Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: NHY op 21-10-2006 10:16 u

Titel: Aanzuren maischwater
Bericht door: NHY op 21-10-2006 10:16 u
Beste allemaal,

Wie zuurt zijn maischwater aan voor het storten en wie na het storten? Zelf gebruiken wij meestal 10% zoutzuur na het storten heeft iemand ervaring met voor het storten?

Grt,
Leo  :bijdrage_forum:
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 21-10-2006 10:34 u
Voor het storten heeft zo weinig zin. De hoeveelheid zuur die je moet toevoegen is namelijk sterk afhankelijk van het brouwsel dat je maakt. Bij brouwsels met uitsluitend lichtgekleurde moutsoorten moet je meer zuur toevoegen dan bij een beslag met relatief veel donkere mouten.
Ook de samenstelling van het brouwwater is van groot belang. Sommigen hoeven nagenoeg nooit aan te zuren en anderen bij elk brouwsel.
Even de pH meten en dan zuur toevoegen. Vervolgens nomaals meten. Zelf houd ik 5,3 tot 5,4 aan.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Rik op 21-10-2006 10:53 u
Okay, maar het spoelwater moet toch ook (indien nodig) aangezuurd worden?
Of is dit een domme vraag?

Eric
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Henk oet Paiz op 21-10-2006 14:07 u
Nee, dit is geen domme vraag. Ik zuur mijn maischwater nagenoeg nooit aan, maar mijn spoelwater altijd. Als je het water verwarmt naar ongeveer 80įC dat wordt de pH hoger, vaak loopt die wel op naar ongeveer 8. Ik voeg op 20 liter spoelwater zo'n 5 ŗ 6 ml melkzuur toe.

Groeten,

Henk  :proost2:
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Harold op 24-10-2006 10:37 u
Bij welke temperatuur meten jullie de pH? Bij afkoelen naar kamertemperatuur of bij maischtemperatuur? Welke invloed heeft aanzuren op het brouwzaalrendement (kwantitatief)?

Wat moet je aanzuren: maischwater of spoelwater? Spoelwater aanzuren lijkt me vreemd: zo gauw het in contact komt met bostel lijkt me als gevolg van uitloging de concentratie van diverse stoffen dusdanig te wijzigen dat ook de pH alsnog sterk wijzigt. Spoelwater zelf heeft nagenoeg geen bufferende werking; zo gauw er iets in oplost wijzigt de pH denk ik. Maischwater aanzuren lijkt me zinvoller:in de maisch zijn enzymen actief en de werking van enzymen is pH-afhankelijk.

Harold
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: MO op 24-10-2006 10:59 u
nogmaals:

Maischwater aanzuren voor een betere enzymwerking
(hard) Spoelwater aanzuren onder de 6 om uitloging van kafjes te voorkomen

pH meten met een apparaat dat corrigeert voor temperatuur of zoals het hoort bij 20 grC (of bij de temperatuur waar je hem geijkt hebt).
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jack op 24-10-2006 11:29 u
Van Brouwland had ik begrepen dat de levensduur van de pH meter drastisch verkort wordt als je bij hoge temperatuur meet. Liefst meten onder 40įC.

Groeten  Jack
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Oscar op 24-10-2006 11:56 u
In het geval van aanzuren: hoe kom je aan een geschikt zuur? Zoutzuur, fosforzuur of iets dergelijks? Weet iemand waar je die zou kunnen kopen? Ik wil hier eens mee gaan spelen.

Groeten en gezondheid
Oscar
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Caspar op 24-10-2006 12:09 u
Dag Allemaal,

Ik heb mijn maischwater nog nooit aangezuurd omdat ik een beetje afschrik van chemicalien als fosforzuur en zoutzuur. De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren, omdat deze stofjes ook voorkomen in de natuur... maar zijn er ook "natuurlijke" producten om je beslag mee aan te zuren die geen (bij)smaak afgeven

