Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Hoe toevoegen ascorbinezuur en sulfiet aan jong bier
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:54 »
Omdat ik een paar keer sterk zwavelachtige aroma's heb gehad (die overigens langzaam met de tijd wegtrekken) ben ik voorzichtig geworden.

Hoeveel sulfiet Lallemand Verdant IPA aanmaakt weet ik niet.
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Hoe toevoegen ascorbinezuur en sulfiet aan jong bier
« Laatste bericht door Procion Gepost op Gisteren om 23:14 »

Mijn ervaring is dat als je al Antioxin SBT hebt toegevoegd je nog maar weinig sulfiet hoeft toe te voegen tijdens het bottelen. Bij een overmaat krijg je veel zwavelige aroma's die niet aangenaam zijn. Daarom geef ik niet meer dan 0,1 g per 10 liter. In jouw geval zou dat 0,15 g zijn.
Bij elke vergisting wordt door de gist sulfiet aangemaakt. De ene gist doet dat meer dan de andere.
Bij sommige bierstijlen is het gewenst om het gehalte aan sulfiet te verhogen. Maar zoals ik hiervoor ook al schrijft moet je er wel mee oppassen. Overdaad schaadt!

Zie ook https://www.scielo.br/j/sa/a/GWx4G3W74nmrQCkxdXkn8DB/?lang=en

Ik heb de verhoudingen aangehouden van Serge in dit draadje:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35127.msg531031.html#msg531031

Daar geeft ie aan: tussen de 0.2 en 0.4 g/l, hier heb ik dus de middenweg van 0.3g/l gekozen (komt neer op 0.21g sulfiet op 46.8%). Ben je echter van mening dat ik het op de ondergrens moet houden vanwege de eerdere Antioxin SBT toevoeging (0.9 g op 18.5 L maischwater)? Ik heb overigens vergist met Verdant IPA, geen idee hoeveel sulfiet deze gist produceert.
3
Brouwproces / Re: NEIPA Haziness verdwijnt
« Laatste bericht door Eriks Gepost op Gisteren om 22:56 »
Zonder de topic proberen te kapen, ik heb verdant ipa gist gebruikt en eenzelfde resultaat gehad. Zou het daarmee ook aan deze gist hebben kunnen liggen?
4
Brouwproces / Re: NEIPA Haziness verdwijnt
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:30 »
Ik denk dat een 52 graden stap inlassen van 15 minuten wel zal helpen. Dat geeft wat meer opgelost eiwit.

Maar kan ook eiwit te ver afbreken waardoor minder schuimhoudbaarheid en body hebt...

Of het gunstig is om een eiwitstap in te voeren is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de mout. Met de huidige mouten is het in de regel niet nodig. En kan het zelfs tot een kwalitatief minder bier zorgen.
5
Brouwproces / Re: NEIPA Haziness verdwijnt
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:26 »
Voor een blijvende troebelheid kun je Fermentis Spring’Blanche™ gebruiken.

6
Apparatuur / Re: Beluchting met pure zuurstof: welke fles, regulator etc
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:13 »
Bij commerciële brouwerijen is men teruggekomen van zeer intensief beluchten. Je hebt hierdoor meer last van oxidatie.
In plaats daarvan wordt er meer gist geënt. Er zijn daardoor minder delingen van de gist. Hierdoor wordt een gestokte vergisting voorkomen en krijg je ook een snelle vergisting.

Ik heb Jacques hier wel eens iets over zien schrijven, ik dacht dat hij beschreef om i.p.v. een waterslot een slang langs het vat te laten hangen. Zo komt er nog lucht/O2 bij. En na 24-48 uur slang weer vervangen door waterslot. Lijkt mij een veilig alternatief voor een ding met bubbels in je wort.

