Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


De Vier Broeders Weizen

Gestart door Adrie, 07-04-2003 09:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Drukte alom afgelopen zondag in Brouwerij De Vier Broeders. Op volle sterkte zijn we de Weizen gaan brouwen en hebben we ook nog de pilsener gebotteld.

Het recept  van de weizen:

13,5 kg tarwemout
11 kg pilsmout

70 g Hallertauer 6,9% 90 min. koken.

Maischschema:
inmaischen op 33 graden, dan langzaam (1 graad/3 min) opwarmen naar 65 graden, 60 minuten laten staan, dan opwarmen naar 78 graden.

Helaas was bij 44 graden de gasfles leeg. Na anderhalf uur hadden we een nieuwe en konden we doorstoken. De temperatuur was toen gedaald naar 40 graden.
Verder liep de filtering behoorlijk vast, maar met wat snijden van het filterbed was ook dit snel opgelost.

Begindichtheid volgens planning precies 1052. Pitchen met een giststarter met Schneider Weizen gist, opgekweekt uit een flesje.

Groeten,

A3

MO

A3,
volgens mij had je het recept nog nooit bediscussieerd. Een ontzettende hoeveelheid hop, of ligt dat aan mij. Zeker met zo'n vrij hoog alfazuur gehalte. Ben je niet bang dat het te bitter wordt?
En op volle sterkte: dan brouwen jullie toch honderd liter en geen 20?

Gr
MO

Adrie

Ha Martin,

Ja, ik was nog vergeten te melden dat het recept voor 120 liter is. De bitterheid is 11,3 IBU, dus dat is weinig, zelfs voor een Weizen aan de lage kant. Het recept lijkt op dat van onze vorige weizen, maar dan met minder hop en geen donkere moutsoort toegevoegd. Dus eigenlijk lijkt het niet op ons vorige recept  ;D .

En op volle sterkte betekende in dit geval dat alle vier broeders aanwezig waren.

Groeten,

A3

Edgar

Ziet er interessant uit. Ik ben erg benieuwd of die extra lange rust tussen 44 en 40o nu ook duidelijk een meer fenolisch bier gaat geven.

Adrie

Daar ben ik ook zeer benieuwd naar. Laten we maar zeggen dat het een interessant experiment is uit nood geboren. Als het bier in de buurt van Schneider Weizen komt, ben ik dik tevreden.

Groeten,

A3

Adrie

Na wat opstartproblemen (de temperatuur in de kamer met het gistingsvat was door de vorst gezakt naar 10 graden), staat het bier nu lekker te gisten. De temperatuur is ondertussen verhoogd naar een graad of 20.

Groeten,

A3

Adrie

:gistsmile:
Het bier staat hevig te gisten bij een graad of 18, maar de snelheid neemt nu af. De banaangeuren zijn niet van de lucht! De spanning stijgt...

Groeten,

A3

den_organolept

Hoi A3,

Ik ben van plan om zelf een dunkelweizen te gaan brouwen. Ik heb alleen nog nooit met tarwe gewerkt. Hoe fijn schroot je de tarwemout? Bij jou was het iets te fijn begrijp ik, aangezien het spoelen wat stagneerde. Het ideale schrootsel voor gerstemout kan ik al aardig inschatten alleen bij tarwe kan dit toch iets anders liggen

groet,
den organolept

Pallieter

Hallo A3,

Hoeveel giststarter heb je aangemaakt voor het 1.2 hl brouwsel en ben je gestart vanuit schuine buis of via het depot van het flesje ?
                                       Groeten,
                                            Jan

Adrie

Orga,

Wij schroten altijd bij de Maaslandbrouwerij in Oss. De schrootmolen staat vrij grof afgesteld en het tarwemout is net zo grof geschroot als het pilsmout. Waarschijnlijk komt het door het hoge gehalte aan eiwit dat de spoeling deze keer wat minder ging.

Jan,

De gist is opgekweekt uit een fles. Het depot heb ik bij 50 ml wort gedaan en deze heb ik elke dag verdubbeld totdat ik 4 liter zeer actieve giststarter had.

Door omstandigheden hebben we het bier nog niet in de lagering gezet. Waarschijnlijk gaat dat vanavond gebeuren. Volgens David is het bier echter nu al volledig uitgegist (dichtheid 1009), dus wellicht gaan we direct bottelen. Morgen meer nieuws.

