Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: 3D geprinte brouw accessoires
« Laatste bericht door Woeka Gepost op Vandaag om 00:59 »
Ik heb deze een keer voorbij zien komen: https://www.thingiverse.com/thing:3300038

Zoals een fast washer maar dan voor 9 flessen. Niet het stapelsysteem trouwens, maar dat zou ook te ontwerpen moeten zijn.

Misschien te combineren met: https://www.thingiverse.com/thing:3147274  of https://www.thingiverse.com/thing:4640280 ?
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Zit er een luchtje aan?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:13 »
Beste brouw broeders.
Ik wil beginnen met brouwen en moet alles nog leren. Mijn idee is om de installatie te plaatsen in een ruimte waar mijn lieftallige partner ook de was op hangt. Is dit een goed idee of gaat al onze kleding dan een luchtje krijgen? (Ander luchtje)

Geen probleem. Al zo'n 35 jaar brouw ik op de zolder van ons huis en mijn vrouw hangt daar ook de was op.
Wel is het zo dat er nooit was te drogen hangt terwijl ik aan het brouwen ben. Mijn vrouw doe de was op woensdag en zaterdag en ik houd daar rekening mee bij het brouwen van mijn bieren. Mocht er nog was hangen dan haal ik die weg voorafgaand aan het brouwen. Zodoende heb ik ook meer ruimte tijdens het brouwen.
3
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:07 »
Haha wat toevallig! Ik ga een proefbrouwsel brouwen zonder 80 graden hop en voeg een groot deel met hoofdvergisting toe en dan een kleiner deel met navergisting. En dan hopen dan snel drinken. Hopelijk blijft het dan vers en de hopcreep niet te vervelend

Uit onderzoek is gebleken dat een harmonischer hoparoma krijgt als je op meerdere momenten hop toevoegt.
Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41261
en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7056.msg80220.html#msg80220
4
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door tanteemmie Gepost op Gisteren om 23:56 »
Grappig. Ik ben net dit bier aan het drinken.
Ik ben blij dat ik koudhop toegevoegd heb voor meer hoparoma. Wel heeft het bier last van hopcreep. Het komt nog niet uit de fles maar het laat zich wel moeilijk inschenken door de overvloedige schuimvorming. Het is overigens een mooi bier geworden.

Gelet op mijn ervaring met dit bier denk ik niet dat je een zeer intens hoparoma krijgt met alleen een vlamuit hopgift bij 80 C. Mogelijk lukt dat wel als je Lallemand Aromazyme gebruikt. Zelf heb ik daarmee nog geen ervaring. Wel ben ik van plan dit enzym binnenkort te bestellen.
Haha wat toevallig! Ik ga een proefbrouwsel brouwen zonder 80 graden hop en voeg een groot deel met hoofdvergisting toe en dan een kleiner deel met navergisting. En dan hopen dan snel drinken. Hopelijk blijft het dan vers en de hopcreep niet te vervelend
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:50 »
Ik zou die Wyeast nutrient poeder toevoegen aan warm water, maar geen kokend water. Met kokend water gaat stikstof voeding ontleden (ammoniak geur)

Kort koken is aan te bevelen. Wyeast nutrient poeder is hydroscopisch. Het is mogelijk dat micro-organismen zich ontwikkelen. Daarom heeft kort mee koken mijn voorkeur. Als er een ding is dat je niet wilt in een starter dan is dat de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen...
6
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:21 »
Bieren boven de 1.012 zijn inderdaad te vol naar mijn smaak.
Bedoel je weizen of echt alle bieren?


Citaat
Ik heb wat commerciele bieren gemeten met mijn densimeter, alle bieren lijken wel op 1.012 te zitten. Ik heb mijn lijstje nu niet bij de hand maar ik meen dat alleen de La Trappe Quadrupel hier fors boven zat, vond ik ook niet zo lekker. Ik associeer het daarom al snel met amateurbrouwsels, sorry. Uitzondering overigens voor aangezoete bieren zoals met lactose.

Zou er ergens een lijst zijn met eind SG van commercile bieren?

