Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gist aflaten

Gestart door NewLine, 27-11-2011 08:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NewLine

Ik vraag me eigenlijk af, als jullie gist aflaten/purgeren van een CCT, hoeveel bier/gist mengsel jullie dan zo gemiddeld aflaten?

Ik denk dat ik misschien overdrijf. Ik heb net 400 ml afgelaten. Op zich toch een redelijk percentage van 15 liter bier. Ik vind het moeilijk inschatten wanneer de kraan terug dicht te draaien.

dennis

Daar zat ik gisteren ook wel mee. En dan had ik flink wat gist opgevangen, en ook bier, en toen kwam er uiteindelijk nog erg veel (echt teveel) gist mee toen ik het kraantje vol open zette en het fust liet vol lopen :(

Volgende keer moet ik maar proberen om het kraantje niet volledig open te zettten als ik het fust of emmer vol laat lopen.

Raymond293

Ik denk dat je niet moet proberen alles in 1x te doen.
Eerst een beetje tikken tegen de zijkant om het gist zoveel mogelijk te laten zakken, dan kraan open en een dagje wachten.
Weer tikken en aflaten.

Dat gaat mijn tactiek worden, maar dit is nog niet in de praktijk getest ;D

dennis

Citaat van: Raymond293 op 27-11-2011  09:40 uIk denk dat je niet moet proberen alles in 1x te doen.
Eerst een beetje tikken tegen de zijkant om het gist zoveel mogelijk te laten zakken, dan kraan open en een dagje wachten.
Weer tikken en aflaten.

Dat gaat mijn tactiek worden, maar dit is nog niet in de praktijk getest ;D
Dat heb ik afgelopen weeek ook wel gedaan, ik denk dat ik in totaal 3x de gist afgetapt heb, en de oogst was ook best groot.

NewLine

Citaat van: Raymond293 op 27-11-2011  09:40 uIk denk dat je niet moet proberen alles in 1x te doen.
Eerst een beetje tikken tegen de zijkant om het gist zoveel mogelijk te laten zakken, dan kraan open en een dagje wachten.

Maar wanneer doe je je kraan toe?

Jacques

Citaat van: NewLine op 27-11-2011  08:43 uIk vraag me eigenlijk af, als jullie gist aflaten/purgeren van een CCT, hoeveel bier/gist mengsel jullie dan zo gemiddeld aflaten?

Ik denk dat ik misschien overdrijf. Ik heb net 400 ml afgelaten. Op zich toch een redelijk percentage van 15 liter bier. Ik vind het moeilijk inschatten wanneer de kraan terug dicht te draaien.

In één keer alle gist aflaten is niet mogelijk. Komt ook omdat er nog veel gist in het bier zweeft als de hoofdgisting net over is. 3x aflaten is wel het minimale.

Hoeveel? Tot ik zie dat er niet alleen gist maar ook bier mee komt. Dat is van brouwsel tot brouwsel verschillend. De ene gist reageert heel anders dan de andere gist. Bierbrouwen moet je ook een beetje met je gevoel doen!

Hopmans

Citaat van: Raymond293 op 27-11-2011  09:40 uDat gaat mijn tactiek worden, maar dit is nog niet in de praktijk getest ;D

Dat is DE tactiek.
Een CCT moet je gemiddeld 3 keer aflaten.
Alleen de gist, en niet het bier.


EBC

Vanaf de onderste kraan zul je nooit helder wort kunnen tappen. Tijdens het leeglopen schuift er gist van de conuswand naar beneden, en die komt dan dus mee.

Helder bier tap je alleen vanaf de monsterkraan aan de zijkant van de conus. Liefst met een draaiend pijpje van binnen dat eerst omhoog staat en dan telkens naar omlaag wordt gedraaid.

Na aftappen aan de onderkant zou ik een paar dagen wachten. Het moet natuurlijk wel de kans krijgen te bezinken, anders tap je weer veel bier af.
En de kraan niet te ver open, gewoon langzaam, want anders spuit het alleen maar uit het midden van de CCT, in plaats van dat de punt van de conus leegloopt.

Een beetje proberen en oefenen...ik tap al met al een liter of twee weg denk ik. Op ongeveer 45 liter. Dat is gelijk aan de starter die ik toevoegde.

Etn82

Even een aanverwante vraag, daarom geen nieuw topic gestart.