Groeten,

A3

Adrie

Gisterenavond het bier even geproefd. Het bier was nog zeer troebel van de gist, dus we hebben nog maar niet gebotteld. Het smaakte ook nog aardig zoet, dus waarschijnlijk is de gisting nog niet volledig. De smaak is echter veelbelovend: vol van smaak en een echte Weizensmaak: banaan, kruidnagel. Hoewel nog zeer jong, lijkt dit bier aardig in de richting van de Schneider te gaan.
De bitterheid lijkt goed getroffen. In ieder geval gaat dit bier meer op een Weizen lijken dan onze vorige poging.

Groeten,

A3

Adrie

Bij het overhevelen vorige week hebben we alvast een aantal flessen gevuld. Een ervan hebben we gisteren geproefd.
Opvallend was de enorme hoeveelheid banaan in het bier ondanks de lage vergistingstemperaturen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het extreme maischschema (door omstandigheden anderhalf uur op 44 - 40 graden). Overigens lijkt dit bier behoorlijk op de Schneider Weizen en is veel meer een Weizen dan onze vorige poging.

Een eindoordeel over dit bier geef ik wel na het bottelen en nagisten van de grote batch die nu nog staat te lageren.

Groeten,

A3

Adrie

Nog 1 fles van het voor het hevelen gebottelde bier heb ik in mijn bezit. Helaas is het bier in de fles nu toch helder geworden. Weer geen troebele Weizen  :'( . Hoe doen onze oosterburen dat toch? Naar mijn weten blijven Hefeweizens prachtig troebel, ook al staan ze een maand of langer op fles.

Een dezer dagen zal ik hem eens open trekken om te kijken hoe hij zich heeft ontwikkeld.

Groeten,

A3

Adrie

Zojuist lees ik een discussie op het ProBrewer forum, waarin een brouwer de vraag steld hoe je een Hefeweizen troebel houdt (zie hier. Veel toegepaste truc voor bier op vat: bewaar het vat ondersteboven en keer hem pas om bij het aansluiten op de tap. Het gist dat zich heeft verzameld op de bodem (of eigenlijk de bovenkant van het vat) komt dan weer in suspensie. Tja...
Ook schijnt Wyeast een produkt te hebben, Tanal SA ("a gallotannin"), dat zich verbindt met het gist, zodat het niet neerslaat. Maar zoiets zullen onze Reinheitsvrienden toch niet gebruiken.

Groeten,

A3

TVERSCH

A3
Het is toch mooi genoeg als het troebel in het glas zit? Op de achterkant van Hoegaardse DAS wordt ook aanbevolen om het laatste beetje om te schudden en dan bij te schenken.
Het lijkt mij overbodig om iets toe te voegen wat niet aan een beter eindresultaat (smaak) toevoegd.
Leuke site trouwens
Theo :degroeten:

Adrie

Gisteravond heb ik het laatste flesje opengetrokken (gelukkig staat er nog zo'n 100 liter te lageren). Het bier is na koeling nog licht troebel. Opvallend was, dat de banaansmaak niet meer zo overdonderend is. Gelukkig maar. Deze is nu prettig aanwezig, alsmede de typische tarwesmaak. De bitterheid is nog iets te ruw en meer dan ik had verwacht, maar dit zal bij de rijping nog wat minder worden. De zoetheid is weg, de schuimkraag fenomenaal.

Al met al een betere Weizen dan onze vorige poging en ik ben tevreden met het resultaat. Laat de zomer nu maar komen.

Uiteraard is de definitieve test pas enkele weken na het bottelen van dit bier. Waarschijnlijk gaan we zondag over een week bottelen als we onze tripel weer gaan brouwen.

Groeten,

A3

Adrie

Gisteren is de Weizen gebotteld met een einddichtheid van 1010. Dit levert na hergisting op fles een alcoholpercentage van 6,1 op. We hebben gebotteld met een toevoeging van 8 gram suiker per liter, omdat een Weizen behoorlijk wat koolzuur hoort te hebben.
Het bier in de lagering was nog behoorlijk (eiwit)troebel, de gisting was volledig afgelopen. De smaak: typisch Weizen, met duidelijk het smaakprofiel van de Schneider-gist.