Azijn of citroenzuur of zo? 
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 24-10-2006 12:26 u
Wat dacht je van melkzuur?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Caspar op 24-10-2006 12:28 u
Heb je hier goede ervaring mee?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: De-Geert op 24-10-2006 14:45 u
Citaat
De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren
Inderdaad! Veel mensen hebben er tegenwoordig nogal last van dat ze denken dat "natuurlijk" een soort kwaliteitsaanduiding is. En da is nie!  :lessmile:
Het mooie van sterke zuren (zoals HCl (oftwel zoutzuur)) is dat je maar heeeel weinig nodig hebt om de pH flink te verlagen (dat is dan ook meteen het nadeel, je hebt snel te veel, wat dan weer op te lossen valt door het eerst te verdunnen) waardoor je geen "bijsmaakjes" krijgt. Het nadeel van zwakke zuren is dus dat je meer nodig hebt om de pH te verlagen en dus meer van zo'n stofje oplost in je bier. 
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: JeroenCV op 24-10-2006 15:02 u
In het geval van aanzuren: hoe kom je aan een geschikt zuur? Zoutzuur, fosforzuur of iets dergelijks? Weet iemand waar je die zou kunnen kopen? Ik wil hier eens mee gaan spelen.

Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Oscar op 24-10-2006 15:08 u
Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.

 :dansen: Thanks voor de tip....die zocht ik....ik kijk ff of ik wat kan vinden....  :duimop:

Groeten en gezondheid
Oscar
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 24-10-2006 15:20 u
Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.

Dat moet je echter niet doen, want dat is de zgn. 'technische' kwaliteit. De norm voor verontreinigingen daarvoor is niet dezelfde als voor zuren voor de voedingsindustrie. Voor zuiver zuur moet je bij de apotheek zijn.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: JeroenCV op 24-10-2006 16:24 u
Hoeft niet...ik heb daar best een zuivere HCl vandaan. Voor iets totaal anders dan brouwen maar toch.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Oscar op 24-10-2006 16:36 u
ik heb daar best een zuivere HCl vandaan.

Ī 36% ? of iets minder geconcentreerd..?

Ik vraag bij beide wel even...kijken wie wat heeft..en in welke prijs..en welke concentratie

Groeten en gezondheid
Oscar
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Hopmans op 24-10-2006 16:52 u
Jongens, melkzuur kan je gewoon bestellen bij van der kooy of Brouwland hoor.
Gewoon zoutzuur bij de bouwmarkt heb ik ook gebruikt. Niet lekker.
Melkzuur is een bier-eigen zuur waar niets mis mee is.
Het is niet zo sterk als zoutzuur, maar een paar druppeltjes is voldoende.

 :degroeten:

Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 24-10-2006 17:20 u
Hoeft niet...ik heb daar best een zuivere HCl vandaan.

Stond dat op het etiket misschien, "Best Zuiver Zoutzuur"? Gooi in je bier wat jullie willen hoor, maar ik gooi geen bouwzuur in mijn bier en drink geen bier met bouwzuur.

Met Hoppie eens dat zoutzuur niet lekker schijnt te zijn, dat heb ik vaker gehoord. Citroenzuur en azijnzuur (ergens hierboven genoemd) hebben een te duidelijke smaak en zijn zwakke zuren, wat het aanzuren tot een veel te ingewikkelde aangelegenheid maakt. Fosforzuur is volgens vele bronnen de beste optie voor aanzuren (en dat gebruik ik dan ook al jaren behalve voor witbier).

Melkzuur heeft volgens mij ook een herkenbare smaak, die goed past in witbier maar die je niet in elk bier wilt hebben. Het feit dat het bier-eigen is, wil niet zeggen dat je het kunt toevoegen zonder het te proeven.

een paar druppeltjes is voldoende.

Dat weet je niet, dat hangt enorm af van gebruikte mouten en het brouwwater. Meten is weten.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Hopmans op 24-10-2006 17:43 u

Citaat
Meten is weten.
Uiteraard.
Alhoewel ik het tegenwoordig goed kan proeven.
Voor de zekerheid meet ik het nog, maar het hoeft bijna niet meer.  :brouwen:

Het beste is om ook het spoelwater aan te zuren spoelwater.
Dat is ťťn van de beste verbeteringen die ik heb toegepast op mijn bieren.
Heerlijk zacht bier geeft dat.

 :degroeten:
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 24-10-2006 17:49 u
Het beste is om ook het spoelwater aan te zuren spoelwater.