Wanneer beginnen jullie met de eerste keer gist aflaten. Na hoeveel dagen vergisting gemiddeld?

ZwartGoud

Citaat van: Etn82 op 13-12-2014  12:55 uEven een aanverwante vraag, daarom geen nieuw topic gestart.

Wanneer beginnen jullie met de eerste keer gist aflaten. Na hoeveel dagen vergisting gemiddeld?

Dat ligt echt heel erg aan de gist. Ik heb een glazen cct dus kan ik heel goed de gist zien zakken en verzamelen onder in de conus. Uiteraard zakken snelle floccueerders eerder uit dan de matige, maar volgens mij moet je toch zeker 3 dagen wachtten nadat de hoofdgisting is volbracht. Dan is duidelijk een rand waar te nemen waar de slurry ophoud en het bier begint.
Op het moment staat er een zwaar blond te vergisten met de Belle Saison en die is 4-12 gebrouwen, en die begint nu een laag onderin te vormen. Ik wacht nog een dag of 2 denk ik met de eerste aftap, alhoewel de hevige vergisting toch al een dag of 5 over is. Maarja, de belle saison is dan ook geen vlotte zakker.

Jacques

Citaat van: Etn82 op 13-12-2014  12:55 uEven een aanverwante vraag, daarom geen nieuw topic gestart.

Wanneer beginnen jullie met de eerste keer gist aflaten. Na hoeveel dagen vergisting gemiddeld?

Ik tap heel regelmatig af. Wanneer ik daarmee begin is een beetje afhankelijk van het verloop van de vergisting. Meestal begin ik zo'n 2 dagen na het einde van de hoofdgisting. Vervolgens tap ik om de 2 of 3 dagen af. Ligt ook aan de verloop van de nagisting. Bij elke keer aftappen wordt bij mij ook het SG bepaalt. Ook kijk ik naar de hoeveelheid gist die ik aftap. Ik wil het het bier namelijk niet geheel zonder gist laten staan omdat je gist ook nodig hebt voor het voltooien van de nagisting en voor het opruimen van diacetyl.

krek zat

Ik begin meestal na ca. 2 weken met aftappen als gisting zo goed als afgelopen is. Daarbij zie ik in mijn plastic CCT dat er een laag gist aan de onderkant verzameld is van ca 5-10 cm gist. Ik zet het kraantje eerst voorzichtig open en als er dan nog niets komt, dan langzaam volledig open. In begin komt er dan een hele dikke gistkoek. Als dan ineens de straal in een keer snel gaat lopen dan zet ik de kraan dicht en sla met een rubber hamer tegen de zijkant van de wand. Dan weer kraan een klein stukje open. Ik zie dan dat er weer een dikke koek uit de kraan komt. Als straal dan weer snel loopt dan herhaal ik de stappen net zolang er alleen nog maar een snelle stroom uit het kraantje komt. Vervolgens herhaal ik dit nog minimaal twee keer tijdens de koude lagering.
Voor mij werkt dit in ieder geval heel goed. In totaal ben ik dan 500 tot 1000 ml aan gist volume kwijt.

HuygenMeester

Citaat van: Jacques op 14-12-2014  10:08 uIk tap heel regelmatig af.  Bij elke keer aftappen wordt bij mij ook het SG bepaalt.
Hoe bepaal je het SG, Jacques. Je tapt toch een 'dikke' gist af, of tap je ook bier af?
 :degroeten:
Huygenmeester

Jacques

Citaat van: HuygenMeester op 14-12-2014  13:50 uHoe bepaal je het SG, Jacques. Je tapt toch een 'dikke' gist af, of tap je ook bier af?
 :degroeten:
Huygenmeester

Ik tap via een speciaal kraantje boven de conus bier af.
Voor mij was dat de voornaamste reden om een andere (lees kleinere) CCT aan schaffen. Bij mijn vorige CCT kwam, doordat ik tegenwoordig kleinere volumes brouw, het kraantje wel eens droog te vallen.

Léon Kanters

Ik vroeg mij af of dat men alle gist verwijderd of alleen een (groot) deel zodat het grootste oppervlak aan gist dat nog in contact staat met het bier de diameter van de aftapleiding is?

Zelf doe ik namelijk het laatste, maar hoor graag wat andere hiermee doen.

Jacques

Citaat van: Léon Kanters op 30-03-2020  14:12 uIk vroeg mij af of dat men alle gist verwijderd of alleen een (groot) deel zodat het grootste oppervlak aan gist dat nog in contact staat met het bier de diameter van de aftapleiding is?

