Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Precies afvullen flesjes. Beste manier?

Gestart door henkg, 26-02-2012 16:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkg

Precies afvullen flesjes. Beste manier?
Ik gebruik zo'n vulpijpje. Werkt op zich uitstekend.
Het vulpijpje neemt echter volume in, zodat er na verwijderen van het vulpijpje te weinig bier in het flesje zit.
Voor het afvullen van het restant gebruik ik een 50 ml injectiespuit. Dat werkt precies en redelijk snel.

Iemand een handiger tip?

Jacques

Ook ik gebruik zo'n vulpijpje. Om de flesjes helemaal te vullen haal ik het pijpje omhoog en duw ik het pinnetje tegen de hals van de fles. Het pijpje laat daardoor bier door. Ik kijk of de gewenste vulhoogte bereikt is en haal vervolgens het pijpje omhoog. Het stomen stopt dan onmiddellijk.

Peterrr

Hallo, Henk

Ik heb vandaag mijn flesjes met een hevel gedaan, emmer hoog flesje stuk lager.
1 keer tot over de bocht aanzuigen en dan blijft het lopen.
Met het clipje onder steeds even dicht knijpen.
En met het buisje net onder het niveau van het bier blijven tot de  gewenste vulling.

Ging beter dan verwacht,

Grt peterr

KC

Ik doe het sinds een paar maanden op de manier van Jacques door het even tegen de hals te drukken en dat werkt prima.

Robin K

Vrijdag voor het eerst flesjes gevuld met het vulpijpje. Ik hou hem gewoon op de bodem en vul het flesje tot
de rand. Als je dan het vulpijpje er uit haalt zit je precies goed met zo'n 2,5 a 3 cm onder de rand.
Het is wel even de feeling krijgen maar na een paar flesjes ging het als een trein.  ;D

Gr Robin

RGeraads

Ik heb nu al 3 keer gebotteld met een vulpijpje en het beviel tot nu toe uitstekend. Vanavond weer gebotteld en dit keer schuimde het bier enorm, waardoor de vulhoogte zéér lastig te bepalen was. Als ik vervolgens suiker toevoegde dan spoot het bier zo'n beetje het flesje uit. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik heb geprobeerd zo snel mogelijk te bottelen. Nu net, één uur later, heb ik de flesjes nog eens bekeken en alles was weer tot rust gekomen. Iemand enig idee hoe dit kan? Het bier was ver genoeg uitvergist (1,007). Zou het kunnen dat ik het bier te laat gebotteld heb (nu 2 weken na brouwdatum). Moet ik bang zijn voor gushers of exploderende flesjes of heeft dat hier niks mee te maken?

Alvast bedankt voor jullie reacties!


Jacques

De oorzaak van dit probleem zit hem in veel opgelost koolzuur in je bier. Als dat het geval is kun je met wat minder suiker toe. Mijn inschatting is dat je wat kouder gelagerd hebt dan gebruikelijk.

Dit soort problemen kun je voorkomen door de suiker op te lossen en bij het te bottelen bier te doen. Laat het bier niet opwarmen en bottel het bij de temperatuur waarbij het gelagerd is geweest. Nadeel is wel dat je een keertje extra moet overhevelen.

Dieter

Ook wij hebben zo'n afvulpijpje maar al een aantal malen blijkt dat het nippeltje onderaan soms blijft open staan zodat het jongbier blijft stromen ook al haal je het pijpje omhoog :(  (een korreltje suiker er tussen ?)
Na enig geklieder zijn we er achter dat we beter af vullen in een voedings geschikte emmer :)) :proost:

Jacques

Suikerkorreltjes? Daar heb ik nooit last van. Meestal los ik het suiker op. Als ik een beperkt aantal flesjes vul dan doe ik op voorhand suiker in de flesjes en daarna vul ik. Daarbij heb ik nog nooit gehad dat het pijpje haperde. Destijds toe in ik het pijpje kocht heb ik er meteen twee gekocht omdat ik op het forum verhalen gelezen had van haperende pijpjes. Mijn reservepijpje heb ik nog nooit hoeven aanspreken. Het pijpje dat ik heb werkt perfect. En dat alles voor een lage prijs.

RGeraads

Citaat van: Jacques op 26-02-2012  23:09 uDe oorzaak van dit probleem zit hem in veel opgelost koolzuur in je bier. Als dat het geval is kun je met wat minder suiker toe. Mijn inschatting is dat je wat kouder gelagerd hebt dan gebruikelijk.