Precies. Als je aanzuurt (en je bent een ouderwetse spoelende brouwer zoals ik), doe dan in elk geval het spoelwater en niet enkel de maisch. Die omzetting krijg je toch wel als je braaf de jodiumtest gebruikt. MaischwŠter is, zoals door Jacques al duidelijk gemaakt, niet zinnig.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Hans (Lagos) op 24-10-2006 18:30 u
Fosforzuur is volgens vele bronnen de beste optie voor aanzuren (en dat gebruik ik dan ook al jaren behalve voor witbier).

Melkzuur heeft volgens mij ook een herkenbare smaak, die goed past in witbier maar die je niet in elk bier wilt hebben. Het feit dat het bier-eigen is, wil niet zeggen dat je het kunt toevoegen zonder het te proeven.


Eerst gebruikte ik altijd melkzuur maar voor mijn weissbier heb ik voor het eerst fosforzuur gebruikt, weissbier is taalkundig geen witbier  maar toch ook een graanbier, had ik dat dus beter niet kunnen doen? Ik had begrepen dat fosforzuur nog wat nuttige stoffen voor de vergisting toevoegt. (in 3 dagen van 1045 naar 1016 was inderdaad niet slecht).

Gr. Hans
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: SiriS op 24-10-2006 19:06 u
Dag Allemaal,

Ik heb mijn maischwater nog nooit aangezuurd omdat ik een beetje afschrik van chemicalien als fosforzuur en zoutzuur. De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren, omdat deze stofjes ook voorkomen in de natuur... maar zijn er ook "natuurlijke" producten om je beslag mee aan te zuren die geen (bij)smaak afgeven

Azijn of citroenzuur of zo? 

Wat betreft de chemicaliŽn lijkt het me paniek om nix: Coca Cola pH=2,62 d.m.v. fosforzuur !! Citroenzuur niet gebruiken om pH te corrigeren want dit kan al bij lage concentraties schadelijk zijn voor de gist.

Groet, SiriS
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Caspar op 24-10-2006 20:06 u
Wat betreft de chemicaliën lijkt het me paniek om nix: Coca Cola pH=2,62 d.m.v. fosforzuur !! Citroenzuur niet gebruiken om pH te corrigeren want dit kan al bij lage concentraties schadelijk zijn voor de gist.

Groet, SiriS

Kijk op dit soort antwoorden zat ik te wachten. Moet een beetje gerust gesteld worden  :-[
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edwin op 02-11-2006 15:31 u
Maar waar halen jullie je forsorzuur dan vandaan?

Edwin
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 02-11-2006 15:38 u
Volgens mij zuren alleen mensen die toegang hebben tot een lab aan met fosforzuur (of nepbelgen natuurlijk, want in BelgiŽ kun je aan alle chemicaliŽn komen).
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Oscar op 02-11-2006 15:38 u
waar halen jullie je forsorzuur dan vandaan?

en/of je zoutzuur....


Groeten en gezondheid
Oscar
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edwin op 02-11-2006 15:39 u
Nu is BelgiŽ voor mij niet zo'n probleem. Maar bij de GB zullen ze het toch niet hebben?

Edwin
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Hans (Lagos) op 02-11-2006 15:43 u
Volgens mij zuren alleen mensen die toegang hebben tot een lab aan met fosforzuur (of nepbelgen natuurlijk, want in BelgiŽ kun je aan alle chemicaliŽn komen).

Hier in Spanje doet mijn plaatselijke farmacia ook niet moeilijk  ;D
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edwin op 02-11-2006 15:44 u
Hier in Spanje doet mijn plaatselijke farmacia ook niet moeilijk  ;D

Tja,  da's nu net weer wťl te ver om op een achternamiddag te doen...

Edwin
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 15:56 u
Nu is BelgiŽ voor mij niet zo'n probleem. Maar bij de GB zullen ze het toch niet hebben?

Wat dacht je van de plaatselijke apotheek in Poppel, Ravels of Turnhout als je toch op weg bent naar de GB.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edwin op 02-11-2006 15:59 u
Dat bedoelde ik inderdaad Jacques, dus gewoon in de apotheek? Da's makkelijk.