David had nog een flesje Weizen staan die we na de primaire gisting hadden gebotteld en deze hebben we uiteraard even geproefd. De smaakervaring kwam overeen met wat ik eerder beschreef, maar de bitterheid is nu prima: net boven de smaakdrempel. Zeker naast onze pils, die vrij veel body heeft, leek de Weizen toch iets dun. Hoewel er veel smaak door de gist is geproduceerd, zou wat meer body geen kwaad kunnen. Onze Weizen heeft niet zo'n volle smaak als de Schneider, maar die heeft ook wat donkere mout en is dus niet helemaal vergelijkbaar.
Een verbeterpuntje voor de volgende keer dus. Ik denk dat we dan de versuikering bij 67 graden doen i.p.v. 65 graden. Bij de Orval heeft dit een bier met veel body opgeleverd. Of misschien gaan we toch voor de decoctie, net als bij de pils.

Het bier drinkt lekker weg, dus een uitstekende dorstlesser voor de komende zomer.

Groeten,

A3

Patrik_Claes

Hoi Adrie,

Hoe ga je door de decoctie methode meer body geven aan je bier? brouwen bij 67 graden heeft juist het omgekeerde effect van brouwen met de decoctie methode: in het eerste geval meer onvergistbare suiker , in het tweede geval minder restsuiker en hoger rendement???

Groet,

Patrik

Adrie

Ha Patrik,

Beide methoden heb ik toegepast en in beide gevallen kreeg ik meer body dan bij de reguliere maisching van 60-70 graden.
Bij een eenstapsmaisch bij 67 graden worden relatief meer dextrinen aangemaakt, hetgeen een voller mondgevoel/body oplevert.
Bij decoctie wordt een deel van het wort gekookt, waarna het bij terugstorten in het hoofdwort direct naar 70 graden gaat. In dit deel blijven relatief veel dextrinen achter. Door het koken wordt het bovendien moutiger van smaak. In beide gevallen heb ik het ervaren als meer body.

Groeten,

A3

Patrik_Claes

Dag A3,

Hoe ben je initieel naar 62 graden gegaan? Dat kan namelijk je grotere 'body' verklaren:
Zoals jij het beschrijft, gebruik je denk ik een 1 stapsdecoctie, dwz je zit op 62 graden, en warmt door naar 72 graden mbv van je partiele maisch die je apart maischt en kookt. Op die manier zal inderdaad het in de deelmaisch gevormde dextrine niet meer omgezet worden (bij 72 graden vallen de beta-amylase die dextrines nog wel kunnen omzetten stil). Wanneer je echter een 2 stapsdecoctie gebruikt, dan warm je van je eiwitrust (52) naar je beta-amylase rust (62 graden) door toedienen van je (gekookte) deelmaisch. Op die moment worden de in je deelmaisch gevormde dextrines nog wel omgezet naar maltose, wat ook het hogere rendement en het 'droge' karakter verklaart van een pilsje. Vervolgens warm je door (mbv een tweede partiele maisch) naar 72 graden...

Lamawete,

Patrik

Adrie

Hoi Patrik,

We zijn initieel naar 60 graden gegaan door de mout te storten in water van 63 graden. Na 10 minuten hebben we de deelmaisch eruit gehaald en langzaam opgewarmd naar kooktemperatuur. Maar dat gold voor de pils en dat is een andere thread. Laten we niet teveel afdwalen.

Groeten,

A3

Patrik_Claes

Dag A3,

Je hebt gelijk, decoctie- vs. infusiemethode is al (meer dan 1) thread op zich waard  ;D Maar mijn veronderstelling is dus correct: door de 1 stapsdecoctie te gebruiken hield je inderdaad meer dextrines over in je bier. Pils zou ik echter zeker met een 2staps doen, anders krijg je naar verhouding teveel restzoet! :lessmile:

Groet,

Patrik  :degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)

41378

Gestart door tdp


Reacties: 38
Gelezen: 4791

12786

Gestart door Caspar


Reacties: 23
Gelezen: 11116

34373

Reacties: 7
Gelezen: 2282

21018

Reacties: 5
Gelezen: 3279

33969

Gestart door dirk


Reacties: 10
Gelezen: 2179

39548

Gestart door 7ijs


Reacties: 11
Gelezen: 2255


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.