Zelf doe ik namelijk het laatste, maar hoor graag wat andere hiermee doen.

Heel eerlijk gezegd snap ik niet helemaal goed wat je precies bedoelt. Waarschijnlijk komt dat omdat je een andere CCT hebt dan ik.

Alle gist verwijderen gaat bij mij niet. Er blijft altijd een hoeveelheid "plakken" aan de wand van de conus. Het overgrootste deel tap ik af. Daardoor heb je minder last van autolyse. Halverwege de conus zit bij mij een kraan waarmee ik helder bier zonder gist kan aftappen.

Léon Kanters

Ik had er inderdaad even een beeld bij moeten schetsen. Ik heb een SS brewtech BME chronical.
https://www.ssbrewtech.com/pages/chronical-brewmaster-edition

Deze heeft onder aan de conus een 90 graden bocht die naar een vlinderklep leidt.

Wat ik me afvroeg, is het nodig die complete bocht leeg te laten (in hoeverre dit mogelijk is met plakkende gist aan de wand en aan de koelspiraal).
Of is het voldoende zodanig veel af te tappen dat in ieder geval de conus leeg is en dus het oppervlakte gist dat in contact staat met het bier geminimaliseerd is tot de diameter van de 90 graden bocht?

Jacques

Citaat van: Léon Kanters op 31-03-2020  21:37 uIk had er inderdaad even een beeld bij moeten schetsen. Ik heb een SS brewtech BME chronical.
https://www.ssbrewtech.com/pages/chronical-brewmaster-edition

Deze heeft onder aan de conus een 90 graden bocht die naar een vlinderklep leidt.

Wat ik me afvroeg, is het nodig die complete bocht leeg te laten (in hoeverre dit mogelijk is met plakkende gist aan de wand en aan de koelspiraal).
Of is het voldoende zodanig veel af te tappen dat in ieder geval de conus leeg is en dus het oppervlakte gist dat in contact staat met het bier geminimaliseerd is tot de diameter van de 90 graden bocht?

Ik heb geen ervaring met deze CCT. Maar ik vermoed dat er veel gist in de bocht blijft hangen als je gist gaat aflaten.

André de Laat

Citaat van: NewLine op 27-11-2011  08:43 uIk vraag me eigenlijk af, als jullie gist aflaten/purgeren van een CCT, hoeveel bier/gist mengsel jullie dan zo gemiddeld aflaten?

Ik denk dat ik misschien overdrijf. Ik heb net 400 ml afgelaten. Op zich toch een redelijk percentage van 15 liter bier. Ik vind het moeilijk inschatten wanneer de kraan terug dicht te draaien.

Wat bedoel je met purgeren? Purgen betekent toch spoelen met een inert gas? Neem aan dat je dat bedoelt?

Jacques

Citaat van: André de Laat op 01-04-2020  10:16 uWat bedoel je met purgeren? Purgen betekent toch spoelen met een inert gas? Neem aan dat je dat bedoelt?

Purgeren is een brouwersterm voor het aflaten van gist uit een CCT.

In de medische wereld heeft een iets andere betekenis... https://www.encyclo.nl/begrip/purgeren
Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer: afscheiden, zuiveren.

André de Laat

Citaat van: Jacques op 01-04-2020  21:22 uPurgeren is een brouwersterm voor het aflaten van gist uit een CCT.

In de medische wereld heeft een iets andere betekenis... https://www.encyclo.nl/begrip/purgeren
Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer: afscheiden, zuiveren.
Ik meende dat het een typefoutje was. Weer wat bijgeleerd ;)

hans_nwk

Citaat van: Léon Kanters op 31-03-2020  21:37 uIk had er inderdaad even een beeld bij moeten schetsen. Ik heb een SS brewtech BME chronical.
https://www.ssbrewtech.com/pages/chronical-brewmaster-edition

Deze heeft onder aan de conus een 90 graden bocht die naar een vlinderklep leidt.

Wat ik me afvroeg, is het nodig die complete bocht leeg te laten (in hoeverre dit mogelijk is met plakkende gist aan de wand en aan de koelspiraal).
Of is het voldoende zodanig veel af te tappen dat in ieder geval de conus leeg is en dus het oppervlakte gist dat in contact staat met het bier geminimaliseerd is tot de diameter van de 90 graden bocht?
Ik heb de gewone brewtech cct en ik laat die bocht onder het vat gewoon weg.

