Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: theostapels op 26-06-2012 00:19 u

Titel: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: theostapels op 26-06-2012 00:19 u
Alhier het recept van het derde prijs winnende kloonbier Duvel. Gebrouwen tijdens het door de Roerstok "gezamenlijk brouwen" in Boxtel. Het was echt gezamenlijk brouwen want we hebben wel met een 7/8 man/vrouw staan te roeren in de ketel met 120 liter maisch, te weten Gerda, Sjors, Bas, Rene, Sietse, Huub, Gerrie en mijn persoontje.

Het recept omgerekend naar 10 liter.
pilsmout 3 EBC                  2250   g
tarwemout                          500    g
kandijsuiker                        500    g
Styrian Goldings 4,6 %         30    g
Saaz 3,3 %                           30    g

Wyeast 1388, Belgian Strong Ale

maischwater                          10 liter
spoelwater                              6,5 liter

Maischen  pH 5,5
1      minuut     op 55 C
30    minuten   op 63 C
30    minuten   op 67 C
20    minuten   op 72 C
1      minuut     op 78 C

Koken 90 minuten gelijk 20 g Styrian Goldings toegevoegd.
De laatste 15 minuten de overige hop en suiker toegevoegd.
Begin SG 1072 na een uur beluchten gist toegevoegd, gisting op 20 C  (geforceerd gekoeld) want ging erg enthousiast eind SG 1009.
Na 3 weken gebotteld en 9 gram suiker per liter toegevoegd.

Theo Stapels
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: Jacques op 26-06-2012 23:00 u
Bedankt Theo voor het plaatsen van het recept.
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: Theo Bosma op 23-12-2012 20:39 u
Beste Theo,

Is dit witte kandijsuiker of bruin? Wat heb je gebruikt voor het beluchten?

Mvg,
Theo
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: jelle op 23-12-2012 20:56 u
Beste Theo,

Is dit witte kandijsuiker of bruin? Wat heb je gebruikt voor het beluchten?

Mvg,
Theo
Witte kandijsuiker theo het moet een erg licht biertje worden, de kleur natuurlijk.
Met bruine kandij wordt het bier veel te donker.
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: Hoppenbrouwers op 15-01-2013 21:44 u
Ik wil dit jaar ook nog een Duvelachtige gaan brouwen, maar maakt het qua smaak of vergisting nou echt zoveel uit of je witte kandij suiker of "gewone" kristalsuiker gebruikt?
Titel: Re: ONK 12 E2 Duvel Theo Stapels
Bericht door: RobinB op 15-01-2013 21:47 u
Chemisch is er geen verschil.
Misschien een batch splitsen?

En dan na afloop een geblindeerde driehoekstest, liefst met ervaren proevers.  :duimop: