereikt. Als er verse (warme) lucht aanvoer is en je bent aan het koelen dan haal je veel vocht naar binnen. Dit omdat als je lucht afkoelt deze veel minder vocht kan bevatten en die vocht slaat dan op een koude plek in de koelkast neer als condens. Waarschijnlijk wordt het daar slechter van naar mijn idee.

Maar misschien begrijp ik je probleem niet.Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 30-05-2009 18:13 u

Ook ik heb wel eens schimmel/aanslag in mijn koelkast/gistkast gehad. Volgens mij is het toch een kwestie van goed schoonmaken en vooral schoonhouden. Flink soppen en daarna droogwrijven van alle delen lost het probleem bij mij altijd op.

Ventileren met (warme) lucht van buiten de koelkast werkt averechts. Je haalt hiermee steeds meer water naar binnen dat daar kan condenseren  en daarmee een plek creëert waar micro-organismen zich lekker voelen.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 30-05-2009 21:29 u
Volgens mij is het toch een kwestie van goed schoonmaken en vooral schoonhouden. Flink soppen en daarna droogwrijven van alle delen lost het probleem bij mij altijd op.

Precies! Goed schoonmaken en daarna zorgen dat alles droog is voorkomt dat er allerlei schimmel gaan groeien.
Het is met mijn cilinderconische tank die in een grote koelkast staat heel eenvoudig om een monster te nemen van het gistende bier. Direct na het nemen van het monster spuit ik het pijpje van het monsterkraantje uit met wat verdunde spiritus. De druppels die uit het kraanje lekken worden door mij meteen opgedaan. Poetsen, poetsen en poetsen, daarmee voorkom je infecties.

(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/P1000709.jpg?t=1243711560)
(http://i11.photobucket.com/albums/a190/jacbier/diverse/P1000710.jpg?t=1243711591)

Overigens is de plank waarop mijn cilinderconisch tank staat bekleed met vinyl. Ook dit is om hygiënische redenen gedaan.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 31-05-2009 08:24 u
Maar het hangt ook af waar je koelkast staat. Die van mij staat in een heel vochtig schuurtje. Ik werk echt wel schoon, maar je krijgt dan toch heel snel weer vocht in je koelkast, en op een temperatuur van 20 ºC groeit er dan snel wat als je niet uitkijkt. Bovendien kan er natuurlijk ook vocht verdampen via het waterslot. Ik ga misschien toch maar eens een vochtvreter installeren.....

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 31-05-2009 11:00 u
Zou het zetten van een vochtvreter geen negatieve effecten kunnen hebben op je bier of iets dergelijks? Als dat zo is dan is dit "probleem" zo opgelost. Ik ben alleen bang dat ik hiermee om de een of andere reden toch iets over het hoofd zie....

gr. Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 31-05-2009 11:16 u

Een vochtvreter lijkt mij geen kwaad kunnen. De vulling bestaat uit calciumchloride die met het water uit de lucht een pekel vormt.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 31-05-2009 12:02 u
Een vochtvreter lijkt mij geen kwaad kunnen. De vulling bestaat uit calciumchloride die met het water uit de lucht een pekel vormt.

Bert

Ik meen ook wel eens silicagel varianten te hebben gezien, maar die zijn ook onschadelijk.

Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 13-06-2009 11:09 u
De eerste resultaten met de klimaatkast zijn uitermate positief. Mijn quadrupel is tot 1014 uitgegist, zo ver omlaag is me dat nog nooit gelukt (laatste week is op 22 graden).

Gisteren een giststarter (5 L) gemaakt en in de klimaatkast erbij gezet. Ik had weliswaar 24 uur belucht en gistvoedingszouten toegevoegd, maar dan nog is het resultaat verrassend (zie foto). Ik heb nog niet eerder een giststarter gehad die zo actief was en in het waterslot terecht komt.
(http://www.vandelogt.nl/images/klimaatkast3.jpg)

Oh ja, het laatste beetje afwerking in de kast moet nog gebeuren, vandaar dat je nog wat pur-schuim ziet.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 13-06-2009 11:41 u
Een kleine opening in de kast maken, waardoor vocht kan ontsnappen is een goed idee. Wijnklimaatkasten hebben dat ook. In die kasten draait continu een ventilator én er is een opening naar buiten met een -meestal- koolstoffiltertje erin. Die opening zit meestal van onderen.
Nu heeft een wijnklimaatkast natuurlijk minder last van vocht dan een vergistingskast, maar toch.

Maar zoals gezegd, schimmels zal je wel krijgen, regelmatige inspectie en reiniging blijft noodzakelijk.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 13-06-2009 11:53 u
Ik heb nog niet eerder een giststarter gehad die zo actief was en in het waterslot terecht komt.

Ikke nog nooit... :brouwen: ;)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 14-06-2009 19:53 u
Vandaag mijn eerste serieuze test gehad van de klimaatkast: 80 L bier erin. Ik zorgeloos alles instellen op 18 graden, hoor ik op een gegeven moment de koeling niet meer aanslaan, terwijl de temperatuur echt te hoog was.

Wat blijkt: de compressor kan zijn warmte onvoldoende kwijt en gaat er op een thermische beveiliging uit (en dan is die echt heet!). Ik heb de compressor teveel ingebouwd blijkt nu. Nadat ik alles heb laten afkoelen, de achterwand er af gehaald heb en er een flinke ventilator op gezet heb, blijkt het wel te lukken. Pffft, ik was even bang dat de compressor stuk was.

Ik zal dus nog een ventilator moeten kopen die ik (zeker de eerste dagen van de vergisting) direct op de compressor en het rooster richt, zodat de warmte afgifte wat beter wordt.

Zijn er meerdere brouwers die met dit probleem te maken hebben, of ben ik de eerste die hier tegenaan loopt?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 14-06-2009 21:06 u
Ja, mijn koelkastje trekt ondergisters ook vrij slecht, vooral in de zomer.
Maar een gecontrolleerder bovengister is meestal nog wel te doen!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Gruiter op 17-06-2009 06:25 u
Ik neem aan dat een kamerthermostaat 230v nodig heeft... Johannes
Dat is dus niet altijd het geval, veel oudere cv-thermostaten (zoals het bekende IBM bolletje) werken op zwakstroom (een volt of 12 tot 24) en deze mag je beslist niet gebruiken voor 230 volt. Wel kan je dat veilig via een relais doen, je plaatselijke electronica leverancier kan je daarbij helpen. Nog mooier met een thyristor, maar dan moet je kunnen solderen. Met een 12 volt adapter erbij kom je een heel eind (kun je gelijk zo'n pc ventilator op aansluiten).
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 17-06-2009 10:36 u
Op zich bedankt voor de veiligheidswaarschuwing, maar het bericht waar je op reageert (zia datum) is inmiddels niet (echt) meer van toepassing?
Ik denk dat iedereen eerder voor een UT100/UT200 gaat dan een kamerthermostaat?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 18-06-2009 22:31 u
zwakstroom (een volt of 12 tot 24)
Stroom is stroom en geen spanning! Stroom is in Ampère en spanning in Volt. Beter is hier de term laagspanning.

Nog mooier met een thyristor, maar dan moet je kunnen solderen.
Ik kan solderen! Kan ik dan ook met een thyristor werken? Dit is wel een erg vage omschrijving. Waarom een thyristor? En geef dan ook een schakeling erbij, dat is wel zo handig, zelfs al kun je solderen.

Ik zou dan ook voor een triac gaan. Een kant en klaar schema, incl. nuldoorgangsdetectie (zonder storing inschakelen) en galvanische scheiding (veiligheid) kun je vinden op: http://www.vandelogt.nl/htm/hardware.htm#Triac
Je kunt hiermee verbruikers tot 3000 W schakelen met een 3 Volt of 5 Volt spanning. Voor alles wat geschakeld moet worden is dat de ideale oplossing. Maar ik houd me aanbevolen voor nog betere schakelingen, zelfs met een thyristor.  ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 20-06-2009 23:52 u
Wat blijkt: de compressor kan zijn warmte onvoldoende kwijt en gaat er op een thermische beveiliging uit (en dan is die echt heet!)
Ik heb me laten inspireren door een CV pomp schakelaar voor een vloerverwarming om dit probleem op te lossen: deze springt aan als de toevoerleiding voldoende warm is. De pomp van de vloerverwarming draait dan alleen als er warmtevraag is.

Met zo'n zelfde kastje kun je natuurlijk ook de ventilator aanzetten die ik over de compressor van de klimaatkast wil laten blazen. Ik wil hem niet de hele tijd aan hebben staan, maar wel wanneer de compressor warm wordt.

Zo gezegd, zo gedaan. Vandaag een schema gemaakt en een prototype gemaakt. Werkt als een tierelier! Ik regel m.b.v. de potmeter de spanning af op 350 mV. Omdat ik een LM35 sensor gebruik (had ik nog liggen), wordt er 10 mV per graad Celsius afgegeven. Dus bij 35 graden Celsius wordt de LM258 (hier als comparator gebruikt) actief en wordt het relais aangetrokken. Hierdoor gaat de ventilator draaien. Omdat ik een slappe voeding gebruik (trafo van een paar Watt), zakt hierdoor de voedingsspanning wat in, waardoor er een natuurlijk hysterese ontstaat! De ventilator wordt weer uitgezet bij ongeveer 28 graden.

Maar heb je een vloerverwarming en erger je je aan het feit dat de pomp daarvan altijd loopt (50 W x 24 uur = 1.2 kWh per dag!), dan kun je deze schakeling ook prima gebruiken. Betaalt zich in een paar maanden terug.  ;D

(http://www.vandelogt.nl/images/cv_pomp_schakelaar.png)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: glaasjebier op 17-07-2009 18:39 u
Ik heb ondertussen al vele oplossingen voorbij zien komen om de vergistingskast te verwarmen (lampen, verwarmingsfolie e.d.). De ene oplossing wat duurder dan de andere. Nu stond ik zojuist met een fohn in mijn hand. Wat denken jullie hiervan? Het is goedkoop, verwarmt erg snel en blaast de (behoorlijk) warme lucht meteen door de hele kast heen. Misschien zelfs dat het teveel op doet waaien (ivm. bacterien). Is dit wellicht een goedkoop alternatief?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 17-07-2009 18:47 u
Ik denk dat een fohn een iets te warme geforceerde luchtstroom geeft waardoor de temperatuur niet op elke plek hetzelfde is; lokaal zou deze erg hoog kunnen worden.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: oranjeboombiertje op 17-07-2009 19:37 u
Je kunt ook beter koelen dan verwarmen, je gaat al erg snel te warm. Dit merk je goed als je de temperatuur begint te meten tijdens de gisting, deze loopt zomaar op tot boven de 20 graden.

 :degroeten:
Wesley
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 17-07-2009 21:02 u
Ik heb ondertussen al vele oplossingen voorbij zien komen om de vergistingskast te verwarmen (lampen, verwarmingsfolie e.d.). De ene oplossing wat duurder dan de andere.
Ik zou niet voor zo goedkoop mogelijk zijn. Een fohn is hier niet voor bedoeld. Samen met het condensatievocht in zo'n kast is dat geen goede combinatie.

Veiligheid is zeker een issue, dus ga niet lopen rommelen. Voor een paar tientjes heb je die verwarmingsfolie in huis, dat is hier wel voor gemaakt, is goed geïsoleerd en kan direct op 230 Volt. Met standaard aansluitingsmateriaal uit de doe het zelf winkel kun je hier een veilige constructie mee maken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: joostdw op 17-07-2009 22:28 u
@Emile,

Is het erg veel werk voor je om een bouwtekening/werkbeschrijving te maken en hier neer te zetten?
Ik vind het een fantastisch apparaat en zou zoiets ook graag zelf willen bouwen. Denk dat meer mensen hier interesse in hebben.

Grt Joost
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 18-07-2009 13:24 u
Is het erg veel werk voor je om een bouwtekening/werkbeschrijving te maken en hier neer te zetten?
Joost, wat ik heb gedaan is een oude diepvrieskist op de kop tikken en daar 1 wand uitgezaagd (waar de vriesleidingen niet lopen). Vervolgens een complete ombouw gemaakt met houten staanders, de binnenkant met trespa afgewerkt en de buitenkant met houten plaat. De tussenruimte met speciaal isolatiemateriaal geïsoleerd. Aan de voorkant een kunststof kozijn gemonteerd. Meer dan dit heb ik niet voor je, ik ben geen constructeur en mijn brouwmaat (die wel handig is) heeft het merendeel hiervan gemaakt.

Voor de verwarming heb ik 4 platen verwarmingsfolie gebruikt, die aangestuurd wordt door een UT-200 thermostaat. De compressor van de diepvries wordt door een 2e UT-200 thermostaat aangestuurd.

Ik zou dus om te beginnen op zoek gaan naar een leuke diepvrieskist!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: joostdw op 18-07-2009 21:06 u
Joost, wat ik heb gedaan is een oude diepvrieskist op de kop tikken en daar 1 wand uitgezaagd (waar de vriesleidingen niet lopen). Vervolgens een complete ombouw gemaakt met houten staanders, de binnenkant met trespa afgewerkt en de buitenkant met houten plaat. De tussenruimte met speciaal isolatiemateriaal geïsoleerd. Aan de voorkant een kunststof kozijn gemonteerd. Meer dan dit heb ik niet voor je, ik ben geen constructeur en mijn brouwmaat (die wel handig is) heeft het merendeel hiervan gemaakt.

Voor de verwarming heb ik 4 platen verwarmingsfolie gebruikt, die aangestuurd wordt door een UT-200 thermostaat. De compressor van de diepvries wordt door een 2e UT-200 thermostaat aangestuurd.

Ik zou dus om te beginnen op zoek gaan naar een leuke diepvrieskist!

Bedankt voor de samenvatting. Ik ga er mee aan de slag.

Grt Joost
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 06-09-2009 08:16 u
Ik ben nog steeds niet helemaal happy met de manier waarop ik mijn koelkast verwarm.

Ik heb een verwarmingskabel (5 meter; 12V - 75W) van Conrad in mijn gistkast gebruikt (Bestnr.: 625820 - 89). Hij werkt op 12 V zodat ik hem kan gebruiken op een voeding uit een PC waarbij ik ook direct ventilatoren uit een PC kan laten draaien. Deze 75W is in staat om in een ruimte van 5 ºC de kast op 24 ºC te houden.

William, ik lees in de gebruiksaanwijzing dat je ze eigenlijk niet los mag hangen, maar altijd contact moet laten maken. Hoe doe jij dat? Of is dat geen probleem? En bij de oppervlakte temp stond er max 105ºC. Wat is jouw ervaring? En begrijp ik goed dat jij er ook ventilators in hebt hangen om de lucht te verspreiden?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Emile op 06-09-2009 20:39 u
Ik ben nog steeds niet helemaal happy met de manier waarop ik mijn koelkast verwarm.
JW, waarom is dat? Wat is het probleem? Volgens mij gebruik jij ook die folie die ik gebruik. Sterker nog, door jou ben ik volgens mij op die folie uitgekomen. Werkt geweldig, het is bij mij al enkele maanden in gebruik zonder problemen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 07-09-2009 13:29 u
Jij had ze toch op een plaat RVS met ventilatie geplakt?
Volgens mij had JW ze aan de gistvaten geplakt?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 07-09-2009 14:01 u
Ik ben inderdaad niet tevreden met het feit dat ze op de fles geplakt zitten. Voor het grote plastic vat gaat het wel, maar bij het schoonmaken van die flessen komt er toch wel erg veel water dicht bij plekken waar ik in de toekomst weer electriciteit op ga zetten. Bovendien blijft het draadje ergens achter haken als je niet uitkijkt, en dan trek je die beveiliging tegen water los. De oplossing van Emile is natuurlijk prachtig, maar voor mij is gewoon een lint erin leggen waarschijnlijk haalbaarder  :verbergen:.

Als het eenmaal werkt en je bent niet geëlektrocuteerd, is het prachtig! Ook omdat je (als de omgevingstemperatuur koud genoeg is) het niet in een aparte gistkast hoeft te zetten om toch te verwarmen.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 13-09-2009 17:03 u
Ik ben nog steeds niet helemaal happy met de manier waarop ik mijn koelkast verwarm.

William, ik lees in de gebruiksaanwijzing dat je ze eigenlijk niet los mag hangen, maar altijd contact moet laten maken. Hoe doe jij dat? Of is dat geen probleem? En bij de oppervlakte temp stond er max 105ºC. Wat is jouw ervaring? En begrijp ik goed dat jij er ook ventilators in hebt hangen om de lucht te verspreiden?

Aan het oppervlak wordt deze wel warm maar ik kan hem goed vasthouden. De warmtekabel ligt op zelfklevende aluminiumfolie; er wordt geadviseerd om dit te gebruiken met de kabel. Er wordt volgens mij vooral geadviseerd de kabels niet te laten kruisen én niet te dicht bij elkaar te laten lopen.

[img width= height=]http://lh5.ggpht.com/_pzsRQH9s-8I/ScVIfE3P3ZI/AAAAAAAABdQ/VF8hmZFljOQ/s288/DSCN1041.JPG[/img] (http://picasaweb.google.nl/lh/photo/xcVWPKsbskY-fhNOrhsbsA?feat=embedwebsite)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 17-09-2009 12:19 u
Dat ziet er wel handig uit, ik neem aan dat je het ook gewoon rond een gistvat kan wikkelen.

Zijn deze dingen eigenlijk ook bij bouwmarkten en zo te koop?

Het lijkt mij wel handig om bv 2 gistvaten tegelijk te kunnen verwarmen, die passen nu niet tegelijk in mijn koelkast. Bij deze winkel (http://www.reptiplast.com/warmtekabel.htm) hebben ze ook wat goedkopere varianten, en met lager vermogen. Moet je alleen zelf even een stekker aansluiten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 17-09-2009 14:50 u
Dat ziet er inderdaad mooi uit Geert!
3 m = 50 W Ideaal vermogen lijkt me! ook nog makkelijk op 220 V
Slechts € 8,30!

Die ga ik bestellen denk ik!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 17-09-2009 14:52 u
Misschien een puntje: het is een lus.
Maakt niet echt uit, maar lijkt me handig om te weten. Kroonsteentje eraan en je kan 'm makkelijk verlengen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 17-09-2009 14:54 u
Deze mat is ook wel handig:
http://www.reptiplast.com/warmtemat.htm
voor 11,5 bijna niks extra ;)

Of die waterdichte met oververhittingsbeveiliging, dat is voor ons natuurlijk de beste, maar wel weer 34,25...

* denkt nog na...
 :denken:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 17-09-2009 14:55 u
Zo'n mat lijkt me handig voor een gistkast, zo'n snoer meer om een gistvat zelf te verwarmen. Ik ga voor een snoer, denk ik.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 17-09-2009 20:36 u
Waarom willen jullie het vat zelf verwarmen? Het enige wat je moet doen is de warmte die de kast naar buiten verliest aanvullen. Ik zou NOOIT een verwarming om mijn gistvat wikkelen, tenzij ik de temperatuur daarvan zeer nauwkeurig kan regelen.

Die folie of warmte draad leg je gewoon ergens in de kast, maar niet in contact met je gistvat.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 17-09-2009 20:42 u
Eensch!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 18-09-2009 00:45 u
Waarom willen jullie het vat zelf verwarmen?
Het lijkt mij wel handig om bv 2 gistvaten tegelijk te kunnen verwarmen, die passen nu niet tegelijk in mijn koelkast.
Angst voor "overshoot" lijkt me onterecht, ik heb goede ervaringen met mijn folie. En ja, ik heb verschillende metingen gedaan in het gistvat.

tenzij ik de temperatuur daarvan zeer nauwkeurig kan regelen.
Is 0,1 graad nauwkeurig genoeg?

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 11-10-2009 14:55 u
Het is wel grappig - deze opstelling met verwarmingsfolie en de UT 100 bevalt inderdaad zo goed (met de kanttekeningen die ik hierboven heb geschetst), dat ik ze waarschijnlijk ook op mijn werk voor een experiment ga gebruiken. Hierbij moeten verschillende bodemkolommen (liter of 20 elk) die vlak bij elkaar staan in een randomized design in een kamer van 15ºC, op 16, 20 resp 24 ºC worden gehouden gedurende een aantal weken. Uiteraard checken we eea nog met een goede gekalibreerde thermometer en laat ik er een AIO naar kijken die wat technisch begaafder is dan ik, maar ik heb het idee dat het prima werkt. Het verwarmingsfolie wordt nooit echt heet, en het oppervlak is zo groot dat dat de warmte goed wordt afgevoerd als het vat tenminste gevuld is tot boven de bovenkant van het folie.

 :degroeten: Jw.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 11-10-2009 15:06 u
En na zo'n proef zijn er vast een heleboel verwarmingsfolietjes over... Misschien kan die technisch begaafde AIO ook direct een mooi aansturing en T-logging in elkaar draaien. Alles voor de wetenschap.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 11-10-2009 15:09 u
 ;D Ik moet bekennen dat dat wel even door mijn hoofd is geschoten. Maar die verwarmingsfolietjes zitten dan natuurlijk vastgeplakt aan PVC buizen. Bovendien zijn die zo goedkoop dat het weer niet echt belangrijk is. Die UT 100's daarentegen... Maar dat is wel universiteitseigendom, natuurlijk  :engel:. Ik denk dat die dingen ook wel gewild zullen zijn voor andere experimenten.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Batavier op 15-10-2009 22:18 u
Koelen/verwarmen met een thermostaatbad.

Ik was van plan weer eens een Kölsch te gaan brouwen en liep ik tegen het probleem aan hoe de vergisting rond 17 °C te controleren (Wyeast 2564).
Ik vergist normaal in een 40 liter gamel, deze krijg ik natuurlijk niet in een koelkast.

