Toch dode gistcellen in de flesjes terechtgekomen

Gestart door JBL, 26-07-2015 11:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JBL

Gisteren gebotteld. Eerst overgeheveld naar een bottelvat, daar gemengd met suikerwater en vervolgens gebotteld.
Op twee punten verliep het niet helemaal vlekkeloos.
1. De drab op de bodem van het vergistingsvat bleek zachter en vloeibaarder te zijn dan ik verwacht had. Ongewild ging er bij de laatste liter(s) toch het een ander mee naar het bottelvat, ondanks droesemkop.
2. Ook het bottelen van de laatste liters ging niet lekker. Doordat het kraantje relatief hoog zit krijg je een moment dat er zuurstof meekomt, en als je schuin houdt gaat ook het bezinksel uit dit vat mee circuleren.

Vandaag wat flesjes bekeken en in meeste flesjes zie ik een dun laagje lichtergekleurd droesem liggen. Er is blijkbaar toch behoorlijk wat meegekomen.
Het bier smaakte gisteren op zich veelbelovend, maar ik begin me nu wel een beetje zorgen te maken.
Wat kunnen hiervan de consequenties zijn?


Henielma

Niet teveel zorgen over maken. Genieten van het bier want het is lekker begrijp ik van je.

Wanneer je deze flesjes bier ouder dan een maand of 4 laat worden kunnen er wat meer autolyse smaken ontstaan. En verder voorzichtig bij het inschenken dat je de gist niet meeschenkt.

Geniet van je bier en een volgende keer proberen te voorkomen dat je veel gist mee bottelt.

Zelf plaats ik een haaks bochtje naar beneden zodat ik bij het bottelen het vat nauwelijks schuin hoef te zetten. Deze bocht plaats ik al voordat ik het wort in het gistvat doe.
seed7

Hoe zie jij dat de gist dood is?

Een beetje gist in je flesje is niet schadelijk, een beetje teveel ook nog niet als je het vlot opdrinkt. Sterker nog, een heel klein beetje gist heb je nodig voor de gisting op fles.

Ingo

broeder

Voldoende goede antwoorden,
Dus geniet van bier zonder je zorgen te maken.
Groet,
broeder Willem

JBL

Citaat van: Henielma op 26-07-2015  11:57 uNiet teveel zorgen over maken. Genieten van het bier want het is lekker begrijp ik van je.
Wanneer je deze flesjes bier ouder dan een maand of 4 laat worden kunnen er wat meer autolyse smaken ontstaan. En verder voorzichtig bij het inschenken dat je de gist niet meeschenkt.

Citaat van: seed7 op 26-07-2015  11:58 uEen beetje gist in je flesje is niet schadelijk, een beetje teveel ook nog niet als je het vlot opdrinkt.
Ingo

Citaat van: broeder op 26-07-2015  12:20 uVoldoende goede antwoorden,
Dus geniet van bier zonder je zorgen te maken.
Groet,
broeder Willem

Dat is duidelijk! Ik zal me er inderdaad niet te druk overmaken. Thanks allen.
Ik wil eigenlijk ook wel kijken hoe het zich ontwikkelt na die vier maanden. Het is bier met een alcoholpercentage van rond de 10%, dus zou in principe wel een paar jaar kunnen blijven staan.

Citaat van: Henielma op 26-07-2015  11:57 uZelf plaats ik een haaks bochtje naar beneden zodat ik bij het bottelen het vat nauwelijks schuin hoef te zetten. Deze bocht plaats ik al voordat ik het wort in het gistvat doe.

Die snap ik niet zo goed. Het zal in ieder geval voorkómen dat er veel zuurstof mee komt. Maar om de laatste 2 liters eruit te krijgen moet je toch ook in dit geval het vat schuin zetten? Vloeistof stroomt nooit omhoog...
Of hevel je tijdens het bottelen? Ik hevel niet, maar koppel een afvulpijpje aan het kraantje (die overigens al twee keer door het schuin zetten van mijn vat er weer af is geschoten).


Maurice Gobbens

@Henielma
Waar koop je zo'n mooi bochtje?
Klem je dit vast in het kraantje?