Edwin
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: oranjeboombiertje op 02-11-2006 16:03 u
Zelf heb ik melkzuur van Brouwland maar gebruik dit nooit omdat ik bang ben teveel te gebruiken want ik heb geen digitale pH meter maar alleen strips. Weet iemand misschien hoeveel zuur er nodig is om een bepaalde verlaging van de pH te krijgen?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Liemingbrouwer op 02-11-2006 16:06 u
Waarom zou je willen aanzuren met fosforzuur; melkzuur kost ongeveer de helft van fosforzuur.  Van melkzuur heb je wel wat meer nodig maar zeker niet het dubbele dan van fosforzuur dus waar is de winst.  Of het moet zijn dat je een speciale smaak nastreeft; melkzuur heeft een neutrale smaak en fosforzuur heeft of geeft een complexere smaak
zoutzuur geeft een zoete smaak.
Groetjes
Liemingbrouwer
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Liemingbrouwer op 02-11-2006 16:16 u
Hallo Oranjeboombiertje,
Dit is onbegonnen werk ten eerste kennen wij de hardheid van uw water niet dus kun je ook geen formule of iets dergelijks geven om je water aan te zuren.
Ten tweede Gisteren heb ik gebrouwen bij 60į meet ik de pH van de maish (40 L.) en bekom 6,39 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,36 ideaal dus.
Vandaag brouw ik opnieuw (40 L.) met ongeveer dezelfde mouten (zelfde kleur van bier) ik meet bij 60į 6,38 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,83 dus ik moet nogmaals melkzuur toevoegen.  Je ziet het is niet omdat het gisteren zo was dat het vandaag ook zo is. Dus steeds opnieuw meten en bepalen.  Hoe voeg je nu de juiste hoeveelheid toe; ik doe dat met twee spuitjes van bij de dokter eentje van 10 ML. (voor de kleine hoeveelheden)en eentje van 50 ML. zo kan ik redelijk juist de hoeveelheid bepalen.
Groetjes
Liemingbrouwer
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Gerb op 02-11-2006 16:28 u
Citaat
Poppel, Ravels of Turnhout als je toch op weg bent naar de GB.

Ik zit me suf te peinzen wat GB is!
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 02-11-2006 16:29 u
Grote Broer? Geen Bier? Gare Bieten?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Gerb op 02-11-2006 16:35 u
Ik dacht niet dat ze het bij het Gemeentelijk Belastingkantoor verkochten. Als Jacques een afkorting gebruikt zal het wel een hele voor de hand liggende zijn nietwaar?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 16:36 u
Ik zit me suf te peinzen wat GB is!

Ja, heerlijk he die afkortingen.

GB is een supermarktketen in België. GB staat oorspronkelijke voor Grand Bazar maar de afkorting GB is in België helemaal ingeburgerd en wel zodanig dat niemand het meer heeft over de Grand Bazar. Zoiets als IBM.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Liemingbrouwer op 02-11-2006 16:39 u
En dat het warenhuis GB niet meer bestaat, het is nu Carrefour.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 16:44 u
En dat het warenhuis GB niet meer bestaat het is nu Carrefour.

Klopt. Er zijn nu alleen nog kleinere winkels die GB heten. In deze winkels hebben ze een eigen merk: GB!
Onlangs heb ik nog donkere kandijsiroop gekocht in de GB-winkel te Poppel.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Liemingbrouwer op 02-11-2006 17:01 u
Maar Jacques wat vond je van mijn antwoord;
Waarom zou je willen aanzuren met fosforzuur; melkzuur kost ongeveer de helft van fosforzuur.  Van melkzuur heb je wel wat meer nodig maar zeker niet het dubbele dan van fosforzuur dus waar is de winst.  Of het moet zijn dat je een speciale smaak nastreeft; melkzuur heeft een neutrale smaak en fosforzuur heeft of geeft een complexere smaak
zoutzuur geeft een zoete smaak.
Groetjes
Liemingbrouwer
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Caspar op 02-11-2006 17:11 u
Eerder las ik juist dat melkzuur meer smaak afgeeft omdat je een veel hogere dosis gebruikt.

Jij heb andere ervaringen Liemingbrouwer?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Liemingbrouwer op 02-11-2006 17:19 u
Dat zouden we nu net moeten vragen aan de specialisten; Jacques bvb.
Ik kan aan fosfor geraken en heb dit ook een paar maal gebruikt en vind dat dit een rare "hogere" smaak nalaat. (complexer?)
Melkzuur is volgens mij neutraal omdat dit een bier-eigen stof is.  Natuurlijk als je een halve liter zou toevoegen dan zou dat ook niet lekker zijn, maar dat is denk ik met alles in bier.  Doe er maar eens te veel kruiden in!!!
Groetjes
Liemingbrouwer
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edwin op 02-11-2006 17:52 u
Ik kom anders nog regelmatig het GB-logo tegen: GB-partner geloof ik en zo zijn er nog wat buurtsupers die toch GB in hun naam hebben?