Nu kreeg ik het idee om via de dubbele wand van de gamel te koelen of verwarmen.
Wilde ideeën om koud  vijverwater door de wand te pompen of een waterbak met een verwarmingselement te gebruiken en dit rond te pompen.
Dit is allemaal wel erg omslachtig.

Toch maar even op Marktplaats op thermostaatbad gezocht, deze kom je daar normaal nooit tegen. Tot mijn grote verrassing had iemand er een uur eerder 2 thermostaatbaden opgezet met enige mankementen. Direct gebeld en de volgende ochtend in de auto naar Neer in Limburg gereden.  
Beide baden gekocht voor totaal € 50,=. Bij de een deed de pomp het niet en bij de andere weigerde de koeling af en toe.

Beide baden hebben een temperatuurbereik  van -40 tot 150 °C.

Aan het bad met de kapotte pomp heb ik een externe pomp aangesloten en dit werkt uitstekend.
Dit thermostaatbad heeft een interne PID controller en er kan een externe pt100 op worden aangesloten + een RS232 poort voor communicatie met een pc.
Beide thermostaatbaden kunnen op ± 0.1 °C regelen.
Een groot nadeel is dat de als je wilt regelen de koeling altijd aanstaat als hij de ingestelde temperatuur nadert en dat de temperatuur wordt geregeld door de verwarming in/uit te schakelen. Bij een vergisting en lagering van enkele weken loopt dit aardig in de papieren.

Daar heb ik het volgende op gevonden. De UT100, daar heb je hem weer, tevoorschijn getoverd. De voeler in een siliconenslangetje gestopt met een rvs bout onder in. Deze wordt via een doorvoer in het deksel in het wort gedompeld. De pomp en thermostaatbad hierop aangesloten en dit geeft een prima directe regeling.
Voor de vergisting de temperatuur van de UT-100  in op 16,8 en uit op 17 °C ingesteld.
De temperatuur van het thermostaatbad ingesteld op 17.7 °C.
De temperatuur loopt na het uitschakelen op tot 17,1 °C.
Het systeem wordt om de 2 uur ca. 10minuten ingeschakeld. Dit kan nog worden verbeterd als de gamel nog beter wordt geïsoleerd.

Hieronder de foto's van de experimentele opstelling. De vergisting kan ik nu dagelijks goed volgen door via de opening van het waterslot met een lange pipet een 3ml monster te nemen. Met de refractometer en het programma van Hans Halberstadt (zie onderaan dit artikel) is dit snel en eenvoudig te doen.

Nu nog een dubbelwandige CCT en het is ideaal.
  

(http://xs1044.xs.to/xs1044/09424/vg-2697.jpg) (http://xs.to)

(http://xs1044.xs.to/xs1044/09424/vg-1447.jpg) (http://xs.to)

(http://xs844.xs.to/xs844/09424/vg-3720.jpg) (http://xs.to)

(http://img94.imageshack.us/img94/9315/schema2s.jpg) (http://img94.imageshack.us/i/schema2s.jpg/)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Johannes op 16-10-2009 21:45 u
U vraagt wij draaien, past hier inderdaad beter. Dat zijn mooie apparaten voor dit doel, koopje lijkt me.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 16-10-2009 22:24 u
Super slag geslagen zou ik zeggen!
Mooie dingen hoor!  :duimop:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 16-10-2009 22:32 u
Prachtig  :groots:. Heb je een idee hoe het zit met energieverbruik van die dingen?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Batavier op 16-10-2009 22:45 u
Ik heb het nog niet gemeten maar door met de UT-100 te schakelen zal het wel mee vallen.
Het koelvermogen is 500W, verwarmen 1000W.  De installatie schakelt 1x per 2 uur ca. 7 tot 10 minuten in.
Als ik nog beter isoleer zal het minder worden.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 17-10-2009 07:52 u
Mooi gedaan! Nu alleen nog die UT-100 vervangen door een PID regelaar en dan ben je de man.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Batavier op 17-10-2009 13:08 u
De PID regelaar zit al in het Thermostaatbad. Hier kan ook een externe pt100 op worden aangesloten.
Om energiekosten te drukken (zie tekst) heb ik gekozen voor de UT-100 optie.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 17-10-2009 18:27 u
Maar die PID is juist goed om de biertemperatuur te regelen. Dat voorkomt schommelingen, die bij een UT-100 per definitie aanwezig zijn.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Batavier op 17-10-2009 19:17 u
Dat is mij duidelijk.
Alleen hebben deze nauwkeurige thermostaatbaden het nadeel dat, ook met de PID regeling, op het moment dat ze het setpoint naderen en daarna handhaven dit doen door de 500W koeling ingeschakeld te houden en te regelen door dit met de 1000W verwarming te corrigeren.
Bij een vergisting en lagering van enkele weken gaat dit aardig in de papieren lopen.
Vandaar mijn keuze voor de UT-100. De schommeling van max. 0,3 °C in 2 uur neem ik dan graag voor lief.
Ik denk niet dat dit de kwaliteit zal beïnvloeden. En anders is het een redelijke compromis tussen kosten en kwaliteit.
Er zijn niet veel amateurbrouwers die deze nauwkeurigheid halen denk ik.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: glaasjebier op 27-10-2009 21:02 u
Eindelijk heb ik een geschikte koelkast in huis voor mijn temperatuurgestuurde vergistingskast. Het is een inbouwkoelkast van electrolux, net een maatje groter dan het standaard tafelmodel. De software is klaar, servertje ingericht, dus binnenkort aan de slag! Verwarmingsfolie is onderweg. Echter vraag ik me af waar ik nu een gat kan boren in de koelkast, zodat ik hier mijn snoeren en sensoren doorheen kan halen. Kan iemand mij vertellen waar ik precies de gaten kan boren of is dat voor elke koelkast weer anders? Ik heb echt geen flauw idee...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 27-10-2009 21:25 u
Eindelijk heb ik een geschikte koelkast in huis voor mijn temperatuurgestuurde vergistingskast. Het is een inbouwkoelkast van electrolux, net een maatje groter dan het standaard tafelmodel. De software is klaar, servertje ingericht, dus binnenkort aan de slag! Verwarmingsfolie is onderweg. Echter vraag ik me af waar ik nu een gat kan boren in de koelkast, zodat ik hier mijn snoeren en sensoren doorheen kan halen. Kan iemand mij vertellen waar ik precies de gaten kan boren of is dat voor elke koelkast weer anders? Ik heb echt geen flauw idee...

De meeste koelkasten hebben de koelpijpenwinkel in de achterwand zitten.  Maar zeker weet je het niet.  Alleen de deur heeft zeker *geen* koelleidingen.

Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: glaasjebier op 27-10-2009 21:41 u
Dat zou betekenen dat ik gewoon in de zijkanten kan boren?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 27-10-2009 21:53 u
Dat zou betekenen dat ik gewoon in de zijkanten kan boren?

Tja.. dat zou je kunnen gokken.  Je zult wel niet vooraf een Röntgenfoto kunnen maken van je koelkast vrees ik.  :pan:

Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: glaasjebier op 27-10-2009 21:56 u
Nu heb ik totaal geen verstand van freon, maar wat gebeurt er als ik mis boor (naast het feit dat de koelkast dan weg kan)? Dien ik voorzorgsmaatregelen te nemen ivm deze vloeistof?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: wilko op 27-10-2009 23:45 u
Nu heb ik totaal geen verstand van freon, maar wat gebeurt er als ik mis boor (naast het feit dat de koelkast dan weg kan)? Dien ik voorzorgsmaatregelen te nemen ivm deze vloeistof?

Die freon is heel rap in gas veranderd en verdwijnt dan (richting ozonlaag vrees ik  :huilen:)  Schadelijk voor jezelf is het niet.  Ik heb zelf een keer per ongeluk een koelleiding van een koelkast gemold en het was psssst en weg voor ik het in de gaten had.  :verbergen: Had overigens niks met het maken van een biertap te maken.

Wilko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Sjakie op 27-10-2009 23:52 u
Buiten dat je het niet binnen moet proberen kan ik zeggen dat het relatief veilig is.
Koelkasten met het oude freon is niet erg gevaarlijk.
De nieuwe kasten werken met een veel hogere druk.
Het is wel even schrikken als je er doorheen gaat maar verder niets.
Freon gas is niet lekker voor het millieu. Misschien kun je het "papje" truckje gebruiken. Boven in de koelkast lopen meestal niet erg veel leidingen. Deze worden warm en komen op druk als je de koelkast aan zet.
Dan ook meteen het gevaar. Als de koelkast aan staat verhoogt de druk. Je kunt ook gewoon een gaatje boren door het plastic en voelen of er een leiding zit?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Maarten op 28-10-2009 08:11 u
Wat een gezeur. Waarom zou een leiding in de zijwand zitten? Volgens mij kun je gewoon boren hoor. Voor de zekerheid zou ik toch voorzichtig zijn. Gewoon hele kleine stukjes per keer boren, een bot boortje gebruiken, etc.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 28-10-2009 08:47 u
Meestal zit er al een gat in de achterwand voor de afloop van condens...indien dat gat niet groot genoeg is, kan het zonder al te veel risico groter maken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 28-10-2009 09:11 u
Ik zou ook gewoon in de zijwand boren. Bijzonder kleine kans dat je iets raakt. Condensgat uitboren kan ook maar die lopen vaak schuin en dat boort minder lekker denk ik.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Maarten op 28-10-2009 09:26 u
Ik zou ook gewoon in de zijwand boren. Bijzonder kleine kans dat je iets raakt. Condensgat uitboren kan ook maar die lopen vaak schuin en dat boort minder lekker denk ik.

Maar als het groot genoeg is, scheelt het boren.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Edgar op 28-10-2009 09:45 u
Maar als het groot genoeg is, scheelt het boren.

Maar je moet wel een ruim gat overhouden om de koelkast nog te kunnen opendoen. Dat is nl de tweede functie van dat gaatje. Als het gat is volgepropt met kabel, en je sluit de koelkast, mag je heel hard trekken om 'm nog open te krijgen*. (en dan kan je natuurlijk een gaatje in de zijwand boren om dat probleem weer op te lossen ;D )

*door de onderdruk die ontstaat door het snel afkoelen van de binnengewaaide lucht
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 29-10-2009 08:46 u
Met je nagels de magneetrubber lospulken doet dan ook wonderen! ;)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 09:01 u
Heeft iemand nu al ervaring met verwarmingskabel? Ik zit er toch wel sterk aan te denken, omdat ik het verwarmingsfolie op de fles geplakt toch niet zo heel handig vind, en een gloeilamp eigenlijk ook niet. Ik zit zelf te denken aan een verwarmingskabel die gebruikt kan worden voor het verwarmen van aquaria en terraria. Bv deze (http://www.aquariumnederland.nl/hydro-verwarmingskabel-25w-p-732.html). Voordeel is volgens mij dat ze ontzettend goed beveiligd zijn tegen water, dat ze niet superwarm worden, en dat je ze door de hele gistkast kunt leggen zodat verdeling van de warmte goed zal zijn. Nadeel is wel dat ze vrij snel lang worden (een paar meter kabel een beetje handig in je koelkast leggen lijkt me niet super makkelijk,en dat je de kabels niet mag laten kruisen want dan kunnen ze doorbranden.

