Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wie wat bewaard heeft, heeft wat

Gestart door Jacques, 10-04-2022 23:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

IMG20220410231238.jpg

Dit flesje had ik nog staan in mijn biervoorraad. Het stond er al een hele tijd.
Ik moest eerlijk gezegd een macro-opname maken om het dopetiket te lezen.
Blijkt het bier van medebeheerder Teun te zijn.

Ondanks de leeftijd van dit bier heeft het geen oxidatiesmaakjes. Een teken dat het goed gebrouwen is. De smaak is zoetig, fruitig en moutig en zeer evenwichtig. Een volle body, passend bij de bierstijl en zwaarte van het bier. Weinig bitterheid wat ook conform de bierstijl is.
De nasmaak is zoetig, fruitig.

Een prima bier! Teun @tdp , mijn complimenten, goed gebrouwen!

Heb je het recept al gedeeld?

chthon

"bewaarT" in dit geval.  8)

HarryL


Spyro

Citaat van: chthon op 11-04-2022  15:20 u"bewaarT" in dit geval.  8)
"Heeft bewaard" of "...reeds bewaard heeft" is net hetzelfde, het is eigenlijk al voorbij, want je hebt het biertje al een tijdje bewaard, dus verleden tijd eigenlijk, dus volgens mij met een "D", maar: "je bewaarT het biertje al een tijdje is met een "T"...  8) ;D

Jacques

Citaat van: Spyro op 11-04-2022  18:09 u"Heeft bewaard" of "...reeds bewaard heeft" is net hetzelfde, het is eigenlijk al voorbij, want je hebt het biertje al een tijdje bewaard, dus verleden tijd eigenlijk, dus volgens mij met een "D", maar: "je bewaarT het biertje al een tijdje is met een "T"...  8) ;D

Voltooid verleden tijd...  smile

Als ik het flesje niet soldaat had gemaakt dan had ik een T moeten schrijven omdat het bewaren nog een actieve handeling zou zijn.


Wat ik wil delen is dat ik een heel mooi bier geproefd heb van een medelid van dit forum dat geen last had van oxidatiesmaken. Dat is heel bijzonder omdat bij de meeste zelfgebrouwen bier het oxidatieduiveltje bijna altijd tevoorschijn komt na zo'n 2 jaar. Teun mag daar trots op zijn.

Spyro

Citaat van: Jacques op 11-04-2022  21:31 uAls ik het flesje niet soldaat had gemaakt dan had ik een T moeten schrijven omdat het bewaren nog een actieve handeling zou zijn.
Tja, hij bewaarT het flesje, maar hij heeft het bewaarD...  :engel: ;D

chthon

Wie bewaart, heren, = iemand bewaart

Meer uitleg

Dit soort van grammatica toetsen met bvb kloppen, in jullie redenatie zou het worden, wie wat klopd heeft wat.

Wie wat bewaart, die is nog altijd bezig met bewaren.

Alle vervoegingen van bewaren

Jacques

Citaat van: chthon op 12-04-2022  11:37 uWie bewaart, heren, = iemand bewaart

Meer uitleg

Dit soort van grammatica toetsen met bvb kloppen, in jullie redenatie zou het worden, wie wat klopd heeft wat.

Wie wat bewaart, die is nog altijd bezig met bewaren.

Alle vervoegingen van bewaren

De titel van dit topic aangepast.  smile

Spyro

Citaat van: chthon op 12-04-2022  11:37 uWie bewaart, heren, = iemand bewaart

Meer uitleg

Dit soort van grammatica toetsen met bvb kloppen, in jullie redenatie zou het worden, wie wat klopd heeft wat.

Wie wat bewaart, die is nog altijd bezig met bewaren.