Er zijn genoeg  donkere zware bieren die op een hoger eind SG zitten.
Het eind SG is namelijk sterk afhankelijk van het begin SG. Een hoog begin SG zorgt ook voor een hoog eind SG.

Voor een lijst met eind SG's  gerelateerd aan bierstijlen zie https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/
Als je de lijst bekijkt dan zie dat er heel wat bierstijlen zijn met een hoger eind SG dan 1012.
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: 3D geprinte brouw accessoires
« Laatste bericht door CeesM Gepost op Gisteren om 23:16 »
Dus al met al rond de 14 euro.
Voor rond de 15 euro had ik een flessenboom voor 88 flesjes. ;)
8
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:03 »
Ik bedoelde deze test Jaqcues, niet die met water overgieten tegen hopcreep. Je had gebrouwen en hoopte niet te hoeven dryhoppen, echter bleek er weinig smaak aan te zitten en heb je alsnog gedryphopt. Vandaar dat ik twijfel over de 80 graden hop. Ik dacht ik voeg het toe tijdens hoofdvergisting en daarna navergisting.

Grappig. Ik ben net dit bier aan het drinken.
Ik ben blij dat ik koudhop toegevoegd heb voor meer hoparoma. Wel heeft het bier last van hopcreep. Het komt nog niet uit de fles maar het laat zich wel moeilijk inschenken door de overvloedige schuimvorming. Het is overigens een mooi bier geworden.

Gelet op mijn ervaring met dit bier denk ik niet dat je een zeer intens hoparoma krijgt met alleen een vlamuit hopgift bij 80 C. Mogelijk lukt dat wel als je Lallemand Aromazyme gebruikt. Zelf heb ik daarmee nog geen ervaring. Wel ben ik van plan dit enzym binnenkort te bestellen.
9
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:51 »
...overhevelen en 10 dagen in een ander vat laten staan en dan bottelen. Hopelijk doet die 30 graden geen kwaad.

Waarom nog 10 dagen laten staan in een ander vat?
Ik zou de temperatuur verlagen naar zo'n 10 C voor 2 3 dagen en bottelen.
In dit stadium overhevelen is een oxidatierisico...

Als je bier uitgegist gaat het uitzakken van je gist snel, zeker als je calciumzouten hebt toegevoegd tijdens het maischen. 
10
Discussie over recepten / Re: Quadrupel, moeilijk om te brouwen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:32 »
Het gaat vooral om reproduceerbaarheid. Ik heb al heel vaak gezien dat mensen problemen hebben met de hergisting op de fles bij zware bieren. en hobbybrouwen is toch al veel werk, dus een klein beetje verste starter maken lijkt me niet zo'n probleem, maar levert veel op. Je kunt dat zelfs al plannen door bij het aanenten van je hoofdbrouwsel een beetje starter te bewaren in de koelkast en dan bij bottelen een dagje ervoor wat appelsap of wort erbij. Kost nauwelijks tijd.  En meer gist in je flesjes (nodig omdat de de hoofdgist vrijwel is uitgeput) levert daarna ook meer ontledingsproducten van de gist (autolyse) Dus ook dat kan een doel zijn om zo min mogelijk gist nodig te hebben bij gegeven hoeveelheid koolzuurproductie tijdens de hergisting.

Ik weet dat voor jou een verse starter geen enkel probleem is. Echter niet iedereen is vertrouwd met het opkweken van gist.
Zelf heb ik in de 40 jaar heel wat zware bieren gebrouwen en en had daarbij geen bottelgist nodig voor een goede hergisting op de fles. De truc zit hem in niet weken te wachten met bottelen.

Overigens ben ik sinds een half jaar korrelbottelgist aan het gebruiken (Fermentis F2) om te bekijken of het verbetering is in de smaak van het bier. Mijn ervaringen zijn dat de hergisting net wat sneller is afgerond (1,5 2 weken) in plaats van bottelen zonder bottelgist (2 3 weken). De smaak is wat minder fuitig als je F2 gebruikt. Wel is het iets cleaner/minder vol van smaak.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10