Zou je met 25W een eind komen? Ik denk het eigenlijk wel, als het vooral gaat om temperatuur vasthouden.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 09:28 u
Ziet er inderdaad erg mooi uit!
En 220v, dus makkelijk te schakelen met Tcontrol.

Echter heb ik ook jouw praktische twijfels over de lengte van de kabel en of die 25W genoeg is?
Ik heb nu een kerstlampsetje (voor buiten, dus waterdicht) van ca 10W, maar die trekt het duidelijk niet.

[edit]
Deze, de onderste (http://www.reptiplast.com/warmtemat.htm) lijkt ook wel OK?
Vooral als het hetzelfde vermogen is als die erboven.
(maar dat is me niet duidelijk)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 09:32 u
Ik kan het proberen, en er evt een tweede bijkopen. Op zich ging een gloeilamp van heel laag wattage al heel goed in mijn vergistingskast. En als het goed is, is het rendement hier nog iets hoger  :denken:.

Misschien kan ik die kabel in de gootjes die in de zijkant zitten voor de roosters (dat zijn er heel veel, elke cm eentje) leiden. Op die manier kan ik veel meters kwijt, en als ik het handig doe, heb ik nog genoeg over om die roosters te plaatsen. Bovendien kruisen ze elkaar dan niet. Nadeel is wel dat je veel hoekjes creeert waar viezigheid kan samenkomen.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 25-02-2010 10:10 u
Wat vind je "niet zo handig" aan het folie?

Ik zie zelf ook wel nadelen, zoals het feit dat je maar 1 fles/vat tegelijk kan verwarmen. Gesplitste batches is daardoor voor mij erg onhandig.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 10:20 u
Wat vind je "niet zo handig" aan het folie?

Verschillende dingen.
- Je kunt de vaten niet goed vullen met kleinere hoeveelheden, omdat boven het bierniveau dan de wand te warm wordt en de gistkraag gaat aankoeken. Ziet er vreemd uit, een beetje aangebrand zelfs, en ik ben bang dat het een bijsmaak geeft.
- Ik vind het erg lastig om de flessen goed schoon te maken (dat moet af en toe ook aan de buitenkant) zonder al te veel water op het verwarmingsfolie te krijgen (stekker er uit, uiteraard).
- De bevestiging van het snoer aan het folie is weliswaar waterdicht, maar als je niet uitkijkt en het snoer blijft ergens achter haken bij bv het schoonmaken, trek je die waterdichte kit er zo af waardoor de electriciteit opeens bloot licht. Dat is me nu al twee keer gebeurt!
- Ik heb wat twijfels over hoe lokaal de opwarming is aan de zijkant van het gistvat. Niet tijdens de hoofdvergisting, want dan circuleert het jongbier zo sterk in het vat dat de verdeling optimaal zal zijn. Maar wel tijdens de nagist en rijpingsfase, en helemaal als er even flink moet worden verwarmd omdat de temp een paar graden hoger moet.
- (gerelateerd aan het vorige punt) de verwarming schiet vaak flink door als ik een paar graden moet verwarmen. Dit gebeurd vooral in de navergist fase. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat de warmte tijd nodig heeft om bij de sensor te komen (die altijd een stukje verder tegen het vat geplakt zit), en dat het bier dichter bij het folie dan al flink warm is. Die hogere temperatuur bereikt dan te laat de sensor.

Al met al genoeg reden voor mij om eens te gaan experimenteren met een meer indirecte en elektrisch veiliger manier van verwarmen. Overigens ben ik me er wel van bewust dat sommige van deze bezwaren meer te maken hebben met mijn technische onkunde dan met het verwarmingsfolie op zich. Maar ja, het gaat mij uiteraard om de beste olossing in mijn situatie, met al mijn beperkingen ;). Zo is de oplossing van Emile echt fantastisch, maar voor mij niet haalbaar.

 :degroeten: JW
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 10:22 u
Deze, de onderste (http://www.reptiplast.com/warmtemat.htm) lijkt ook wel OK?
Vooral als het hetzelfde vermogen is als die erboven.
(maar dat is me niet duidelijk)

Hahaha, zie nu pas dat die winkel in Froombosch zit?
Das vrij dichtbij voor mij :)

Heb ze een mailtje gestuurd over het vermogen van die waterdichte mat. Dat lijkt me de mooiste, geen geklooi met kabel en zo!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 10:26 u
Een potentieel nadeel van die matten lijkt me dat het nog steeds directe verwarming is op een relatief klein deel (de onderkant) van het gistvat. En dan ook nog eens de plek waar alle gist ligt. Misschien werkt het goed - de warmte stijgt opzich wel op natuurlijk. En het is veel makkelijker toe te passen buiten een gistkast. Maar indirecte verwarming lijkt me momenteel handiger.

Maar misschien koop ik ze alletwee wel. Dan kan ik de gistkast op een bepaalde temperatuur krijgen, en evt een gistvat in die kast nog wat bijverwarmen als ik bv op twee temperaturen wil werken  :denken:.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 10:28 u
.... of zou je die mat gewoon onderin de kast kunnen leggen? Het oppervlak is wel lekker groot.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 10:29 u
.... of zou je die mat gewoon onderin de kast kunnen leggen? Het oppervlak is wel lekker groot.

Zo had ik het me wel voorgesteld inderdaad :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 25-02-2010 10:39 u
Voordeel van zo'n mat of kabel is ook dat ik mijn gistkast zou kunnen gebruiken als stoof voor agar-platen en gist-starters. 
Misschien moet ik ook maar een diepte-investering doen.  :denken:

@JW, dat van die kleine hoeveelheden is ook wel een puntje inderdaad.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 10:39 u
Hier (http://www.terrariumhuis.nl/webwinkel/shop/) heb je trouwens een hele serie producten die interessant zou kunnen zijn. Wat dacht je bv van die keramische 'gloeilampen'?

(http://www.terrariumhuis.nl/webwinkel/shop/images/lr61101.gif)

Helemaal geen licht, en met 75W misschien ook wel heel mooi  :denken:. Nadeel blijft nog steeds wel de verdeling van warmte binnen een gistkast.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 10:46 u
Ja, die had je ook bij die winkel bij mij in de buurt:
http://www.reptiplast.com/warmtelamp.htm
zie de donkerstraler vanaf 60W

Straalt alleen infrarood.

Maar dan zit je wel weer met de fitting die niet waterdicht is, vandaar dat die mat me mooier leek.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 10:56 u
Al rondkijkende op de site van JW, zie ik inmiddels dat die warmtemat 30W is voor 30x50cm.
Niet héél erg veel maar dat moet toch wel te doen zijn?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 25-02-2010 11:00 u
Wat dacht je bv van die keramische 'gloeilampen'?

(http://www.terrariumhuis.nl/webwinkel/shop/images/lr61101.gif)

Helemaal geen licht, en met 75W misschien ook wel heel mooi  :denken:. Nadeel blijft nog steeds wel de verdeling van warmte binnen een gistkast.

Zo eentje heb ik in mijn gistkast (voor giststarters en om broodproducten te laten rijzen)en als je die onderaan plaatst verdeeld de warmte zeer goed.  Ik moet wel zegggen dat de gistkast (in hout) ongeveer 40 breed en 60 diep en 80 hoog is.  En dat de lamp (60 w.) de temperatuur niet boven de 28° krijgt.  Inderdaad geen licht en makkelijk te regelen via de dc 10.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 11:03 u
Ik lees ook dat (omdat de lamp zelf zeer warm wordt) je daarbij keramische fittingen moet gebruiken. Kosten slechts €3,50, maar geeft wel aan dat de lamp vele malen heter wordt dan bijv zo'n mat.
Oppassen dus voor omvallen en doorsmelten van de koelkast!
Ook nog steeds niet waterdicht.

Nee, ik ga denk ik voor die mat.
Kijken of ik ergens in de komende weken eens langs kan rijden?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 25-02-2010 11:32 u
Al rondkijkende op de site van JW, zie ik inmiddels dat die warmtemat 30W is voor 30x50cm.
Niet héél erg veel maar dat moet toch wel te doen zijn?

Neen dus; ik had er ook eentje en dit dient om hagedissen en andere ongedierte een warm plekje te voorzien: dwz deze mat wordt nooit warmer dan 25 - 30°  En qua warmte afgift is het een dikke 0.
Hiermee kun je niets doen voor de doeleinden die wij zoeken...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 11:36 u
Ah, das jammer...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 11:37 u
Volgens mij heb je verschillende soorten (ik heb ook bij de leverancier gekeken). De ene soort is gemaakt om reptielen een warm plekje te geven en juist niet om te stralen. De andere soort is vooral bedoeld om bv terraria echt op te warmen. Wij moeten uiteraard voor de laatste soort gaan, en dat is volgens mij ook degene die Robin bedoeld.

Lieming, het zal uitstekend werken die 'lamp', maar ik denk dat je niet moet onderschatten hoe idiot-proof zo'n opstelling bij mij moet zijn. Ik deel Robins' zorgen daarom nogal. Ik heb al een enorme smeltplek in mijn koelkast van een vorig experiment, dat alleen door toeval (ik checkte even) niet in een brand ontaarde.....

Maar ik zal er nog eens over denken.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 12:21 u
Ik lees ook dat (omdat de lamp zelf zeer warm wordt) je daarbij keramische fittingen moet gebruiken. Kosten slechts €3,50,

Waar zie je dat staan?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 25-02-2010 12:25 u
Bij de beschrijving.
Citaat
HEAT DARK CARAMIC HEAT EMITTER 60 WATT / E27
Een perfecte warmtebron om aan de juiste temperatuur te komen.
Gemaakt van keramiek.
Geeft geen licht ! Belangrijk is wel om een bijbehorende fitting erbij te nemen ook gemaakt van keramiek.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 25-02-2010 12:58 u
Die keramische fitting is alleen nodig als de lamp onder de fitting (of naar omlaag als je wil) hangt.
Bij mij zit de fitting in de wand en wordt ze helemaal niet warm. De lamp zit dus horizontaal ingeschroefd.
Warmte stijgt weet je wel...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 12:59 u
Bij de beschrijving.

Duh! Waar zie je staan dat ze 3.50 euri kosten bedoelde ik! Ik kan die dingen niet vinden op de site  :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 13:02 u
Die keramische fitting is alleen nodig als de lamp onder de fitting (of naar omlaag als je wil) hangt.

Dat is inderdaad een goed punt  :). En worden gistvaten oid die relatief dicht bij staan niet overdreven warm?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 25-02-2010 13:12 u
Duh!
Bij sommige mensen weet je het maar nooit.  :P
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 13:24 u
Duh! Waar zie je staan dat ze 3.50 euri kosten bedoelde ik! Ik kan die dingen niet vinden op de site  :D

onderaan deze site:
http://www.reptiplast.com/warmtelamp.htm

of het alleen van toepassing is bij eenhangende lamp betwijfel ik een beetje. De lamp zelf wordt heet dus de fitting ook. Metaal (fitting) geleid in de regel vrij goed...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 25-02-2010 13:44 u
of het alleen van toepassing is bij eenhangende lamp betwijfel ik een beetje. De lamp zelf wordt heet dus de fitting ook. Metaal (fitting) geleid in de regel vrij goed...