Alle vervoegingen van bewaren
Dus op de link die je aangeeft is het nog steeds met een "D", het bier wordt nog steeds bewaarD....  ;D

https://ibb.co/qgQ56xL

Jacques

Citaat van: Spyro op 12-04-2022  13:43 uDus op de link die je aangeeft is het nog steeds met een "D", het bier wordt nog steeds bewaarD....  ;D

Volgens mij is dat stadium voorbij...  ;D

tdp

Dankjewel @Jacques! Dit bier heb ik samen met @Wolter gebrouwen. Ik had hem de eerste versie gedaan en hij vond die zo lekker, dat hij deze samen wou brouwen. Ik weet niet of ik het recept destijds gedeeld heb, maar ik zal het er dadelijk bij zoeken en alsnog delen.


tdp

Hierbij het recept. Een deel hebben we op houten snippers gezet, volgens mij is die versie die jij hebt gehad, de basisvariant:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk051
Naam receptIn Dubio twee punt nul?
Brouwdatum01-06-2019
BierstijlDubbel
Volume20,7 l
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,9%
Alcoholgehalte7,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)46 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement93,5 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,90 lWater uit Rossum (Ov.)
9,79 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
92 mg/l9 mg/l21 mg/l101 mg/l46 mg/l70 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,20 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC41,9 %
1,60 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC30,5 %
0,30 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC5,7 %
0,30 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,7 %
0,30 kgSpecial BDingemans350 EBC5,7 %
0,05 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen900 EBC1,0 %
0,50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC9,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.25 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.35 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%70 min.9,8 IBU
12,5 gTettnanger (Eigen tuin)bellen3,5%70 min.5,0 IBU
12,5 gStyrian Goldingsbellen3,4%20 min.2,9 IBU
12,5 gTettnanger (Eigen tuin)bellen3,5%20 min.3,0 IBU
25,0 gTettnanger (Eigen tuin)bellen3,5%5 min.1,9 IBU
12,5 gStyrian Goldingsbellen3,4%5 min.0,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
18,00 gEikenhoutsnippers. matig geroosterd (Frans)smaakstofnagisting/lagering
18,00 gEikenhoutsnippers. medium geroosterd (Amerikaans)smaakstofnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,9%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering02-07-2019
Temp. lagering16,0 °C


Jacques

Dank je voor het plaatsen van het recept.

Best veel houtsnippers in dit recept. De tannines kunnen bijdragen aan de smaakstabiliteit, het zijn sterke anti-oxidanten.
Ik sluit daarom niet uit dat ik een versie gekregen heb met houtsnippers.

Zou je ook een BeerXML export aan het bericht als bijlage willen koppelen? Het recept kan dan met verschillende brouwsoftware ingelezen worden waaronder BrouwHulp, BrouwVisie, Brewfather en de Grainfather app.

biking rebel

Citaat van: Jacques op 14-04-2022  23:02 uBest veel houtsnippers in dit recept.

36 gram op bijna 21 liter is aan de behoudende kant (Zeker met 18 gram matig geroosterd frans eiken). Gezien de moutstort zou je de houtsmaak zo moeten herkennen. Zo niet, dan heb je de versie zonder hout,

Jacques

Citaat van: biking rebel op 15-04-2022  16:42 u36 gram op bijna 21 liter is aan de behoudende kant (Zeker met 18 gram matig geroosterd frans eiken). Gezien de moutstort zou je de houtsmaak zo moeten herkennen. Zo niet, dan heb je de versie zonder hout,

Hout is iets wat ik niet zo snel proef in bier. Ik gebruik vaker houtsnippers maar daar proef ik meestal niet veel van terug. Een vriend van mij die zo nu dan bieren van mij proeft haalt het wel steeds uit.

Overigens ga ik binnenkort een bier brouwen waarbij ik tijdens het maischen en het koken houtsnippers wil gaan toevoegen. Dit bij wijze van experiment. Het wordt dan ook een niet zo groot brouwsel.

tdp

Bij deze @Jacques! Zag trouwens dat ik ook nog een flesje had staan :)

Jacques

Citaat van: tdp op 18-04-2022  20:05 uBij deze @Jacques! Zag trouwens dat ik ook nog een flesje had staan :)

Dank je.  :groots:

Vergelijkbare Topics (7)

33481

Reacties: 6
Gelezen: 4637

9392

Reacties: 32
Gelezen: 8870

01-06-2008 00:53 u
door oranjeboombiertje
13067

Gestart door EBC


Reacties: 41
Gelezen: 29879

41134

Reacties: 15
Gelezen: 4737

12171

Reacties: 58
Gelezen: 25791

15945

Reacties: 30
Gelezen: 14428


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.