Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Ik ben fan van SMaSH
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 03:08 »
Gisterenmiddag gebrouwen.
4500 gram Dingemans Pilsen MD mout
2 x 20 gram hopbloemen Hallertau Perle 2016
2 x 6 gram Biergist Brewferm Top

60 minuten gemaischt op 78 graden, 18 liter water. In een koelbox met een filterhex. Gespoeld met nog eens 12 liter water van 78 graden.
Kooktijd 1 uur.
Eerste hopgift van 20 gram aan het begin van de kook, tweede hopgift tien minuten voor het einde van de kook.
Gekoeld tot 25 graden. SG 1055.

Waterslot na 10 uur:
2
Grondstoffen / Re: Mout dag eerder schroten. Erg?
« Laatste bericht door nico.derks Gepost op Vandaag om 02:05 »
Hola,
Even een oud topic een schopje geven :)
Uiteraard kan je 1 dag van te voren je schroot zonder 1 probleem klaar maken (uiteraard droog gestored).
En Uiteraard zijn er 'Onderzoeken' gedaan.
Echter moeten we hierbij....en dat bij vele voorbeelden die worden gegeven van 'Onderzoeken', wel even reŽel blijven.
Deze onderzoeken worden veelal door universiteiten, professoren  ed gedaan!
Dit als reden om aan te tonen dat 0.010% rendement qua onderzoek, en dus geld, best interessant kan zijn bij de multinationals !
Ze worden ook gemotiveerd om dit te onderzoeken!
Als ook blijkt dat hun onderzoek een minimale rendement oplevert, dan betekend dat snel een vette bonus van de brouwerij naar de universiteit toe.
Ik weet dat Heineken hier vette dollars voor neerlegt.
Als werknemer van Heineken wordt je ook gestimuleerd om je verbeteringen cq ideeŽn in te brengen.
Zo kan je op je maandafschrift een bonus verwachten van €50 tot zelfs tonnen (dit is voorgekomen).
Voor kleine en middelgrote brouwerijen gaat dit soort rendementen echt niet op, zoals ook het schroten!
Voor deze brouwerijen is schroten 1 dag van te voren vaak rendabeler, omdat ze in de komende ochtend sneller kunnen starten met brouwen..mogelijk 2 brouwsels!
Dit scheelt tijd...dus arbeidsuren, dus geld!
Menige brouwers beweeren zelfs dat 1 dag van te voren schroten zelfs een hogere rendement oplevert, omdat het schroot 'rust', en beter 'inmaished'
Dit puur omdat het kaft niet meer zo 'krokant' is door de temperatuur van de walsen, en dus beter filtreerd!
Immers > schroten > warmte > krokant > beschadiging van kaft!
Ook kan je (ťťn dag van te voren) dit zien als een prť-Maishe (25gr, 1 dag rust), waardoor later de Beta optimaal en zonder stress kan werken ;)
Maar ik ben wel 1 van die brouwers die dit consequent doet :)
Maar dat is weer een kwestie van feeling en fingerspitzengefŁhl.
Zo zie je maar weer dat je het ook van de andere kant kan bekijken, wat mogelijk ook iets heeft ;)
3
Apparatuur / Elektrische kook ketel van een 50L fust?
« Laatste bericht door hobbyman Gepost op Vandaag om 01:45 »
Hallo,

De Amerikanen zie ik veel elektrisch brouwen. Zelf heb ik een elektrisch herms systeem, maar kook ik het wort in een 50L fust op een 15KW brander. Dat werkt goed verder, maar geeft veel vocht af in het brouw hok. Is een 4000W element voldoende om een goed gevuld 50L fust te laten koken? Ik ben niet van plan het fust te isoleren want dan past hij niet meer in het rek.
Het regelen van het vermogen van het element is geen probleem, het laswerk ook niet, dus rest de vraag, is 4000 watt ruim voldoende om te koken, en moet het ook een low watt density element zijn, of voldoet een "normaal"element ook zonder kans op aanbranden?
4
Algemeen / Re: Afvulmachine zelf maken
« Laatste bericht door Staple Gepost op Vandaag om 01:00 »
Stel je maakt zo'n systeem (met een Arduino of Raspberry) en je zet op de afvulpijp een soil sensor:



Het printje heeft een analoge output en een instelbare binaire output. De sensor vervang je voor 2 elektroden die je op de juiste hoogte op je afvulpijpje monteert. Wellicht kan je de klep zelfs met de binaire output sluiten en heb je helemaal geen Arduino of Raspberry nodig.