Die keramische fitting is alleen nodig als de lamp onder de fitting (of naar omlaag als je wil) hangt.
Bij mij zit de fitting in de wand en wordt ze helemaal niet warm. De lamp zit dus horizontaal ingeschroefd.
Warmte stijgt weet je wel...
Dit is vastgesteld na vele uren gebruik; maar ja alles wat ik hier zeg wordt altijd in twijfel getrokken....
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 13:50 u
Dit is vastgesteld na vele uren gebruik; maar ja alles wat ik hier zeg wordt altijd in twijfel getrokken....

Niet zo geraakt meteen, Lieming. Discussie is niet zo ongewoon op een discussieforum. Maar ik geloof je!

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 13:52 u
of het alleen van toepassing is bij eenhangende lamp betwijfel ik een beetje.

Ik citeer van jouw website:

Citaat
Verkrijgbaar in twee modellen; met ophanghaakje of voor plafondmontage

Dat lijkt me wel een aardige indicatie. Bovendien heb ik natuurlijk wel al geexperimenteerd met gloeilampen van een flink wattage. Die gaven geen centje pijn. Dus ik denk dat Lieming gewoon gelijk heeft. Wat niet wegneemt dat ik zeer voorzichtig zal experimenteren in het begin.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 14:09 u
Zo, ik heb twee 60W lampen besteld. Ook meteen maar dat mooie thermometertje met twee sensors voor 9 euri erbij besteld. Eens kijken of dat was is om de temperatuur in de koelkast op meerdere plekken te meten.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Erick op 25-02-2010 14:32 u
Ik volg dit onderwerp met grote interesse omdat ik binnenkort ook een gistkast (op basis van een koelkast) ga bouwen.
Hou ons (mij) op de hoogte van je ervaringen AUB?
 :degroeten:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 14:35 u
OK. Als je nooit meer iets van me hoort, zou ik het niet doen als ik jou was  ;). Dan ben ik gesmolten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Erick op 25-02-2010 15:03 u
Doe Héél voorzichtig in dat geval,..
gesmolten JWVG is het mij niet waard  :D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrianus Tripel op 25-02-2010 15:56 u
Heren brouwers,

Als het een paar centen mag kosten is dit een veel mooiere oplossing. Schakelkastverwarming. Verkrijgbaar in verschillende vermogens van 10 tot 50W. Zie hier b.v.(http://www1.conrad.nl/scripts/wgate/zcop_nl3/~flN0YXRlPTM0MDg2Mzc5OTk=?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&glb_user_js=Y&shop=NL2&p_init_ipc=X&zhmmh_area_kz=&direkt_aufriss_area=0203170&~cookies=1&scrwidth=1920) Zijn heel veilig en geven geen licht. Alleen warmte.

groeten
Ad.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 25-02-2010 16:10 u
Dat ziet er ook niet gek uit?
Hier de directe productlink voor eentje van 30W
http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=523137

met €57 wel weer wat duurder inderdaad. Misschien dan meteen voor zeker met 50W à €69?
Of zou 20W (€44) ook kunnen?
Wamtemat was €39, voor het perspectief...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 25-02-2010 16:13 u
Dat ziet er ook niet gek uit?
Hier de directe productlink voor eentje van 30W
http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=523137

met €57 wel weer wat duurder inderdaad. Misschien dan meteen voor zeker met 50W à €69?
Of zou 20W (€44) ook kunnen?
Wamtemat was €39, voor het perspectief...

Hmmm.... je link werkt niet, maar ik heb zelf even gezocht bij Conrad, en dat ziet er inderdaad ook interessant uit. Maar ik ga nu eerst voor de keramische 'lamp'. Goedkoop, simpel en al besteld  ;).

 :degroeten: JW
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: YOz op 25-02-2010 16:24 u
Dat ziet er ook niet gek uit?
Hier de directe productlink voor eentje van 30W
http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=523137

met €57 wel weer wat duurder inderdaad. Misschien dan meteen voor zeker met 50W à €69?
Of zou 20W (€44) ook kunnen?
Wamtemat was €39, voor het perspectief...

Lijkt mij toch wel erg prijzig (waarschijnlijk wel kwaliteit):

Misschien is het volgende een idee als goedkoop alternatief?
Verwarmings matten (art nummer 189310 - 89 of sterkere variant) met daarop meerdere koelelementen van een computer?? Deze elementen zijn gewoon uit oude computers te halen.

*extra opmerking* zie net dat er een 60w variant is 11,52 € + eventuele verzendkosten)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 28-02-2010 21:20 u
Ik heb net een mailtje van de warmtemat (http://www.reptiplast.com/warmtemat.htm) verkoper terug, het klopt dat die niet geschikt zijn voor het verwarmen van een ruimte.
 :huilen:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 01-03-2010 07:40 u
Over welke gaat dat, de goedkopere of duurdere variant? Bij de eerste staat immers:
Citaat
Ook goed bruikbaar voor verwarming van incubator.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 01-03-2010 12:53 u
Die duurdere.
Is alleen voor contactwarmte.

Die andere weet ik zo niet.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 01-03-2010 19:40 u
Ik gebruik deze nu om te verwarmen, heb ik van een hobbybrouwer gekregen:

(http://img87.imageshack.us/img87/135/verwarmingselement.jpg) (http://img87.imageshack.us/i/verwarmingselement.jpg/)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 01-03-2010 20:47 u
En dat is? ???
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: jelle op 01-03-2010 20:52 u
En dat is? ???
Da`s niet zo moeilijk,   een zwarte doos :nut:

Groet Jelle
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 01-03-2010 20:58 u
Ik denk dat het een verwarmingselement voor installatiekasten is. Deze houden installatiekasten die buiten staan bijvoorbeeld vorstvrij zodat er geen condens in ontstaat.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 01-03-2010 21:33 u
Ja dat dacht ik ook, zie mijn Conrad-link.
Maar die zien er wel wat mooier uit.

Bedoeling was dan ook om VEMP wat meer gegevens (specs e.d.) te laten posten. Alleen zo'n wazig plaatje zegt niet zoveel...
;)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 03-03-2010 18:31 u
Ik denk dat het een verwarmingselement voor installatiekasten is. Deze houden installatiekasten die buiten staan bijvoorbeeld vorstvrij zodat er geen condens in ontstaat.

Haha, tja, ik ben niet zo technisch. Maar zover ik begrepen heb, heb jij gelijk. Hij komt uit de oude energiecentrale. Het is  50 watt en hij wordt niet te heet.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 06-03-2010 14:18 u
Zo, ik heb twee 60W lampen besteld. Ook meteen maar dat mooie thermometertje met twee sensors voor 9 euri erbij besteld. Eens kijken of dat was is om de temperatuur in de koelkast op meerdere plekken te meten.

 :degroeten: JW.

Ze zijn binnen, en ik ben nu mijn bierkoelkast in de schuur, waar het nu 3 ºC is, voorzichtig aan het opwarmen tot 8 ºC. Eens kijken hoe het gaat. Het ziet er goed uit - die 'lampen'  worden alleen warm aan de bovenkant, niet aan de zijkant, dus ik geloof best dat je normale fittingen kunt gebruiken (al hou ik het nog even in de gaten). Dat thermometertje is ook mooi! Paar euri maar, maar met twee sensors die volgens de gebruiksaanwijzing in het water mogen. Goede aankoop!

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: SeekingBeer op 06-03-2010 15:41 u
Man man, dat mooie ding van VEMP brengt allerlei herinneringen boven uit militaire dienst:

Ik had een één-tonner (bouwjaar 1950, benzine verbruik 1 op 3) met achterin allerlei verbindingsapparatuur (radio, texel en evt veldtelefoon). Als het vroor moest je de apparatuur ook warmhouden met zo'n soort apparaat die alles op bijv 2 of 3 graden Celcius hield.

Als wijzelf doodvroren, daar was niets voor maar de apparatuur was dan in ieder geval gered...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 08-03-2010 07:58 u
Ze zijn binnen, en ik ben nu mijn bierkoelkast in de schuur, waar het nu 3 ºC is, voorzichtig aan het opwarmen tot 8 ºC. Eens kijken hoe het gaat. Het ziet er goed uit - die 'lampen'  worden alleen warm aan de bovenkant, niet aan de zijkant, dus ik geloof best dat je normale fittingen kunt gebruiken (al hou ik het nog even in de gaten). Dat thermometertje is ook mooi! Paar euri maar, maar met twee sensors die volgens de gebruiksaanwijzing in het water mogen. Goede aankoop!

 :degroeten: JW.
Hoe plaats je die lampen in de koelkast? Hang je ze ergens aan op?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 08-03-2010 08:09 u
Nee, ophangen op z'n kop is sowieso een slecht idee omdat  de fitting dan heet wordt (en de warme zich niet goed verspreid. ik heb gewoon een goedkope lampenhouder gekocht bij de Gamma, die ik op de grond zet. Ik heb de sensor van de UT100 in het midden bijna bovenin gehangen, en de twee sensors van het andere themometertje dat ik heb gekocht op verschillend plaatsen in de koelkast. Temperatuursverschillen blijven binnen de 1 ºC. Niet slecht voor zo'n low-tech oplossing, vind ik.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 08-03-2010 08:18 u
Is zo'n keramische lamp gevoeliger voor veelvuldig in- en uitschakelen dan een normale lamp?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 08-03-2010 11:50 u
Ik heb echt geen flauw idee..... Misschien een iets meer technisch onderlegd iemand? Lieming?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Sjakie op 08-03-2010 12:14 u
Ik ben niet techneut maar weet wel dat die lampen hier in de fabriek eigenlijk nooit kapot gaan.
Of je moet er water overheen gooien als ze aan staan. Beetje chocolade erop laten verbranden geeft ook alleen een raar luchtje.
Zelfs daar kunnen ze dus tegen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 08-03-2010 21:08 u
Is zo'n keramische lamp gevoeliger voor veelvuldig in- en uitschakelen dan een normale lamp?
De lampen hebben een bepaalde tijd nodig om volledig op te warmen, dus ook redelijk wat tijd om bvb 1° temperatuursverhoging (in de kast) te bewerkstelligen.
Dit geeft als je ze gaat sturen met een dc 10 of zoiets van conrad, ze niet elke seconde op en af springen.
De gloeidraden die in de lampen zitten zijn tegen normale opwarmingen en afkoelingen wel bestand...mijn lampje is 10 jaar oud denk ik.
En dat zegt toch ook al iets.  Ze wordt en werd gebruikt voor een warmtekast, een broodgistkast en nu ook om gist op te kweken.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 09-03-2010 07:53 u
Dank je wel, Lieming! Kun je nog iets zeggen over de capaciteit? Ik heb nu zelf 1 lamp van 60W staan in een hele grote koelkast, die in een schuurtje van 0 ºC staat. De koelkast staat flink vol met 26 L aan fustbier en nog een kratje of 2 flesbier. Ik heb het idee dat ik hem redelijk makkelijk kan verwarmen tot 8 ºC, maar ben wel benieuwd of het ook lukt tot 20 ºC. Misschien nog een tweede lamp erbij?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 09-03-2010 08:51 u
Dat zal een beetje testen worden denk ik.
In een koelkast gaat zo'n lampje het natuurlijk gemakkelijker hebben dan bvb in een houten kast.
Het is ook een beetje afhankelijk hoe oud die koelkast is...en hoe goed die nog isoleert.
En opwarmen tot 8° is heel wat anders als tot 20°.
Ook mag je het opwarmen van een grote hoeveelheid vloeistof niet verwaarlozen.
Je zou in de opwarmfase een supplementair badkamerverwarmertje (bvb 300 w.) kunnen bijplaatsen om zodoende sneller aan de beoogde temperatuur te geraken. Zo'n blazertje mag je zelfs horizontaal gebruiken en dus de warmte naar boven stuwen.  Eenmaal de temperatuur van 20° bereikt (ook in de vloeistof) denk ik dat zelfs één lamp van 60 w. zonder problemen de temperatuur kan vasthouden.