Edwin
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: oranjeboombiertje op 02-11-2006 18:11 u
Hallo Oranjeboombiertje,
Dit is onbegonnen werk ten eerste kennen wij de hardheid van uw water niet dus kun je ook geen formule of iets dergelijks geven om je water aan te zuren.
Ten tweede Gisteren heb ik gebrouwen bij 60į meet ik de pH van de maish (40 L.) en bekom 6,39 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,36 ideaal dus.
Vandaag brouw ik opnieuw (40 L.) met ongeveer dezelfde mouten (zelfde kleur van bier) ik meet bij 60į 6,38 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,83 dus ik moet nogmaals melkzuur toevoegen.  Je ziet het is niet omdat het gisteren zo was dat het vandaag ook zo is. Dus steeds opnieuw meten en bepalen.  Hoe voeg je nu de juiste hoeveelheid toe; ik doe dat met twee spuitjes van bij de dokter eentje van 10 ML. (voor de kleine hoeveelheden)en eentje van 50 ML. zo kan ik redelijk juist de hoeveelheid bepalen.
Groetjes
Liemingbrouwer

Hiermee ben ik wel gerustgesteld om eens te gaan proberen. Ik had namelijk de angst dat een kleine hoeveelheid (enkele ml's) een groot verschil kunnen maken in de pH maar dit valt nog mee in vergelijking met mijn verwachtingen.

groeten, wesley
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Johannes op 02-11-2006 19:58 u
Mooi dat brouwend Nederland nu weet wat de GB in belgie is.  ;D Ik ben ook erg benieuwd naar het smaakeffect van melkzuur versus fosforzuur. Zo nu en dan beweert iemand dat hij het verschil proeft, dat zal vast snel veranderen als ik 2 batches brouw met elk een ander zuur.

Schiet maar  :D
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 20:19 u
Ik kan aan fosfor geraken en heb dit ook een paar maal gebruikt en vind dat dit een rare "hogere" smaak nalaat. (complexer?)
Melkzuur is volgens mij neutraal omdat dit een bier-eigen stof is.  Natuurlijk als je een halve liter zou toevoegen dan zou dat ook niet lekker zijn, maar dat is denk ik met alles in bier.  Doe er maar eens te veel kruiden in!

Melkzuur is inderdaad biereigen, maar fosforzuur ook! Via de mout komen namelijk heel wat fosfaten in je bier.

Ik heb een paar keer gebrouwen met fosforzuur voor het aanzuren. De bieren waren in mijn beleving iets strakker van smaak (minder bijsmaakjes dus).

Een goede vergelijking krijg je als je twee brouwsels met hetzelfde recept met alleen een ander zuur met elkaar vergelijkt. De maand november had ik uitgeroepen tot de maand van het experiment.
Johannes neem jij de uitdaging aan om twee brouwsels te maken?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Johannes op 02-11-2006 20:56 u
Citaat
Johannes neem jij de uitdaging aan om twee brouwsels te maken?

Tot zoverre: ik heb niet echt zin om 2 exacte brouwsels te maken specifiek voor dit doel. Dan ben ik eerder bereid om over te stappen op fosforzuur en daar voorzichtige conclusies uit te trekken.

Martin, kan jij mij voorzien van fosforzuur?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 21:08 u
Klopt. Er zijn nu alleen nog kleinere winkels die GB heten. In deze winkels hebben ze een eigen merk: GB!
Onlangs heb ik nog donkere kandijsiroop gekocht in de GB-winkel te Poppel.