Edit: link vervangen voor een foto.

Ik zou deze NIET gebruiken.

zie hier uitleg waarom degene die je linkt niet goed zijn:
5
Apparatuur / Re: Waarop zet jij je gasbrander
« Laatste bericht door Dirtbag Gepost op Vandaag om 00:54 »
Als je alufolie met de glimmende kant naar boven legt kun je de brander ook op een xxl snijplank zetten. Jaren goed gegaan bij mij nadat ik die plank de eerste keer heb geblakerd.

db
6
Ja op maar krijg op die wijn forums geen reactie,heel kalm, hier is er te minste reactie als je iets vraagt.
7
Ik heb al wat recepten gevonden op internet voor pruimen wijn, zijn er hier ook wijnmaker?

Ik heb met de blauwloog mijn zuur willen meten van aalbessen, ik weet van de tabellen dat dit 27 zuur kan hebben, maar het maatbeertje gaat maar tot 25.
Ik heb dus terug met dezelfde vloeistof waar ik meer bezig was in een ander maatbekertje tot nul gevuld en op 2 kwam de verkleuring naar blauw.Dus had ik 25 en 2,27 zuur, klopt dit?

Er zijn wijnmakers op dit forum. Echter dit forum is bedoeld voor hobbybrouwers en niet voor wijnmakers. Voor wijnmakers bestaan andere fora zoals
https://druivenwijnmaken.nl/forum/
http://www.wijnforum.nl/
http://forum.bibere.com/viewforum.php?f=2  (volgens mij had je dit forum al gevonden...)

8
Algemeen / Re: Afvulmachine zelf maken
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:18 »






9
Grondstoffen / Re: Hogere alcoholen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:16 »
Ik heb - als ik eens een sterk blond bier wil brouwen - wel eens te maken met die vervelende smaak van 'hogere alcoholen' ik ga morgen nog eens een poging doen en mijn vraag is nu: Kan dit ook gebeuren zonder suiker in de stort, of zijn hogere alcoholen gerelateerd aan deze laatste? Maw zit ik safe zonder suiker?

De ene gist maakt meer hogere alcoholen aan dan de andere. Brewferm Top bijvoorbeeld maakt veel meer hogere alcoholen dan Fermentis US-05.

Hogere alcoholen worden vooral aan het begin van de vergisting aangemaakt. Door verder door te koelen dan de beoogde vergistingstemperatuur en het wort na het enten langzaam in temperatuur te laten stijgen verlaag je de hoeveelheid hogere alcoholen.

Ook meer gist enten zorgt voor een vermindering van hogere alcoholen.

Er zijn meer factoren. Zie
https://beerandbrewing.com/dictionary/nXV1H11MgY/fusel-alcohols/
https://scottjanish.com/esters-and-fusel-alcohols/
https://www.winning-homebrew.com/alcohol-flavors-in-beer.html
10
Algemeen / Re: Afvulmachine zelf maken
« Laatste bericht door guuz Gepost op Gisteren om 23:13 »
Omdat hij niet stopt met aanzuigen als de fles vol is, maar dan loopt het door in een soort opvangvat.

Dat valt heel erg mee, zodra aanvoerslang gevuld is, vacuum op laagste stand zetten. Als je dan de flesjes er op tijd onder vandaan haalt heb je haast geen verlies. Ik doe het bier uit de opvangbak gewoon weer terug in het bottelvat
Pagina's: [1] 2 3 ... 10