Mijn lamp kan gemakkelijk 28° halen in een houten gistkast(voor giststarters) van een halve kubieke meter.  Deze kast staat dan in de garage bij 10°.  Natuurlijk staan hier dan maar 3 -5 liter vloeistof, of zes grote broden in die moeten verwarmd worden (de giststarter ontwikkeld zelf ook al warmte).

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 09-03-2010 08:55 u
Dank! Ja, ik ga maar eens gewoon testen, denk ik. Volgende week ga ik brouwen, het zou mooi zijn als ik gewoon kan vergisten op 18 ºC in die koelkast.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 09-03-2010 09:03 u
Dat gaat natuurlijk al veel gemakkelijker gaan; je hebt natuurlijke opwarming door de vergisting...en éénmaal je die 18° hebt en de vergisting valt stil zal die lamp het wel houden.
Je zal het eerder moeilijk hebben om onder de 20 te blijven, maar daar zal uw 'koel'kast dan wel voor zorgen zeker.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 09-03-2010 09:09 u
Nou, met die 0 ºC in mijn schuurtje maak ik me nog niet zoveel zorgen om overmatige verhitting  :D. Zo goed isoleert die koelkast nou ook weer niet (al een beetje een oude ding). Maar je hebt gelijk - mocht dat het geval zijn, dan kan de koelkast aan!

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 09-03-2010 09:20 u
Zelfs in mijn zeer goed geïsoleerde koelkast die in de brouwerij staat moet ik in de winter bijverwarmen om aan ondergisttemperaturen te komen. En dan haalt de temperatuur het nulpunt niet in de brouwerij.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 09-03-2010 09:32 u
Genereert een ondergister niet minder warmte als een bovengister?
Gewoon al omdat het langer duurt?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 09-03-2010 09:41 u
Dat klopt, maar geloof me, ook bovengisters moet ik bijverwarmen. Ook als de temperatuur in de brouwerij een graad of 10 is.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 12-03-2010 15:52 u
Mijn vergistingskast is af. Vanavond even testen en morgen brouwen. Even kijken of het tempex de warmte aan kan en niet smelt.

(http://img682.imageshack.us/img682/6073/vergistingskast.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Caspar op 12-03-2010 16:00 u
Vemp, ga je niet koelen? Het is een prachtige kast overigens :duimop: , maar mijn ervaring is wel dat je vaker moet koelen dan verwarmen in de praktijk. Gist produceert zelf al hitte en vooral in de zomer is het niet te houden, voor dat je het weet zit ie op 30 oC!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 12-03-2010 16:10 u
Dank je wel.

Nou, op zolder is het vrij koel, dus ik laat de kast open bij de hoofdvergisting. Denk nu dat ik hoef te koelen. Maar mocht het nodig zijn, ga ik dat als nog doen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Adrie op 12-03-2010 16:11 u
Vemp, ga je niet koelen? Het is een prachtige kast overigens :duimop: , maar mijn ervaring is wel dat je vaker moet koelen dan verwarmen in de praktijk. Gist produceert zelf al hitte en vooral in de zomer is het niet te houden, voor dat je het weet zit ie op 30 oC!

Mee eens. Ik moet vaker koelen dan verwarmen.

Overigens zou ik de temperatuursonde niet helemaal bovenin hangen. Je bier staat onderin en zeker met verwarmen kan de temperatuur tussen beneden en boven een paar graden schelen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 12-03-2010 16:15 u
Mee eens. Ik moet vaker koelen dan verwarmen.

Overigens zou ik de temperatuursonde niet helemaal bovenin hangen. Je bier staat onderin en zeker met verwarmen kan de temperatuur tussen beneden en boven een paar graden schelen.

Goede tip!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 12-03-2010 16:27 u
En je verwarmingselement wat meer naar onderen. Je hebt geen ventilator en warmte stijgt...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 12-03-2010 17:20 u
En je verwarmingselement wat meer naar onderen. Je hebt geen ventilator en warmte stijgt...

Klopt, maar daardoor krijg ik denk ik minder snel een te hoge temp, niet?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 12-03-2010 18:01 u

Een ventilator zorgt ook voor een gelijkmatige temperatuur in de hele kast.
De temperatuurvoeler zou ik op het gistvat plaatsen (onder klein beetje isolatie), het gaat tenslotte om de temperatuur van het vat en niet van de lucht. Mijn ervaring is dat er, zeker in het begin van de vergisting, een behoorlijk verschil in temperatuur van de lucht en van het wort kan zijn.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 12-03-2010 18:57 u
Een ventilator zorgt ook voor een gelijkmatige temperatuur in de hele kast.
De temperatuurvoeler zou ik op het gistvat plaatsen (onder klein beetje isolatie), het gaat tenslotte om de temperatuur van het vat en niet van de lucht. Mijn ervaring is dat er, zeker in het begin van de vergisting, een behoorlijk verschil in temperatuur van de lucht en van het wort kan zijn.

Bert

Ok, goed om te weten. Zal ik hem op het vat gaan plaatsen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 12-03-2010 19:33 u
Bert, wat is nou de meest 'idiot proof' ventilator die er maar te koop is? Ik zoek echt iets met liefst meteen een stekker er aan die ik in het stopcontact kan stoppen. Bestaat zo iets?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 12-03-2010 20:00 u
Bert, wat is nou de meest 'idiot proof' ventilator die er maar te koop is? Ik zoek echt iets met liefst meteen een stekker er aan die ik in het stopcontact kan stoppen. Bestaat zo iets?

De beste ventilatoren zijn die voor voor computers en andere electronica. Geruisloos (meestal), duurzaam (bestemd voor continuegebruik) en energiezuinig (1 tot 2 watt). Gebruikelijk is 12 volt gelijkstroom, maar ze bestaan ook in in een 230 volt uitvoering (Conrad).

Goedkoop, makkelijk en veilig: een ventilator uit een kapotte PCvoeding in combinatie met met een stekkervoeding van 12 V= van een of ander apparaat dat kapot is gegaan. Bij mij blaast zo'n combinatie permanent lucht door het vriesvak van mijn koelkast. Achter de ventilator zit een lamp zodat ik met de kast zowel kan koelen als verwarmen. Sturing door een TC-10, zie  deze (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13876.msg190395.html#msg190395) draad.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 12-03-2010 20:15 u
Goedkoop, makkelijk en veilig: een ventilator uit een kapotte PCvoeding in combinatie met met een stekkervoeding van 12 V= van een of ander apparaat dat kapot is gegaan.

Nog niet makkelijk genoeg voor mij  :D. Ik kijk wel even bij Conrad naar zo'n 220 V uitvoering.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 19-03-2010 08:56 u
Hey JW, heb je je warmtelamp al geinstalleerd? En zo ja, bevalt het?
En heb je misschien een fotootje, of vraag ik nu te veel?  ;)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 19-03-2010 09:04 u
Ja, en hij werkt prima! Ik heb geen foto bij de hand. De afgelopen weken heb ik de temp op 10 ºC gehouden in mijn grote koelkast met zo'n 45 liter bier erin, terwijl het schuurtje regelmatig tegen het vriespunt aan zat. Dat ging makkelijk. Ook de variatie in de koelkast viel mee, bleef over het algemeen binnen 1 ºC, zonder ventilator.

Ik zal binnenkort eens gaan opstoken tot 20 ºC, ik denk dat dat met 1 lamp ook moet lukken.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 19-03-2010 12:00 u
Ik zal binnenkort eens gaan opstoken tot 20 ºC, ik denk dat dat met 1 lamp ook moet lukken.

Zal geen probleem zijn, ik houd 'm ook met 1 lamp op 18°C
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 19-03-2010 12:32 u
Heb jij er ook 45  liter bier in, en staat die ook in een ultrakoud schuurtje? En hoeveel watt heb jij?

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Oscar op 19-03-2010 12:43 u
Nee bij mij zit er ± 25 liter in en mijn schuurtje is net zo koud als buiten.. In de lamp zit een peertje van 60 watt
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 19-03-2010 12:51 u
Hoeveel bier er in staat maakt niet uit, het gaat om:
1 het temperatuursverschil binnen/buiten
2 de weerstand van warmteoverdracht (isolatie)
3 de afstand tussen binnen/buiten (dikte isolatie)
4 het oppervlak van warmte-overdracht
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: JWVG op 19-03-2010 13:06 u
Ja, dat klopt in principe wel, natuurlijk. Maar die dingen zijn lastiger zo maar even te geven. Het gaat ook om de opwarmingssnelheid, en die is natuurlijk wel gekoppeld aan wattage. Als het 4 dagen duurt om je wort op vergistingstemp te brengen, voldoet het ook niet. En het oppervlakte van de warme overdracht is natuurlijk wel rechtstreeks gecorreleerd met de grootte van de koelkast. En die is weer gecorreleerd met de hoeveelheid bier die er in past. Daarom noemde ik die hoeveelheid eventjes. De koelkast van Oscar is ongetwijfeld kleiner.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De-Geert op 19-03-2010 14:51 u
Ja, voor het opwarmen maakt het zeker uit om welke hoeveelheid het gaat. En een grotere koelkast kost ook meer energie om op temperatuur te houden.