Nou, het klopt eigenlijk niet, hoewel veel Belgen dat zeggen (zelfs mijn vriendin). Carrefour mag GB dan wel hebben overgenomen, maar hier in Gent en zeker ook in Oostende ken ik zo 2 echte flinke GB's. De Gentse heeft net een grote verbouwing achter de rug met een nieuwe gevel, en heet nog altijd gewoon GB.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Johannes op 02-11-2006 21:14 u
www.supermarkt.nl/forum (http://www.supermarkt.nl/forum)

 :echtboos:
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 21:20 u
www.supermarkt.nl/forum (http://www.supermarkt.nl/forum)

 :echtboos:


LOL ;D (je hebt gelijk!!!)
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 21:23 u
www.supermarkt.nl/forum (http://www.supermarkt.nl/forum)

 :echtboos:

Hé, die link werkt niet hoor!
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 21:27 u
Toch nog even on-topic dan: Ik wil hier toch even 'formeel' bezwaar maken tegen adviezen om zuren te gebruiken die niet als voedingsmiddel of als 'chemisch zuiver' zijn verkocht. Die hele term 'GB' zou dus ook om die reden al uit de discussie moeten blijven, net als de GAMMA of de KARWEI. We brouwen hier met brouwgrondstoffen, en niet met bouwgrondstoffen.

Dus wie dat nu nog adviseert  :neenee: krijgt met mij te maken. :police:
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Jacques op 02-11-2006 21:39 u
Volgens mij heeft niemand geadviseerd om zuren bij de GB te kopen.

Ik heb aan Edwin de tip gegeven om als hij toch op weg is naar de GB even bij een apotheek aan te wippen.

Kan hij bij de GB biertjes kopen en ook Candico donkere kandijsiroop. En nu we toch een supermarktdraad hebben nog een advies: koop meteen ook die heerlijke Chimay kaas die hier in Nederland niet te krijgen is.
(In Poppel zitten de apotheek en de GB precies tegenover elkaar  ;D).
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Edgar op 02-11-2006 21:43 u
Nu is BelgiŽ voor mij niet zo'n probleem. Maar bij de GB zullen ze het toch niet hebben?

Volgens mij heeft niemand geadviseerd om zuren bij de GB te kopen.

Ik heb aan Edwin de tip gegeven om als hij toch op weg is naar de GB even bij een apotheek aan te wippen.

Inderdaad, Edwin stelde het eigenlijk aan zichzelf voor. Echter verder terug in deze thread kwamen dergelijke tips wel degelijk voorbij.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: William op 31-01-2009 12:44 u
Ik zuur altijd trouw mij maischwater en spoelwater aan omdat we hier behoorlijk kalkrijk water hebben met ook nog eens veel waterstofcarbonaat. Tot nu toe heb ik altijd aangezuurd met melkzuur. Toen ik pas bij Brouwland was zag ik daar 75% fosforzuur voor gistwassen en maischaanzuren staan.

Vandaag heb ik hier mijn maisch- en spoelwater mee aangezuurd. Het grote verschil is dat ik nu na het spoelen perfect heldere wort heb gekregen. Dat heb ik met melkzuur eigenlijk nog nooit meegemaakt.

Heeft iemand anders deze ervaring ook?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Oscar op 31-01-2009 12:55 u
Ik gebruik ook fosforzuur van Brouwland en heb ook heldere wort. Of dat door het fosforzuur komt weet ik niet....
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Henielma op 31-01-2009 13:16 u
Ik heb mijn blond bier een keer of 4 gebrouwen zonder tijdens het maischen aan te zuren. Alleen soms het spoelwater aangezuurd met citroenzuur. Typisch aan dit bier was dat het altijd lang troebel bleef in de fles.

De laatste versie heb ik tijdens het maischen aangezuurd met 10 ml 75% forsorzuur (pH 5,45) op 25 liter en dit bier is helder geworden.

Eigenlijk mis ik de troebelheid bij mijn blond bier.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 01-02-2009 15:06 u
Ik zuur alleen maar aan met melkzuur en heb altijd kraakhelder wort, maar ik heb dan ook een HERMS.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Anton op 01-02-2009 15:26 u
Ik zuur nooit aan en heb nooit heldere wort. Ik vind dat ook niet erg, het bier klaart altijd goed tijdens de vergisting en lagering. Als mijn bier op dronk is kun je (bij de blonde) er de krant door lezen.
Wel heb ik laatst eens de pH gemeten middels een teststrookje. Dit gaf tijdens het maischen 5,8 aan. Ik neem aan dat dit redelijk is.
Als ik het zou willen verbeteren wat moet ik dan doen?
Adrie, jij hebt net als ik Zutphens water, wat doe jij?

