Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#1
Discussie over recepten / Re: La Chouffe kloon
Laatste bericht door Arthur B - Vandaag om 09:34
Citaat van: andrevanderniet op Vandaag om 07:43Ik heb de suiker tijdens koken toegevoegd, foutje dus.
Ik heb het niet daarna nogmaals toegevoegd. Ben benieuwd wat het resultaat nu is dan.

Daar zou ik maar niet te veel over inzitten... 😊
#2
Discussie over recepten / Re: Vraag nav prijswinnende we...
Laatste bericht door Michiel8012 - Vandaag om 08:58
Citaat van: dannytje90 op Vandaag om 01:27Vandaag gebrouwen alleen het is niet helemaal goed gegaan. SG is 1030. Lastig denk te zeggen waar het fout is gegaan. Vraag is nu slim om er nog suiker bij te gooien of toch gewoon weg gooien en opnieuw brouwen ?

Als je er nog iets van wilt maken dan kan je dat doen. Probleem wat je dan krijgt is dat de suiker totaal vergist waardoor er een dun bier overblijft wat absoluut niet op een weizen lijkt. Of het lekker is durf ik ernstig te betwijfelen. Je kan ook de suiker achterwege laten en het laten vergisten waardoor je een weizen session krijgt. Of dit een geschikt bier oplevert is ook maar de vraag en is afhankelijk van waar het fout is gegaan in je brouwproces. Het zou ongetwijfeld meer op een weizen lijken dan de optie met suiker toevoegen.

Ben wel benieuwd welke stappen je hebt doorlopen. Hoeveel liter heb je gebrouwen, hoeveel mout heb je gebruikt en heb je de maischstappen precies gevolgd?

Groet,
Michiel
#3
Discussie over recepten / Re: La Chouffe kloon
Laatste bericht door andrevanderniet - Vandaag om 07:43
Ik heb de suiker tijdens koken toegevoegd, foutje dus.
Ik heb het niet daarna nogmaals toegevoegd. Ben benieuwd wat het resultaat nu is dan.
#4
Discussie over recepten / Re: Vraag nav prijswinnende we...
Laatste bericht door dannytje90 - Vandaag om 01:27
Vandaag gebrouwen alleen het is niet helemaal goed gegaan. SG is 1030. Lastig denk te zeggen waar het fout is gegaan. Vraag is nu slim om er nog suiker bij te gooien of toch gewoon weg gooien en opnieuw brouwen ?
#5
Brouwproces / Re: Kooktijd 30 min
Laatste bericht door PP - Gisteren om 23:36
Experimenteren en nieuwe grenzen opzoeken is uitdagend. Mooi om de ideeën van andere brouwers te lezen.

Aanvullende argumenten waar je rekening mee moet houden (niet uitputtend):
 
Het wort moet ook steriel zijn; in ieder geval gepasteuriseerd. Een rollende kook van minimaal 30 min is daarvoor nodig.
Langer koken verrijkt de smaak van meerdere hele mooie biertypen. Dit argument kun je uiteraard ook als tegenargument gebruiken om nieuwe maken te ontwikkelen.
Een acceptabel extractie/ omzettingsrendement van de hopbitterstoffen in het wort. In de middeleeuwen werd hop al "recycled" omdat de grondstof/ belasting zo duur was en men experimenteel wist dat er nog heel veel bitterstoffen beschikbaar waren. Vind je dat geen argument overweeg dan ge-isomeriseerde hop te gebruiken. 
De resultante van de economische voor en tegen argumenten lijkt me gevoelsmatig niet eenduidig. De factor tijd speelt voor mij in die zin geen enkele rol omdat ik bierbrouwen een heel leuk spelletje/ vrije tijdsbeleving vind.

Groet, Paul
 
#6
Brouwsoftware / Re: Brewfather
Laatste bericht door Jacques - Gisteren om 21:32
Citaat van: henkie op Gisteren om 16:37Kan iemand mij vertellen waar deze getallen voor staan?

brewfather.jpg

Ze zijn overgenomen van Brewer's Friend.

De hoeveelheden zijn extreem hoog. Als je de factor 0,35 gebruikt voor bovengist en 0,75 voor ondergist zit je goed. Dit geldt zeker als je niet de gist dumpt na 2 à 3 dagen. Iets wat de meeste hobbybrouwers niet doen.
#7
Algemeen / Re: Saison: hoe doen de commer...
Laatste bericht door Jacques - Gisteren om 21:27
Citaat van: PDGRRR op Gisteren om 17:56Ik neem aan dat de ene gist niet "meer" var. diastaticus is dan de ander (met andere woorden: je hebt 't, of niet).

Nee, het niet zo dat elke var diastaticus gist even ver uitgist. De eigenschap is genetisch bepaald. Het feit dat een gist het gen dat hiervoor verantwoordelijk is in zijn genoom heeft wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn. Vergelijk het met twee broers van dezelfde ouders. Ze lijken veel op elkaar maar zijn toch anders...
#8
Discussie over recepten / Re: Weizen - Eerste eigen rece...
Laatste bericht door goldin - Gisteren om 21:08
Na de feedback ben ik tot het volgende recept gekomen. De spullen voor de gistkast zijn ook allemaal ontvangen. Ik denk dat ik hem volgende week ga brouwen.

Eventuele tips zijn nog altijd welkom :D

Weissbier

5.6% / 13.2 °P

Volmout


Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiëntie

Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 17.68 L

Spoelwater: 11.77 L @ 78 °C
Totaal water: 29.45 L
Kookvolume: 26.38 L

SG voor koken: 1.041


Kenmerken
Begin SG: 1.053

Eind SG: 1.010

IBU (Tinseth): 12

BU/GU: 0.22

Kleur: 7.7 EBC


Maischen
Temperatuur — 42 °C — 15 min

Temperatuur — 62 °C — 30 min

Temperatuur — 72 °C — 20 min

Temperatuur — 78 °C — 5 min


Mouten (4.3 kg)
2.8 kg (61.8%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
1 kg (22.1%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
500 g (11%) — The Swaen Swaen Vienna — Graan — 10 EBC
Overige (230 g)
230 g (5.1%) — Corn Sugar (Dextrose) — Suiker — 0 EBC
Hop (17 g)
12 g (10 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 60 min

5 g (2 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 15 min


Gist
1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%
Vergisten
Hoofdvergisting — 17-24 °C — 14 dagen (opbouwen op basis van activiteit)
#9
Algemeen / Re: Saison: hoe doen de commer...
Laatste bericht door PDGRRR - Gisteren om 17:56
Citaat van: Jacques op Gisteren om 12:19[...] de regel saisongist = var diastaticus gist.

Oké, dat wist ik niet. Goed om te weten. Wel bijzonder dat voor mijn gevoel de M29 bij de keren dat ik er mee gebrouwen heb na verloop van tijd (maanden) toch een overdaad aan koolzuur in de fles oplevert en mijn saison met bijvoorbeeld WLP565 niet. Ik neem aan dat de ene gist niet "meer" var. diastaticus is dan de ander (met andere woorden: je hebt 't, of niet).
#10
Algemeen / Re: Saison: hoe doen de commer...
Laatste bericht door Emile - Gisteren om 17:03
Citaat van: JanDeGraaff op 18-05-2022  20:54 uWeer een erg leuk artikel, Gerb!
Krijg gewoon zin om een Saison te gaan brouwen. Die stond wel al op de lijst, alleen nu wat hoger ;)
Inderdaad! Erg leuk artikel, goed geschreven en veel informatie! Ook ik was van plan een Saison te gaan brouwen. Maar daar ga ik nu maar eens werk van maken.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.