Maar ik dacht: ik meld het toch ff ;D
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: VEMP op 21-03-2010 15:10 u
Mijn kast werkt goed, nu met de warmere dagen blijft hij mooi op 20 graden. Vorige week zaterdag gestart met 1064 en net gemeten, 1024. Ik wil uitkomen rond de 1018. Ik weet niet of hij nog actief vergist, kan ik het proces versnellen? Warmer zetten bijvoorbeeld?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 24-03-2010 20:00 u
Hier ook geen gekke schakelkast verwarming:
SCHAKELKASTBEHUIZING. TYPE 2 (Conrad Electronic) (http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=185808)
(http://media.conrad.com/xl/1000_1999/1800/1850/1858/185808_LB_00_FB.EPS.jpg)
Een stukkie goedkoper dan de eerder genoemde zwarte, maar wel 57W
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 24-03-2010 20:21 u

Hier ook geen gekke schakelkast verwarming:
Een stukkie goedkoper dan de eerder genoemde zwarte, maar wel 57W

Er zit wel een eigen thermostaat ingebouwd (inschakelen 25 ºC, uitschakelen 50 ºC als ik het goed gelezen heb). Dat zal onze toepassing niet echt in de weg zitten, maar je betaalt dan wel voor iets dat je niet nodig hebt.
Zouden deze dingen ook bestaan als "kale" verwarmingselementen?

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 24-03-2010 20:28 u
Klopt, maar in de handleiding lees ik het meer/ook als een thermische beveiliging (bij 65 ºC overigens)?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 24-03-2010 20:34 u
Klopt, maar in de handleiding lees ik het meer/ook als een thermische beveiliging (bij 65 ºC overigens)?

Kan nooit kwaad!

Maar inschakelen bij 25 ºC kan betekenen dat hij boven die temperatuur niet werkt (natuurlijk alleen van belang voor Saisonbrouwers ;D).

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 25-03-2010 08:35 u
Hoge temperatuur wordt regelmatig aanbevolen voor saisonbrouwers op het forum, maar Saison is een biertype dat diverse varianten kent. Ik vrees dat alleen de saison van Dupont op die hoge temperaturen wordt vergist. Dus een algemene regel is het wellicht niet...slechts als je die gist gebruikt.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 25-03-2010 08:59 u
Hoge temperatuur wordt regelmatig aanbevolen voor saisonbrouwers op het forum, maar Saison is een biertype dat diverse varianten kent. Ik vrees dat alleen de saison van Dupont op die hoge temperaturen wordt vergist. Dus een algemene regel is het wellicht niet...slechts als je die gist gebruikt.

Vandaar het bekkie met die grote tanden er achter. Het was een knipoog naar alle perikelen rond het brouwen met de Dupontgist.
(natuurlijk alleen van belang voor Saisonbrouwers ;D).

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Erick op 27-04-2010 20:58 u
Ik heb mijzelf een grote oude koelkast aangeschaft als gistkast. Het verwarmen gaat goed met zo'n keramieken warmtelamp, geen probleem.

Het koelen daarentegen: Als ik de koelkast voluit zet krijg ik hem niet lager dan +8. Geen probleem dacht ik, ik zet de conrad UT200  er even tussen, maar dan nog lijkt de koelkast een eigen wil te hebben en maar zo af en toe aan te slaan en te stoppen bij +8 (terwijl hij was ingesteld op +2).

Doe ik iets fout? Moet niet de koelkaststekker in de UT200 maar het snoer van de thermostaat van de koelkast of zo?

Iemand ervaring?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 27-04-2010 21:10 u
Een UT 200 zorgt er natuurlijk niet voor dat de temperatuur lager uitkomt dat de laagste temperatuur de koelkast kan bereiken. Zo'n thermostaat dient vooral om de temperatuur beter te beheersen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: RobinB op 27-04-2010 21:11 u
Dat heeft mijn koelkastje ook wel, met name bij warmer weer.
Zal vast de interne themostaat of de compressor beveiliging zijn. Pech met je kast dus...
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Erick op 27-04-2010 21:17 u
Hmm, binnenkort alles aan de achterzijde maar een demonteren, schoonmaken (vooral alle aansluitpuntjes), en weer monteren. Kijken of dat iets wil helpen. Thanks.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: William op 27-04-2010 21:36 u
Zoiets heb ik ook gehad, tenminste de koelkast koelde niet meer voluit. Op internet een optie gevonden om de thermostaat te overrulen ("thermostaat overbruggen") en toen kon ik hem weer goed gebruiken in combinatie met de UT100. Linkje (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12683.msg170231.html#msg170231)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Erick op 27-04-2010 22:17 u
Daar kan ik verder mee, goeie tip  :groots:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 04-05-2010 20:08 u
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-VXTVCWIL.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-JB8MBTAO.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-RG7N8AXZ.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-PEI7FSZ7.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-DUCTSKWO.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-QUJ8XIZ7.jpg)
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-7IQ3UYIA.jpg)

ik heb een frigo gekocht bij iemand die ik heb gevonden via KAPAZA.be (libbrechtstraat 17
9600 ronse ) voor 100 euro (zonder vriesvak en cat A). licht beschadigd
 
bij conrad.be heb ik dit besteld.

   Aantal    Artikelnr.  Artikelomschrijving
---------------------------------------------------------
        1 ST  x 198558   Temperatuurregelaar Fox D1004
        2 ST  x 189297   CV-folie 120 x 300 mm 230 V ca. 65

zie foto's
 
ik heb de controller in een kastje gebouwd met twee uitgangen.
1 uitgang voor de koelkast en een tweede voor de verwarming.
de folie heb ik op Alu-latje gekleefd (folie heeft een kleef-kant).
de dwars-latjes (voetjes) heb ik met dubbelklevende tape erop geplakt. 4 voetjes is wel noodzakelijk.
de folie wordt warm maar blijft onder de 60°c denk ik.
 
ik heb geen vochtprobleem.
ik heb tot nu toe maar met 1 folie gewerkt. ik heb nu een tweede gemaakt. waarschijnlijk zal het sneller op temperatuur komen.
ik gebruik de kast voor de hoofdgisting, voor lagering in de zomer en voor de hergisting van de flesjes.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 05-05-2010 08:22 u
Ziet er heel goed uit; het toestelletje komt overeen met de tc 10 denk ik.
Het enige wat je niet gezegd heb is waar je de temperatuur meet?
De beoogde temperatuur meten rechtstreeks in het wort of bier maakt een groot verschil.
Ik heb een paar 'zakbuizen' besteld en meet nu 10 - 15 cm in het wort of het bier.
Het enige nadeel; ik heb het kraantje moeten opofferen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 05-05-2010 08:33 u
Als ik het goed zie gebruik je de Fox D1004 zonder relais.
Dat gaat goed bij het aansturen van van de verwarming. Het interne relais van de Fox D1004 kan de inschakelstroom van de koelkast echter niet aan, hier zul je een extra relais moeten gebruiken.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: PietO op 05-05-2010 08:35 u
De beoogde temperatuur meten rechtstreeks in het wort of bier maakt een groot verschil.
en dat is een hele goede, essentieele opmerking!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 05-05-2010 09:54 u
Het enige nadeel; ik heb het kraantje moeten opofferen.

Kun je deze zakbuis dan niet laten zakken door het gat waar ook het waterslot in zit? Of een extra gat maken in de rubberen stop van het waterslot?

gr. Ko

ps. Waar heb je die zakbuizen besteld? En wat voor buizen zijn het?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: jelle op 05-05-2010 10:00 u
Kun je deze zakbuis dan niet laten zakken door het gat waar ook het waterslot in zit? Of een extra gat maken in de rubberen stop van het waterslot?

gr. Ko

ps. Waar heb je die zakbuizen besteld? En wat voor buizen zijn het?
Extra gaatje maken in het rubber of eentje bestellen met twee gaatjes kan ook.
De zakbuis is bij mij gewoon een dunne RVS buis van 6 mm waar de sensor (bij mij een thermometer van 1-wire) in past.
Deze buis is aan de onderkant dicht genepen en vervolgens dicht gelast.
Ook kun je een roodkoperen buis nemen en die aan de onderkant dicht solderen met loodvrije soldeertin.

Groet Jelle
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 05-05-2010 13:01 u
Ook kun je een roodkoperen buis nemen en die aan de onderkant dicht solderen met loodvrije soldeertin.

Solderen is niet nodig. Je kunt ook een knelfitting gebruiken met een eindstop.

(http://www.gho-online.nl/images/3010646.jpg)
Te koop bij zo wat elke klusmarkt.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ko op 05-05-2010 14:23 u
Solderen is niet nodig. Je kunt ook een knelfitting gebruiken met een eindstop.

(http://www.gho-online.nl/images/3010646.jpg)
Te koop bij zo wat elke klusmarkt.

Het is dus niet erg als er een koperen onderdeel continu in contact is met het vergistende wort?

gr. Ko
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: biersmurf op 05-05-2010 15:01 u
Hoi ko,

Geen probleem hoor.
Rood koper(echt koper) kan geen kwaad, menig koelschip is hiervan gebouwd geweest.
Geel koper (messing) is een legering van koper en zink.
Zink (met mate gegeven)goed voor u en de gistcellen, wel wetenschappelijk bewezen ;)

Wel weer even opletten dat de snijring, die samengeperst wordt en zorg voor de afdichting ook van messing is, soms worden stalen snijringen gebruikt.
Deze stalen snijringen zien er wel uit als messing, maar zijn dit beslist niet.
Even testen met een magneet dus.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Liemingbrouwer op 05-05-2010 15:42 u
Kun je deze zakbuis dan niet laten zakken door het gat waar ook het waterslot in zit? Of een extra gat maken in de rubberen stop van het waterslot?

gr. Ko

ps. Waar heb je die zakbuizen besteld? En wat voor buizen zijn het?

We hebben het beide waarschijnlijk over twee verschillende dingen...
Hier zie je hoe zo'n zakbuis eruit ziet:
http://www.tecsis.de/filestore.aspx/dd1060.pdf?pool=website&type=file&id=fa1266dc-8a3e-4009-977c-be851e0bf525&lang=de&filetype=default

Die dingen zijn  maar 10 tot 15 cm lang hoor...dus via het deksel zal niet lukken.
Daarom via de schroefdraad van het kraantje.

En besteld is eigenlijk een slecht woord; de firma waar mijn zoon voor werkt heeft ze voor mij op maat gemaakt in rvs.
Via het deksel vind ik een beetje zonde; in een mooie rvs tank gaten boren :neenee:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 05-05-2010 16:41 u
Het is dus niet erg als er een koperen onderdeel continu in contact is met het vergistende wort?

Beter is van niet. Je hebt ook rvs pijpjes met rvs knelfitting. Daarvoor moet je wel even zoeken.

Een plaatselijke smid kan misschien een stop aan een pijpje aan lassen
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 05-05-2010 17:49 u

De sensor hang ik aan de buitenkant van het gistvat. (zie foto drie).
ik heb nu wel een gat geboord aan de zijkant van de frigo voor de stroomkabel en sensor.

Dit model van controller beschikt over twee relais.
de frigo (70W) wordt met de ingebouwde relais geschakeld. voorlopig nog geen problemen gehad met de inschakelstroom.Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: biersmurf op 05-05-2010 17:59 u
Toch is het beter onm de sensor in het te vergiste bier te hangen.
je meet dan de juiste temperatuur, niet uitgesloten is dat alleen een laag in je vat op de gewenste temperatuur is.
Het maakt zelfs uit of je de sensor beneden of boven in je vat bevestigd omdat koude zakt en warmte stijgt.
Het beste meet je na mijn inziens en ervaring in het vat in het midden, dus met een lange meetpen.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Albertus op 05-05-2010 18:26 u
Dit model van controller beschikt over twee relais.
de frigo (70W) wordt met de ingebouwde relais geschakeld. voorlopig nog geen problemen gehad met de inschakelstroom.