John

Ik heb zitten lezen op het forum en denk dat de volgende vraag hier het meest past:

Ik heb voor het eerst mijn CCT (SS Brwetech Brewmaster Edition) gevuld met 2 batches bier (:8 juni eerste batch aan het gisten gebracht week later tweede batch erbij gedaan).

Gist aflaten ging prima (kan alleen niet goed de overgang beoordelen van gisttrub/jong bier en vind het zonde om teveel weg te spoelen).

Enkele dagen geleden met hoppellets los in de ketel gekoudhopt; als ik nu purgeer komt zoals verwacht een dikke brei naar buiten maar als ik de vlinderkraan maar een heel klein beetje openzet komt er vooral jong bier uit en blijft de sjas zitten. Ik ben bang dat als ik de kraan flink openzet, de gist/hop-"pasta" eruit schiet en direct daar achteraan een volle lading bier.

Tips hoe ik e.e.a. kan reguleren?

CeesM

Ik dump alleen de gist dat als dikke poep uitkomt. ;)

Snelbier

Citaat van: John op 30-06-2020  22:19 uEnkele dagen geleden met hoppellets los in de ketel ge-koud-hopt; als ik nu purgeer komt zoals verwacht een dikke brei naar buiten maar als ik de vlinderkraan maar een heel klein beetje openzet komt er vooral jong bier uit en blijft de sjas zitten. Ik ben bang dat als ik de kraan flink openzet, de gist/hop-"pasta" eruit schiet en direct daarachteraan een volle lading bier.
Tips hoe ik e.e.a. kan reguleren?
Lastig te reguleren, is vooral 'gevoel'.
Op je CCT staat minimale druk, dus het vat loopt niet binnen 2 tellen leeg als je te ver doorgaat.
Werken op 'gevoel': Afsluiter VOL open, dan zakt de pasta in 1x door..  Als je maar DENKT dat wort meestroomt: afsluiter dicht.
Als je het te voorzichtig doet (afsluiter 20% open?) kan de pasta blijven liggen op de afsluiter terwijl goed wort langs zijkant doorstroomt.
Dus liever grote stoten (afsluiter vol open en weer dicht) dan 'voorzichtig'..
Succes,  Snelbier.

Jacques

Citaat van: Snelbier op 01-07-2020  17:52 uLastig te reguleren, is vooral 'gevoel'.
Op je CCT staat minimale druk, dus het vat loopt niet binnen 2 tellen leeg als je te ver doorgaat.
Werken op 'gevoel': Afsluiter VOL open, dan zakt de pasta in 1x door..  Als je maar DENKT dat wort meestroomt: afsluiter dicht.
Als je het te voorzichtig doet (afsluiter 20% open?) kan de pasta blijven liggen op de afsluiter terwijl goed wort langs zijkant doorstroomt.
Dus liever grote stoten (afsluiter vol open en weer dicht) dan 'voorzichtig'..
Succes,  Snelbier.

Inderdaad gevoel. Ik ben altijd voorzichtig en tap vaker gist af,

Citaat van: CeesM op 01-07-2020  17:29 uIk dump alleen de gist dat als dikke poep uitkomt. ;)

Het is gistras afhankelijk of de gist er als dikke poep uitkomt of niet...

BikerEddy

Had ik toch een vraag hierover, is de inname van lucht in de CCT te verwaarlozen bij het aftappen van de gist slurry?

André de Laat

Citaat van: BikerEddy op 02-07-2020  08:35 uHad ik toch een vraag hierover, is de inname van lucht in de CCT te verwaarlozen bij het aftappen van de gist slurry?

Lijkt mij wel. Is wat anders bij een fermentasaurus, wanneer je de opvangbal leegt en er terug op schroeft. Dan verdwijnt er een liter lucht in je gistvat.