Anton
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 01-02-2009 15:33 u
Ik zuur aan. Behoorlijk zelfs. Afhankelijk van de bierkleur moet ik 8 tot 12 ml melkzuur toevoegen om de juiste pH te krijgen (5,2 - 5,4). En dat is dan in een liter of 35 beslag. Het water is in Zupthen een stuk harder dan in Arnhem, waar ik niet of heel weinig hoefde aan te zuren.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Anton op 01-02-2009 15:49 u
Heeft de pH waarde te maken met bierkleur?
Dat wist ik niet. Wel dat ik een blonde niet altijd als blonde op tafel kan zetten, vaak wordt het donkerder.
Een andere keer dan weer niet zodat ik me wel eens afvroeg hoe dat kon.
Kan dat dan dus met de pH te maken hebben?

Anton
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Albertus op 01-02-2009 16:12 u
Heeft de pH waarde te maken met bierkleur?
Dat wist ik niet. Wel dat ik een blonde niet altijd als blonde op tafel kan zetten, vaak wordt het donkerder.
Een andere keer dan weer niet zodat ik me wel eens afvroeg hoe dat kon.
Kan dat dan dus met de pH te maken hebben?
Afhankelijk van de bierkleur moet ik 8 tot 12 ml melkzuur toevoegen om de juiste pH te krijgen (5,2 - 5,4).

Vorige week heel erg donker bier gebrouwen. Om de pH op de gewenste waarde te krijgen moest ik 50 % meer melkzuur gebruiken dan gewoonlijk.

Bert


Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: William op 01-02-2009 21:23 u
Vorige week heel erg donker bier gebrouwen. Om de pH op de gewenste waarde te krijgen moest ik 50 % meer melkzuur gebruiken dan gewoonlijk.

Dat is dan weer typisch. Bij een moutstort met veel donkere moutsoorten is de pH doorgaans al lager. Mogelijk heb je nu meer zuur moeten toevoegen dan anders omdat je meer mout per kg water hebt gebruikt (hogere buffercapaciteit).

Bij een maischdikte van 4 liter / kg en een totaal beslag van 15 liter heb ik normaal 6 (licht bier) tot 9 (donker bier) ml 80% melkzuur nodig. Dit keer had ik voor een licht bier ongeveer 4 ml fosforzuur nodig.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 02-02-2009 09:29 u
Heeft de pH waarde te maken met bierkleur?
Dat wist ik niet. Wel dat ik een blonde niet altijd als blonde op tafel kan zetten, vaak wordt het donkerder.
Een andere keer dan weer niet zodat ik me wel eens afvroeg hoe dat kon.
Kan dat dan dus met de pH te maken hebben?

Anton

Donkere mout bevat meer zuur dan lichte mout. Hoe donkerder je bier, hoe meer donkere mout, hoe meer zuur de mout zelf inbrengt, dus hoe minder je zelf hoeft te doseren.

In BrouwHulp vind je handige berekeningen die je zelfs kunnen vertellen hoeveel melkzuur je moet toevoegen aan de hand van het waterprofiel en de bierkleur. Ik gebruik deze berekeningen altijd en ze kloppen perfect. Ik hoef niet eens meer na te meten.
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Albertus op 02-02-2009 10:04 u
Dat is dan weer typisch. Bij een moutstort met veel donkere moutsoorten is de pH doorgaans al lager.

Dat leek mij ook.

Bij een maischdikte van 4 liter / kg en een totaal beslag van 15 liter heb ik normaal 6 (licht bier) tot 9 (donker bier) ml 80% melkzuur nodig.
Donker bier gebrouwen.Om de pH op de gewenste waarde te krijgen moest ik 50 % meer melkzuur gebruiken dan gewoonlijk.

Toch hebben wij kennelijk dezelfde ervaring. :weetniet:

Bert
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: thibolleke op 02-02-2009 10:49 u
In BrouwHulp vind je handige berekeningen die je zelfs kunnen vertellen hoeveel melkzuur je moet toevoegen aan de hand van het waterprofiel en de bierkleur. Ik gebruik deze berekeningen altijd en ze kloppen perfect. Ik hoef niet eens meer na te meten.

Ik zou moeten berekenen hoeveel calciumchloride ik moet toevoegen. Kan dit ook met BrouwHulp?
Titel: Re: Aanzuren maischwater
Bericht door: Adrie op 02-02-2009 11:10 u
Jazeker! BrouwHulp is zo gek nog niet... Zitten ook heel wat uurtjes ontwikkelwerk in.