Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Gerard van De Tulp op 22-09-2020 20:53 u

Titel: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Gerard van De Tulp op 22-09-2020 20:53 u
Erg tevreden met de bok, erg vereerd met de beoordeling van de keurmeester en de 1e plaats in de klasse D.  Heel bijzonder om alles op afstand mee te maken.


Recept voor 20 liter bier
Type bier: Dubbelbock met honing

IBU:             : 35
Alcoholpercentage      : 8.2%

Granen:                 grammen
Golden prommise   3200
Lagermout        2000
Tarwe vlokken        500
Cara 120               200
Cara red 50       200
Aroma 400       222
Aroma 150       80
Ambermalt TF       300


Maischwater   : 20 liter

Maischschema:
Temp      rust
55          stort
52          15
58          10
62          35
71          20
78          5

Waterbehandeling   : Water uit zuidwest Brabant. 10 min 52°C rust eventueel aanzuren tot pH 5.6
CaSO4: 1.5g
CaCl2 2.5g

Behandeld water:
Calcium   Magnesium Sodium   Chloride   Sulfate    Chloride / Sulfate
(Ca ppm)   (Mg ppm)   (Na ppm)   (Cl ppm)   (SO4 ppm) Ratio
106            4           42            89           62             1,44


Spoelen tot beginvolume 25 liter.
Kooktijd      : 60 min

Hoppen en zo:
Hop                          hoeveelheid       timing
Galena                      20g  15.2%      FWH
Bavaria Mandarin       10g  9.3%        15min koken
Biologische honing     450g                Na t koelen


Begin S.G.                      : 1071
SG na toevoegen honing   : 1073
Eind S.G.                      : 1014
Gistsoort      : Fermentis saflager 34/70

Vergisten op 10 a 12 graden.
Bottelen met 6.5 g/l kristalsuiker.

Notities van de keurmeester:
90 punten
Geur: Neutraal met iets karamelmoutige geur. Iets kruidig. Licht geroosterd aroma (te) zwak
Smaak: Mooie complexe smaak. Had iets meer geroosterd aroma mogen hebben, maar verder prima
Nasmaak: Mag iets meer gebrands in de nasmaak hebben. verder heel mooi.
Algemeen: Heel mooi bier. Compliment. Een genot om te proeven.

Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Jacques op 22-09-2020 21:54 u
Gefeliciteerd Gerard. De eerste prijs in de D klasse is een grote prestatie!

Bedankt voor het delen van het recept.
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Wolter op 22-09-2020 23:18 u
Voor de tweede keer gefeliciteerd!
Wederom een mooi recept!
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: tdp op 23-09-2020 07:45 u
Proficiat Gerard!
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Laikea op 23-09-2020 08:50 u
Mooi recept en gefeliciteerd! Geeft me een goede inspiratie voor de bock die ik binnenkort wil brouwen
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: JanDeGraaff op 23-09-2020 10:49 u
Gefeliciteerd Gerard! En dankjewel voor het delen van het recept.

Twee kleine vraagjes:
– Vergisten op kamertemperatuur; is dat 18șC of 21șC? Of iets daar tussenin?
– Was je niet bang met de honing na koelen toevoegen dat er wellicht iets in zou hebben kunnen zitten wat het bier zou kunnen infecteren?

Alvast bedankt!! Ik ga 'm zeker opslaan in mijn 'receptenbibliotheek'!!
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Gerard van De Tulp op 23-09-2020 18:28 u
Dankjewel voor de belangstelling van iedereen.

Twee kleine vraagjes:
– Vergisten op kamertemperatuur; is dat 18șC of 21șC? Of iets daar tussenin?
– Was je niet bang met de honing na koelen toevoegen dat er wellicht iets in zou hebben kunnen zitten wat het bier zou kunnen infecteren?

De temperatuur is n foutje (sorry). Deze is met n lager vergist (ik heb er geen steambier van gemaakt). De temperatuur is 10 a 12°C.  Ik heb het recept hierboven aangepast.  Omdat ik geen klimaatkast heb is mijn temperatuur altijd n beetje afhankelijk van het seizoen.  In de winter is mijn garage vorstvrij (10 a 12°C) en zet ik mijn vat daar neer.  In mijn huiskamer is het 18 a 20°C dus daar staan dan mijn ales. In hoog zomer als het warmer is dan brouw ik mijn recepten met kveik en mijn saison. Zo pas ik me aan aan het seizoen.

De honing was uit de supermarkt en ik ging er vanuit dat hier niets gevaarlijks in zit.  Het verwarmen van honing is niet verstandig voor de smaak. Het is in geval van honing altijd wel een risico denk ik. Ik heb dat risico genomen.

Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: beermenke op 23-09-2020 18:34 u
Van deze honing weet ik het niet maar honing uit supermarkt wordt vaak gemengd en verhit.
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Oosterling op 24-09-2020 20:42 u
Van deze honing weet ik het niet maar honing uit supermarkt wordt vaak gemengd en verhit

Honing heeft van zichzelf al een antibacteriële werking. Er zijn vazen gevonden in de Pyramides van het Oude Egypte, waar de honing nog steeds onbedorven in zat. ;)
En om Onlinearcheologieonline.nl te citeren:

Citaat
Op 5.500 jaar oude potten, gevonden in Georgië, zijn sporen gevonden van 's werelds oudste honing. De honingsporen zijn gevonden in keramische vaten die 170 kilometer ten westen van Tbilisi gevonden zijn. De honing is vermoedelijk gemaakt door bijen die ongeveer 5.500 jaar geleden rondvlogen in Georgië.

Een nieuw en nog niet open gemaakte fles honing zou je in principe zonder vrees over besmettingen moeten kunnen toevoegen aan je gekoelde wort.
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Jacobf op 03-10-2020 16:40 u
Gefeliciteerd Gerard, mooi recept!
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Davester op 01-11-2020 21:11 u
Gefeliciteerd Gerard, mooi recept wat we zeker een keer gaan proberen.
Was juist op zoek naar een mooi recept met honing, dank voor het delen.
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: wernerthefox op 02-11-2020 12:20 u
Dank voor het recept, een goede bock is voor de thuisbrouwer mogelijk 1 van de grootste brouw-uitdagingen.
Mbt de smaak van je eindproduct, hoe vond je hem zelf? Proef je de honing terug? En hoe was de afdronk, het meest kenmerkende denk ik van een goede bock...
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: JanDeGraaff op 04-11-2020 09:56 u
In eerste instantie was ik getriggerd door dit recept omdat er stond dat het wort op kamertemperatuur vergist was. Nou was dat een foutje en omdat ik niet gekoeld kan vergisten, had ik bedacht dan misschien maar te wachten tot maart en dan in de schuur zonder vorstbeveiliging te vergisten. Heb je in ieder geval op tijd bokbier voor als het seizoen begint en de temperatuur ligt enkele weken (hopelijk) tussen de 10 en 13șC. Met een warmteriem kun je 'm wel boven de 10șC houden als het buiten kouder wordt.

Maar, recente discussies, een webinar van Fermentis en dit Fermentis onderzoek (https://fermentis.com/en/rediscover-saflager-w-34-70/) hebben laten zien dat je met W34/70 ook op 20șC kunt vergisten zonder significante impact op de smaak.

Ik begin mij dus af te vragen of deze Dubbelbock inderdaad straffeloos op kamertemperatuur (18șC – 20șC) vergist zou kunnen worden met W34/70? Wat denken jullie?
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Jacques op 04-11-2020 20:29 u
Ik begin mij dus af te vragen of deze Dubbelbock inderdaad straffeloos op kamertemperatuur (18șC – 20șC) vergist zou kunnen worden met W34/70? Wat denken jullie?

Gewoon proberen. Gelet op de resultaten van het onderzoek dat Fermentis heeft laten zijn tijdens het webinar heeft de temperatuur tijdens de vergisting bij deze gist veel minder invloed op de smaak van je bier dan altijd gedacht werd.

Daarnaast zijn er ook diverse commerciële bockbieren die gebrouwen zijn met een bovengist en ook goed smaken.
Titel: Re: OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas
Bericht door: Gerard van De Tulp op 15-11-2020 11:10 u
Dank voor het recept, een goede bock is voor de thuisbrouwer mogelijk 1 van de grootste brouw-uitdagingen.
Mbt de smaak van je eindproduct, hoe vond je hem zelf? Proef je de honing terug? En hoe was de afdronk, het meest kenmerkende denk ik van een goede bock...

Mijn proefnotietie op untapp: Schuim is mooi geworden. Geur lekker karamel. Smaak karamel met n beetje honing kruidig. Afdronk lekker bittertje. Gelukkig niet té zoet. Lekker clean zoals n lager hoort. Tevreden.

Honing is duidelijk maar niet overheersend.  Ik hou zelf niet zo van die mierzoete commerciele bokken en heb deze daarom wat meer bitter gegeven. Daardoor krijgt het voor mij wat meer inhoud. Ik brouw niet vaak hetzelfde (of ge-update) recept dus is het altijd ook een stukje mazzel hoe het uitpakt.