BikerEddy

Maar er komt toch altijd lucht i.p.v. de afgetapte gistslurrie bij, met uitzondering als je met CO2 druk werkt?
En bij de Fermentasuarus is het beter om bij het vullen de bol er al met de klep open op te hebben, zodat de bol volloopt en de gistslurry na verloop van tijd er in weg zakt. (als je dit wilt bewaren)
Wil je de gistslurrie niet bewaren dan meteen vullen met kraantje i.p.v. bol om later af te tappen.
Bij het aftappen met kraantje even de dop bovenop de fles losdraaien anders loopt het waterslot leeg in het vat.
Draai je de dop niet los, dan leegt het waterslot zich en loop je het risico dat via het kraantje lucht aangezogen wordt en de boel weer in beroering brengt.
Bij het toevoegen van bijv. hop, eerst de hop in de bol, bol vullen met CO2, bol erop draaien kraantje open en hoppa, lekker koudhoppen. De rommel komt weer vanzelf naar beneden de bol in :)

Mvrgr
Eddy

Sander00

Citaat van: BikerEddy op 02-07-2020  08:35 uHad ik toch een vraag hierover, is de inname van lucht in de CCT te verwaarlozen bij het aftappen van de gist slurry?

Het is m.i niet te verwaarlozen dat er risico bestaat dat er lucht wordt aangezogen, via bijvoorbeeld een blow-off (spreek uit eigen ervaring).
Ik blaas altijd een beetje nieuwe CO2 in de CCT. (brouwen is ook gevoel toch  :P)

De discussie of die 1 liter lucht te verwaarlozen is t.o.v het CO2 deken wat reeds gevormd is waag ik mij niet aan  ;D.
Hier is al veel over gediscussieerd op het forum. ??? 

CeesM

Citaat van: BikerEddy op 02-07-2020  08:35 uHad ik toch een vraag hierover, is de inname van lucht in de CCT te verwaarlozen bij het aftappen van de gist slurry?
Als je tijdens het dumpen je waterslot er even afhaalt, komt de zuurstof boven de deken van CO2 en niet via de dumpkraan door je bier.

BikerEddy

Citaat van: CeesM op 02-07-2020  17:33 uAls je tijdens het dumpen je waterslot er even afhaalt, komt de zuurstof boven de deken van CO2 en niet via de dumpkraan door je bier.
Exactly, precies wat ik zei

Sander00

Citaat van: CeesM op 02-07-2020  17:33 uAls je tijdens het dumpen je waterslot er even afhaalt, komt de zuurstof boven de deken van CO2 en niet via de dumpkraan door je bier.


Diffussie?

Link
Link

Wellicht minder relevant tijdens vergisting, wanneer nog voldoende CO2 wordt gevormd. Bij einde vergisting wellicht meer.

Jacques

Citaat van: BikerEddy op 02-07-2020  08:35 uHad ik toch een vraag hierover, is de inname van lucht in de CCT te verwaarlozen bij het aftappen van de gist slurry?

Het gaat sowieso om een beperkte hoeveelheid zuurstof.

Toch probeer ik het binnenkomen van zuurstof te voorkomen door het gebruik van een terugslagklepje. Hierdoor ontstaat een kleine onderdruk. In de praktijk is dat geen probleem. Er wordt immers nog steeds koolzuur gevormd.

Jacques

Citaat van: CeesM op 02-07-2020  17:33 uAls je tijdens het dumpen je waterslot er even afhaalt, komt de zuurstof boven de deken van CO2 en niet via de dumpkraan door je bier.

Die deken beschermt niet. Door diffusie vermengen de gassen zich.
Verdringing kan plaatsvinden als er veel koolzuur gevormd wordt dan zal er toch nog altijd wat zuurstof in het gistvat blijven.
Omdat het om een beperkte hoeveelheid zuurstof gaat hoef je er niet druk over te maken. Iets anders is het wanneer je gistvat niet goed afsluit. Dan is er continu zuurstof toetreding en dat leidt tot het ontstaan van oxidatiesmaken.

Bvk1983

Zojuist wilde ik vast wat gist aflaten omdat ik morgen of overmorgen wil gaan bottelen. Als ik de kraan opendraai komt er echter niks uit, waarschijnlijk is de gistkoek zo dik dat hij niet vanzelf door de kraan loopt. Ik heb een SS Brewtech Chronical dus de onderste kraan is al niet echt klein. Gebruikte gist is Wyeast 1762 Belgian Abbey II en deze staat nu 2 weken te vergisten.

Ik bottel rechtstreeks uit het vat (bovenste kraan) maar wil zo veel mogelijk gist kwijt zijn voor ik de bovenste kraan ga open draaien. Ik tapte daar net wat af en er komen best wat gistvlokken mee. Heeft iemand tips om de onderste kraan toch aan de gang te krijgen? Misschien met een ontsmette flessenborstel wat in de kraan wrikken?

tdp

Wanneer de gist zo vast onderin zit, is de noodzaak van het aflaten toch ook niet zo groot? Ik laat het dan lekker zitten, desnoods tap je eerst een gedeelte af vanaf de bovenste kraan, totdat het helder wordt.