Dat doe ik inderdaad. Het bevalt mij prima. Via mijn Brewbrain Float kan ik de vergisting in de gaten houden. Als ik zie dat de vergisting minder wordt zet ik het waterslot op het slangetje. Een echte vergelijkingstest heb ik nooit uitgevoerd maar mijn indruk is dat de vergisting sneller verloopt.
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Hoe toevoegen ascorbinezuur en sulfiet aan jong bier
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:53 »
Op 15 L bier wil ik 0.24 g ascorbinezuur en 0.21 g sulfiet toevoegen, maar als ik dit dien op te lossen, hoeveel water moet ik dan gebruiken? 1 deel poeder op 2 delen water?


Mijn ervaring is dat als je al Antioxin SBT hebt toegevoegd je nog maar weinig sulfiet hoeft toe te voegen tijdens het bottelen. Bij een overmaat krijg je veel zwavelige aroma's die niet aangenaam zijn. Daarom geef ik niet meer dan 0,1 g per 10 liter. In jouw geval zou dat 0,15 g zijn.

Ik vind dat je heiliger wil zijn dan de paus met deze toevoegingen. Die stoffen zou ik nooit toevoegen in afgewerkt bier omdat dat overkill is. 
Bij elke vergisting wordt door de gist sulfiet aangemaakt. De ene gist doet dat meer dan de andere.
Bij sommige bierstijlen is het gewenst om het gehalte aan sulfiet te verhogen. Maar zoals ik hiervoor ook al schrijft moet je er wel mee oppassen. Overdaad schaadt!

Zie ook https://www.scielo.br/j/sa/a/GWx4G3W74nmrQCkxdXkn8DB/?lang=en
8
Brouwproces / Re: NEIPA Haziness verdwijnt
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 20:03 »
Ja!
Maar er zijn dus gisten die ook met heel veel dryhop gewoon snel helder zijn.
Andere gisten blijven troebel.
De neipa haalt zijn troebelheid dus niet uit de hop  maar voornamelijk uit de gist in mijn ogen.
Dit vond ik: https://www.stonebrewing.com/blog/beer/2021/what-makes-hazy-ipas-hazy#ageGatePassed

'To get a little bit more specific, the main component making up the haze in your IPA is grain protein.'

"Along with grain protein from wheat and barley, there can also be solid compounds from hop oils (called polyphenols) and even starch from oats if a brewer decides to use them. If a beer has fruit, like Tangerine Express, fruit pectins might also add to the mix. These are all big, insoluble organic compounds, and with the right recipe & brewing techniques, they’ll remain colloidal in the beer – meaning the haze will hang around instead of settling into a sediment.  "

Dus eiwit en stoffen uit de hop die niet volledig oplosbaar zijn en dus een waas opleveren.

9
Apparatuur / Re: Beluchting met pure zuurstof: welke fles, regulator etc
« Laatste bericht door Rinus Gepost op Gisteren om 19:47 »
En om het nog wat complexer te maken; een paar druppels extra virgin olijfolie zou beluchten overbodig maken heb ik op dit forum geleerd.
Ik heb zelf geen beluchting tools maar ik voeg wel altijd wat druppels olijfolie toe, zowel bij de opkweek (starter) als bij het koken van wort.
Mijn gist doet altijd goed zijn werk. Olijf olie schijnt goed te zijn voor de vorming van de gist celwand structuur.

Dit is mijn ervaring, dus geen wetenschap :-)  en ik heb geen ervaring met beluchten, dus kan ik het niet vergelijken.
10
Brouwproces / Re: NEIPA Haziness verdwijnt
« Laatste bericht door L.win Gepost op Gisteren om 19:24 »
Maar zwevende gist is toch iets anders dan troebeling veroorzaakt door de dryhop?

Ja!
Maar er zijn dus gisten die ook met heel veel dryhop gewoon snel helder zijn.
Andere gisten blijven troebel.
De neipa haalt zijn troebelheid dus niet uit de hop  maar voornamelijk uit de gist in mijn ogen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10