MaartenP

Citaat van: JBL op 26-07-2015  13:09 uDie snap ik niet zo goed. Het zal in ieder geval voork√≥men dat er veel zuurstof mee komt. Maar om de laatste 2 liters eruit te krijgen moet je toch ook in dit geval het vat schuin zetten? Vloeistof stroomt nooit omhoog...
Of hevel je tijdens het bottelen? Ik hevel niet, maar koppel een afvulpijpje aan het kraantje (die overigens al twee keer door het schuin zetten van mijn vat er weer af is geschoten).

Zolang je afvulpijpje lager zit dan je vat heb je gewoon een heveleffect, en stroomt het bier dus eerst even omhoog voor het naar beneden gaat.

JBL

Citaat van: MaartenP op 26-07-2015  13:37 uZolang je afvulpijpje lager zit dan je vat heb je gewoon een heveleffect, en stroomt het bier dus eerst even omhoog voor het naar beneden gaat.

Ach, natuurlijk. Het afvulpijpje blijft gevuld (zolang het er niet afschiet, wat mij overkwam), waardoor er inderdaad een heveleffect is.
Bedankt! Dan ben ik ook wel benieuwd waar je zo'n bochtje kunt kopen...

EvdBroek

Citaat van: Henielma op 26-07-2015  11:57 uZelf plaats ik een haaks bochtje naar beneden zodat ik bij het bottelen het vat nauwelijks schuin hoef te zetten.

Dat is een handig bochtje. Waar heb je die ergens gekocht?


udo

Handig bochtje inderdaad; ik denk dat ik ook een bijpassend kraantje nodig heb omdat de Brouwmarkt emmer geen ronde opening biedt aan de `binnenzijde` van de kraan.
Tip welkom!

Henielma

Op verzoek meer over dat bochtje. Het is een RVS haakse aansluiting voor een bierslang. Verkrijgbaar bij Candirect:

http://www.candirect.de/Tuelle-10-mm-gebogen-mit-Ansatz

Het harde witte ringetje hoort volgens mij bij het haakse bochtje en de rubber O-ring (eerst uitgekookt) dicht mooi af in de binnenzijde van het kraantje. Dit zijn de kraantjes zoals Brouwland die levert bij de 30 en 60 liter vergistingsvaten.


Jepke

Ik vind het juist handig dat het kraantje iets hoger in  het vat zit (maar een cm of 2) want dan blijft automatisch de slurry (het bezonken gist) achter. Als het vloeistofnivo ter hoogte van het kraantje gezakt is houd ik gewoon het vat iets schuin totdat er slurry mee begint te komen.

Het laatste flesje heeft dus (te) veel gist. Ik bewaar het wel een drink het tzt gewoon op een laat gewoon het laatste kwart achter in de fles.

JBL

Citaat van: Henielma op 26-07-2015  19:47 uOp verzoek meer over dat bochtje. Het is een RVS haakse aansluiting voor een bierslang. Verkrijgbaar bij Candirect:

http://www.candirect.de/Tuelle-10-mm-gebogen-mit-Ansatz

Het harde witte ringetje hoort volgens mij bij het haakse bochtje en de rubber O-ring (eerst uitgekookt) dicht mooi af in de binnenzijde van het kraantje. Dit zijn de kraantjes zoals Brouwland die levert bij de 30 en 60 liter vergistingsvaten.Ik heb nu een soortgelijke combinatie. Ik heb aan de binnenkant een haakse messing slangtule met geschikt 3/4" binnendraad die ik op en af kan draaien.
Bij het bottelen ontstaat er nu echter een ander probleempje: in het binnenhuis van de plastic aftapkraan (het brede tussengedeelte), blijft nu lucht staan, waardoor er tijdens het bottelen iedere keer allerlei belletjes heen en weer gaan door het vulpijpje. Dit had ik niet met de oorspronkelijke kraan. Kan dit kwaad?

Vergelijkbare Topics (7)

38467

Reacties: 14
Gelezen: 3045

29695

Reacties: 5
Gelezen: 2403

25092

Gestart door jan le mercier


Reacties: 17
Gelezen: 6599

19619

Reacties: 16
Gelezen: 8790

03-03-2012 10:13 u
door henkg
11763

Reacties: 7
Gelezen: 5553

35673

Reacties: 9
Gelezen: 2272


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.