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 26-01-2023  09:47 uZojuist wilde ik vast wat gist aflaten omdat ik morgen of overmorgen wil gaan bottelen. Als ik de kraan opendraai komt er echter niks uit, waarschijnlijk is de gistkoek zo dik dat hij niet vanzelf door de kraan loopt. Ik heb een SS Brewtech Chronical dus de onderste kraan is al niet echt klein. Gebruikte gist is Wyeast 1762 Belgian Abbey II en deze staat nu 2 weken te vergisten.

Ik bottel rechtstreeks uit het vat (bovenste kraan) maar wil zo veel mogelijk gist kwijt zijn voor ik de bovenste kraan ga open draaien. Ik tapte daar net wat af en er komen best wat gistvlokken mee. Heeft iemand tips om de onderste kraan toch aan de gang te krijgen? Misschien met een ontsmette flessenborstel wat in de kraan wrikken?

Als je eerder gist aflaat gebeurt het niet zo snel dat alles dicht zit. Zelf doe ik dat heel regelmatig. Je hoeft niet bang te zijn dat je door het gist aflaten last krijgt van een stokkende vergisting. Het lukt je sowieso niet om alle gist af te tappen, veel gist blijft op de conus liggen. En de gistcellen die het actiefst zijn zweven in het bier en bezinken pas als alle vergistbare suikers verbruikt zijn.

Spyro

Citaat van: tdp op 26-01-2023  10:04 uWanneer de gist zo vast onderin zit, is de noodzaak van het aflaten toch ook niet zo groot? Ik laat het dan lekker zitten, desnoods tap je eerst een gedeelte af vanaf de bovenste kraan, totdat het helder wordt.
Kraan open en even in prikken met een stokje tot het begint te lopen...  ::) ;D

Jacques

Citaat van: Spyro op 26-01-2023  20:29 uKraan open en even in prikken met een stokje tot het begint te lopen...  ::) ;D

Uiteraard hetgeen je gebruikt vooraf desinfecteren.

Spyro

Citaat van: Jacques op 26-01-2023  21:40 uUiteraard hetgeen je gebruikt vooraf desinfecteren.
inderdaad, maar dat zullen we allemaal wel doen zonder dat we dat moeten vermelden denk ik....

Theo Mol

Een beetje algemene term voor het onderwerp, het zij zo, ik zocht maar vond niet echt een antwoord.

Ik wil gist aflaten uit mijn rvs conische gistvat (brewmonk CCT) en er komt heel weinig gist uit de aftapkraan, ik zie snel een heldere vloeistof in de silicone slang. Een vorige keer was dat ook al zo, toen heb ik het bier rustig in de bottelemmer laten stromen en ik zag dat er toch veel gist was meegekomen. In sommige flesjes zit een dikke laag.
Deze keer wilde ik me niet laten verrassen. Ik heb de temperatuur naar 10 °C verlaagd om de gist te laten klonteren en de afgelopen dagen heb ik elke dag met een hamer tegen de conus getikt om de drab te laten zakken. Het lijkt niet veel te helpen.
Ik begin er bijna aan te denken het bier via het monsterkraantje af te tappen (maar ik neem af en toe een monster dus dan is er infectiegevaar) of de goede oude hevel weer te gaan gebruiken (maar daarvoor heb ik dat vat niet gekocht).

Wat kan ik nog meer doen om de gist uit het vat te krijgen voordat het bier komt?

CeesM

De onderste kraan is er om gist af te laten. De kraan er boven is om het bier af te laten/bottelen. Laat zoveel depot af tot er helder bier uit het bieraflaat kraan komt.

Jacques

Een paar topics die allemaal hetzelfde onderwerp hebben zijn samengevoegd.

#gist_aflaten

Jacques

Citaat van: CeesM op 15-05-2023  15:56 uLaat zoveel depot af tot er helder bier uit het bieraflaat kraan komt.
Het beste is niet alle trub en gist in één keer af te laten. Dat lukt je namelijk niet. Het zorgt voor een kegel in de afzetting. Anders gezegd: er blijft veel trub en gist op de conus liggen.