Dit soort problemen kun je voorkomen door de suiker op te lossen en bij het te bottelen bier te doen. Laat het bier niet opwarmen en bottel het bij de temperatuur waarbij het gelagerd is geweest. Nadeel is wel dat je een keertje extra moet overhevelen.

We hebben nu gebotteld rechtstreeks uit de mandfles. De gevormde gistkoek op de bodem was miniem. De hoeveelheid opgelost koolzuur viel ook mee in het jongbier, niet mee als normaal. De lagering heeft plaatsgevonden op kamertemperatuur, ongeveer 19 graden. Dit is dezelfde temperatuur als waar ik normaal op lager. Desondanks smaakte het jongbier prima en ben ik benieuwd hoe dit bier zich ontwikkeld. Heb er nog eens over nagedacht en denk dat de kans op exploderende flesjes kleiner is, dan wanneer het SG bij het bottelen hoger zou zijn. Ik wacht geduldig af!

Dank voor je reactie, Jacques!

Dieter

Citaat van: Jacques op 27-02-2012  07:39 uEn dat alles voor een lage prijs.

Tja ... Het is geweten dat de prijzen in Brouwland niet van de malste zijn dus ik kan me heel goed inbeelden dat jij je afvulpijpjes beterkoop heb gekocht.

Alleen jammer dat ons pijpje heel soms blijft lopen. Maar ach een propere opvangemmer doet wonderen:)

KC

Dat blijven hangen heb ik heel soms. Nu haal ik het pijpje heel even van de bodem af halverwege het vullen en dan gebeurt het bijna niet meer.

George81

Citaat van: Robin K op 26-02-2012  17:58 uVrijdag voor het eerst flesjes gevuld met het vulpijpje. Ik hou hem gewoon op de bodem en vul het flesje tot
de rand. Als je dan het vulpijpje er uit haalt zit je precies goed met zo'n 2,5 a 3 cm onder de rand.
Het is wel even de feeling krijgen maar na een paar flesjes ging het als een trein.  ;D

Gr Robin
Zo doe ik het ook en zo is het ook de bedoeling, vullen tot een paar cm onder de dop. Ik vind dat perfect.
Maar als je meer wil dan kan dat ook uiteraard.

henkg

Dank voor reacties.
De eerstvolgende keer (waarschijnlijk ga ik over een paar dagen bottelen) ga ik de fleshals tip proberen. Wel houd ik mijn 50 ml injectiespuit (grote spuitopening) paraat. Een beetje knoeien is het probleem niet: afvullen doe ik in de badkamer. Even heet water met de doucheslang erover, ook over de gebottelde! flesjes, en klaar.

Over het voldoende afvullen alleen vanaf de bodem: ik denk dat dat niet opgaat voor euro-flesjes. Wellicht wel voor Duvel-flesjes, die zijn een stuk minder hoog. Vulpijpje neemt dan minder flesvolume in.

Joost81

Citaat van: henkg op 27-02-2012  11:59 uOver het voldoende afvullen alleen vanaf de bodem: ik denk dat dat niet opgaat voor euro-flesjes. Wellicht wel voor Duvel-flesjes, die zijn een stuk minder hoog. Vulpijpje neemt dan minder flesvolume in.

Welk pijpje heb je?

De dunne of deze dikke?

Met dat dunne vulpijpje kom je bij een euro flesje een centimeter of 2 / 2,5 van de bovenkant uit.

henkg

Citaat van: Joost81 op 27-02-2012  12:12 uWelk pijpje heb je? De dunne of de dikke?
Nou, dát is een bruikbare reactie!.
Inderdaad, de dikke.
Nu had ik een tijdje geleden een reservepijpje besteld. Niet goed naar gekeken, en opgeborgen.
Nu wel even goed gekeken: de reserve is wel een dunne. DIE ga ik dus voortaan gebruiken!

[Edit] Even gemeten: met het dunne pijpje (buitendiameter 9mm) blijft er bij een euro-flesje 4,0 cm tot bovenkant hals over. Geen 2 a 3, wel een stuk minder dan met het dikke pijpje. Bij het dikke pijpje (buitendiameter 13 mm): 5,5 cm.

henkg

inmiddels gebotteld, nu met het dunne pijpje. Werkt beter: het vullen gaat wat rustiger. toch blijft er dan bij een 0,3 l euro-flesje nog ca 4 cm over.
Ik heb even geoefend met het aantippen op de hals. Dat ging niet zo precies. Daarom toch maar de 50 ml injectiespuit weer ingezet. Werkt snel en zeer precies.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.