Hou dat wel in de gaten. Bij mij bleef de Fox D1004 na enkele maanden hangen (schakelde niet meer uit) omdat de relaiscontacten vastgebakken waren.

Bert
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 05-05-2010 18:48 u

'k zal er een relais tussenplaatsen. merci voor de tip.
er moet ook nog een buiszekering komen voor de hoofdtoevoer van het geheel. je weet nooit wat er kan fout lopen.
 
blijven sleutelen!
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 09-05-2010 19:21 u
Ziet er goed uit.

Ik zou inderdaad wel een extra zwaarder relais van zeker 10 A plaatsen voor het schakelen van de koelkast.

Het meten van het wort temperatuur tegen de buitenzijde van het gistvat ter hoogte van het wort gaat prima. Zeker als je de sensor wat isoleert van de omgevingstemperatuur met wat schuimrubber van bijvoorbeeld een kunststof schuursponsje.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Hans VH op 21-10-2010 22:09 u

ik heb een frigo gekocht 
bij conrad.be heb ik dit besteld.

        2 ST  x 189297   CV-folie 120 x 300 mm 230 V ca. 65

ik heb tot nu toe maar met 1 folie gewerkt.
Ik ben met dezelfde constructie bezig. Is twee verwarmingsfolies van 65W nodig of zou het lukken met 1 folie? Ik heb wel een grote koelkast, zo'n bak die de bierhandelaar ter beschikking stelt voor feesten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 22-10-2010 08:19 u
Ik zou er twee kopen. dan heb je een reserve. verzendkosten!
Ik heb een verticale frigo van 1,5 meter ongeveer zonder vriesvak.
Ik heb er eens twee ingelegd maar dan kon ik minder goed te temperatuur binnen het interval houden. Fijnregeling was moeilijk.

Omgevingstemperatur: mijn frigo staat in de kelder waar het nooit kouder wordt dan 15°C.

 :degroeten:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De Kiekert op 11-04-2011 20:59 u
Ik zou er twee kopen. dan heb je een reserve. verzendkosten!
Ik heb een verticale frigo van 1,5 meter ongeveer zonder vriesvak.
Ik heb er eens twee ingelegd maar dan kon ik minder goed te temperatuur binnen het interval houden. Fijnregeling was moeilijk.

Omgevingstemperatur: mijn frigo staat in de kelder waar het nooit kouder wordt dan 15°C.

 :degroeten:
Kun je mij vertellen welke temp je meet in je frigo? Liefst de temp. op het vat en de binnenruimte temp.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 11-04-2011 21:29 u
Ik maak de sensor vast aan de buitenkant van het inox-gistvat. met een sponje is het een beetje geïsoleerd.
Andere temperaturen meet ik niet.

Ondertussen controller vervangen door eigen bouwsel met Arduino.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16745.0.html (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16745.0.html)
 :degroeten:

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: De Kiekert op 11-04-2011 22:04 u
ik maak de sensor vast aan de buitenkant van het inox-gistvat. met een sponje is het een beetje geïsoleerd.
andere temperaturen meet ik niet.

ondertussen controller vervangen door eigen bouwsel met Arduino.
:
Dat lijkt mij te moeilijk, misschien moet ik daar later nog eens goed naar kijken. Doch wel knap werk hoor!
Echter, je gebruikt dat aan één zijde te kleven warmtematje nog steeds denk ik. Is dat voldoende om 25 ltr. bier gecontroleerd te laten vergisten cq. op temp te houden?
Je hebt /had dit matje aan de onderzijde van een alu plaatje geplakt aan de andere zijde heb je alu hoekprofiel geplakt-waarmee? En hierop heb je, je gistvat gezet.
Heb ik dat goed?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: McLeft op 12-04-2011 08:30 u
L-profielen in Alu heb ik op het matje gekleefd en dit ligt nu onderaan de frigo. ik heb ook L-profiel als voetjes gebruikt met  plankband die aan beide kanten kleeft.
Het gistvat van 30l met 20l wort staat niet meer op het matje omdat dit te zwaar is. het verwarmingselement ligt gewoon onderaan de frigo en kan gemakkelijk de temperatuur opdrijven.

Buiten de frigo is het nooit kouder dan 12°c in de winter? Moest het vriezen zou het met 1 matje misschien niet haalbaar zijn.
Ik laat het wort vergisten vanaf 20.5 en laat het oplopen naar vb 23°C op het einde.

Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: distiller op 13-04-2011 12:32 u
Usually for sugar mash (Turbo yeast+sugar+water) I use simple aquarium heater 100W with thermostat (cost around 20 EUR). Always I put 25 degrees and works perfect. Three days later it is ready!

I have diffrent problem, how to decrease temperature in this tank
(http://www.polstore.nl/distiller/pallet.jpg)

I did once but I boiled yeast in it and everything went to the river.

Waiting for good suggestions,

greetings & cheers  :proost:
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 21-04-2011 00:11 u
Hallo allemaal

Ik heb een gistkastcontroller gebouwd met een pidcontroller van Eroelectronic, type TMS, ingesteld op heating/cooling, beide uitgangen aangestuurd met een ssr, de coolingsite nog voorzien van een universeel tijdrelais instelling vertraagd opkomen en afvallen van 1 minuut (om de koelkast te sparen)
Probleem is dat hij blijft pendelen, ondanks de instelling van de dode band op maximaal.
Hij verwarmd dus te ver door waarna hij ook te ver door gaat met koelen, dus pure energieverkwisting.
Hoe is dit op te lossen?
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Big Willem op 21-04-2011 07:03 u
de coolingsite nog voorzien van een universeel tijdrelais instelling vertraagd afvallen van 1 minuut (om de koelkast te sparen)


Ik denk dat hier je probleem zit wat betreft het te ver doorkoelen :)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Henielma op 21-04-2011 21:44 u
Die 1 minuut is erg kort. 0,5 of 1 of 2 uur werkt beter.

Denk eraan dat het omschakelen van verwarmen naar koelen maar 1 of twee maal voorkomt tijdens een hele vergisting.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Cisdevésser op 22-04-2011 19:35 u
Probleem is opgelost.

Temperatuur is nu stabiel genoeg, pidcontroller ingesteld op 20 graden, variatie van 19.7 tot 20.2 graden.
Probleem was inderdaad het te ver doorkoelen, heb de koelkast-termostaat nu op 15 graden staan.

Testopstelling: 30 liter water in het gistvat, temperatuur sensor pt100 in het gistvat middels een rvs dompelbuisje gemonteerd in de zijkant van het gistvat op ongeveer 8cm van de bodem.
Verwarming bestaat uit een schakelkast-verwarming van 75 watt.
Smart functie van de pidkontroller staat aan, dus continu optimalisatie.
Koelkast staat in het schuurtje waar de temperatuur vandaag opliep tot bijna 30 graden....

Beste Henielma, instelling van het tijdrelais op 1 minuut is prima.
Het is een universeel tijdrelais van Conrad, ingesteld op vertraagd opkomen EN vertraagd afvallen.
in de praktijk betekent dit dat het relais minimaal 1 minuut ononderbroken aangestuurd moet worden voordat hij inschakelt, eenmaal ingeschakeld schakeld hij pas uit als hij langer dan 1 minuut geen stuurpulsen meer ontvangt, bij iedere stuurpuls begint hij namelijk weer opnieuw te tellen terwijl hij ingeschakeld blijft.
in de praktijk loopt hij dan gewoon een kwartier tot een half uur.

groetjes....Cis
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: EBC op 23-04-2011 10:34 u
Zijn de p, i en d parameters goed ingesteld en de t parameter waarmee het tijdsinterval wordt geregeld?

Ik kan me overigens prima voorstellen dat het niet werkt met dat tijdrelais ertussen. Die PID raakt daarvan hopeloos overstuur.

Gemakkelijker is om die p, i, d parameters te laten voor wat ze zijn en de controller op on/off modus in te stellen. Dan kan je dat tijdrelais ook gelijk weglaten.
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Ormagon op 24-04-2011 11:44 u
Voor luchtstroom in een kast zijn 140 mm Noctua computerfans ideaal, in snelheid te verstellen, heel stil en niet duur.

(http://vorming.minatica.be/dossier/Noctua/NH-D14/noctua_nf_p14.jpg)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Biertje1985 op 21-12-2017 10:57 u
Die freon is heel rap in gas veranderd en verdwijnt dan (richting ozonlaag vrees ik  :huilen:)  Schadelijk voor jezelf is het niet.  Ik heb zelf een keer per ongeluk een koelleiding van een koelkast gemold en het was psssst en weg voor ik het in de gaten had.  :verbergen: Had overigens niks met het maken van een biertap te maken.

Wilko

Ondanks dat dit een heel oude post is, wil ik omwillende van de veiligheid toch even wat kwijt.

Dit is namelijk een heel gevaarlijke aanname.

Freon is een merknaam van een koudemiddel, daar zijn er heel veel van van die koudemiddelen.
Hierin zitten vaak brandbare en zeer gevaarlijke stoffen zoals, chloor, fluor, methaan, propeen ect. Een gat boren lijkt mij niet verstandig, zeker niet in de open lucht met beschermende maatregelen.

De koelkast waarover je het hebt, heeft waarschijnlijk R600A.
We spreken dan over methylpropaan ook wel isobutaan genoemd.

Feitelijk is dat het zelfde spul wat in een gasfles zit, waarmee je je gasbrander voed. Het nadeel is dat soms geen aromatische stof is toegevoegd zodat dit gas ook minder goed te ruiken is.

Als je dus door een koelkast gaat boren of zagen dan zou ik mezelf zeker stellen niets te raken van het koelsysteem, anders kan
het nog wel eens een vergifitiging of een ontploffing opleveren. In ieder geval zou ik mezelf erop voorbereiden, de hoeveelheden gas zijn immers niet heel schokkend, maar genoeg voor een flinke knal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Methylpropaan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Methylpropaan)
Titel: Re: Vergisting op constante temperatuur
Bericht door: Jacques op 21-12-2017 20:56 u
Freon is een merknaam van een koudemiddel, daar zijn er heel veel van van die koudemiddelen.
Hierin zitten vaak brandbare en zeer gevaarlijke stoffen zoals, chloor, fluor, methaan, propeen ect. Een gat boren lijkt mij niet verstandig, zeker niet in de open lucht met beschermende maatregelen.

Freon is een chloorfluorkoolstofverbinding. Dat is wat anders dan chloor, fluor, methaan, propeen...
Het werd vrij algemeen toegepast als koudemiddel maar ook als drijfgas van spuitbussen. Inmiddels is het verboden omdat het als katalysator kan dienen voor de afbraak van ozon. Hierdoor is het verantwoordelijk voor het 'gat in de ozonlaag'.

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Freon