Citaat van: Jacques op 04-04-2023  23:42 uAftappen gist
Een paar specifieke dingen zijn mij bijgebleven. Jasper adviseerde om de vergisting strak in de gaten te houden. Niet allen het SG, maar ook de pH. Deze waarden zouden steeds bepaald moeten worden door het nemen van monsters. De pH daalt naar een waarde van 4,0 tot 4,2 tijdens de hoofdgisting. Daarna stijgt de pH-waarde met 0,2 tot 0,3. Dit is een gevolg van autolyse. Het is het moment om het bier te ontdoen van de gist.
Met behulp van een schematische tekening laat Jasper de opbouw van de trub in een cylindroconische tank zien. Onderop zit onbruikbare trub. Trub bestaat volgens Jasper uit hopharsen, hopdeeltjes, eiwitten en dode gistcellen. Daarboven zit een flinke laag gezonde gist die bezonken is. Een diffuse laag met giscellen die heel langzaam uitvlokken ligt daar weer bovenop.
Bij het aftappen verwijder je eerst de trub. Je doet dit door de kraan een klein beetje open te zetten. Sluit de kraan na een korte periode. Wacht even en laat weer een beetje trub uit de tank komen. Door zo te werken voorkom je dat een kegel uit de tank gedrukt wordt bestaande uit alle lagen in de conus van de CCT. Nadat je de trub verwijderd hebt komt de laag met (her)bruikbare gist uit je CCT. Deze gist kun je in een koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de CO2 kan ontsnappen. Als je de gist elke week voorziet van een beetje verse wort kun je de gist meerdere weken bewaren.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=45814.msg678904


Naar aanleiding van een lezing die ik niet zo lang geleden bijgewoond heb, zet ik de kraan veel eerder dicht. Ik neem meer tijd voor het aftappen. Een kleine beetje tappen, wachten zodat de gist kan zakken, en dan weer een beetje tappen. Tussentijds klop ik met een rubberen hamer tegen de wand dan de CCT. Zodat ik merk dat de gistslurry dunner wordt stop ik met tappen en ga de volgende dag weer verder. Door dit zo te doen tap je veel meer gist af en raak je minder bier kwijt...

hansHalberstadt

Ik laat eigenlijk nooit gist af. Sterker nog bij mij zit er een roevlo op de bodem van het gistingsvat om zoveel mogelijk gist te laten werken tot het einde aan toe. Pas tegen het einde zet ik de roervlo uit en wil dan graag de gist laten bezinken. Dan zet ik de temperatuur een paar graden omlaag, maar wel zodanig dat er geen onderdruk ontstaat waardoor zuurstof aangezogen zou kunnen worden. (Met een lichte overdruk CO2 van ca 1 mBar.)

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 15-05-2023  22:58 uIk laat eigenlijk nooit gist af. Sterker nog bij mij zit er een roevlo op de bodem van het gistingsvat om zoveel mogelijk gist te laten werken tot het einde aan toe. Pas tegen het einde zet ik de roervlo uit en wil dan graag de gist laten bezinken. Dan zet ik de temperatuur een paar graden omlaag, maar wel zodanig dat er geen onderdruk ontstaat waardoor zuurstof aangezogen zou kunnen worden. (Met een lichte overdruk CO2 van ca 1 mBar.)

Tja, er zijn onder hobbybrouwers verschillende inzichten...  ;D

Bij professionele brouwers wordt het belang van het aftappen van gist steeds meer gezien. De lezing die ik heb bijgewoond was voor de Nederlandse craftbrouwers. Aftappen van gist is iets wat ook gedaan wordt door de grote brouwerijen.

Overigens gaat dit topic over hoe je gist kunt aflaten bij een CCT en niet over het nut van het wel of niet verwijderen van gist tijdens de vergisting.

CeesM

Citaat van: Jacques op 15-05-2023  21:56 uHet beste is niet alle trub en gist in één keer af te laten. Dat lukt je namelijk niet. Het zorgt voor een kegel in de afzetting. Anders gezegd: er blijft veel trub en gist op de conus liggen.
Het ging de TS om het probleem dat hij zo veel gistdepot in zijn flesjes heeft.

Ik heb een BrewTech Chronical 7 en onder de kegel zit nog een bochtpijp waar de gistaflaatklep zit. Na de hoofdgisting laat ik gist/eiwit depot af zolang er stevig depot uit komt. Daarna doe ik om de paar dagen opnieuw die handeling. In de 2e tot 3e week na enting haal ik een reageerbuisje wort uit de bovenkraantje om te kijken hoeveel depot daaruit ontstaat na bezinking. Is het zo weinig, dan is het tijd om te bottelen. Ik heb na de hergisting op fles maar een flinterdun depot en voldoende koolzuur. Ik weet niet of het aan mijn CCT ligt of het gist wat ik gebruik, maar er blijft haast geen gist aan mijn kegel plakken. Dus een rubberhamer hoort niet bij mijn brouwuitrusting.

Broewerke

Mijn wort hevel ik na enkele uurtjes bezinken af naar gistvat en er komt weinig of geen trub mee. Ook hevel ik af naar bottelemmer en heb weinig gistresten, die blijven in gistvat. Ik heb amper depot in flesjes. Dat beetje van de hergisting en helder worden van het bier is een miniem laagje

Jacques

Citaat van: CeesM op 16-05-2023  09:40 uHet ging de TS om het probleem dat hij zo veel gistdepot in zijn flesjes heeft.

Door zo veel mogelijk gist af te laten zorg je er voor dat er minder gist in je CCT dat kan opdwarrelen bij het leegmaken ervan voor het bottelen.

Gisteren heb ik gebotteld. Hieronder zie je dat er bij mij geen gist op de conus is blijven liggen. De streep gist die je ziet op de conus is van het monsterkraantje.
gist in CCT.jpg


Hier onder een oudere foto waarbij minder vaak gist is afgetapt en niet geklopt is.
gist in CCT zonder kloppen.jpg



Overigens is de hoeveelheid gist dat in je gistvat zit sterk afhankelijk van de hoeveelheid gist waarmee je de vergisting start.



Theo Mol

Citaat van: Jacques op 16-05-2023  11:16 uDoor zo veel mogelijk gist af te laten zorg je er voor dat er minder gist in je CCT dat kan opdwarrelen bij het leegmaken ervan voor het bottelen.

Gisteren heb ik gebotteld. Hieronder zie je dat er bij mij geen gist op de conus is blijven liggen. De streep gist die je ziet op de conus is van het monsterkraantje.
gist in CCT.jpg

Er zijn - maar dat had ik kunnen weten - gistvaten en gistvaten.
Bij de mijne zit onderin een uitloop + kraan, waaruit ik de gist probeer af te tappen. Het monsterkraantje zit hogerop.
In jouw vat zie ik een gat boven de vloeistof, is dat de aftapkraan voor het bier (waarbij dus een restje onder in de conus blijft liggen) ?

Citaat van: Jacques op 16-05-2023  11:16 uOverigens is de hoeveelheid gist dat in je gistvat zit sterk afhankelijk van de hoeveelheid gist waarmee je de vergisting start.

Deze keer had ik ruim voldoende gist, daarom let ik er nu extra op. Ik ga kijken of er vandaag nog een beetje gist op te vangen is; morgen is botteldag en dan zal ik ook zien of het kloppen heeft geholpen.

Jacques

Citaat van: Theo Mol op 16-05-2023  12:16 uEr zijn - maar dat had ik kunnen weten - gistvaten en gistvaten.
Bij de mijne zit onderin een uitloop + kraan, waaruit ik de gist probeer af te tappen. Het monsterkraantje zit hogerop.
In jouw vat zie ik een gat boven de vloeistof, is dat de aftapkraan voor het bier (waarbij dus een restje onder in de conus blijft liggen) ?

In mijn CCT zitten 4 gaten.
Onderin een (groot) gat waarop een kraan zit (vlinderklep). Via deze kraan laat ik gist af.
Halverwege de CCT zit een (groot) gat waaruit ik bier tap als ik ga bottelen.
In de verticale wand zitten 2 kleine gaten. Aan het onderste gat is mijn monsterkraantje bevestigd (een naaldkraantje). In het bovenste gat zit een insteekbuis, hierin steek ik de voeler van mijn Inkbird.

 

Vergelijkbare Topics (7)

1865

Gestart door Johannes


Reacties: 9
Gelezen: 10515

44801

Reacties: 3
Gelezen: 596

41167

Reacties: 7
Gelezen: 1133

28005

Gestart door Vinifera


Reacties: 2
Gelezen: 1662

22646

Reacties: 2
Gelezen: 1409


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.